לדלג לתוכן

הספרייה הלאומית של צרפת

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הספרייה הלאומית של צרפת
Bibliothèque nationale de France
לוגו
מגדלי הספרייה הלאומית של צרפת בפריז
מגדלי הספרייה הלאומית של צרפת בפריז
מגדלי הספרייה הלאומית של צרפת בפריז
מיקום פריז
סוג ספרייה לאומית
ספריית הפקדה ספריית ההפקדה של צרפת
תאריך ייסוד המאה ה-14
מספר סניפים שמונה סניפים
גודל האוסף 13 מיליון פריטים
תקציב 225,300,000 אירו (נכון ל־2019)עריכת הנתון בוויקינתונים
מנהל ברונו רסין
מספר מועסקים 2,700
קואורדינטות 48°50′1″N2°22′34″E/ 48.83361°N 2.37611°E/48.83361; 2.37611
https:// bnf.fr/
(למפת פריז רגילה)
הספרייה הלאומית של צרפת
הספרייה הלאומית של צרפת
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הספרייה הלאומית של צרפתצרפתית:Bibliothèque nationale de Franceראשי תיבות:BnF) היאספרייה לאומיתוגם הספרייההחשובה ביותר בצרפת.יש לה מעמד חוקי של מוסד ציבורי. פעילותה נעשית במספר אתרים, שהמרכזי בהם הוא "אתר פרנסואה-מיטראן" שנמצא בגדה השמאליתרובע ה-13שלפריז.

אוסף הספרייה מוערך ב-13 מיליון פריטי דפוס וספרים.[1]הספרייה מוכרת גם הודות לספריות המקוונות שלה, בעיקר ספרייתגאליקהוכןאירופיאנה.המסמכים שמועלים לאתרים הם בצורת תמונות, על פי רוב, אולם הם טקסטואליים בעיקרם, במיוחד באתר אירופיאנה. זוהי אחת הספריות החשובות ביותר בעולם.

היסטוריה[עריכת קוד מקור|עריכה]

חצר אתר רישלייה של הספרייה הלאומית של צרפת - האתר הישן של הספרייה שברובע השנישלפריז

מקורה של הספרייה הלאומית של צרפת בספרייתו של המלך, שנוסדה בארמון הלוברבמאה ה-14,בתקופת שלטונו שלשארל החמישיספרןהראשי של המלך היה ז'יל מלה (Gilles Mallet).[2]ספרייה זו פוזרה לאחר מותו שלשארל השישי(1422). בתקופת מלכותו של נכדולואי ה-11הוקמה ספרייה חדשה שעברה בירושהממלך לבא אחריו, אולם רק מאז תקופתו שלשארל השמיני,בסוףהמאה ה-15,החלה להישמר רציפות כלשהי באוספי הספרייה, מבלי שחלקים מהם ייעלמו מעת לעת. שארל השמיני היה הראשון להכניס לאוספים דברידפוס.הספרייה הועברה לאמבואזומאוחר יותר פוצלה, על ידי המלךפרנסואה הראשון,לספרייה מלכותית נוספת בבלואהשבפונטנבלו.ב-1544אוחדו שתי הספריות בפונטנבלו. פרנסואה הראשון חוקק את "חוק מונפלייה" בשנת1537.חוק זה, שחייב מסירת עותקים של מסמכים שנכתבו בצרפת לספרייה, במטרה ליצור אוסף לאומי, היהחוק ההפקדההראשון בתקופה המודרנית. הספרייה הוחזרה לפריז בשנת1568.[3]היא עברה התפתחות משמעותית תחתלואי ה-14,ונפתחה לציבור ב-1692.לאחר מספר מעברים נוספים התמקמה הספרייה בשנת1720ברחוב רישלייה,שם נמצא כיום "אתר רישלייה" שלה.[4]עם שינויי המשטר שעברו עלצרפתהחל מ-1789,הפך המוסד ל "ספרייה הלאומית", ואחר כך ל "ספרייה הקיסרית", שעברה לשכון במבנה שהוקם על ידיאנרי לברוסט(Henri Labrouste) ב-1868.

השינויים שעברו על המוסד באו לידי ביטוי גם במעברי מיקום, כשהמעבר האחרון, לאתר טולביאק (Tolbiac) היה החשוב ביותר, ואליו נלווה גידול בשטחי השימוש, בנייה חדשה, הרחבת מבנים קיימים, ואחסון האוספים בעומק האדמה (באתר רישלייה) או בגובה (באתר טולביאק). במרוצת המאות ידעה הספרייה התפתחויות טכניות רבות, אליהן הגיעה לעיתים באיחור מה. התפתחויות אלו הביאו עמן את הופעתן של תעודות מגוונות יותר. טכנולוגיות שונות הוכנסו לשימוש עם כינונם שלקטלוגיםמורכבים יותר ויותר (קטלוגים בכתב יד ובדפוס, ומאז1987קטלוגים דיגיטליים). מעמדה של הספרייה התפתח גם הוא, מספרייה ריבונית לשירות של המדינה ועד למוסד ציבורי אוטונומי. כמו כן, הספרייה גיוונה מאוד את פעילויותיה, בראש ובראשונה בארגוןתערוכות,כנסיםואירועים תרבותיים נוספים. היא כוננה, בנוסף, שיתוף פעולה עם ספריות נוספות, ראשית עם מקורות צרפתיים ושנית עם מקורות מחוץ לצרפת.

