לדלג לתוכן

מצדה

מצדה
תצלום אוויר של מצדה
תצלום אוויר של מצדה
אתר מורשת עולמית
האתרהוכרזעל ידיאונסק "וכאתר מורשת עולמיתתרבותי בשנת2001,לפיקריטריונים3,4,6
שטח האתר 276 הקטאר(אתר מורשת עולמית)עריכת הנתון בוויקינתונים
מידע כללי
סוג אתר ארכאולוגי,מוצב,אתר מורשת עולמיתעריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום מועצה אזורית תמרעריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראלישראלישראל
מידות
גובה כ-63מטר
שטח 276 הקטארעריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 31°18′56″N35°21′14″E/ 31.315555555556°N 35.353888888889°E/31.315555555556; 35.353888888889
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
מצדה, ציור מאתאדוארד ליר,1858
מבט אל מצדה מהמחנה הרומאי מספר 6
המצוק הצפון-מערבי של מצדה וברקענחל מצדה
הארמון הצפוני במצדה, מבט ממעוף הציפור.2007
מצדה, מבט על שביל הסוללה
הרכבלבדרך למצדה,2009
הרכבלבמורד מצדה,2015
מבט על הפסגה – מדרום לצפון
סרט וידאו בן דקה המציג את הנופים ממצדה
זריחה ממצדה
מבט על הארמונות הצפוניים וסוללת המצור הרומאית
שלט הסבר על מצדה

מְצָדָה(מַסָּדָהבכתיב מיושן) הואמבצרעתיק על פסגתו שלצוקמבודד, בשוליו המזרחיים שלמדבר יהודה,המתנשא לגובה של 63 מטרים מעלפני הים,וכ-480 מטרים מעלים המלחשלמרגלותיו.

הצוק נבחר על ידי המלךהורדוסלשמש כמקום מפלט ומצודה מלכותית ועל פסגתו השטוחה נבנו ארמונות מפוארים, מבני ציבור ותענוגות. ביצורים הקיפו את המצוק ומערכות לאיסוף ואגירת מים הבטיחו אספקה שוטפת לכל אורך השנה. האירועים ההיסטוריים הדרמטיים שאירעו במצדה בתקופתהמרד הגדולמתוארים בפירוט רב בספרו שליוסף בן מתתיהו– "מלחמת היהודים".על פי יוסף בן מתתיהו, כבר לפניחורבן בית שני,תפסו מורדים יהודים מכת הסיקרייםאת מצדה וממנה יצאו לגיחות שוד אל יישובים באזורים המלח.על מצדה עלה וצר, בשמונה מחנותמצור,הלגיון העשיריהרומאי ולאחר קרבות נואשים על חומות המבצר ומשאפסה תקוות המורדים להסיר את המצור הם בחרו להתאבד ולא לסיים את חייהם כעבדים.

לאחר כיבוש מצדה בשנת73שקע ההר אל תהומות השכחה עד שנתגלה מחדש על ידי חוקרים בניהמאה ה-19.חפירות ארכאולוגיות אינטנסיביות נערכו במצדה ובמידה פחותה במערכת המצור הרומאית שלרגליה החל משנות ה-60 של המאה ה-20,אז נחפר ונחקר רובו המכריע של האתר כולו.

בעודהמסורת הרבניתכמעט ולא עסקה בסיפור ההתאבדות ההמונית על מצדה במשך מאות שנים, אימצההתנועה הציוניתאת סיפור מצדה כסמל וכמיתוסלשאיפה וחתירה עד מוות לחירות, התחדשות לאומית וריבונות. בשנות ה-30 של המאה ה-20מצדה הפכה לאתרעלייה לרגלשל מטיילים ומסעות של תנועות הנוער ולאחר הקמת מדינתישראלכאתר השבעה של טירונים בצה "למחילות שונים הנשבעיםשנית מצדה לא תיפול– מטבע לשון הלקוחה מןהפואמה מסדה[1]שליצחק למדן.בסוףהמאה ה-20חל כרסום במעמדה של מצדה כמיתוס ציוני ויש הנרתעים מהמסר המשתקף מהקנאות הקיצונית של הסיקריים ומבחירתם להתאבד על פסגת מצדה. בעשור השני שלהמאה ה-21התחדשה מסורת המסעות אצלתנועות הנוער.[2]

בשנת1968הוכרזה מצדה כגן לאומיבשטח של 3,400 דונם, ובשנת2001הכריז עליה ארגוןאונסק "וכאתר מורשת עולמית.מדי שנה פוקדים את האתר כ-750,000 מבקרים והוא נחשב לאחד מאתרי התיירות הפופולריים בישראל.

