לדלג לתוכן

כווית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מדינת כווית
دولة الكويت
דגלסמל
מוטולאומי למען כווית
המנון לאומי ההמנון הלאומי
המנון
ממשל
משטר מונרכיה
ראש מדינה אמיר כוויתעריכת הנתון בוויקינתונים
אמיר כווית משעל אל-אחמד אל-ג'אבר א-סבאח
ראש הרשות המבצעת ראש ממשלת כוויתעריכת הנתון בוויקינתונים
ראש ממשלת כווית סבאח אל-ח'אלד א-סבאחעריכת הנתון בוויקינתונים
שפה רשמית ערבית
עיר בירה כווית סיטי29°22′11″N47°58′42″E/ 29.36972°N 47.97833°E/29.36972; 47.97833
(והעיר הגדולה ביותר)
רשות מחוקקת המועצה הלאומית של כוויתעריכת הנתון בוויקינתונים
גאוגרפיה
יבשת אסיה
שטחיבשתי[1] 17,818 קמ "ר(158 בעולם)
אחוז שטח המים זניח (לא מיוחס)
אזור זמן UTC+3
היסטוריה
הקמה
עצמאותמהממלכה המאוחדת 19 ביוני1961
ישות קודמת שייח'ות כוויתשייח'ות כווית
דמוגרפיה
אוכלוסייה[2]
(הערכה 1 באוגוסט 2024)
4,352,661 נפש (129 בעולם)
צפיפות 244.28נפש לקמ "ר(58 בעולם)
דת אסלאם(74%)
נצרות(18%)
אוכלוסייה לפי גילאים
0 10 20 30 40 50 60 70 80
גילאי 0–14 24.29%
גילאי 15–24 14.96%
גילאי 25–54 52.39%
גילאי 55–64 5.43%
גילאי 65 ומעלה 2.92%
כלכלה
תמ "ג[3](2023) 161,772 מיליון$(60 בעולם)
תמ "ג לנפש 37,166$ (39 בעולם)
מדד הפיתוח האנושי[4]
(2022)
0.847 (49 בעולם)
מטבע דינר כוויתי‏ (KWD)
בנק מרכזי הבנק המרכזי של כוויתעריכת הנתון בוויקינתונים
שונות
סיומת אינטרנט kw
קידומת בין־לאומית 965
www.e.gov.kw
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
מפת כווית

מדינת כְּווֵיתערבית:دولة الكويتתעתיקמדויק:דולת אלכוית) היאמדינהערביתהשוכנת לחוףהמפרץ הפרסי,גובלת בעיראקמצפון ובערב הסעודיתמדרום. המשטר במדינה הואמשטר מלוכניבראשותו שלאמיר כווית.

המשמעות המילולית של השם "כווית" היא "מבצר קטן".[5]

בשנת1990כבשסדאם חוסיין,שליטעיראק,את כווית, דבר שהיווהעילהלפתיחתה שלמלחמת המפרץ.

כוויית היא מדינה-חברה בליגה הערבית,וכן גם בארגון לשיתוף פעולה אסלאמי.

ערך מורחב –היסטוריה של כווית

בשנת1899חתם השייח'הראשי של כווית (שהייתה אז מחוז שלהאימפריה העות'מאנית), מובארכ א-סבאח על חוזה חסות עם בריטניה, דבר שהביא לשלטון בריטי לא-רשמי בכווית. ההסכם אושר על ידי העות'מאנים ב-1913בהסכם שנקראהאמנה האנגלו-עות'מאניתובה סוכם כי תוענק לכוויתאוטונומיהמסוימת וששתי האימפריותיהיו מעורבות בניהולה ובמדיניות החוץ שלה. האמנה בוטלה על ידי בריטניה לאחר פרוץמלחמת העולם הראשונהכשהיא החליטה לבטל את מעורבות העות'מאנים ולהשתלט בעצמה על מאגרי הנפטהאדירים שהפכו את כווית לנכסאסטרטגיולהכריז עליה כפרוטקטורט(מדינת חסות).[6]

מיד לאחר המלחמה, בין1919ל-1920,פרצה מלחמה בין כווית לביןסולטנות נג'דבראשותאבן סעוד.על מנת להפסיק את הלחימה כינס הנציג הבריטי הבכיר באזור, הממונה עלהמנדט הבריטי על מסופוטמיה,פרסי קוקס,ועידה לשרטוט גבולות האזור בעוקיר. ב-2 בדצמבר1922נחתמהאמנת עוקייר,ללא נציגות כוויתית. הפרוטוקול הכיר בקיומה של כווית אך קבע גבול צפון-מזרחי שלנג'דעםעיראקוכווית והעניק לה אתהאזור הנייטרלי בין עיראק וערב הסעודיתוהאזור הנייטרלי בין כווית וערב הסעודית,כלומר קיצץ את שטחה של כווית בשליש.