מעל לכל, עיקר ההיסטוריה של הספרייה הוא צמיחה בלתי פוסקת של אוספים.ההפקדה על-פי חוקהגדילה ברציפות אוספים של מסמכים מסוגים שונים, והיא המקור החשוב ביותר לצבירת האוסף. הספרייה הלאומית נהנית גם מתרומות רבות, לעיתים תרומות של פריטים בודדים, אך גם של אוספים שלמים. החלפות ספרים הן מקור נוסף לספרים, במיוחד של פרסומים שמקורם מחוץ לצרפת. פרסומים מארצות אחרות נרכשים בכסף (מדובר בעיקר בפרסומים חדשים, אך לעיתים גם ברכישה של מסמכים נדירים במכירה פומבית). על הגדלת האוסף באמצעות רכישה ניתן דגש רב או מועט, בהתאם לתקופה ובתקציב שניתן לספרייה. הספרייה הלאומית של צרפת מקבלת מדי פעם פריטים שמקורם בהחרמות ועיקולים. אוספיה התעשרו באופן זה במיוחד בזמןהמהפכה הצרפתית.הספרייה קיבלה, כמו כן, מימון מקיף, במקור בעיקר ממנזרים,מקולז'ים ומאוניברסיטאותשנסגרו או דוכאו, רובם באזור פריז. בנוסף, קיבלה הספרייה מסמכים שהוחרמו ממדינות שכנות.

משנת1988עברה הספרייה הלאומית של צרפת תקופה של שינויים חשובים. ב-14 ביולי,נשיא צרפת,פרנסואה מיטראן,בעצתו שלז'אק אטלי,הכריז על "הקמתה והסדרתה של אחת הספריות הגדולות והחשובות בעולם... שתכסה את כל תחומי הידע, תהיה ברשות הכול, תשתמש בטכנולוגיות המודרניות ביותר לשיגור נתונים, בה ניתן יהיה להיוועץ ממרחק, ולה יהיו קשרים עם ספריות אירופאיות אחרות".[5]האתר שנבחר היה ברובע טולביאק החדש (שברובע השלושה-עשרשלפריז) שבגדה השמאלית,אזור שעבר אתההתחדשות העירוניתהנרחבת ביותר בעיר. הפרויקט האדריכלי שלדומיניק פרו(Dominique Perrault) נבחר. הספרייה הלאומית החדשה של צרפת נפתחה לציבור ב-20 בדצמבר1996,ולאחר העברת האוספים המרכזיים מאתר הספרייה שברחוב רישלייה, נפתח האתר, באוקטובר 1998, בפני חוקרים.

סטטוס ויעדים[עריכת קוד מקור|עריכה]

הספרייה הלאומית של צרפת היא מוסד ציבורי בעל אופי אדמיניסטרטיבי (établissement public à caractère administratif) תחת פיקוח משרד התרבות הצרפתי.[6]כשאר הספריות הלאומיות,תפקידה לבנות אוספים, בעיקר סביב ההפקדה על פי חוק,לדאוג לשימורם ולהנגישם לציבור. הספרייה מפיקה קטלוג מצאי, משתפת פעולה עם מוסדות לאומיים ובינלאומיים אחרים ומשתתפת בתוכניות מחקר. היא מארגנת, בנוסף, תערוכות מתחלפות בתחומי הספרות, ההיסטוריה והאמנות (תערוכות בנושאי בולים, הדפסים, צילום, ועוד) שקשורות לכנסים או אירועים נוספים שנערכים בה.

קומת הגן העליונה - או-דה-ז'רדן - שבאתר טולביאק פתוחה בתשלום למבקרים מגיל 16 ומעלה. תחתית הגן, כמו גם חדרי ההרצאות של שאר האתרים, אינם נגישים ללא אישור למחקר, והכניסה אליהם היא בתשלום.

מאז נובמבר 2005, הספרייה הלאומית של צרפת דואגת להספקת שירותי מקורות וירטואליים, שנקרא סינבד (Sindbad).

הפקדה-על-פי-חוק[עריכת קוד מקור|עריכה]

הספרייה הלאומית של צרפת מופקדת על איסוף ושימור ההפקדות שהיא מקבלת בתוקף ההפקדה-על-פי-חוק(כוננה בימיפרנסואה הראשוןבמאה ה-16), בעזרתו של המכון הלאומי האודיו-ויזואלי והמרכז הלאומי לסינמטוגרפיה והמוקדים האזוריים (pôles régionaux) של ההפקדה-על-פי-חוק. היא מקבלת את מרבית המסמכים ואת מרב הכניסות שמגיעות הודות לחוק זה. אך בעוד שהספרייה משמשת כאתר להפקדת ספרים ושאר דברי הדפוס, ספריית ההפקדה עבורקומיקסהיא במרכז הלאומי לקומיקס ותמונות (CNBDI) שבאנגולם.

פעילות תרבותית[עריכת קוד מקור|עריכה]

לספרייה הלאומית של צרפת מסורת ארוכה של תערוכות סביב תחומי אוספיה השונים, ואולם לעיתים קרובות הן מיובאות במלואן מבחוץ. מאז הקמתו של המוסד הציבורי החדש, הגבירה הספרייה את פעילותה באירוח אירועים מדעיים, כמו גםקולוקוויום,ועידות ולעיתים נדירות יותר, הקרנות סרטים וקונצרטים.

הספרייה הלאומית משמשת גם כביתהוצאה לאור.היא מפרסמת בעיקרקטלוגיםמאוספיה, קטלוגים של תערוכות ומסמכים לא ערוכים. כמה מפרסומיה paraisse לאחר עריכה משותפת עם עורכים פרטיים.

הספרייה דואגת לפרסם שניכתבי עת:כרוניקה של הספרייה הלאומית של צרפת(Chroniques de la Bibliothèque nationale de France, שבה ניתן לצפות גם באופן מכוון,ראו כאן), המספרת על חיי המוסד, וסקירת הספרייה הלאומית של צרפת(Revue de la Bibliothèque nationale de France), הכוללת מאמרים על ההיסטוריה של הספרייה, על אוספיה, כמו גם על ההיסטוריה של אמצעי התקשורת ושל ספריות ככלל.