גאולוגיה וגאוגרפיה[עריכת קוד מקור|עריכה]

מצדה ממוקמת בצוק מבודד בשוליו המזרחיים שלמדבר יהודה,ביןסדוםלעין גדי.צוק מצדה הואהורסטשהתרומם והתנתק ממצוק ההעתקים,ומוקף על ידינחל בן יאירממערב ונחל מצדהמדרום וממזרח. ממזרח למצדה נמצא מישורחווארהחרוץ בערוצים רבים שנוצרו על ידי משקעיימת הלשוןהקדומה. מדרונותיו התלולים והזקופים של המצוק מתנשאים לגובה של יותר מ-450 מטרים מעל פני ים המלח בצד המזרחי, ובצד המערבי, המחובר באוכף אל ההרים שמולו, מתנשא ראשו מעל לאוכף ב-100 מטר ויותר. השילוב של צוקים ומתלוליםבאזור מדברי העניק למקום מערך הגנה טבעי; דרכי הגישה הטבעיות לראש המצוק קשות ומורכבות.

ראשו של המצוק הוא רמה מישוריתטרפזיתשמידותיה בערך 600 על 300 מטר. בראש ההר משתרע משטח כמעט אופקי, שצורתו כמעוין.אורך צירו הארוך, מן המצודה שבדרום החומה ועד למרפסת הקומה העליונה של ארמון הורדוס שבצפון, הוא 645 מטר. בנקודה הרחבה ביותר ממערב למזרח, נמתח בקו החוצה את בניין 11 ואורכו 315 מטר. שטח ראש ההר הוא 80דונם.הנקודה הרמה ביותר נמצאת מדרום למחסנים, ברום של 63 מטר מעל פניהים התיכון(היינו, כ-460 מטר מעל פניים המלח).

ההר בנוי כולוסלעי משקעממוצא ימישלחבורת יהודה,מתקופתקרטיקון עליון(שהתקיימה מלפני 97 מיליוני שנים עד לפני 65 מיליוני שנים). בראש ההר משתרעים סלעידולומיטוגירקשה מתצורת נצר,ואלה מרכיבים גם את הצוק העליון שבדפנות ההר ואת המדרגות שעליהן נבנה ארמון הורדוס. מתחת לשכבה זו נמצאים סלעי דולומיט וגיר מתצורת שבטה,ובהם אופקיםחווארייםבודדים; באחד מהם חצובים בורות מערכת המים של נחל מצדה (השורה העליונה). בורות מערכת המים של נחל הארמון (השורה התחתונה) חצובים בשכבה שמתחתיה,תצורת דרורים,הבנויה דולומיט חווארי. מתחתיה נוחת הצוק העיקרי של מצדה, הבנוי מדולומיט מאסיבי שלתצורת חצבה(פרט תמר).

מצדה שוכנת בגבול בין שני אזורים גאוגרפיים: מדבר יהודה ובקעת ים המלח.היא מנותקת מסביבתה על ידי גיאיות עמוקים ותהומות המקיפים אותה מכל עבריה. צורתו של ההר, בידודו, תלילות קירותיו ומבנה סלעיו הם תוצאה של הגורמים הגאולוגיים שעיצבו את האזורים השכנים. הרבה מתכונות מצדה כמבצר יחיד במינו עוצבו כתוצאה ממיקומה המיוחד בתוך סביבתה, והיותה רחוקה מדרכים נוחות למעבר של צבא כבד ומסורבל. תנאיו המיוחדים של המקום קשורים אף הם באופיה של הסביבה: העדר בסיסים יישוביים גדולים בקרבת מקום, דבר הגורם למגינים ולתוקפים כאחד להזדקק לנתיבי-אספקה ארוכים; חוסר במים – בעיה חמורה במיוחד לגבי התוקפים, אחרי שנפתרה לגבי המגינים, ובכך היא מגבירה בעקיפין את חוסנו של המבצר; והאוויר היבש, שאפשר אף לממצא הארכאולוגיהשברירי ביותר, כגוןמזוןופפירוסים,להשתמר למשך שנים רבות.

