לדלג לתוכן

טום אוף פינלנד

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
טום אוף פינלנד
Touko Laaksonen
לידה 8 במאי1920
קארינה,פינלנדעריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 7 בנובמבר1991(בגיל 71)
הלסינקי,פינלנדעריכת הנתון בוויקינתונים
שם לידה Touko Valio Laaksonenעריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה בית הקברות הייטניימיעריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים אקדמיית סיבליוסעריכת הנתון בוויקינתונים
תחום יצירה ציור,איורעריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה צלב החירות, דרגה 4(1944)עריכת הנתון בוויקינתונים
חתימה עריכת הנתון בוויקינתונים
tomoffinlandfoundation.org
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
איור טיפוסי של דמות גבר בסדרת טום אוף פינלנד
תמונה זו מוצגת בוויקיפדיה בשימוש הוגן.
נשמחלהחליפה בתמונה חופשית.
חדר לזכרו של טום אוף פינלנד במשרדי החברה עם חפציו האישיים, לוס אנג'לס 2002

טום אוף פינלנד(Tom of Finlandאנגלית:"טום מפינלנד";8 במאי19207 בנובמבר1991) הוא השם שבו נודעטואוקו לאקסונן(Touko Laaksonen),אמןפֶטיש,המוכר הודות ליצירתו ההומוארוטיתוהשפעתו על התרבותההומואיתבשלהיהמאה ה-20.

לאורך ארבעה עשורים יצר 3,500ציוריםואיורים,רובם הגדול בעיפרון,רובם מתארים גברים הניחנים במאפיינים פיזיים בולטים: חזה מפותח, איברים, ישבנים ואברי מין בעלי ממדים בלתי סבירים. בגדים צמודים, או העדרם, הדגישו מאפיינים אלו, במיוחד אתאיבר המין הגברי,שהוצג כאלמנט מודגש או נחשף לראווה. ציוריו מציגים לרוב גבר אחד או יותר, במהלך פעילותמיניתאו לפניה.

ביוגרפיה וקריירה

[עריכת קוד מקור|עריכה]

טואוקו לאקסונן נולד בקארינה,טורקו,פינלנד.הוא החל לצייר בגיל צעיר, אך ציורים אלו לא שרדו. הוא אמר כי נהג להסתירם תחילה, אך לאחר מכן השמידם כאשר החל את שירותו הצבאי[1].לאקסונן צייר דמויות של עובדי כפיים פיניים שראה כבר בגיל צעיר. כשברית המועצותתקפה את פינלנד ב "מלחמת החורף",ועם כניסתה של פינלנד בעקבות זאת למלחמת העולם השנייה,גויס לאקסונן לצבאהפיני, שם שירת בתפקידיקצונה.מאוחר יותר ציין לאקסונן כי העניין הפטישיסטי שלו בגברים במדיםמקורו בתקופה זו. לאחר המלחמה שב לאקסונן לחיים אזרחיים, עבד בתעשיית הפרסוםכגרפיקאיוהמשיך לצייר את ציוריו הארוטיים להנאתו הפרטית.

בשנת1956שלח לאקסונן אחדים מציוריו למגזין האמריקאיהמשפיעPhysique Pictorialלפרסום בשם "טום", הנשמע דומה לשמו האמיתי, Touko. עורך המגזין שינה את השם ל "טום אוף פינלנד", כפי שהיה מקובל במגזין[2].

במהרה החלהקהילתההומואיםלהתעניין ביצירתו של לאקסונן, ובשנת1973הוא החל לפרסםקומיקסארוטייםוהפך לבעל שם גם בעולם האמנות.לאקסונן נודע בעיקר הודות ליצירות הממוקדות בדמויות הומו-גבריותסטריאוטיפיות,כגון חוטבי עצים,שוטריםעלאופנועים,מלחים,אנשים עסקים, אופנוענים שריריים ולובשי בגדיעור."Kake" נחשבת סדרת הקומיקס הבולטת ביותר שלו, ובה שפע דמויות מסוג זה.