שיתוף פעולה עם ספריות צרפתיות אחרות[עריכת קוד מקור|עריכה]

אחת המשימות של הספרייה הלאומית של צרפת היא לדאוג לשיתוף פעולה עם ספריות צרפתיות אחרות. היא נמצאת גם כן בקשרים מועדפים עם ספריות שונות שנקראות "מוקדים עמיתים" (pôles associés) של הספרייה הלאומית. מוקדים אלו הם משני סוגים:

  • המוקדים האזוריים של ספריית ההפקדה, בכלחבלשל פרובינציה או של אזור צרפתי שנמצא מעבר לים, מקבלים ספרים שמופקדים על ידי בתי הדפוס.
  • למוקדים לשיתוף מסמכים, 47 במספר (25 באזוראיל-דה-פראנסו-22 בפרובינציות) יש הסכם עם הספרייה הלאומית. הם עוסקים, בעזרתה של הספרייה, ברכישה ושימור של אוספים הנלווים לאלו של הספרייה הלאומית, בתחומים מוגדרים מראש. לעיתים קרובות, מספר ספריות באותה העיר יוצרות יחדיו מוקד של שיתוף מסמכים. כך, למשל, בברסטהספרייה העירונית, הספרייה האוניברסיטאית של אוניברסיטת ברטן המערבית ומרכז התיעוד שלהמכון הצרפתילחקר ניצול הים (IFREMER) מהווים יחדיו את מוקד המוקדש לאוקיינוגרפיהבזייה(Béziers), המרכז הבין אזורי להתפתחות אוקסיטניה (CIRDOC) משתף פעולה עם הספרייה הלאומית של צרפת בניהול הקרנות וההשאלות הנוגעות לשפהוהתרבות שלאוקסיטניה.

בנוסף, הספרייה הלאומית של צרפת דואגת לספק הערותביבליוגרפיותלספריות אחרות. במקביל, שומרת הספרייה הלאומית על הקטלוג הכללי של צרפת (CCFr), שמאגד את קטלוג אופל פלוס (BN-Opale Plus), את הקטלוג הכללי של הספריות האוניברסיטאיות של צרפת (SUDOC) וכמה קרנות ישנות או ספציפיות של הספריות העירוניות.

הספרייה ממלאת גם תפקיד מקצועי, שמתבטא בעיקר באירוח מתמחים, בארגון ימי עיון מקצועיים ובהפצת סטנדרטים ביבליוגרפיים.

שיתוף פעולה בינלאומי[עריכת קוד מקור|עריכה]

הספרייה הלאומית של צרפת נמצאת בקשר עם ספריות שונות ומוסדות אחרים מחוץ לצרפת. שיתוף הפעולה הבולט ביותר הוא עם "הספרייה האירופית"[1],ספרייה וירטואלית המופעלת במשותף בידי מספר ספריות אירופיות, ברובן ספריות לאומיות בעצמן.

שיתוף פעולה זה הוליד את המיזם "הספרייה האירופית המקוונת" (BnuE), פרויקט שמאגד את מרבית הספריות הלאומיות של היבשת, למעטזו של בריטניה.במסגרת זו, פיתחה הספרייה הלאומית של צרפת מאז קיץ 2006 מודל של "הספרייה האירופית המקוונת" שנחנכה בשם "אירופיאנה"[2]ונפתחה לציבור בחודש מרץ 2007.

הספרייה הלאומית של צרפת מעורבת גם בקשרי שיתוף עם ספריות של מדינות דוברות צרפתית, מתוך שאיפה להקים ספרייה מקוונת פרנקופונית שמתוכננת להיות מוצגת לקהל בקיץ 2008.[7]

בנוסף, הספרייה הלאומית נמצאת בקשר עם ספריות ממדינות אחרות, בעיקר מדינותאפריקאיותשבהן דוברים צרפתית ומדינות מדרום אמריקה.לבסוף, היא משתתפת ב "פדרציה הבינלאומית של איגודי הספרנים והמוסדות" (Fédération internationale des associations de bibliothécaires et d'institutions). בתוך הפדרציה משתתפת הספרייה בקבוצות העבודה העוסקות בקביעת נורמות קיטלוג ואחראית בפרט על תיאום תוכנית השימור (PAC-Preservation and conservation), שמוקדשת לשימור ואבטחת מסמכים עתיקים או שבריריים.

בשנת2009כאשרברונו ראסיןהיה מנהל הספרייה היא יזמה פרויקט רחב של סריקת ספרים[8]במטרה לא להיות תלויה בחברתGoogle.

ארגון פנימי[עריכת קוד מקור|עריכה]

הספרייה מנוהלת בידימועצת מנהליםהמורכבת מנציגימשרדי הממשלההשונים: משרד התרבות משמש כאפוטרופוס האדמיניסטרטיבי, אך נמצאים בה גם נציגי משרדי התקשורת, החינוך הגבוה, המחקר, האוצר ומשרד החוץ (בשל קשריה הבינלאומיים של הספרייה). יושבים במועצה גם נציגי המחקר,נציגי כוח האדם ושני נציגים של מבקרי הספרייה, האחד מייצג את מתחם הגן של הספרייה והשני את ספריית המחקר.

מועצת המנהלים מסתייעת במועצה מדעית, לה תפקיד מייעץ. בנוסף, לספרייה הלאומית ועדה טכנית משותפת וועדה לניקיון וביטחון.

נשיא הספרייה הלאומית של צרפת, הממונה בצו של המדינה לכהונה בת שלוש שנים אותה ניתן להאריך לכהונה נוספת, מסתייע במנהל כלליובמספר מנהלים נוספים. מאז2 באפריל2007מכהן ברונו רסין (Bruno Racine) כנשיא הספרייה הלאומית, לאחר שנבחר לתפקיד על ידי ועדת שרים.

