לדלג לתוכן

גואנגג'ואו

גְוָאנְגְג'וֹאוּ(תת-מחוז עירוני)
Quảng Châu
פוטומונטז' של גואנגג'ואו
פוטומונטז'של גואנגג'ואו
מדינה הרפובליקה העממית של סיןהרפובליקה העממית של סיןהרפובליקה העממית של סין
מחוז גואנגדונג
ראש העיר ג'אנג גואנגנינג
רשות מחוקקת Guangzhou Municipal People's Congressעריכת הנתון בוויקינתונים
בירתהתת-המחוז העירוני Yuexiu Districtעריכת הנתון בוויקינתונים
תאריך ייסוד 1918
שטח 7,434קמ "ר
גובה 21 מטרים
אוכלוסייה
‑ בתת-המחוז העירוני 18,676,605[1](2020)
‑ במטרופולין 75,709,914 (2020)
צפיפות 2,512 נפש לקמ "ר(2020)
קואורדינטות 23°07′39″N113°14′50″E/ 23.1275°N 113.247222°E/23.1275; 113.247222
אזור זמן UTC+8

אתר העיר בסינית

אתר העיר באנגלית
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
קתדרלת הלב הקדוש (גואנגג'ואו).

גְוָאנְגְג'וֹאוּסינית מפושטת:Quảng Châuסינית מסורתית:Quảng Châuפין-יין:Guǎngzhōu;‏האזנה?‏) היאעיר נמלתת-מחוזיתובירתמחוזגואנגדונגשבדרוםהרפובליקה העממית של סין.על פי מפקד האוכלוסין משנת2020התגוררו בתת-המחוז העירוני כ-18.6 מיליון תושבים, גואנגג'ואו היא העיר השנייה בגודלה בגואנגדונג והרביעית בסין כולה. גואנגג'ואו היא העיר המרכזית ב "אזור הכלכלי הדלתא של נהר הפנינה" המונה כ-75.71 מיליון תושבים.

בכתב סיני מסורתישם העיר נכתב Quảng Châu. השם נהגה בשפת המקום,קנטונזית:[kʷɔ̌ːŋ.tsɐ̂u]או[kʷɔ̌ːŋ.tsɐ́u],קוּאנְג-צָאוּ ‏האזנה?‏. במנדרינית תקניתהשם נהגה[kwàŋ.ʈʂóu],קואנג-צ'וֹאו.

העיר הייתה ידועה במערב בשםקנטון,שם שמבוסס על תרגום לצרפתית של משמעות השם בקנטונזית.

היסטוריה קדומה

[עריכת קוד מקור|עריכה]

יש המעריכים שהעיר הראשונה שנוסדה בשטחה של גואנגג'ואו, נקראה בשם פָאניוּ ונוסדה בשנת214 לפנה "ס.האזור מיושב ברציפות מאז. פאניו התרחבה כאשר הפכה לעיר הבירה שלמלכות נַאניוּוַה(Nanyue) בשנת206 לפנה "ס.

ממצאים ארכאולוגייםשנמצאו בארמון העיר, מצביעים על כך שהעיר הייתה בקשר מסחרי עם זרים, דרך הים. המסחר המשיך לכל אורך השושלות, והעיר הוכרה (עד ימינו) כעיר נמל בינלאומית.

שושלת האןסיפחה לעצמה את נאניווה בשנת111 לפנה "ס,ובכך הפכה פאניו לעיר המחוז, וכך עד להווה. בשנת226הפכה פאניו למושבה של נציבות גואנג, ומכאן מקור השם גואנגג'ואו. אף על פי שהשם התייחס לכלל המחוז, התרגלו המקומיים לקרוא לעירגואנגג'ואו, ולאזור הסובב אותה פאניו (לפחות עד תקופתשושלת צ'ינג).

פיראטיםערביםופרסיםשדדו את גואנגג'ואו (שנודעה בפיהם כסין-קלן) בשנת758.[2]במהלך שלטוןשושלת סונג המערבית,ביקר במקדש באוג'ואנגיאןשבגואנגג'ואומשוררידוע בשם סוּ שְה, וכתב בה את שירו "לִיוּ רוֹנְג" ( "ששת עצי באניאן" ), בהשראת ששת העצים שראה שם. מאז קרוי המקדש "ששת עצי באניאן".