בשנת1952הפכה כווית ליצואנית הנפט הגדולה ביותר במפרץ הפרסישנות ה-50 של המאה ה-20התפתחה כווית במהירות, כמדינת חסות בריטית, בזכות כמויות הנפט האדירות שהופקו מאדמתה, ורמת החייםשל תושביה, שהיו רובם ככולם בני שבטיםבדואיםזינקה.[6]לכווית זרמועובדים זריםממצריםהודוומקרבהפליטים הפלסטינים.[7]

ב-1961סיימה בריטניה את הסדר הפרוטקטורט והכירה בכווית כאמירותעצמאית בראשותעבדאללה א-סלים א-סבאח.[6]ב-23 בינואר1963נערכו בכווית, לראשונה באזור,בחירותלפרלמנט,שתפקידו הראשון היה לאשרראת החוקה.הפריחה הכלכלית והתרבותית במדינה המשיכה לאורךשנות השישיםוהשבעיםבהם הייתה המדינה המפותחת והמתקדמת ביותר באזור המפרץ ואחת המתקדמות והחופשיות בעולם.[8][9]חופש הביטויששרר בה משך אליה יוצרים מרחביהעולם הערביוראו בה אור פרסומים,כתבי עתוספרים שלא יכלו לראות אור בשום מקום אחר במרחב הערבי.

בשנת1981פיזר שליט כויית האמירג'אבר אל-אחמד אל-ג'אבר א-סבאחאת הפרלמנט, דבר שסימן את תום תקופת הזוהר של המדינה. ב-1982,עם הצניחה העולמית במחירי הנפט, התמוטטה הבורסה לניירות ערךשל כויית ועמה החלה התדרדרות בכלכלתה.מלחמת עיראק-איראןזלגה לתחומה והרתיעה תיירים ומשקיעים. השקעות במחקר ופיתוחכמו גם בתרבות נעצרו ונוצר מתח בין כווית לביןסדאם חוסיין,שליט עיראק, שהטיף להשתלטות ארצו על "המחוז הדרומי המורד של עיראק" (כלומר כווית).

ב-3 באוגוסט1990פלשצבא עיראקלמדינה ושלט בה עד פברואר1991.הפלישה למדינה ריבונית, בעלת זיקה מערבית ועתודות נפט הובילה אתארצות הבריתלהתערב, דבר שהוביל למלחמת המפרץ.כ-600 כוויתים דווחו כנעדרים במהלך השלטון העיראקי וסביר שהוצאו להורג.[10]בתמורה לשחרור המדינה על ידי האמריקאים השיב האמיר ג'אבר את הפרלמנט (האספה הלאומית) על מכונו. ב-2003שימשה כווית כבסיס לפלישת ארצות הברית לעיראקבמטרה להפיל את ממשלו של סדאם חוסיין.

לאחר מותו שלג'אבר השלישי, אמיר כוויתב-2006,[11]ירש אותוסעד אל-עבדאללה א-סאלם א-סבאח,אך הוא הודח על ידי האספה הלאומית כעבור עשרה ימים והשלטון ניתן לאחיו של ג'אבר,סבאח אל-אחמד אל-ג'אבר א-סבאח,[12]שנפטר בספטמבר 2020.[13]אחיונוואף, אמיר כוויתירש את השליטה.[14]

במאי 2024, פיזר האמיר את הפרלמנט.[15]

ערך מורחב –פוליטיקה של כווית

כווית היאמונרכיה חוקתיתבראשה עומד האמירפרלמנטהכוויתי הוא הפרלמנט העתיק ביותר שנבחר בבחירות ישירותבין כלמדינות ערבבאזורהמפרץ הפרסיועל כן הוא גם הפרלמנט החזק ביותר באזור בעל הסמכויות הרבות ביותר. אזרחי המדינה גם נהנים מחופש אזרחי ופוליטי רב.