יצירות של לאקסונן הוצגו בתערוכותכבר בתחילתשנות ה-70ובשנת 1973 הוא פרש מעבודתו במשרדי חברת הפרסום MacCann-Erickson. "מאז לבשתי רקג'ינסוהתפרנסתי מציוריי ", תיאר את המהפך בסגנון החיים שלו באותה תקופה.

בשנת1979ייסד לאקסונן את חברת "טום אוף פינלנד" כדי להפיץ את עבודתו. החברה ממשיכה לפעול גם לאחר מותו, ועוסקת בשימור יצירה אמנותיתהומוארוטיתוהצגתה. בשלהישנות ה-90נכנסה החברה לעסקי האופנהעל בסיס יצירותיו של לאקסונן, אבל עם מגווןסגנונותעשיר יותר. קו האופנה ניסה לאזן בין ההומוארוטיות בציורים ותעשיית האופנה, והוא הוצג בתערוכות אופנה מרכזיות.

לפני מותו השתתף לאקסונן בסרט תיעודיבשם "Daddy and the Muscle Academy - The Art, Life, and Times of Tom of Finland", בו משולביםראיונותאיתו. המו "להאירופאיTaschenפרסם מספר אוספים שלו, בהם גם שלושאנתולוגיותרטרוספקטיביות.

רבים מציוריומבוססים על תמונותמצולמות,אך אינם העתק מדויק שלהן. ההשראה משמשת להשגת ממד ריאליסטי של תמונה חיה עם תנוחות ומחוות משכנעות, אולם לאקסונן הגזים במתכוון מאפיינים פיזיים והציג אידיאל יופי גברי פרטי, תוך שהוא משלב ריאליזם ופנטזיה.בסרט התיעודי הוא הרחיב בעניין זה, כולל דוגמאות רבות של הציורים לצד התמונות המקוריות.

ביקורת והערכה אמנותית

[עריכת קוד מקור|עריכה]

במהלך חייו ולאחר מכן זכה לאקסונן להערצהאך גם לבוז מצד חלקים שונים של קהילת האמנים. הוא התיידד עם הצלםרוברט מייפלת'ורפ,שעבודתו, המציגה דימוייםסאדו מזוכיסטייםואיקונוגרפיהפטישיסטית,נחשבה אף היא שנויה במחלוקת.

עניין שנוי במחלוקת ביצירת לאקסונן היה הטיפול הארוטי בדמויות גברים במדיםנאציים.מדובר בחלק קטן מאוד של היצירה שלו, אבל הצגתן של הדמויות הללו באור מחמיא גרמה לאחדים להסיק שמדובר באמפתיה לנאציזםוהן הוסרו מרוב האנתולוגיות שפורסמו לאחרונה. רק מאוחר יותר התנער לאקסונן מכל זיקה לאידאולוגיות נאציות אופשיסטיות.הוא הרבה לצייר גם גבריםשחורים,ללא עדות מורגשת להטיה גזעית או פוליטית. אף שניתן למצוא בהם דמיון לקריקטורותגזעניותהמציגות את הגבר השחור כבעל און מוגבר, דמויות הגברים הלבנים מוצגות באותו אופן.

מבקרי אמנות חלוקים בדעתם בנוגע ליצירתו של לאקסונן. הטכניקה שלו זיכתה אותו בכינוי "רב אמן עם עיפרון", אבל מצד שני, מבקר של העיתוןההולנדיHet Parool תיאר את עבודתו כ "נטולת הבעה".

שאלה רווחת היא האם דמות ה "סופרמן" שלו (דמויות גבריות בעלות אברי מין ושריריםמוגדלים) היא שטחית או חסרת טעם, או אולי ניתן למצוא ביצירתו מורכבות עמוקה יותר, החותרת תחת הסטריאוטיפים הללו. לדוגמה, מבקרים אחדים מזהים דוגמאות בהן הוענקה לדמויות רכות מסוימת, אוחיוכיםמשועשעים בסצינות המתארות פעילותסאדו-מזוכיסטית.

