לדלג לתוכן

גד ברזילי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
גד ברזילי
גד ברזילי ב-2012
גד ברזילי ב-2012
לידה 11 בינואר1958
תל אביב-יפו,ישראלעריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 10 באפריל2023(בגיל 65)עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראלעריכת הנתון בוויקינתונים
השכלה
תקופת כהונה ? – 10 באפריל 2023עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות ? – 10 באפריל 2023עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה תוכנית פולברייטעריכת הנתון בוויקינתונים
gadbarzilai
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

גד (גדי) ברזילי(11 בינואר195810 באפריל2023) היהמשפטן,עורך דיןואישמדע המדינה.פרופסור מן המנייןלמשפטיםבפקולטה למשפטים שבאוניברסיטת חיפה.פרופסור אמריטוס למשפט וחברה,משפט השוואתיולימודים בינלאומיים באוניברסיטת וושינגטון.כיהן כדקאןהפקולטה למשפטים (2012–2017) וכמשנה לרקטורוראש בית הספר הבינלאומי (2016–2019), באוניברסיטת חיפה. כן כיהן כיו "ר הוועד הארצי של דקאני הפקולטות למשפטים בישראל (2014–2017). ביוני 2021 נבחר לנשיאהאגודה הישראלית למדע המדינה(2021–2023). היה חתןפרס חשיןלמצוינות אקדמית במשפט (2022) וחתן פרס רקטוראוניברסיטת חיפהלחוקר הבכיר המצטיין באוניברסיטה לשנת 2022.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור|עריכה]

ברזילי נולד בתל אביבוגדל ברמת גן,להוריםניצולי שואתיהדות צ'כוסלובקיה.היה בנם של אשר ברזילי (25 בינואר 1924 – 8 ביוני 2018),פרטיזןביערותסלובקיה,ולימים מחלוצי האורתופדיה הטכנית בישראל ושל שושנה ברזילי (6 בפברואר 1925 – 24 בנובמבר 2020) אשתהשומר הצעירומדריכת נוער. לימים כיהן ברזילי כדובר ארגון דור ההמשך למורשת השואה והגבורה.

היה בעלתואר ראשוןבמדעי המדינהוהיסטוריה כלליתויהדות מאוניברסיטת בר-אילן(1979, הצטיינות יתרה), תואר ראשון בהצלחה רבה וקורסי תואר שני במשפטיםמאוניברסיטת תל אביב(1982),תואר שניבמדעי המדינה ויחסים בין-לאומייםמאוניברסיטת בר-אילן (1982, הצטיינות יתרה) ודוקטורט במדעי המדינה מהאוניברסיטה העברית בירושלים,שבו שילב תיאוריות חברתיות עם תיאוריות משפטיות כדי לחקור סוגיות של סדר חברתי ומשפטי. את מחקר הפוסט-דוקטורט השלים באוניברסיטת ייל(1988–1987) בה שהה כעמיתתוכנית פולברייט.כן קיבל תעודת הסמכה בשימושיםסטטיסטייםמתקדמים במדעי החברה, מטעםאוניברסיטת מישיגןבאן ארבור (1988).

במהלך לימודיו, כיהן כעוזר מחקר והוראה במחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת בר-אילן (1977–1980), כמרצה-מדריך במחלקה (1980–1987) וכמרצה-מדריך במחלקה למדעי המדינה באוניברסיטה העברית (1986–1987). לאחר סיום לימודיו, ברזילי עבד בכמה משרדים לעריכת דין, כגון מוריץ-מרגוליס-ויסגלס-אלמגור ומשרד שבלת. לאחר מכן החליט ברזילי כי הוא פונה לעבודה באקדמיה, עבר לאוניברסיטת תל אביב וכיהן בה כמרצה במחלקה למדעי המדינה (1989–1994), כראש התכנית לתואר דו-חוגי במשפטים ומדעי המדינה (1990–1994), כמרצה בכיר במחלקה למדעי המדינה (1994–2002) וכפרופסור חבר במחלקה למדעי המדינה (2002–2006) בנוסף להוראה בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב. ב-2005 מונה לפרופסור מן המניין ועבר לאוניברסיטת וושינגטון(2005–2013). בשנת 2011 הצטרף ברזילי כפרופסור מן המניין לסגל האקדמאי של הפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפהוהיהדקאןהפקולטה למשפטים בשנים 2012–2017. בשנת 2016 נבחר לשמש כמשנה לרקטור האוניברסיטה ושימש בתפקיד זה עד שנת 2019. ברזילי לימד כפרופסור אורח במספר אוניברסיטאות לאורך השנים, בהן אוניברסיטת ייל ואוניברסיטת קליפורניה בברקלי.