חוקת כווית,שהתקבלה ואושרה ב-11 בנובמבר1962,מגדירה את צורת השלטון כדמוקרטיהאולם שלטון זה אינו דמוקרטי היות שראש הממשלהאינו נבחר אלא ממונה על ידי האמיר.על פי החוקהראש המדינההוא האמיר והוא זה אשר ממנה את ראש הממשלה ובסמכותו, בין השאר, לפזר את הפרלמנט ולמנות בכירים בצבא.

הפרלמנט(המועצה הלאומית) מורכב מ-65 חברים, מתוכם 50 נבחרים על ידי העם לתקופת כהונה של ארבע שנים. יתר 15 המושבים ניתנים לחברי הקבינט (שאינם נבחרים על ידי הציבור). החוקה מגבילה את חברי הקבינט ל-16 חברים כך שלפחות חבר קבינט אחד חייב להיותנבחר ציבור.כאמור הפרלמנט הוא בעל סמכויות נרחבות ואף על פי שהממשלה לא כפופה לו יש בכוחו להשפיע ואף לבטל חוקים, כך למשל במאי1999ביטל הפרלמנט מספר צווים של האמיר הנוגעים לשחרור האישה, לאומנות ולליברליזציה כלכלית.

הממשלההכוויתית מורכבת על ידי ראש הממשלה אשר ממונה על ידי האמיר. ראש הממשלה קובע את הרכבשריובכפוף לאישור האמיר. הממשלה ושריה אינם כפופים לפרלמנט אף על פי שכחברי קבינט הם מקבלים כיסא בפרלמנט. כמנהג, ראש הממשלה נבחר מקרב בני המשפחה המלכותית ומכל תיקי הממשלה מספר תיקים כמותיק החוץ,תיק הפניםתיק הביטחוןמוחזקים בידי בני המשפחה המלכותית אף על פי שהחוקה אינה דורשת זאת.


כווית היא מדינה קטנה אך עשירה - בין המדינות הערביותהעשירות ביותר בעולם. כווית מבוססת עלכלכלת שוק חופשיובעלת עתודותנפטמשמעותיות של 96 מיליארדחביות נפט- 10% מעתודת הנפט העולמי. אין ספק כי המדינה מבוססת עלכלכלת נפט,חצימהתוצר המקומי הגולמימקורו בענף הנפט וכ-80% מהכנסות המדינה מקורן בנפט. המדינה ממשיכה לדון עם חברות זרות על השקעה בפיתוח בארות נפט בצפון המדינה, החל משנות ה-90 המדינה הרוויחה יותר מהשקעות זרות מאשר מיצוא נפט. השגשוג של כלכלתה תלוי ביבוא פועלים וכוח עבודה משכיל.

הנפט נתגלה בכווית בקידוח שנעשה ב-1938 באזורבורגאן,אולם רק אחרימלחמת העולם השנייההוחל בהפקתו, וכווית הייתה ליצואנית נפט גדולה ולאחת המדינות העשירות בעולם. כיוון שתעשיית הנפט נמצאת בידי הממשלה, המדינה שולטת בצורה הדוקה בכלכלתה (כ-75% מהתמ "ג בשליטה ממשלתית). ואולם מחירי הנפט כפופים להחלטותאופ "ק(ארגון המדינות המייצאות נפט) בו חברה גם כווית. ככל שמחירי הנפט עולים - המדינה מרוויחה יותר, אולם ארגון אופ "ק מקבל החלטות לא על פי אינטרסים של היצרנים שמעדיפים להעלות מחירים, ולא תמיד ניתן לאכוף את כל החלטותיו - במספר מקרים הואשמה כווית (יחד עם מדינות נוספות) בהפרה של החלטות אופ" ק.

לאחרמלחמת העולם השנייהאמיר כוויתהחליט שהמדינה צריכה להיכנס לתחום הפיננסי ובשנת1952הכריז על הקמתהבנק הלאומי של כווית.עם הזמן הוא התפתח לאחד הבנקים הגדולים בעולם הערבי ובעולם בכלל.

כווית ניסתה להתכונן ליום שבו יאזל הנפט בבארות הנפט שלה, בכך שהקימהקרן השקעותלגיוון ענפי הכלכלה (ב-1961). בתחילת שנות ה-90 הצטברו בקרן כ-50 מיליארד דולר, אך ניהול כושל ושימוש בכסף לשיקום המדינה לאחרמלחמת המפרץהכשילו את מילוי תפקידה המוצהר של הקרן.