שרותי הספרייה הלאומית של צרפת נחלקים לשלוש מנהלות וארבע משלחות[9]:

  • מנהלת האוספים(La direction des collections) מטפלת האוספים ודואגת לשירות הציבור. היא מחולקת למחלקות תיעוד שונות.
  • מנהלת השירות והרשתות(La direction des services et des réseaux) אחראית על פונקציות רוחביות הנוגעות לכל המחלקות התיעודיות ולפעולות אחרות שקשורות לספרייה. המנהלת כוללת מחלקות שונות:
    • המשרד הביבליוגרפי הלאומי(Agence bibliographique nationale) שמרכיב את הביבליוגרפיה הלאומית של צרפת, מעשיר את הקטלוג ומתחזק את הרפרטואר המוסמך של החומרים האנציקלופדיים והאלפביתיים המאוחד (Répertoire d’autorité matière encyclopédique et Alpha bétique unifié).
    • מחלקת הספרייה הדיגיטלית(Département de la bibliothèque numérique) מכוננת את הספרייה הדיגיטליתשמורכבת מאוספי הספרייה הלאומית ומאוספי המוסדות הקשורים אליה, ועובדת במסגרת פרויקט הספרייה המקוונת האירופית וכן עלארכיב הרשת הכלל עולמית.
    • מחלקת השימור(Département de la conservation) דואגת לשימור ולשיקום המסמכים; מחלקה זו מנהלת את השירות הטכני של בוסי-סן-ז'ורז' ושל סבלה-סור-סארט.
    • מחלקת שיתוף הפעולה(Département de la coopération) אחראית על הקשרים עם ספריות צרפתיות אחרות, ומתחזקת את הקטלוג הצרפתי המשותף "גאליקה".
    • מחלקת חוק ההפקדה(Département du dépôt légal) מקבלת את דברי הדפוס מבתי הדפוס וההוצאה לאור.
    • מחלקת הרפרודוקציות(Département de la reproduction) אחראית על שעתוק מסמכי הספרייה, בין אם לשם העברת התוכן לפורמט עדין פחות, כגוןמיקרופילםאומדיה דיגיטלית,ובין אם כדי לספק את צורכיהם של מרצים או לקוחות מן החוץ (שירות שניתן בתשלום).
    • מחלקת מערכות המידע(Département des systèmes d'information) מטפלת בתחום הטכני של הקטלוגים, האינטרנטשל הספרייה הלאומית, במשרות הציבוריות ובשירותים שניתנים מרחוק.
    • המנהל האדמיניסטרטיבי של כוח האדם(La direction de l'administration et du personnel) מאגד שירותים הכרחיים של מטלות יומיות בכלל הספרייה (כוח אדם, כספים, חומרים).

אתרים ומחלקות[עריכת קוד מקור|עריכה]

אתר רישלייה/לובואה[עריכת קוד מקור|עריכה]

ארכיטקטורה ומיקום[עריכת קוד מקור|עריכה]

הספרייה הלאומית של צרפת, אתר רישלייה, האתר הישן של הספרייה
הספרייה הלאומית של צרפת, אתר רישלייה: החדר הסגלגל
חדר הקריאה של כתבי היד, אתר רישלייה

48°52′05″N2°20′18″E/ 48.868046°N 2.338371°E/48.868046; 2.338371

האתר ההיסטורי של הספרייה הלאומית של צרפת (שנקרא כיום, לעיתים, "הספרייה הלאומית לפני הבנייה והמעבר של האוספים לאתר טולביאק" ) מתפרס על פנירובע רישלייה,שגובל ברחובות פּטִי-שָאן (בדרום), רחוב ויוְיאן (במזרח), לובואה (בצפון) ורישלייה (במערב). הפרט הישן ביותר במתחם זה נבנה עבורהקרדינל מזראןבידי האדריכלים פייר לה מואה (Pierre Le Muet) ופרנסואה מנסר (François Mansart), לו מייחסים את תכנון שתי הגלריות, המשמשות כיום כגלריות לתערוכות.[10]המבנים עברו שיפוצים ושינויים חדשים החל משנות העשרים של המאה ה-18 תחת ניהולם של רובר דה קוט (Robert de Cotte) ושל האב בינו (Jean-Paul Bignon). מהמחצית השנייה שלהמאה ה-18ועד אמצעהמאה ה-19נוספו שינויים מעטים בלבד. בשנת1854החל שלב שיפוצים גדול חדש תחתאנרי לברוסט:שינוייו המרכזיים היו בחזית החצר ובחדר הגדול שכונה "חדר לברוסט". חזית המבנה המרכזי עוטרה בפסליםשל שארל דז'ורז' (Charles Degeorge) שמציגים את "הגאונים בשירות המדע". את לברוסט החליף ז'אן-לואי פסקל (Jean-Lois Pascal), שהמשיך את העבודות בחצר ובנה ב-1916את החדר הסגלגל, שנחנך רק בשנת1936.בשל המחסורבמקום, הספרייה הלאומית נאלצה להתרחב ולחרוג מעבר למתחם רישלייה. היא תפסה, לפיכך, חלקים מגלריהויויאן ושיכנה שם את שירותי ספריית ההפקדה, ואולם אתר זה ננטש עם חנוכת אתר פרנסואה מיטראן של הספרייה הלאומית. עם זאת, הספרייה הלאומית משתמשת עדיין בבית מספר 61 שברחוב רישלייה למטרות אדמיניסטרטיביות, וכן בבית שברחוב לבואה, שנבנה בשנת1964בידי אנדרה שטלן (André Chatelin) עבור מחלקת המוזיקה. המתחם רישלייה/לבואה מורכב ברובו מחדרי הרצאות, חנויות ומשרדים. ניתן למצוא שם גם שלושה חללי תצוגה: גלריה מזראן - עבור תערוכות נושא, הגלריה לצילום (המוכרת גם כגלריה מנסר) והקריפטה - המיועדת להצגת תערוכות קטנות.

