לדלג לתוכן

זרם ישר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
סוגים של זרם ישר

זרם ישר(או בראשי תיבות"ז "י";באנגלית"Direct Current"ובראשי תיבות,"DC") הואזרם חשמלי,המתאר זרימתמטענים חשמלייםדרך תווך מוליך במגמה קבועה, כלומר שאיננה הופכת את כיוונה. זאת בשונה מזרם חילופין(באנגלית Alternating Current ובראשי-תיבות AC) בו מגמת זרימת המטענים מתהפכת חליפות.

זרם ישר הוא תוצאה של "מתח ישר" (מתח בקוטביות קבועה) הפועל בין קצותיו של תווך מוליך.

המונח "זרם ישר" מתייחס לכל צורה של זרימת מטענים בכיוון אחד בין אם עוצמת הזרימה קבועה, ובין אם היא משתנה או פועמת, כמודגם באיור. זרימה פועמת היא בדרך כלל תוצאה של מתח פועם המתקבל מיישורמתח חילופיןשמקורו בדינמו גנרטור.

ברוב השימושים בהם נצרכתאנרגיהחשמלית לא ניתן להסתפק בפעימות, ודרוש מתח יציב שעוצמתו קבועה. לפיכך, אם מקור המתח מניב מתח פועם יש צורך לייצבו.

ייצוב של מתח ישר מתבצע באמצעותמעגלים אלקטרונייםאשר בדרך כלל כולליםקבללצורך אגירת מטען חשמלי בעת פעימה של מתח המקור והחזרתו בעת דעיכתה, ורכיבימשובובקרה השומרים על רמתו הרצויה של המתח.

את רוב יישומי הזרם החשמליניתן לממש באמצעות מתח וזרם ישרים. מתח ישר הכרחי ליצירת תנאי עבודה מתאימים עבור רוב סוגיהמעגלים האלקטרוניים.גם ביישומים המחייבים שימוש במקור מתח נייד וקומפקטי ישנה עדיפות לשימוש במתח ישר, אותו ניתן לספק באמצעותמצבר,סוללה,אותאים סולריים.

עם זאת, בחלק מהיישומים יש יתרון, ולעיתים הכרח, להשתמש בזרם חילופיןדווקא. לדוגמה, בשונה מזרם ישר זרם חילופין ניתן להשנאה.שימוש בהשנאהמקטין באופן מהותי את הפסדי האנרגיה בקווי מתח דרכם מועברתאנרגיה חשמליתלמרחקים. כמו כןמנועיםמסוגים שונים פועלים דווקא בזרם חילופין.

באמצעות התקנים מתאימים (כגוןגשר דיודות) ניתן להפוך זרם חילופין לזרם ישר, וכן להפך - להפוך זרם ישר לזרם חילופין.

אספקת חשמל בזרם ישר

[עריכת קוד מקור|עריכה]
ערך מורחב –מלחמת הזרמים

תומאס אלווה אדיסוןקידם ופיתח את אספקת החשמל באמצעות זרם ישר בארצות הברית. במהלך השנים הראשונות של אספקת החשמל המסחרית, זרם ישר היה התקן של החשמל התעשייתי בארצות הברית, עד שניקולה טסלהפיתח וקידם אמצעים לייצור והולכה של זרם חליפין והוציא עליופטנטבחודש מאי של שנת 1888 וזרם החליפין נהפך לזרם העיקרי בשימוש בתעשייה, בבתים ועוד.

עם השנים והקידמה הטכנולוגית, הזרם הישר נהפך לזרם המשמש בעיקר מעגלים פנימיים של מוצריאלקטרוניקהכגון: קומקום חשמלי, מקרר, טלוויזיה, מחשב, פלאפון נייד ועוד מגוון מכשירים אלקטרונים.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור|עריכה]
ויקישיתוףמדיה וקבצים בנושאזרם ישרבוויקישיתוף