האקלים במדינה מגביל את פיתוח ענף החקלאותבשל היותה מדינת מדבר, ולכן, מלבדדגים,היא תלויה לחלוטין בייבואמוצרי צריכה.יתרה מזאת, כ-75% מהמיםשראויים לשתייה חייבים לעבורזיקוקאו להיות מיובאים מחו "ל.

התעשייההכוויתית מורכבת ממספר תאגידי ענק המייצאים את תוצרתם לחו "ל בעיקר בענף הנפט, ויש גם מספר יצרנים קטנים מענפים שונים. היא כוללת גם מפעליהתפלת מים,אמוניה,פלסטיק,טקסטיל,דשנים, לבנים ומפעלימלט.במהלך הפלישה העיראקית, העיראקים בזזו כמעט את כל מה שניתן היה לקחת, בעיקר כל מה שקשור לאלקטרוניקה ולתעשייה הקלה. עד מהרה הוחלפו מרבית המכונות בציוד חדיש ומתקדם יותר.

כווית נמצאת במזרח התיכון.היא גובלת בצפון ובמערב בעיראק,בדרום ובדרום־מערב בערב הסעודיתובמזרחהמפרץ הפרסי.בתחומי כווית נכללים כמהאיים,ובהם האי החולי הגדולבוביאן.

ליבה של המדינה הואמפרץכווית, שהוא חלק מןהמפרץ הפרסי.המפרץ חודר כ־30 ק "מ לפנים הארץ, רוחב פתחו כ־20 ק" מ, והוא מוגן על ידי איים קטנים.

רובה הגדול של כווית הוארמהמדברית נמוכה, שמצפון למפרץ היאמישורמכוסהחצץ,ומדרום לו היא מכוסה בגבעות חול. בדרום־מערב – רמה שטוחה מכוסה חצץ, היורדת בתלילות אלואדי באטין.

האקלים מדברי:חם מאוד ברוב חודשי השנה. הטמפרטורה הממוצעת של החודש החם ביותר (יולי) היא 35 מעלות ושל החודש הקר ביותר (ינואר) היא 14 מעלות. סמוך לחוף הלחותגבוהה ומעיקה. המשקעיםבכל הארץ מועטים: 80–125 מ "מ, היורדים בחורף ובאביב. בשל כך כווית סובלת ממחסור חמור במים,ומקור המים היחיד הןבארות,ולכן החלו בכווית בהתפלת מים.

במרחק 20 ק "מ מהחוף בו נמצאת העיר כווית שוכןהאי פילכההשייך לכווית.

על-פי נתונים ממשלתיים,[16]מנתה אוכלוסיית כווית ב-2015 כ-4.1 מיליון נפש, אשר מתוכם רק 1.3 מיליון היו אזרחים כוויתים, וכ-2.8 מיליון היו תושבים נטולי אזרחות כוויתית.

מבין חסרי האזרחות, חלק קטן הם בני שבטים מקומיים הנקראים בידוּן (שם שמשמעותו "ללא" ) שלא ניתנה להם אזרחות, והרוב הגדול הם מהגרי עבודה וצאצאיהם ממספר רב של ארצות, כשהקהילות הגדולות הן שלמצרים,לבנוניםוערביםממדינות אחרות, וכןפקיסטנים,אשורים(בני קבוצה אתנית נוצרית מצפוןעיראק),הודים,בנגלדשיםופיליפינים.ב-2003,למעלה מ-400,000 אזרחי הודו חיו בכווית, שהייתה הקהילה ההודית הגדולה ביותר מחוץ להודו. בעבר הייתה בכווית גם קהילהפלסטיניתגדולה, אך מרביתה גורשה, לאחר שראשאש "ףיאסר ערפאתהביע תמיכה בכיבוש כווית על ידיסדאם חוסיין.רק לעיתים נדירות מוענקת אזרחות כוויתית לתושבים הזרים במדינה. אשר לבידון, בני השבטים משוללי האזרחות, קיימות תוכניות לאזרח בהדרגה לפחות את חלקם.