מחלקות ואוספים באתר רישלייה/לובואה[עריכת קוד מקור|עריכה]

מחלקות תאריך הקמה תוכן אוספים בולטים
אמנות ומופעים 1976 כתבי יד, מסמכים איקונוגרפיים, מודלים, תלבושות: 3,000,000 פריטים ומסמכים אוסף רונדל (Rondel), ארכיבים של מספר קולנוענים, בהםאבל גאנס
מפות ושרטוטים 1828 1,600,000 מסמכים, בעיקר מפות וגלובוסים אוסף מפות שאוחדו על ידי ז'אן-בטיסט בורגיניון ד'אנוויל (במאה ה-18); אוספים עתיקים של השירות ההידרוגרפיוהאוקיינוגרפישל הצי, אוספים של האגודה הגאוגרפית (בפיקדון)
חיתוכי עץותצלומים 1720 12,000,000 דימויים תוכניות של אדריכלים (רובר דה קוט, אטיין-לואי בולה), אוספים של צלמים (נדאר,אנרי קרטייה ברסון,רובר דואנו)
כתבי-יד אגף המערב 1720 מיליון כתבי-יד ודברי דפוס מספר אוספים בעלי חשיבות היסטורית וגניאולוגית (אוספים מהפרובינציות של צרפת; אוסף ד'אוזייה; אוסף קולבר; אוספים ישנים ממנזרים עתיקים בפריז; כתבי יד של סופרים (ויקטור הוגו,מרסל פרוסט,לואי פרדינן סלין)
כתבי-יד, אגף המזרח 1720 220,000 מסמכים אוסף סמית-לסואף (Smith-Lesouëf); אוספים אוריינטליסטים
כסף,מדליותועתיקות 1720 530,000 פריטים חדר פלאותשללואי ה-14;אוסף עתיקות ואוצרותמרובינגים
מוזיקה (רחוב לובואה) 1942 2,000,000 פריטים ואוספים אוספיו של סבסטיאן דה ברוסר; ארכיבים של מלחינים ידועים
מחקר ביבליוגרפי 1996 14,000 פריטים רגילים ו-40,000 במיקרופילם אין

מעבר למצוין בטבלה במחלקות השונות של אתר רישלייה ישנם עוד כ-2,700,000 כרכי דפוס (ספרים, כתבי-עת, אוספים), מהם כ-12,000 הםאינקונבולה.

פרויקט "רישלייה"[עריכת קוד מקור|עריכה]

מאז המעבר של מרבית דברי הדפוס לאתר טולביאק החלה הספרייה הלאומית של צרפת לבצע פרויקט מודרניזציה של אתר רישלייה, לו כמה פנים:

  • סימון טוב יותר של מסמכי האתר;
  • שיפוץנרחב וארגון מחדש של החדרים השונים;
  • פריסה חדשה של האוספים.

השלבים הראשונים יצאו כבר לדרך. תוכנית השיפוץ והפריסה החדשה הופקדו בידי ברונו גודן (Gaudin) והן אמורות להתחיל בראשית 2009 ולהסתיים ב-2014.

אתר פרנסואה מיטראן (טולביאק)[עריכת קוד מקור|עריכה]

ארכיטקטורה ומיקום[עריכת קוד מקור|עריכה]

48°50′1″N2°22′34″E/ 48.83361°N 2.37611°E/48.83361; 2.37611

בטולביאק, אתר פרנסואה מיטראן של הספרייה הלאומית, שנקרא גם "הספרייה הגדולה ביותר", תופסת שטח של 75דונםומתפרסת על פני 60,000מ "ר.האתר, פרי תכנונו שלדומיניק פרומורכב בעיקר מארבעה מגדלים גבוהים ופתוחים, הדומים ל "מחזיקי ספרים", או לספרים פתוחים. לכל מגדל יש שם:

  • מגדל הזמן (Tour des temps)
  • מגדל המשפט (Tour des lois)
  • מגדל המספרים (Tour des nombres)
  • מגדל הרוח (Tour des lettres)

את מרכז המתחם תופס גן בן 12,000 מ "ר הסגור לקהל, אך בהיותו ממוקם במעלה קומת הגן, מקנה מראה שליו ורגוע במרכז ההמולה והרעש העירוניים שסביבו. העצים שצומחים בגן הם עצי חורש. קומה מחולקת לשתי קומות, מהן הנמוכה יותר היא מעין רחוב פנימי שמיועד לתנועת כלי רכב (בעיקר כלי רכב מיוחדים של הספרייה הלאומית וכלי רכב שמביאים את ספרי ההפקדה). סך השטחים שבנויים מחוץ למגדלים הוא 290,000 מ" ר.

לאחר המעבר לטולביאק עומדים לרשות החוקרים חללי קריאה גדולים יותר והם נהנים מניידות פונקציונלית ומודרנית. כעת זמן ההמתנה הממוצע עובר לעיתים נדירות את שלושים הדקות. ואולם, הכניסה לחדרי הקריאה היא בתשלום.

באתר טולביאק ישנם שני חללי תצוגה, "האולם הגדול" ו "האולם הקטן". בנוסף, תערוכת קבע תלויה במבואה ומציגה את המוסד. אודיטוריום גדול ואודיטוריום קטן מאפשרים לארגן כנסים מקצועיים, קולקוויום, וועידות, הרצאות וקונצרטים.

אוספים[עריכת קוד מקור|עריכה]

אוספי סניף טולביאק של הספרייה הלאומית תופסים שטח מדף בן 385ק "מ.האוספים אליהם יש גישה חופשית, שמוצגים לעיתים בקומת הגן העליונה (קומת הספרייה הלימודית) ולעיתים בקומת הגן (קומת ספריית המחקר), מכילים כ-575,000 כרכים בערך. אוספי המורשת (collections patrimoniales) מפוזרים במחלקות השונות של אתר טולביאק, למעט מחלקת המחקר הביבליוגרפי (DRB).

גם למחלקה האודיו-ויזואלית, יורשת המחלקה הפונוטקית הלאומית (Phonothèque nationale), ישנם אוספים עתיקים, והיא מתייחדת התחזוקה ותמיכה ספציפיים של 900,000 מסמכים קוליים בקירוב, 90,000 קטעיוידאו,250,000 דימויי סטילס דיגיטליים ו-50,000 מסמכימולטימדיה.

המחלקה המכובדת והיוקרתית ביותר היא מחלקת שימור הספרים הנדירים, בה מצויים כ-200,000 פריטים בקירוב. מחלקת השימור כוללת ספריאינקונבולה,יצירות ייחודיות בפורמט שלהן (גדולות או קטנות במיוחד), מסמכים שמעידים על התפתחויות הטכניות של ייצור הספרים והמסמכים, מסמכים שבריריים ועדינים במיוחד, ספרים שהשתייכו בעבר לאנשים מפורסמים, ולבסוף, ה "גיהנום" של הספרייה, שמורכב מיצירות שהוכרזו כ "מופקרים".