הפורטוגזיםהיו הראשונים מבין אומותאירופהשעגנו בגואנגג'ואו, ובשנת1511יצרומונופולעלייצואסחורות מנמל זה. אחר זמן גורשו ממושבותיהם בגואנגג'ואו, אך ניהלו את המסחר לעיר ממקאוששימשה להם כמושבת מסחר. הם המשיכו לשלוט במסחר לעיר זאת, עד הגעת ההולנדיםבמאה ה-17.

לאחר שהכניסה סין אתטאיוואןתחת חסותה בשנת1683,ממשלת צ'ינגשאפה לפתח את המסחר הבינלאומי. עד מהרה החלו מדינות רבות לפרוק מטעניהן בנמל העיר. הפורטוגזיםממקאו, הספרדים ממנילה(פיליפינים), הארמניםוהמוסלמיםמהודוסחרו באזור כבר בשנת1690,כאשר חברותצרפתיותואנגליותשפעלו בדרום הודו,עגנו לעיתים קרובות באזור. מהר מאוד הלכו חברות אחרות בעקבותיהם.

באמצעהמאה ה-18נודע המסחר בנמל גואנג'ואו כאחד הגדולים בעולם, עד להתפרצותה שלמלחמת האופיום הראשונהבשנת1839,ופתיחתם של נמלים רבים נוספים לחוף סין ב-1842.פריבילגיה זמנית זו הפכה את גואנגג'ואו לעיר המדורגת שלישית ברמת הצלחה בעולם.[3]

גואנגג'ואו נקבעה כאחת מחמשערי האמנה,אשר במהלךחוזה נאנקינג,שנחתם בסופה של מלחמת האופיום ב-1842, נכפו על ידי המלחמה לסחור במסחר זר. יחד איתה נכפו גם העריםפוג'ואו,שיאמן,נינגבו(אנ')ושאנגחאי.

בשנת1918הפך "גואנגג'ואו" לשמה הרשמי של העיר, כאשר נוסדה בו הקונסוליה העירונית, ופאניו הפך לשמו של פלך דרומית לעיר. בשנת1930ובשנת1953הפכה גואנגג'ואו רגעית לרשות מקומית, אולם מעמד זה בוטל עוד באותה שנה.

בין השנים1938ל-1945הייתה העיר תחת שלטוןיפניכחלק ממלחמת סין–יפן השנייה.

ב-14 באוקטובר1949,בחודשים האחרונים שלמלחמת האזרחים הסינית,נכנסו כוחותקומוניסטיםלעיר. פרויקטים לפיתוח עירוני שיפרו את רמת חייהם של תושבים רבים לאחר הסבל שעברו כתוצאה מהכיבוש הזר[דרוש מקור],והוקמו מגורים חדשים על גדות נהר הפנינה לפליטים שחזרו. רפורמות שהונהגו על ידידנג שיאופינגשנכנסו לתוקף בשנות ה-70המאוחרות, הביאו את העיר להתפתחות כלכלית יפה, בין השאר בשל קרבתה הגאוגרפית להונג קונג,והעובדה שהיא שוכנת על גדות נהר הפנינה.

יהודים בגואנגג'ואו

[עריכת קוד מקור|עריכה]

ממקורות עקיפים ידוע כי היו יהודים בעיר זו בימים קדומים. דבר זה נודע מסיפורו של אבו זאיד מסירף על מנהיג המרד הואנג-צ'או, אשר בעקבות כיבוש קנטון בשנת 878 לספירה, כיבוש שהיה מלווה בטבח ושוד וביזה, הוציא שם להורג את האוכלוסייה שאינה סינית: כמאה ועשרים אלף מוסלמים, יהודים, נוצרים וזורואסטרים.[4]

בתחילת המאה ה-21 יש בעיר קהילה שמתנהלת על ידישליח חב "דהרב אליהו רוזנברג.[5]לקהילה בית ספר, בית כנסת מפואר בו מתקיימים תפילות ושיעורי תורה מדי יום, מקוואות לגברים ונשים, מחלקת נישואין, מחלקת כשרות ושחיטהמקומית המספקת אוכל כשר לקהילות אחרות בסין.