רבים מעריצים את יצירותיו של לאקסונן כמות שהן, כפי שמתאר זאת רוב מייר, בעליה של חנות בגדי עור וגלריה באמסטרדם,"לא מדובר בנושאים לשיחה, אלא לאוננות".

השפעה תרבותית ומורשת

[עריכת קוד מקור|עריכה]

יצירתו של לאקסונן עוררה לחיים ומיסחרהתת-תרבותמחתרתית של בגדי עור שנוצרה לאחרמלחמת העולם השנייהוהגיעה לשיאה בשלהי שנות ה-70 ותחילתשנות ה-80,טרם התפשטות מחלת האיידסבקהילת ההומואים.

מלבושים, סגנון והתנהגות שאומצו על ידי הומואים רבים באותה תקופה נדמה שהם בהשראת יצירותיו (לדוגמה גלן יוז מלהקתאנשי הכפר). אף שמאז אמצע שנות ה-80 סגנון זה פחות פופולרי, יצירתו של לאקסונן עדיין מעניקה השראה לפרסומים הומואיים,בארים,מועדוניםוקהילות מקוונותסביב נושא זה. השילוב ביןכובע,מעיל עורושפםהפךסטראוטיפשלהומובתרבות הפופבמערב (ראו סדרת הסרטים Police Academy).

בשלהי שנות ה-70 שאלהמעצבת האופנהויוויאן ווסטוודמיצירותיו של לאקסונן לשימוש בחולצותשעיצבה והציגה ב-SEX, החנותשהפעילה עם שותפה,מלקולם מקלארן.את החולצות לבשסיד וישסמלהקתהסקס פיסטולס,והן הפכו מאז חלק מההיסטוריה של תרבות הפאנק.

בשלהי שנות ה-80 יצר האמן ג'י.בי. ג'ונס סדרת ציורים בשם "Tom Girls", ששאלה מעבודותיהם של לאקסונן וויוויאן ווסטווד. הציורים היו בהשראת ציוריו של לאקסונן, אבל הדמויות היו של נערות פאנק, או דמויות נשים מתת-תרבויות אחרות. עם זאת, שלא כמו בציוריו של לאקסונן, ביצירתו של ג'ונס הדמויות הסמכותיות אינן מעוררות יראה. שני האמנים הציגו יחדיו בניו יורקבתחילת שנות ה-90.

בשנת1999הוצגו עבודותיו של לאקסונן במכון התרבות הפיני בפריז.המוזיאון לאמנות מודרניתבניו יורק רכש אחדות מעבודותיו עבור האוסף הקבוע שלו.

  • Ilppo Pohjola (author): Kari Paljakka and Alvaro Pardo (producers):Daddy and the Muscle Academy: Tom of Finland:United Kingdom: Oracle Home Entertainment: 2002
  • Duration of Feature: 93 Minutes. Also features frames of Laaksonen's graphic art. Restricted to audiences over eighteen years of age.

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור|עריכה]
  • Hooven, F. Valentine.Tom of Finland: His Life and Times.New York: St. Martin's Press, 1993. ISBN031209325X
  • Ramakers, Mischa.Dirty Pictures: Tom of Finland, Masculinity and Homosexuality.New York: St. Martin's Press, 2001. ISBN0312205260
  • Tom of Finland: The Art of Pleasure.Mischa Ramakers, ed. London: Taschen, 1998, ISBN3822885983
  • Tom of Finland: The Comic Collection.Vol. 1-5. Dian Hanson, ed. London: Taschen, 2005. ISBN3822838497
  • Berndt Arell & Kati Mustola,Tom of Finland: Ennennäkemätöntä - Unforeseen,Like, 2006 ISBN952471843X

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור|עריכה]
ויקישיתוףמדיה וקבצים בנושאטום אוף פינלנדבוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור|עריכה]
  1. ^Arell & Mustola, עמ' 15
  2. ^Arell & Mustola, עמ' 31. דוגמאות נוספות של כינויים באותה תקופה היוBruce of Los Angelesו-Spartan of Hollywood