לדלג לתוכן

Apache HTTP Server

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
Apache HTTP Server
מפתח קרן התוכנה אפאצ'יעריכת הנתון בוויקינתונים
מחזור חיים 1995–הווה (כ־29 שנים)עריכת הנתון בוויקינתונים
גרסה אחרונה 2.4.62(17 ביולי 2024)עריכת הנתון בוויקינתונים
מערכת הפעלה Microsoft Windows,מערכת הפעלה דמוית יוניקסעריכת הנתון בוויקינתונים
נכתבה בשפות Cעריכת הנתון בוויקינתונים
סוג רישיון אפאצ'י 2.0עריכת הנתון בוויקינתונים
קוד מקור
קטגוריה שרת HTTP
http://httpd.apache.org
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

Apache HTTP Serverהואתוכנתהשרת HTTPהנפוצה בעולם.

שרתהאפאצ'י הוא אחד ממוצרי הדגל המוקדמים של קהילת הקוד הפתוח.עיצובו המודולרימאפשר רמה גבוהה של התאמה לצורכי כלאתר אינטרנט.אפאצ'י תומך במגוון רחב של הרחבות ( "מודולים") ועיצובו ידידותי למפתחולמנהל האתר.שרת האפאצ'י מסוגל לפעול עלמערכות הפעלהרבות.

לעיתים קרובות, משמש אפאצ'ישרת פרוקסיקדמי, כלומר שרת המקבל בקשות ממשתמשים ומעביר אותן הלאה, אלשרתי יישוםשונים, שבהם מיושם האתר עצמו.

Apache HTTP Server מפותח ומתוחזק על ידי קהילת מפתחים שלמוסד התוכנה אפאצ'י,ומופץ תחתרישיון אפאצ'י.

שרת הרשת של אפאצ'י נוצר במקור על ידי רוב מקול (McCool), שפעל במסגרת המרכז הבינלאומי לשרתי רשת בשביל מחשבי על, הידוע בשםNCSA HTTPd.כאשר עזב מקול אתNCSAבאמצע שנת1994,פיתוח ה-HTTPd נעצר. פיתוח האפאצ'י בענף 1.X התבסס עלמוצרזה ועלטלאי תוכנהשהתקבלו מאנשים נוספים. בענף 2.X נכתב כל הקוד מחדש, ואינו מכיל יותר חלקי קוד מה־HTTPd.

הכותב טען שהשם נבחר בגלל היותו שם קליט. פירוש נפוץ הוא שהשם בא מהעובדה שבתקופה שבה הוא פותח, תחילת1995,הוא הורכב משינויים בקוד של שרת ה-HTTPהפופולרי של אז, NCSA HTTPd 1.3. תיקונים וטלאים נקראים באנגלית Patch, ובכך Apache נשמע קצת כמו A Patch. למרות העובדה הנ "ל, בסעיף שאלות נפוצות שבאתר הרשמי של אפאצ'י נכתב שהשם Apache נבחר מתוך כבוד לשבט האינדיאני יליד אמריקה –אפאצ'י”נודע היטב בזכות המיומנויות הנעלות באסטרטגיות לחימה וסבלנותם הבלתי נדלית”.

בראשית פיתוחו, אפאצ'י היה מוצרהקוד הפתוחהיחיד שהיווה תחליף לשרת שלנטסקייפ.לאחר מכן, אפאצ'י הפך להיות מתחרה של כמה שרתי HTTP מבוססיUNIXבתחומים של תפקודיות וביצועים. מאפריל1996,הפך אפאצ'י לשרתאינטרנטהפופולרי ביותר באינטרנט. עד למאי1999,אפאצ'י הפעיל כ־57% מכלל האתרים שברשת. הפופולריות של אפאצ'י המשיכה לעלות ובפברואר2006אפאצ'י שירת כבר 68% מכלל האתרים[1]). מתחריו העיקריים של האפאצ'י הם שרת ה־IISמביתמיקרוסופט(Internet Information Services), אחריו שרת ה-JavaשלSunוכמה שרתים אחרים כמוZeus.החל מ-2004 המתחרה החדשNginxצבר פופולריות ונכון לאוגוסט 2011 כעשירית מהאתרים באינטרנט משתמשים בו[2].

