לדלג לתוכן

מילטון פרידמן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מילטון פרידמן
Milton Friedman
לידה 31 ביולי1912
ברוקלין,ארצות הבריתעריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 16 בנובמבר2006(בגיל 94)
סן פרנסיסקו,ארצות הבריתעריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי כלכלה,מקרו-כלכלהעריכת הנתון בוויקינתונים
מקום מגורים ראהווי,ברוקליןעריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה מפרץ סן פרנסיסקועריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים
מנחה לדוקטורט סיימון קוזנץעריכת הנתון בוויקינתונים
מוסדות אוניברסיטת שיקגועריכת הנתון בוויקינתונים
תלמידי דוקטורט Edgar L. Feige,Neil Wallace,Miguel Sidrauski,אדי קרני,Gerald P., jun. Dwyer,Michael Bordo,Michael R. Darby,Phillip D. Cagan,David I. Meiselman,George Herbert Borts,הארי מרקוביץ,Lester G. Telser,John J. McCallעריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה
בן או בת זוג Rose Friedman(193816 בנובמבר 2006)עריכת הנתון בוויקינתונים
צאצאים דיוויד פרידמן,Jan Martelעריכת הנתון בוויקינתונים
תרומות עיקריות
חתימה עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מילטון פרידמןאנגלית:Milton Friedman;‏31 ביולי191216 בנובמבר2006) היהכלכלןיהודי-אמריקאי,מן החשובים ביותר במאה ה-20.נחשב לאבי אסכולת המוניטריזםאשר מתנגדת להתערבותפיסקליתמצד הממשלה בעת משבר. כמו כן, החזיק בעמדותליברליותותמך בחופש כלכלירב,הגירהחופשית,לגליזצייתסמיםוביטול אמצעי מדיניותאטטיסטיםאחרים. פרידמן זכה בפרס נובל לכלכלהלשנת1976.

פרידמן נולד בברוקליןשבניו יורקלמשפחה יהודית של מהגרים מברהובהשברוסיה הקרפטית,באותם הימים חלק מהונגריה.אמו הייתה מוכרת במכולת,ואביו התפרנס מעסקות תיווך. בגיל 16 התקבל ללימודים אקדמיים. בשנת1932קיבלתואר ראשוןבמתמטיקהוכלכלהמאוניברסיטת ראטגרס.אהבתו הראשונה של פרידמן הייתה המתמטיקה וחלומו היה לעשות בה שימוש כמומחה לביטוחולאקטואריה.לאחר שסיים את לימודיו באוניברסיטת ראטגרס הוצעו לו שתי מלגות לימודים לתואר שני- אחת במתמטיקה באוניברסיטת בראוןושנייה בכלכלה באוניברסיטת שיקגו.[1]שתיים מהאוניברסיטאות המובילות בעולם. פרידמן בחר באפשרות השנייה.

בשנים19411943היה דוברמחלקת האוצר של ארצות הברית,בשנת1946קיבל תוארדוקטורמאוניברסיטת קולומביהובאותה שנה החל ללמד באוניברסיטת שיקגו.שם החל להתבלט כהוגה דעות כלכלי יוצא דופן. בשלהישנות ה-50כבר עמד בראש המחלקה והוביל קו שצידד בשוק החופשי,בניגוד לרוב עמיתיו שהעלו על נס כלכלה שבה הממשלה מתערבת, על פי שיטתו שלקיינס.

נישא לרוז (לבית דירקטור). בנו, פרופסורדייוויד פרידמן,הואהוגה דעותשל הזרם האנרכו-קפיטליסטיבכלכלה.

השקפתו הכלכלית של פרידמן

[עריכת קוד מקור|עריכה]

היוקרה שלה זוכה כיום רעיון השוק החופשי מקורה במידה רבה בעבודתם של מילטון פרידמן ושל עמיתיו באוניברסיטת שיקגו. לפי פרידמן, השוק פועל בצורה האופטימלית כאשר אין הממשלה מנסה להסדיר אותו.

הנימוק של פרידמן לצימצום המעורבות הממשלתית בפרויקטים כלכליים הוא שכאשר גורם ממשלתי מנהל תקציב ממשלתי, הרי שלאותו גורם אין אינטרס ואמביציה להתאמץ להפיק את התועלת המקסימלית מהתקציב תפוקה היחסית של כל שקל תהיה נמוכה. לעומת זאת כשהכסף מנוהל על ידי גורם פרטי שעמל בעצמו להשיג את התקציב והוא זה שיאלץ לחיות עם תוצאות הניהול - התפוקה מכל שקל תהיה גבוהה בהרבה[2].