דרכי גישה[עריכת קוד מקור|עריכה]

ימי קדם[עריכת קוד מקור|עריכה]

כאמור, מצדה שוכנת באזור נידח ומבודד הרחוק מדרכים ראשיות. גם הדרכים המשניות, כמו הדרכים היורדות ממצד זוהראל חוף ים המלח ומשם עולות אל הרימואבעברו רחוק ממצדה. רק שבילים צרים הוליכו למצדה מגב-ההר, ואלה נבנו במיוחד כדי להגיע למצדה. הצבא הרומי שצר על המבצר סלל דרכים רחבות אל בסיסי האספקה שלו: אלעין ענבהבצפון וכנראה גם אל חוף ים המלח במזרח.

להר עצמו עלו שני שבילים עיקריים, שנסללו במדרונות תלולים באמצעות קירות תמך. השביל המזרחי נקראשביל הנחש.שביל זה שמור יפה ומשמש כנתיב עליה למצדה עד היום. השביל המערבי המקורי כוסה בחלקו על ידי סוללת המצור של הרומאים, אך דמה ברובו למסלול העולה היום למצדה ממערב. שביל שלישי, סלול היטב, מקשר בין רגלי שביל המערב לבין המחנה הרומי הקרוי מחנה ד' שמצפון למצדה. שביל רביעי הוא שביל המים, שעלה מבורות המים אל צפונה של מצדה, והתקשר בתחתיתו בסעיפים אופקיים הן לשביל הנחש והן לשביל המערב. כל השבילים האלה הותקנו למעבר בהמות-משא. שביל שהיה כשיר רק למעבר אדם, עלה למצדה ממערב לעבר פינתה הדרומית, מכיוון מחנה ז' אל שער הדרום.

בעת החדשה[עריכת קוד מקור|עריכה]

אל אתר מצדה מובילות שתי דרכים, המגיעות לאתר מכיוונים מנוגדים וללא קשר ביניהן:

  • הדרך הראשית אל האתר היא ממזרח לו. כביש הגישה מוליך מכביש 90אל הרכבלואל שביל הנחש, שביל נוח ורחב אך תלול, המטפס 350 מטרים.
  • כביש 3199מגיע מערדאל צדה המערבי של מצדה ומסתיים בחניון המערבי. כאן מתקיים החיזיון האור-קוליומכאן אפשר לעלות לפסגה דרך סוללת המצור המתונה יחסית.
  • בשנת 2023 נחנך שביל גישה חדש, זה מסלול אתגרי על שפת המצוק.[3]

תולדות המחקר[עריכת קוד מקור|עריכה]

עם נטישת מצדה על ידי אחרוני תושביה, ככל הנראה בתוםהתקופה הביזנטית,שקע האתר בתהום הנשייה. ב-1806סייר באתר הנוסע הגרמניאולריך יאספר זטצן,[4]שהיה הראשון שאיתר וגילה את המבצר.[5] בשנת1838זיהה המיסיונרהאמריקאי,עלי סמית,עוזרו של החוקראדוארד רובינסון,שהשקיף בסיועטלסקופמעין גדי,אתחורבותא-סֶבֶּהכמצדה ההיסטורית וזיהה את המבנה על המצוק הצפוני כארמונו של הורדוס.[4]בשנת1842ביקרו במצדה המיסיונר האמריקאי וולקוט והצייר הבריטי טיפינג וערכו סקר של האתר שתוצאותיו פורסמו עם ציורים ושרטוטים מדויקים שהציגו לראשונה את האתר לציבור. בשנת1848ביקרו באתר קציני צי אמריקאים בראשותויליאם פרנסיס לינץ',שעגנו את ספינתם על חוף הים מול מצדה, עלו למצדה וזיהו את בורות המים.[6]בעקבותיהם הגיע למצדה החוקרפליסיאן דה סוסישחפר בכנסייה הביזנטית וחשף רצפת פסיפס. הוא גם סקר את המחנות הרומים ושרטט את מערכת המצור.

בינואר 1864 ביקר במצדה החוקר הבריטיהנרי בייקר טריסטראם.את רשמיו מהסיור הוא פרסם בספרו "מסע בארץ ישראל – יומן 1864–1863". ובו התייחסות נרחבת לסיפור יוספוס על מעשה אלעזר, שרטוטים ואיורים של שרידי מבנים, תאורים של בורות מים וארמון הורדוס.