בנוסף ישנם כ-100,000 טקסטים דיגיטליים נגישים. חלק מהם בלבד מרכיב את אתרי הספרייה המקוונים "גליקה" ו "אירופאנה", משום שאין עוד בעיות חוקיות להציגם שם.

מחלקות ואולמות קריאה[עריכת קוד מקור|עריכה]

מחלקות ספרייה לימודית -
קומת הגן העליונה
ספריית המחקר -
קומת הגן
היסטוריה,פילוסופיה,מדעי האדם חדר J: היסטוריה, פילוסופיה, מדעי האדם חדר K: פילוסופיה,דת
חדר L: היסטוריה
חדר M:אתנולוגיה,סוציולוגיה,גאוגרפיה
משפט,כלכלה,פוליטיקה חדר A:עיתונות
חדר D: משפט, כלכלה, פוליטיקה
חדר N: כלכלה, מדעי המדינה, עיתונות
חדר O: משפט, פרסומים רשמיים
מדעוטכנולוגיה חדר C: מדעים וטכנולוגיה חדר R:היסטוריה של המדע,מדעי הטבע
חדר S:מדעי החיים,מדעי ההנדסה
ספרותואמנות חדר E: ספרות אוריינטלית, ספרי מורשת בכתב, מדעי התקשורת
חדר F: שפות וספרות קלאסית, אמנות
חדר G: שפות זרות וספרות זרה
חדר H: שפהצרפתיתוספרות צרפתית
חדר T: תיעוד על הספרים, עיתונות והרצאות
חדר U: שפות זרות וספרות זרה
חדר V:בלשנות,שפה צרפתית וספרות צרפתית
חדר W: ספרות קלאסית, ספרות אוריינטלית ואמנות
אודיו-ויזואלית חדר B: אודיו-ויזואלית חדר P: אודיו-ויזואלית
מחלקת המחקר הביבליוגרפי (DRB) חדר I: מחקר ביבליוגרפי חדר X: מחקר ביבליוגרפי
שימור הספרים הנדירים חדר Y: שימור ספרים נדירים

אתר ארסנל[עריכת קוד מקור|עריכה]

48°51′01″N2°21′48.70″E/ 48.85028°N 2.3635278°E/48.85028; 2.3635278

ספריית הארסנל, לשעברספרייה ציבוריתשאוחדה עם הספרייה הלאומית בשנת1934,מורכבת כיום ממחלקה אחת בלבד. היא מתמחה בעיקר בספרות,ובמידה פחותה בהיסטוריה. ברשותה:

  • ספרים וכתבי עת: כ-1,000,000 כרכים
  • כתבי יד, הדפסים, מפות ופרטיטורותמוזיקליות: כ-120,000 פריטים.

לספרייה ניתן להגיע באמצעות תחנת המטרו- סולי-מורלן.

ספריית מוזיאון האופרה[עריכת קוד מקור|עריכה]

חזיתהאופרה גרנייה

48°52′19″N2°19′54″E/ 48.87194°N 2.33167°E/48.87194; 2.33167

ספריית מוזיאון האופרה, שנמצאת בתוךהאופרה גרנייה,מסונפת למחלקת המוזיקה של הספרייה הלאומית של צרפת. מקורותיה בספריית המוזיקה ובארכיביהאופרה הלאומית של פריזשהוקמה ב-1669.היא כוללת, לפיכך, כמה אוספים עתיקים בעלי חשיבות רבה (פרטיטורות, מודלים, תלבושות). לספרייה מסמכים רבים בתחום המוזיקה וכן בתחום המחול,אותם הם חולקים עם הארכיב הבין-לאומי למחול.

  • ספרים, כתבי יד, אוספי הדפסות: 130,000 מסמכים
  • תצלומים, פרטיטורות, הדפסים, תוכניות, מודלים, תפאורות תלבושות: 240,000 פריטים

לספריית מוזיאון האופרה ניתן להגיע באמצעות תחנת המטרו- אופרה.

אתר הספרייה ברחוב שטרסבורג[עריכת קוד מקור|עריכה]

"המרכז הלאומי לספרי ילדים" (Centre national du livre pour enfants), שנקרא גם "ההנאה שבספרים" ושוכן ברחובשטרסבורגמאז שנת 2005, היה מסונף בעבר למנהלת הספרים והקריאה. ב-1 בינואר2008צורף כחלק מהספרייה הלאומית של צרפת.[11]ואולם, אוספיה ומשרדיה נותרו לעת עתה במקומם. המרכז מורכב מחדר קריאה אחד בעל 24 מושבים, והוא מכיל כ-20,000 מסמכים אליהם יש גישה חופשית וכן 190,000 עיתונים.

אתרים מחוץ לפריז[עריכת קוד מקור|עריכה]

בית ז'אן וילאר באביניון[עריכת קוד מקור|עריכה]

באביניוןמחזיקה בבעלותה הספרייה הלאומית של צרפת את בית ז'אן וילאר (Jean Vilar), שמסונף למחלקת האמנויות והמופעים. ספרייה זו מכילה ארכיבים מהפקות שלפסטיבל אביניון.

המרכז הטכני של ביסי-סן-ז'ורז'[עריכת קוד מקור|עריכה]

לספרייה הלאומית של צרפת סניף בעירביסי-סן-ז'ורז',במבנה אותו היא חולקת עם המרכז הטכני לספרי השכלה גבוהה. אתר ביסי משמש:

  • לרסטורציההדורשת מקום או חומרים מיוחדים;
  • כמרכז מחקר לשימור מסמכים.

מבנה הספרייה הוקם בשנת2005בתכנונו של דומיניק פרו.[12]מ-1996 עד 2006 נשלחו העותקים העודפים שנצברו בהפקדה-על-פי-חוק למרכז הטכני בביסי; עותק אחד נשמר (שם) במטרה ליצור אוסף גיבוי, שבעיקרון לא ייעשה בו שימוש, והאחרים שימשו לחילופי-ספרים בינלאומיים, או נשלחו לספריות אחרות בצרפת בהתאם לזנושא של כלמסמך.מאז הרפורמה בחוק ההפקדה, שבמסגרתה הוקטן מספר העותקים שמחויבות לספק ההוצאות לאור, נפסקה פעילות זו.