גישתו של פרידמן ספגה ביקורת, ומתנגדיה טענו שהיא דוגמטית, לא גמישה וחד משמעית מדי. כמה משריו של שליט צ'ילהאוגוסטו פינושהעברו סמינר של פרידמן באוניברסיטת שיקגו (וכונו "נערי שיקגו"), בעקבות זאת, קידמו השרים מדיניות ליברליזציה שהובילה לנס הצ'יליאניאשר הוביל להגדלת התוצר הלאומי הגולמי לצד הרחבת אי השוויון והעוני במדינה. בשנת1976זכה מילטון פרידמן בפרס נובל לכלכלה.ב-1988העניק לו הנשיארונלד רייגןאתמדליית החירות הנשיאותית,עיטור הכבוד האזרחי הגבוה ביותר בארצות הברית.

מילטון פרידמן וישראל

[עריכת קוד מקור|עריכה]

בשנת1977הגיע לביקור בישראל,נפגש עם שר האוצרשמחה ארליךועם בכירים במשק הישראלי. ביקורו עורר גל של מחאות בחוגי השמאל, בשל חששם מהשפעתו על מעצבי המדיניות הכלכלית בממשלה. לטענת פרידמן, הנהגת המדינה לאחרהמהפך הפוליטילא שעתה לעצותיו, והגדילה את הסובסידיותוההוצאה הציבורית ואת מעורבות הממשלה במשק.[3]הטענות מצד מבקריו של פרידמן הן, שהמלצותיו כיממשלת ישראלתוותר על חלק מסמכויותהרגולציהותנהיג סחר חופשי במטבע חוץהן שהובילו, בין השאר, להרעה במאזן התשלומיםולעלייה מהירה מאוד באינפלציה.בשנת1998הביע פרידמן תקווה שבנימין נתניהויצליח לשנות את התפיסה ויביא את המשק הכלכלי חזרה למה שהוא כינה מסורת יהודית בת אלפיים שנה של כלכלה חופשית ויוזמה פרטית.[4]למרות הסתייגותו של פרידמן מהמדיניות הכלכלית של ממשלות ישראל בשנות ה-70וה-80שלהמאה ה-20,בחוגיםסוציאליסטיםישראליים נוהגים לייחס את המעבר למדיניותהפרטהושוק חופשי בישראל לביקורו של פרידמן בשנת 1977.[5]

כתבים נודעים

[עריכת קוד מקור|עריכה]
  • קפיטליזם וחירות,1962- (תרגום: מזל כהן,הוצאת שלם,2003). היה לאחד הספריםהמשפיעים ביותר שנכתבו בנושאי כלכלה. בספר מציג פרידמן בבהירות ובקיצור את אמונותיו הכלכליות, ששורשיהן בגישה ליברלית ובתמיכה בחירויות הפרט.
    פרידמן מונה בספר 14 פעילויות שמהאחריות עליהן צריכה הממשלהלמשוך את ידה, ביניהן סבסוד לחקלאות,פיקוח עלשכר הדירה,שכר מינימום,רגולציה בענפים שונים, חובת ביטוח סוציאלי,גיוס חובהוהדואר.
  • שותף בכתיבת הספר "ההיסטוריה המוניטרית של ארצות הברית".
  • החופש לבחור- עיקרי הכלכלה החופשית,1980- (הוצאת דביר,תשמ "ח 1988). בספר זה, אותו חיבר עם אשתו, מציין פרידמן את החינוךכתחום חשוב אשר ביחס אליו הגיע למסקנה כי מוטב לממשלה למשוך את ידה מהעיסוק בו, לטובת מעבר לשימוש בשיטה לפיה יקבלו ההורים קופונים מאוצר המדינה, ובאמצעותם יוכלו "לקנות" חינוך בבית ספרשיבחרו לפי שיקול דעתם. התחרות בין בתי הספר על ה "לקוחות", אליבא דפרידמן, תביא לשיפור רמתם. הרעיון מומש באופן חלקי כאשרתוכניות שובריםהופעלו במקומות שונים בארצות הברית, החל בשנות ה-80 של המאה ה-20.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור|עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור|עריכה]