בנוסף קיימת בעיר קהילה ספרדית בשם "מאיר החיים" בנוסח ספרדי מרוקאי אשר הוקמה על ידי יגאל יפרח ונתמכת על ידיו וע "י הקהילה היהודית.[6]

חלק הארי של הכלכלה בגואנגג'ואו מתבסס על ייצור מסיבי של סחורה מגוונת. בפאתי העיר בפרט ובמחוז גואנגדונג בכלל ישנם מפעלים רבים, שבהם תעשייה ענפה של ייצוא מוצרים רבים. כפועל יוצא ניתן למצוא בעיר זרים רבים אשר מתגוררים בעיר לתקופות קצרות וארוכות על מנת למנף ייצוא המוני (כגון: נעליים, מתכות, בגדים,קוסמטיקהוכו') של סחורות. בשנת1998בעיר הוקם מפעל לייצור מכוניות. הוא החל בייצור מכוניות לפי הרשאה מיצרנים ידועים כמומיצובישיורנו.בשנת2001החל בייצור מכונית שתוכננה במפעל מדגם "באולונג פגסוס".

בעירגורדי שחקיםרבים, שהבולטים שבהם הםמגדל קנטוןוהליטופ פלאזה,קניוניםומרכזי מסחר רבים.

גואנגג'ואו שוכנת במרכז מחוז גואנגדונג על גדותיו הצפוניים שלנהר הפנינהומשתרעת על שטח של 7,434 קילומטרים רבועים. עובדת היותה שוכנת לחוףים סין הדרומי,מקרבת אותה אל הונג קונג ומקאו, והופכת אותה לשער סין לעולם כולו.

פני הארץ באזור הצפון מזרחי גבוהים, ובאזור הדרומי נמוכים. האזור הצפון מזרחי הוא בעיקרו אזור הררי הכולל מקורות מים. אזור הדרום הוא אדמת סחף - בו שוכן נהר הפנינה.

בגואנגג'ואו שולט האקלים הסובטרופימלווה במונסונים.גואנגג'ואו נהנית ממשקעיםונוף ירוק במשך כל ארבעעונות השנהטמפרטורההממוצעת היא 22.8מעלות צלזיוס,והלחותהממוצעת היא 68 אחוזים. רמת המשקעים השנתית היא 1,600 מ "מ.

חלוקה מנהלית

[עריכת קוד מקור|עריכה]

תת-המחוז העירוני גואנגג'ואו מחולק ל-11 מועצות:

  • מועצת לִיוָואן ( lệ loan khu /Lìwān Qū)
  • מועצת יְוֵה-שְׂיוּ ( càng tú khu /Yuèxiù Qū)
  • מועצת הָאיג'וּ ( hải châu khu /Hăizhū Qū)
  • מועצת טְייֵנְחֶה ( thiên hà khu /Tiānhé Qū)
  • מועצת בָּאי-יוּ'ן ( mây trắng khu /Báiyún Qū)
  • מועצת חְוָואנגְפּוּ ( hoàng bộ khu /Huángpŭ Qū)
  • מועצת פָּאן-יוּ' ( Phiên Ngu khu /Pānyú Qū)
  • מועצת חְוָואדוּ ( hoa đều khu /Huādū Qū)
  • מועצת נָאנְשָׁה ( Nam Sa khu /Nánshā Qū)
  • מועצת צוֹנְגְחְווָה ( từ hóa khu /Cónghuà Qū)
  • מועצת דְזֶנְגְצֶ'נְג ( tăng thành nội /Zēngchéng Qū)

בעיר קיים נמל התעופה הבינלאומי באיון, ופועלת בעיררכבת תחתית.בתחנת הרכבת המרכזית במזרח העיר, ישנן רכבות היוצאות למחוזות הונג קונג ומקאו, משך הנסיעה ליעדים אלו כשעתיים. ב-26 בדצמבר 2012 נחנך קו רכבת חדש ביןבייג'ינגלגואנגג'ואו. נכון למועד חנוכתו, זהו קו הרכבת המהירה הארוך בעולם. הקו קיצר בצורה משמעותית את זמן הנסיעה בין הערים, המרוחקות זו מזו כ-2,300 ק "מ, מ-20 שעות נסיעה ל-8 שעות בלבד.[7]

בעיר שנימועדוני כדורגלהמשחקים בליגה העליונה בסין:גואנגג'ואו אוורגראנד(האלופה בשנים20112016) וגואנגג'ואו R&F.

ערים תאומות

[עריכת קוד מקור|עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור|עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור|עריכה]