התקדמות ניכרת במחקר נעשתה כאשרהקרן הבריטית לחקר ארץ ישראלהשיקה בשנת1865את "סקר ארץ־ישראל המערבית",במסגרתו סקרוצ'ארלס וורןוקלוד קונדראת מצדה וערכו שרטוטים ומפות מדויקות של מצדה והמחנות הרומאיים. המשלחת איתרה את שביל הנחש, אך זיהתה בטעות את הארמון המערבי כארמונו של הורדוס.

סקר מפורט של מערכת המצור הרומאית נערך על ידי משלחת גרמנית בשנת1909.המשלחת סקרה בעיקר את המחנות הרומאיים B ו-C ובשנה לאחר מכן נסקרה מערכת אספקת המים של מצדה. המחנות הרומאיים נסקרו, שוב, על ידי משלחת בריטית שנעזרה בצילום אווירשל השטח.

התקדמות נוספת במחקר נעשתה בשנת1932כאשר הארכאולוג הגרמניאדולף שולטןעלה למצדה ושהה במקום כחודש. עבודתו, המפות שערך ושרטוטי המבנים היו הבסיס למחקר לאחר מכן. עם זאת הוא הגיע למסקנות מוטעות בנוגע לחלק מהמבנים על מצדה: הוא זיהה את הארמון הצפוני כמערכת ביצורים שנבנתה בקצה העליון של שביל הנחש ובעקבות זאת קבע את מיקום השביל בחלק הצפוני של מצדה, הוא גם חזר על קביעתו המוטעית של קונדר שהארמון המערבי הוא ארמונו של הורדוס.

השלב הבא במחקר של מצדה נעשה על ידי חוקרים ישראלים. בשנת1953נערך סקר של המבצר על ידישמריהו גוטמן.גוטמן עלה לראשונה למצדה בגיל עשרים וארבע בשנת1933והשפיע יותר מכל אדם אחר על חשיפת שרידיה ושחזורם והפיכתה לסמל. הוא ארגן בינואר1942את "סמינר מצדה" שבו 46 אנשיהנוער העובדסקרו את מצדה ומצאו קטעים נוספים משביל הנחש,[7]והביא להקמת המשלחת הארכאולוגית הראשונה למצדה ב-1953. המשלחת חפרה את מערכת אספקת המים, גילתה את התוואי המלא של שביל הנחש, חשפה ושחזרה את שער שביל הנחש וזיהתה את הארמון הצפוני כארמונו של הורדוס. המשלחת גם חפרה את המחנות הרומאיים A ו-C. משלחת נוספת ובה גדולי הארכאולוגים הישראליים חזרה למצדה בשנת1956לסקר בן 10 ימים. בין החופרים היונחמן אביגד,מיכאל אבי-יונה,יוסף אבירם,יוחנן אהרוניוגוטמן. תוצאות החפירות הביאו לחשיפת המחסנים והארמון המערבי, ובתום הסקר פורסמו שרטוטים מדויקים של מצדה.[8]

גולת הכותרת במחקר מצדה הגיעה עם החפירות הארכאולגיות המקיפות, שבמהלכן נחפר האתר כולו על ידי משלחת ישראלית בראשותיגאל ידין,במהלך שתי עונות חפירה מאוקטובר1963עד אפריל1964ומדצמבר 1964 עד מרץ1965.בעקבות שחזור העתיקות שהוביל ידין במצדה נקבע המושג "קו ידין" – זהו קו משורטט שחור, לעיתים קו מלט בולט, המבדיל בין הנדבכים שנמצאו באתר לבין הנדבכים שהתווספו במהלך השחזור. לאור העניין הרב שגילה הציבור בחפירות ותגליותיהן, הוציא ידין ב-1966 את הספר "מצדה" שנועד לציבור הרחב, את הספר הקדיש ידין "למתנדב".[9]

עונת חפירות בשנת1989שנערכה על ידיאהוד נצרהובילה לחפירות נוספות בשנת1995עד לשנת2000על ידי נצר וגיא שטיבל.חפירות נוספות נערכו על ידיגדעון פרסטרבמחנה הרומאי הראשי. חפירת חלקים במצדה נמשכת גם לתוךהמאה ה-21.