השפה הרשמית היאערבית,אךאנגליתמובנת בקרב ציבור רחב, ושפות הודיות שונות מדוברות בקרב הקהילות ההודיות. 85% מן התושבים (וכמעט כל האזרחים) הםמוסלמים,מהם 60%סוניםו-25%שיעים.שאר התושבים הםנוצריםוהינדים.

ערך מורחב –יחסי החוץ של כווית

מאזעצמאותהשל כווית מהממלכה המאוחדתב-17 ביוני1961,קיימה כוויתיחסי חוץחזקים עם רוב המדינות, בעיקר עם מדינות מהעולם הערבי.עתודות הנפטהגדולות שלה מעניקות לה קול בולט בפורומים כלכליים גלובליים וארגונים כמוOPEC.

צבא וביטחון

[עריכת קוד מקור|עריכה]

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור|עריכה]
  • ערן סגל, "סוחרים ושליטים בתהליך כינון-המדינה: המג'לס הראשון בכוית (1921)," בתוך אילן רחום (עורך),חזרה לפוליטיקה: המדינה המודרנית, לאומיות וריבונות(ירושלים:מרכז זלמן שזר,2009), עמ' 177–199.
  • ערן סגל, "המג'לס הראשון בכוית (1921): דמוקרטיה במזרח התיכון?" רוח מזרחית 3 (חורף 2006), עמ' 55–60.
  • Eran Segal, "Merchants' Networks in Kuwait – The Story of Yusuf al-Marzuk," Middle Eastern Studies, 45, 5 (September 2009), pp. 709-719.
  • Eran Segal, "The Uqair Conference (1922) Revisited: Britain and the Question of Boundaries in the Arabian Peninsula," in Zach Levey and Elie Podeh (eds.), Britain and the Middle East: From Imperial Power to Junior Partner (Brighton: Sussex Academic Press, 2008), pp. 231-247.
  • Eran Segal, "Kuwait Parliamentary Elections: Women Making History," Tel Aviv Notes, June 10, 2009. (http:// dayan.org/Seg_Kuwait.pdf(הקישור אינו פעיל))

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור|עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור|עריכה]
  1. ^דירוג שטח יבשתי- מתוך אתרWorldometer,כפי שפורסם ב-28 במאי 2021
  2. ^אומדן ל-1 ביולי 2024 על פיהערכת אוכלוסייה של האו "םמשנת 2022, עם אקסטרפולציה ל-1 באוגוסט 2024
  3. ^דירוג תמ "ג- מתוך אתרהבנק העולמי,כפי שפורסם ב-2 באוגוסט 2023
  4. ^מדד הפיתוח האנושי לשנת 2022בדו "ח שפורסם ב-2024 על ידי אתר מינהל הפיתוח (UNDP) שלהאומות המאוחדות
  5. ^חגי ארליך,המזרח התיכון בין מלחמות העולם,האוניברסיטה הפתוחה,ספר ד (1996), יחידה 6, עמ' 344.
  6. ^123א. י. ברור,הריב על אמירות כוויית,הארץ,7 ביולי 1961
  7. ^"Kuwait's Modernity Between Memory and Forgetting"
  8. ^Cultural developments in Kuwait
  9. ^Understanding Modernity: A Review of the Kuwait Pavilion at the Venice Biennale,17 בספטמבר 2014
  10. ^Iraq and Kuwait Discuss Fate of 600 Missing Since Gulf War
  11. ^השליט ג'אבר אל-סבאח מת בגיל 79,באתרהארץ,15 בינואר 2006
  12. ^אחיו מת, בן דודו גוסס - והשייח סבאח הושבע לאמיר של כוויית,באתרהארץ,29 בינואר 2006
  13. ^אתר למנויים בלבדג'קי חורי ואיי.פי,מנהיג כוויית שייח סבאח אל-אחמד אל-סבאח מת בגיל 91,באתרהארץ,29 בספטמבר 2020
  14. ^דני זקן, ‏אמיר כווית הלך לעולמו בגיל 91; אחיו יירש את השליטה,באתרגלובס,29 בספטמבר 2020
  15. ^שחר קליימן,"שחיתות במוסדות המדינה": אמיר כווית פיזר את הפרלמנט,באתרישראל היום,11 במאי 2024
  16. ^Kuwait population 4.1m as of Jul 20: PACI ststistic,‏11 באוגוסט 2015
כווית - תבניות ניווט