ברזילי ייסד את התוכנית הראשונה בישראל לתואר ראשוןללימודי משפטים ומדע המדינה (1992), והיה שותף בכיר להקמת תוכנית לתואר שניושלישיהראשונה בישראל בתחום משפט, חברה ופוליטיקה באוניברסיטת תל אביבבשנת 1996. באותה שנה היה גם שותף בכיר להקמת האגודה הישראלית ללימודי משפט וחברה. בשנת 1999 הוזמן ברזילי על ידי אוניברסיטת תל אביב לשמש כמנהל המייסד של אחת מקרנות פרסי המחקר והמלגות מהגדולות בעולם,פרס דן דוד.בשנים 2011–2013 כיהן כנשיאהאגודה ללימודי ישראל.בשנים 2021-2023 כיהן כנשיאהאגודה הישראלית למדע המדינה.

ברזילי התמקד במחקר ובהוראה בין-תחומיים עלהמשפטחברהוהפוליטיקה.במהלך עבודתו האקדמאית בישראל ובעולם זכה ברזילי בארבעה עשר פרסים מדעיים לרבות בפרס הספר הטוב ביותר של האגודה ללימודי ישראל. ברזילי שימש כעורך אורח של כתב העת המרכזי בישראל למדע המדינה, "פוליטיקה", ושל כתב העת "פלילים", בהוצאת הפקולטה למשפטים של אוניברסיטת תל אביב. בנוסף, הוא היה חבר במועצת העורכים של כתב העת למשפט וחברה Law and Society Review, שימש כחבר ועדת העורכים כתב העת למדע המדינה, American Journal of Political Science, ובמועצת העורכים של כתב העת המרכזי לחקר הפוליטיקה ההשוואתית Comparative Political Studies.

חיים אישיים[עריכת קוד מקור|עריכה]

ברזילי היה נשוי לקרין נהון(ממנה התגרש), מנישואים אלו נולדו לו שני ילדים. הוא חילק את חייו בין ארצות הברית לישראל. ברזילי נפטר ב-10 באפריל 2023 בגיל 65 מהתקף לב.[1]

הגותו ומחקריו[עריכת קוד מקור|עריכה]

ברזילי ראה את האתגר המרכזי בהבנת המשפט בפוליטיקה והבנת הפוליטיקה במשפט כמרחבים בלתי נפרדים של פעילות אנושית במסגרת הכוח הפוליטי. על סמך הנחת יסוד הגותית זו פרסם ברזילי שורה ארוכה של מאמרים וספרים, שברבים מהם יישום מחקרי גם לתחומי החברה, המשפט והפוליטיקה בישראל.

ראשית מחקריו הייתה בניתוח והמשגה של הבנה כיצד שימושים פוליטיים באמצעי ביטחון לאומי ובשדה המשפטי מביאים למעבר מקונפליקטים לדימויים של סדר חברתי. בהתייחסותו לרמה המוסדית הוקדש חלק ניכר ממחקריו על משפט ופוליטיקה להבנת מקורות הלגיטימציה של בית המשפט העליון בישראל ובתי משפט עליון ברחבי העולם בכלל. מחקרים אחרים ברמה המוסדית הוקדשו למוסדות ייעוץ משפטי ותביעה כללית, בנקים מרכזיים ומוסדות ביקורת מדינה, עם דגש על מוסדות היועמ "ש,ביקורת המדינהובנק ישראלבמדינת ישראל ומיקומם המשפטי, חברתי והפוליטי. ניתוח השדה המשפטי אינו מתמצה רק בהבנת חברות, מוסדות והקשרים פוליטיים אלא גם בניתוח שיטתי של זכויות אדם ואזרח. ברזילי הקדיש חלק ממחקריו להבנת האינטראקציות בין זכויות אדם עולמיות לזכויות אדם מקומיות ותרומתו בהקשר זה הדגישה את חשיבותן של קהילות בלתי שולטות (non-ruling communities) כמקורות של עיצוב וקידום משפט אלטרנטיבי למשפט המדינה. בספרו Communities and Law עיצב ברזילי גישה תאורטית חדשנית, הקרויה כיום בעולם "קהילתנות ביקורתית". קהילתנות ביקורתית מאפשרת ניתוח של יחסי הגומלין בין משפט המדינה לקהילות בקונטקסט של ריבוד חברתי-כלכלי ואליטות כוח, והיא מצדיקה נורמטיבית זכויות קבוצתיות למיעוטים.