המרכז הטכני בסבלה-סיר-סרט[עריכת קוד מקור|עריכה]

לספרייה הלאומית של צרפת סניף בקומונהסַבְּלֶה-סיר-סָרְטְ (Sablé-sur-Sarthe), המשותף לה ולמרכז ז'ואל לה טול (Joël Le Theule), המוקדש לרסטורציה של מסמכים עדינים.

אתרים נטושים[עריכת קוד מקור|עריכה]

אגף ורסאי[עריכת קוד מקור|עריכה]

הספרייה הלאומית של צרפת הקימה את הבניין הראשון שלה שבורסאיבין השנים19321934,ומבנה שני ב-1954,במטרה להקדישם לשימור כתבי עת ואוספים כפולים. מאז 1998 אין שימוש במבנים אלו.

המרכז הטכני הישן של פרובן[עריכת קוד מקור|עריכה]

מרכז לרסטורציה הוקם בקומונה פּרוֹבָן (Provins) במטרה לשקם ולהעביר עיתונים לפורמט של מיקרופילם. האתר נסגר בשנת2002.

קטלוגים[עריכת קוד מקור|עריכה]

הספרייה הלאומית של צרפת מפתחת אספקת משאבים דיגיטליים המיועדים הן לציבור שמבקר באתרי המוסד והן לציבור המרוחק. להלן המשאבים העיקריים העומדים לרשות הציבור בנוסף לקטלוגים אחרים שהוזכרו לעיל.

BNF-קטלוגים כלליים[עריכת קוד מקור|עריכה]

הקטלוג הכללי של הספרייה הלאומית הוא הקטלוג הממוחשב הראשי. הוא נגזרת של הקטלוג BN-אופל (BN-Opal), ששימש בעיקרון כמרשם של כל אוספי המורשת. הוא נוצר עבור הספרים שבאו מספריית ההפקדה והרכישות החדשות מאז 1987; לאלו נוספו הרישומים של קטלוג התדפיסים שהומרו מחדש לפורמט דיגיטלי, וכן ההשלמות שלו. מאוחר יותר הוא קיבל לשמו את התוספת "פלוס" (BN-Opale Plus), כשנוספו לו תרומות אחרות: קודם כל פרטי הרישום של המסמכים שהגישה אליהם חופשית באתר טולביאק, אחר כך אלו מהמחלקה האורקולית (כולל המולטימדיה), ולבסוף תדפיסי המחלקות המתמחות מאתרים אחרים.

BNF - ארכיבים וכתבי יד[עריכת קוד מקור|עריכה]

BNF - ארכיבים וכתבי יד הוא קטלוג אוספי הארכיב וכתבי-היד של הספרייה הלאומית של צרפת. מאז אוקטובר 2007 הקטלוג נגיש באופן מקוון. הוא כולל תיאור אוספי כתבי היד של מחלקת אומנויות הבמה כמו גם של כתבי היד של מחלקת כתבי היד של הספרייה הלאומית, אך אלו האחרונים מצויים עדיין בתהליך בנייה. לאחרונה נוספו אליו גם את כתבי היד של ספריית הארסנל. הקטלוג משתמש בפתקןXML.

קטלוגים דיגיטליים[עריכת קוד מקור|עריכה]

מדריך החיפוש בספרייה[עריכת קוד מקור|עריכה]

מדריך זה מפרט את השלבים למחקר יעיל בספרייה. הוא מציע דרכים לחיפוש וקריאה על פי הצורך: חיפוש מונחה למתחילים, וקורס חינם עבור אחרים. מדריך זה מועשר בקביעות בגיליונות מתודולוגיים אשר מסווגים תחת הסעיף "BNF Miscellanea".[13]

בנק תמונות[עריכת קוד מקור|עריכה]

לספרייה הלאומית של צרפת בנק תמונות ממנו היא מספקת רפרודוקציות בתשלום. שימוש חוזר בתמונות אלו כפוף גם הוא תמלוגים.[14]

כוח אדם וקהל[עריכת קוד מקור|עריכה]

כוח אדם של הספרייה הלאומית[עריכת קוד מקור|עריכה]

הספרייה הלאומית מעסיקה, בכל סניפיה, כ-2,700 איש בקירוב. שני שלישים מכוח האדם הם עובדי ציבור, שרובם (בערך מחצית מסך העובדים) שייכים למשרד ההשכלה הגבוהה והמחקר. העובדים שאינם עובדי ציבור נחלקים לחצי שמועסקים בחוזה וחצי שמקבלים שכר לפי שעה. האחרונים הםסטודנטיםברובם. נתון זה אינו כולל את כוח האדם שעובד במיזמים פרטיים בזיכיון(עובדי הביטחון, הקפיטריהוכדומה) ואת נציגי מכבי אש של פריז הנמצאים בספרייה באופן קבוע.

קהל[עריכת קוד מקור|עריכה]

בשנת2005הקים או שיפץ המוסד קרוב ל-40,000 כרכים עבור קומת הגן העליונה ו-18,000 כרכים עבור קומת המחקר.[15]הקהל של הספרייה הלאומית מורכב ברובו מסטודנטים: על-פי סקר שנערך בספרייה, מבין הקוראים שמוסמכים להיכנס לאולמות המחקר, כ-60% בקרוב מצהירים שהגיעו "למטרת לימודים", בעוד שבקומת הגן העליונה מצהירים כ-84% שבאו ללמוד. קומת הגן העליונה משמשת בעיקר סטודנטים הלומדים לתארים ראשונים (Licence), ואילו רוב הדוקטורנטיםמשתמשים באולמות המחקר. תלמידי התואר השני (Master) נחלקים בין הקומות השונות. מורים וחוקרים מהווים את הקבוצה השנייה בגודלה, לאחר הסטודנטים. מעט יותר מ-30% מהקוראים שמוסמכים להיכנס לאולמות המחקר מצהירים שבאו "מסיבות מקצועיות" ורבים מהם מחפשים חומרים במסגרת עבודת ההוראה שלהם. לצד שתי קטגוריות אלו, הספרייה הלאומית עושה מאמצים למשוך אליה את כלל הציבור המשכיל (פחות מ-10% מהקהל שמגיע לאולמות המחקר מצהיר שבא "מסיבות אישיות" ), שהוא אחד מיעדיה המקוריים של הספרייה. בקומת הגן העליונה היחסים בין הקבוצות השונות דומים בקירוב, עם 84% סטודנטים.

