לדלג לתוכן

מכוור

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מכוור
מידע כללי
מדינה ירדןירדןירדן
מיקום מחוז מידבא,ירדןירדןירדן
קואורדינטות 31°34′01″N35°38′01″E/ 31.56694°N 35.63361°E/31.56694; 35.63361
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
מכוור. ברקע: ים המלח

מכוור[1]יוונית:Machaerus,Μαχαιροῦς,"מַכֵירוּס"; בערבית:قلعة المشناقى,"קלעת אל-מישנאקא" ) הואהרבממלכת ירדן,השוכן במרחק של כ-24 ק "מ מדרום-מזרח לשפךהירדןלים המלח,כחמישה ק "מ ממזרח לחופו וארבעה ק" מ מדרום לערוצו שלואדי זרקא-מעין.על ראש ההר נמצאים שרידימבצרבו התבצרו חלק מאחרוני הלוחמים היהודים בזמןהמרד הגדולברומאים (66–70 לספה "נ). במסורתהנוצריתנודעה לו חשיבות כמקום כליאתו והוצאתו להורג שליוחנן המטביל.

היסטוריה[עריכת קוד מקור|עריכה]

מבצר מכוור נבנה על ידי המלך החשמונאיאלכסנדר ינאיבערך בשנת 90 לפנה "ס. המבצר נהרס על ידי חייליו שלגביניוס,מושל סוריה, בשנת 57 לפנה "ס לאחר ששימש כאחד מבסיסיו שלאלכסנדר השנישהוביל מרד כנגד שלטונה של רומא. המבצר נבנה מחדש על ידיהורדוסבשנות ה-20 לפנה "ס,[2]ושימש כבסיס צבאי לשם שליטה על שטחי הממלכה ממזרח לנהר הירדן.

בתקופתהורדוס אנטיפס,בנו של הורדוס ויורשו, נכלא במבצר, ככל הנראה,יוחנן המטבילבשל ניסיונו להצית מרד יהודי ברומא, וראשו נערף. עם הגלייתו של הורדוס אנטיפס עבר מכוור לרשותו של המלךאגריפס הראשוןעד מותו בשנת 44 לספירה, ואז עבר לשליטהרומאית.עם פרוץהמרד הגדולבשנת 66, השתלטו המורדים היהודים על מכוור והחזיקו בו. הלגאטוססקסטוס לוסיוס באסוסשהכניע את המורדים בהרודיון,פנה משם להטיל מצור על מכוור בשנת 72 בעזרתהלגיון העשירי פרטנסיס.הצבא הרומי הקיםסוללהושיפוע כדי לצור על המבצר, אך המורדים נכנעו לפני שהרומאים תקפו, והורשו לעזוב את המבצר. הרומאים החריבו את המבצר והותירו ממנו רק את יסודותיו.

הר מכוור מוזכר אף במשנה(מסכת תמידג, ח) כתיאור מפליג לחוזקריחהשל הקטורת,אף שהוא מקום המרוחק מןהמקדשמאוד: "אָמַר רַבִּי אֱלִיעֶזֶר בֶּן דִּגְלַאי, עִזִּים הָיוּ לְבֵית אַבָּא בְּהַר מִכְוָר, וְהָיוּ מִתְעַטְּשׁוֹת מֵרֵיחַ פִּטּוּם הַקְּטֹרֶת".

המבצר[עריכת קוד מקור|עריכה]

יוסף בן מתתיהומתאר את המבצר בספרומלחמות היהודים.ההר, שגובהו 1,100 מטר מעל פני ים המלח, מוקף מכל עבריו בגאיותעמוקים אשר מספקים לו הגנה טבעית. הורדוס חשב שהמקום ראוי לביצורים חזקים, במיוחד בשל קרבתו לממלכת הנבטיםשאיתה היה פעמים רבות בעימות. הוא בנה את חומת המבצר בראש ההר, מסביב לפסגה. אורכה 100 מטרים ורוחבה 60 מטרים, עם שלושה מגדלים בפינות, כל אחד מהם בגובה של כ-30 מטר. הארמון נבנה באמצע השטח המבוצר. מכלים רבים הוצבו במתחם כדי לצבור את מי הגשמים.

פליניוס הזקןכתב בספרו "תולדות הטבע"כי טרם החורבן בסוף המרד הגדול, מכוור היה" המבצר השני במעלה של יהודה לאחר ירושלים ".[3]

חפירות ארכאולוגיות[עריכת קוד מקור|עריכה]

הכפר מֻקַאוִר (مقاور) שוכן בעמק ממזרח להר ושמו מרמז על שם המבצר הקדום. החוקר הגרמניאולריך יאספר זטצןביקר באתר בשנת1807,ושם הכפר הזכיר לו את שם המבצר ביווניתחפירות הארכאולוגיותבמקום החלו בשנת1968על ידי ג'רי ורדמן, שהיה אז שייך לסמינר התאולוגי של הבפטיסטים הדרומיים(Southern Baptist Theological Seminary)ואחר כך המנהל של מכון קוב לארכאולוגיה באוניברסיטת מדינת מיסיסיפי(אנ').בשנת 1973 זיהה המלומד הגרמני אוגוסט סטרובל את החומה. בשנים 1978–1981 נערכו חפירות במקום על ידיוירגיליו קורבו(אנ'),סטניסלאו לופרדה(אנ')ומיקלה פיקירילו(איט')מבית הספר הפרנציסקני למקראבירושלים.

בתוך השטח המבוצר נמצאו חורבות המבצר ההרודיאני, בהם חדרים, חצר גדולה, ובית מרחץמפואר, שבו גם נותרו שרידים מרצפת הפסיפס.בצד המזרחי של ההר ישנם חומות ומגדלים נוספים, אולי שריד ל "עיר התחתונה" אותה מזכיר יוסף בן מתתיהו. אם מגיעים ממזרח אפשר גם לראות אתאמת המיםאשר הובילה מים למכלים שבמבצר. במקום גם נמצאו שרידיכדיםשתוארכו מסוףהתקופה ההלניסטיתועדהתקופה הרומית,ואשררו את קיומן של שתי התקופות בתולדות המבצר:התקופה החשמונאית(90 לפנה "ס – 57 לפנה" ס) וההרודיאנית(30 לפנה "ס – 72 לספירה), ותקופה של שימוש מיד לאחר שנת 72. במקום נמצאו מטבעות שהמאוחר שבהם הם מימיטראיאנוס- מה שיכול להצביע על נוכחות צבאית רומאית עד לזמןהמלחמות הפרתיותשל טראיאנוס.

ראו גם[עריכת קוד מקור|עריכה]

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור|עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור|עריכה]

ויקישיתוףמדיה וקבצים בנושאמכוורבוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור|עריכה]

  1. ^מכָוֹרבעברית, בתרגוםיעקב נפתלי שמחונילתולדות מלחמת היהודים עם הרומאים,מפתח, עמ' 571
  2. ^אברהם שליט,הורדוס המלך,עמ' 174.
  3. ^פליניוס הזקן,תולדות הטבע,ספר 5, פרק 72