הגרסה השנייה של שרת אפאצ'י, נכתבה מאפס ולכן היא לא מכילה קוד מ-NCSA. הליבה של אפאצ'י 2.x עדיפה על אפאצ'י 1.x. השיפורים הכלולים בגרסה 2.x של אפאצ'י הם, UNIX threading, תמיכה טובה יותר למערכות שהן לא UNIX (כמוWindows), ממשק תכנותי חדש, ותמיכה ב-IPv6.

גרסה 2.2 מכילהממשק תכנותיחדש הנותן גמישות יותר גבוהה. בנוסף, הגרסה החדשה הציגה מודולמטמוןומודלפרוקסיחדשים.

רישוי התוכנה שאיתו מופצות התוכנות שלמוסד התוכנה אפאצ'יובכללן שרת זה, הוא רישיון ייחודי הנקרארישיון אפאצ'י.הרישיון של אפאצ'י שונה מרישיונות אחרים בכך שהוא מאפשר הפצה של קוד עם התניות שנלוה לקוד ללא אותן התניות. על כן, המוסד לתוכנה חופשיתלא מחשיב את הרישיון של אפאצ'י כתואם לרישיון ה-GPL.לדבריו, הרישיון של אפאצ'י לא תואם ל-GPL משום שהוא מאפשר מצבים שאינם מתאפשרים ברישיון ה-GPL. לדוגמה, הרישיון מאפשר להפיץ קוד שמוגן בפטנט,דבר שאינו מתאפשר ברישיון ה-GPL. משמעות הדבר היא שהתוכנות שרשומות תחת הרישיון של אפאצ'י, לא יכולות להשתלב עם תוכנות שמופצות תחת רישיון ה-GPL.

אפאצ'י משמש בעיקר כמגיש תכנים סטטיים ודינמיים ברשת הכלל עולמית.רבים מיישומי האינטרנט בנויים במטרה לעבוד עם המאפיינים של אפאצ'י תחת סביבת העבודה שאפאצ'י מציע.

אפאצ'י הוא רכיב שרת הרשת בחבילת יישומי שרתי הרשת הפופולרית הנקראתLAMP(שמשמעותה:Linux, אפאצ'י,Python/PHP/Perl,‏MySQL ).

אפאצ'י הוא שרת הווב הסטנדרטי של רובהפצות לינוקס.אפאצ'י נכלל גם במספר רב תוכנות קנייניות, לדוגמה:מסד הנתונים OracleאוIBMWebSphere application server‏.Mac OS Xמשלבת את אפאצ'י כשרת מובנה בה.

מתכנתים המפתחיםיישומי רשת,משתמשים לפעמים בגרסה מקומית של אפאצ'י (הכוונה שרק הם יכולים להשתמש בה ולא כל מי שגולש באינטרנט) כדי להציג ולבחון את הקוד כשהוא עוד בפיתוח. תוכנתXAMPPמאפשרת להתקין שרת אפאצ'י מקומי במערכות הפעלה נפוצות: ווינדווס, לינוקס ומק.

אפאצ'י תומך במגוון רחב של רכיבים, רבים מהם מסופקים כמודולים מקומפלים אשר מרחיבים את תפקודיות הליבה(מרכז התוכנה). להלן כמה ממודולי (רכיבי) אפאצ'י: מודולי הזדהות ובקרת גישהפופולריים כמו: mod_access, mod_auth ו-mod_digest, ה-SSL(הנמצאים במודול mod_ssl), מודולproxy,משכתב כתובות אינטרנט,URL rewriter(הידוע גם כמנוע שכתוב, מיושם ב-mod_rewrite), קובצי יומן מותאמים אישית (mod_log_config), ומסננים (mod_include ו-mod_ext_filter). קובצי היומן של אפאצ'י ניתנים לניתוח דרךדפדפןבשימוש קודים חופשיים כמוAWStatsאוVisitors.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור|עריכה]
ויקישיתוףמדיה וקבצים בנושאApache HTTP Serverבוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור|עריכה]