מעל 80% מהקהל שמקבל אישור מחקר הם בעליאזרחותצרפתית; מבין הזרים בולטים בנוכחותם אזרחיםאמריקאיםואיטלקים.

היחס בין הגברים והנשים שמבקרים בספרייה הלאומית נחלק כמעט שווה בשווה, הן בקומת הגן העליונה והן בקומת המחקר.

את השוני העונתי בתדירות הביקורים בספרייה ניתן לתלות בראש ובראשונה בהרכב הקהל, עם הבדלים בין קומת הגן העליונה לקומת המחקר. המחזור בקומת הגן העליונה דומה לזה שלספרייה אקדמית:תפוסה גבוהה במהלך שנת הלימודים שגוברת ככל שמתקרבת תקופת המבחנים, ונוכחות חלשה של קוראים במהלךיולי-אוגוסט.הנוכחות הדלילה במהלך חודש אוגוסט הביאה את רשויות הספרייה הלאומית לפתוח במבצע נסיוני של כניסות אינדיבידואליות בחינם. בניגוד לכך, קומת הגן זוכה לביקורים דחופים במהלך הקיץ, שהוא התקופה היחידה בה חוקרים ממקומות מרוחקים בצרפת או שמתגוררים בחו "ל יכולים להגיע לפריז: לא נדיר לראות בעונה זו את קומת הגן מלאה כולה. מעבר לנקודת השיא הזו, תדירות הביקורים בחללי המחקר קבועה יחסית.

תדירות הביקורים בקומת הגן העליונה משתנה גם במהלך השבוע, כשהזמנים הצפופים יותר הם ימי סוף השבוע ויום שלישי, בו סגורה ספריית המידע הציבורית שבמרכז פומפידו.לא פעם אתר טולביאק מלא עד גדותיו ביום זה.

תקציב[עריכת קוד מקור|עריכה]

מבנה תקציב של הספרייה הלאומית של צרפת שונה ב-1 בינואר2007,והמוסד שילם החל מתאריך זה ישירות כמעט לכל הסגל שלו.[16]בשנת2008הסתכם תקציב הספרייה ב-280.6 מיליוןאירו.[17]שלושה רבעים מן המשאבים (כ-208,1 מיליון אירו) הגיעו מסובסידיותמן המדינה, שניתנו בעיקר על ידי משרד התרבות. המשאבים העצמיים הסתכמו ב-12.75 מיליון אירו.

ביקורת על הספרייה[עריכת קוד מקור|עריכה]

הספרייה הלאומית של צרפת זוכה לעיתים קרובות בביקורת. ביקורת זו, שמגיעה מכיוונים שונים, לובתה בעיקר על ידי התקשורת הצרפתית בתחילה. הרעש התקשורתי נחלש, אך חלק מהביקורת נותר עדיין תקף. ניתן לחלק את הביקורת לשלושה נושאים מרכזיים.

ביקורת נגד האיגוד[עריכת קוד מקור|עריכה]

אחד מגורמי הביקורת הוא איגוד עובדי הספרייה.[18]הספרייה ידעה מספר מאבקים חברתיים, מהם אחד, שהתחולל מספר ימים לאחר חנוכת קומת הגן, התבטא בשביתה ארוכה.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור|עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור|עריכה]

  1. ^הספרייה הלאומית של צרפת במספרים(בצרפתית)
  2. ^Bruno Blasselle et Jacqueline Melet-Sanson, La Bibliothèque nationale de France: mémoire de l'avenir, p. 15
  3. ^Blasselle et Melet-Sanson, עמ' 25
  4. ^Blasselle et Melet-Sanson, עמ' 28-30
  5. ^Blasselle et Melet-Sanson, עמ' 90-91.
  6. ^צו מספר 3–94 מיום 3 בינואר 1994
  7. ^מסיבת עיתונאים ב-13 בנובמבר 2007
  8. ^אבנר קשתן,צרפת נגד גוגל: תסרוק ספרים בעצמה,באתרכלכליסט,15 בדצמבר 2009
  9. ^אתר הספרייה הלאומית של צרפת:תרשים הארגון
  10. ^Françoise Bléchet, « La Bibliothèque royale du XVIe siècle à 1789 » dans Les Bibliothèques parisiennes: architecture et décor, 2002, p. 45-50.
  11. ^הודעה לעיתונות על צירוף "ההנאה שבספרים" לספרייה הלאומית של צרפת
  12. ^Bibliothèque nationale de France, papier édité à l'occasion de la Journée européenne du Patrimoine.
  13. ^מדריך החיפוש בספרייה
  14. ^אתר הכניסה לבנק התמונות של הספרייה הלאומית של צרפת
  15. ^המידע לפסקה זו נלקח מהמאמר La bibliothèque au crible de son public », מתוך Chroniques de la Bibliothèque nationale de France, no 32, oct. 2005, p. 3-5.
  16. ^[http:// performance-publique.gouv.fr/farandole/2008/pap/pdf/PAP2008_BG_Culture.pdfשר האוצר, דו "ח ציבורי על פעילות ציבורית, פרויקט חוק המימון לשנת 2008, תחת הכותר" תרבות "
  17. ^הספרייה הלאומית של צרפת, דו "ח פעילות לשנת 2008
  18. ^ריאיון עם חבר באיגוד עובדי הספרייה