מחקרים אחרים של ברזילי כללו גם ניתוח הקשרים ביןדתומשפט,מיקומו של המשפט בדת והשפעותיה של הדת על המשפט גם בעידן המודרני. עורכי דין כנשאים מרכזיים של מקצוענות, אינטרסים וערכים הייתה סוגיה מרכזית נוספת במחקריו. למשל, ברזילי חקר את חשיבותם של עורכי דין לפיתוח, מסגור והגבלה של שיח דמוקרטי חברתי בעידן נאו-ליברלי. יכולתו של המשפט להתמודד עם שחיתות מוסדית ותרבותית הייתה סוגיה אחרת במחקריו. האם עידן האינטרנט משנה זכויות ומאבקים חברתיים ופוליטיים? לשאלה זו השיב ברזילי במחקר אחר שלו. יריעת מחקריו בתחומי משפט, חברה ופוליטיקה כללה גם את תחוםהאפיסטימולוגיהוהניסיון להבין כיצד ומדוע אנו שואלים שאלות על עולם המשפט, חברה ופוליטיקה.

פעילות פוליטית[עריכת קוד מקור|עריכה]

ברזילי היה מעורב בדיונים ציבוריים מרכזיים. בין השאר, הוא היה ממובילי המאבק הציבורי לגיוון המינויים השיפוטיים בבית המשפט העליון והיה מבין מבקריה הבולטים של המערכת השיפוטית על מעורבות יתר בחיים הפוליטיים. עם זאת, ברזילי הדגיש כי יש לשמור מכל משמר על כוחו השיפוטי של בית המשפט העליון.

ברזילי היה חבר בפורום המרצות והמרצים למשפטים למען הדמוקרטיה,הפועל כנגד הרפורמות שהוצעו במערכת המשפט בשנת 2023.[2]

מאבק על דמותו של היועמ "ש ופרקליטות המדינההיה נושא אחר בו ברזילי בלט במעורבותו הציבורית. הוא היה גם שותף למאבקה שלהקשת המזרחיתכנגדהפרטהלא מבוקרת של קרקעות המדינה לאילי הון והיה חבר בעתירת הקשת המזרחית כנגד הפרטת הקרקעות. כתיבתו הציבורית בעיתונות מקיפה קשת נרחבת של נושאים:זכויות אדם,בית המשפט העליון,שלטון החוקוחוק השלטון,שיטת הממשל בישראלמפלגותהפוליטיות, ביקורת על תרבות המותגים,ביקורת נגד המיליטריזם,אחריות אזרחית, מוסדות הממשל, המיעוטהפלסטיניבישראל, יחסי ישראלים-פלסטינים והנזק הקשה (לטענתו) של הכיבוש ליסודות הדמוקרטיה. ברזילי פרסם נירות עמדה והצעות לשיפור הממשל והמשטר בישראל בתחומים מגוונים של משפט וממשל.

ספריו[עריכת קוד מקור|עריכה]

  • Giora Goldberg, Gad Barzilai and Efraim Inbar,The Impact of Intercommunal Conflict: The Intifada and Israeli Public Opinion(Jerusalem: Leonard Davis Institute, 1991)
  • Gad Barzilai,Wars, Internal Conflicts, and Political Order,State University of New York Press, 1996
  • Gad Barzilai, Aharon Klieman, and Gil Shidlo (eds.),The Gulf Crisis and Its Global Aftermath(Routledge, 1993)
  • Gad Barzilai,Communities and Law: Politics and Cultures of Legal Identities(University of Michigan Press, 2003) [second print, March 2005][3]
  • Gad Barzilai (ed.)Law and Religion. The International Library of Essays in Law and Society(Ashgate, 2007)
  • Amnon Reichman, Eli Salzberger, Gad Barzilai, and Deborah Shmueli, Law and Emergencies: A Comparative Overview (Minerva Center, University of Haifa, 2014)
  • Gad Barzilai (ed.) Law, Politics, Justice & Society: Israel in a Comparative Context. Israel Studies Review 27 (2) (Winter 2012).

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור|עריכה]

מבחר מאמריו

הערות שוליים[עריכת קוד מקור|עריכה]