לדלג לתוכן

פורטל:רפואה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

רענון הפורטל כיצד אוכל לעזור?    

רפואה (medicine) היא ענף מדעי העוסק בחקר, מניעה, אבחון וטיפול במחלות של בני האדם ובניסיון לשיפור הבריאות שלהם. הרפואה מתבססת בעיקר על הישגי מדעי הטבע. במרוצת התפתחותה התפצלה הרפואה לענפים מדעיים שונים: רפואה פנימית, רפואת עיניים, אף אוזן גרון ועוד, ולפי ענפים חברתיים שונים: רפואה צבאית, רפואה משפטית, רפואה תעשייתית, רפואת בית חולים וכו'.

לרפואה המודרנית הישגים ניכרים, ובפרט גידול דרמטי בתוחלת החיים במאה השנים האחרונות, גידול שבעיקרו נובע מהישגיה של הרפואה, כגון אנטיביוטיקה וחיסונים, ובחלקו נובע מהשיפור בתזונה ומשיפור בכושר גופני.

נגיפי HIV (הכדורים הקטנים) משתחררים מלימפוציט. צולם בעזרת מיקרוסקופ אלקטרוני סורק
נגיפי HIV (הכדורים הקטנים) משתחררים מלימפוציט. צולם בעזרת מיקרוסקופ אלקטרוני סורק

איידס או תסמונת הכשל החיסוני הנרכש היא מחלה קשה של מערכת החיסון. המחלה הקטלנית וחשוכת המרפא הופיעה לראשונה במדינות המערב בסוף שנות ה-70 של המאה ה-20. מאז הפכה מחלת האיידס למגפה עולמית – ומתוקף כך לאחת המחלות המדוברות והנחקרות ביותר כיום. ארגון הבריאות העולמי מעריך שלמעלה מ-25 מיליון בני אדם מתו עד סוף 2006 מהמחלה. המצב חמור מאוד באפריקה שמדרום לסהרה, ובמיוחד בדרום אפריקה ובסביבותיה, שם יותר מ-20% מהתושבים הבוגרים נדבקו במחלה.

נגיף האיידס שזוהה לראשונה בשנת 1981 הוא רטרו וירוס הקרוי HIV. הנגיף תוקף את תאי הדם הלבנים שתפקידם לאתר חיידקים, נגיפים ותאים סרטניים בגוף ו"לקרוא" לתאי דם לבנים אחרים להילחם בהם.


צילום רנטגן של מפרק ברך שמאל לאחר החלפת מפרק מלאה. המפרק המלאכותי נראה בתמונה בלבן..
צילום רנטגן של מפרק ברך שמאל לאחר החלפת מפרק מלאה. המפרק המלאכותי נראה בתמונה בלבן..

צילום רנטגן של מפרק ברך שמאל לאחר החלפת מפרק מלאה. המפרק המלאכותי נראה בתמונה בלבן. החלפת מפרק הוא אחד הניתוחים הנפוצים והמוצלחים בשטח האורתופדיה המודרנית. בניתוח מוחלף מפרק חולה, כואב ובלתי מתפקד, אשר מצבו התדרדר כתוצאה מדלקת מפרקים, משחיקת הסחוס או ממחלה אחרת, במפרק מלאכותי המעוצב באופן המאפשר את המשך תפקודו.



וילהלם רנטגן
וילהלם רנטגן

הפיזיקאי הגרמני וילהלם רנטגן גילה ב-1895 את קרינת הרנטגן (קרני X) במקרה, בעת שערך ניסוי בשפופרת קתודית אטומה והבחין כי לוח שהיה מונח בקרבת השפופרת החל לזהור בחשכה. התגלית חוללה מהפכה בעולם הפיזיקה והרפואה, וזיכתה את רנטגן בפרס נובל הראשון לפיזיקה ובתהילת עולם. פרדריק סמית, פיזיקאי מאוניברסיטת אוקספורד, החמיץ את התגלית ואת התהילה; שנה קודם לגילויו של רנטגן, ב-1894, סמית שם לב לכך שלוחות צילום שהונחו בקרבת שפופרות קתודיות נטו להתערפל, אולם במקום לחקור את התופעה, הוא פשוט הורה להעביר את לוחות הצילום למקום אחר.

בריאות היא שילוב של יעילות תפקודית ומטבולית באורגניזם, הן ברמת המיקרו (רמת התא) והן ברמת המאקרו (הרמה החברתית). בשטח הרפואה, בריאות מוגדרת לרוב כיכולת האורגניזם להגיב ביעילות לאתגרים (למצבי מתח) ולהשיב בצורה יעילה "מצב של איזון" – הומאוסטזיס.

הגדרה מקובלת נוספת למונח בריאות היא זו אשר נוסחה על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO), עוד בשנת 1946 ולפיה: "בריאות היא מצב של רווחה גופנית, נפשית וחברתית מושלמת ולא רק היעדר מחלה". בשנים האחרונות הגדרה זו שונתה מעט ועתה היא מכילה אף את היכולת לנהל "חיים פוריים מבחינה חברתית וכלכלית."

מחלה היא פגיעה בגופו של יצור חי, הגורמת לתפקוד לקוי של הגוף או הנפש. מחלה, בהגדרתה הביולוגית היא הפרה של תהליך ההומיאוסטזיס.

מחלות ופגיעות בבריאות יכולות להיגרם כתוצאה מגורם פנימי, כגון פגם גנטי או שינוי כרוני בגוף, או כתגובה לגורמים חיצוניים, כגון חיידקים, נגיפים, או טפילים אחרים. גורמים חיצוניים אינם בהכרח יצורים חיים; טראומה, קרינה ותרכובות הרעילות לגוף מהוות דוגמאות לכך.

דגל ארגון הבריאות העולמי

ארגון הבריאות העולמי קטלג בצורה מקיפה תסמינים וסימנים, מחלות וגורמים חיצונים לחולי ולפציעה, בצורה היררכית הכוללת עשרים ושנים פרקים. המסמך מכונה ICD ופרקיו הם:

רוצים לעזור? הנה כמה משימות שבהן אתם יכולים לתרום:

מצאו ערכים לשיפור בנושא רפואה: לשכתובלעריכהלהשלמהקצרמריםחדשיםדורשי מקורלפישוט

בלי תמונה (יש לגלול את המסך כלפי מטה)