משנת 2017 פועלת במקום משלחת חפירות בראשות גיא שטיבל ומטעם אוניברסיטת תל אביב, אשר חופרת וחושפת חלקים נוספים במבצר.[10]

היסטוריה[עריכת קוד מקור|עריכה]

מקורות מידע[עריכת קוד מקור|עריכה]

מצדה במבט מהאוויר

המקור ההיסטורי המשמעותי היחיד המספר על מצדה מתקופת בית שניהואיוסף בן מתתיהו(יוספוס פלביוס), שמתאר בקצרה את ההיסטוריה והמבנה של מצדה, וכן את מהלך האירועים בזמן המרד הגדול. בתקופת המצור הרומאי על מצדה כבר שהה פלביוס ברומא, וידיעותיו על מהלכו יכלו לבוא רק מכלי שני, דרך דיווחיהם של החיילים הרומים ששבו מהמצור (מצדה נזכרת בחטף גם בכתביסטראבון[11]ופליניוס הזקן[12]).

המידע ההיסטורי על מצדה שאוב מכתבייוסף בן מתתיהו,ולא משום מקור יהודי אחר. אין לה אזכור במשנהובמקורות המקבילים, וגם לא בתלמוד הבבליאו בתלמוד הירושלמי.גרסה של הסיפור מופיעה בספר יוסיפון,עם כמה שינויים (שמו של מנהיג המרד שונה, וכן גם סיפור ההתאבדות). סיפור מצדה אינו מופיע גם כאשר ישנה התייחסות בדיון הלכתי למצב שבו אדם שוקל להתאבד כדי לא ליפול בידי אויביו; הדוגמה המובאת בהלכה (בשולחן ערוך,חלקיורה דעה,סימן שמ "ה) היא שלשאול המלךבהר הגלבוע(ספרשמואל א',ל "א) ולא הדוגמה של מצדה. הסיבה לכך אינה ברורה, וקיימות כמה השערות: יש המשערים שהסיבה לכך היא שהסיקרייםהיו מזרם שחלק על הפרושים,ששלטו לאחרחורבן בית שני,ולפיכך לא נחשבו כמושא ללימוד או לדיון. היו גם ששיערו שהפרושים רצו למנוע מרידות הרסניות נוספות כדוגמתמרד בר כוכבא,ולכן הוצנעו אירועים שעלולים היו להביא להתעוררות לאומית.

מנגד למקורות ההיסטוריים עומד הממצא הארכאולוגי – הכולל מעט דברי כתב שהשאירו אחריהם דיירי המצודה בדורות השונים, וכן ממצא "אילם" רב.

התקופות הקדומות[עריכת קוד מקור|עריכה]

השרידים הקדומים ביותר שהתגלו במצדה הושארו בידי אנשי התקופה הכלקוליתית,שעשו שימוש במערות בגוף המצוק הדרום-מזרחי של ההר. חרסים אחדים מתקופת הברזל בארץ ישראלנמצאו מפוזרים ברחבי ההר, אולם לא התגלה כל סימן לבנייה בתקופה זו.

התקופה ההלניסטית[עריכת קוד מקור|עריכה]

על פי יוסף בן מתתיהו, הראשון לבנות במצדה היה "הכהן הגדול יונתן".[13]ייתכן שהכוונה ליונתן הוופסיאו לאלכסנדר ינאי,ואילו במקום אחר הוא כותב כי המצודה נבנתה בידי "מלכים מימים עברו".[14]במקומות שונים על גבי ההר נמצאו מספר חרסים בני התקופה החשמונאית וכן תריסר מטבעותתלמיים,ועשרות מטבעות של אלכסנדר ינאי. מהבנייה על ההר בתקופה זו לא נותר דבר, מלבד שניבורות מיםשייתכן שנחצבו בתקופה זו.

התקופה ההרודיאנית[עריכת קוד מקור|עריכה]

ערך מורחב –הורדוס

ההיסטוריה של מצדה מתחילה, הלכה למעשה, עם ההיסטוריה שלהורדוס הגדול.הורדוס, תוך ניצול ציני של המערבולת הפוליטית באימפריה הרומיתאחרי רציחתו שליוליוס קיסר,ומאבקי הכוח בין הטוענים לכתר מבניבית חשמונאיהפך לדמות מפתח בפוליטיקה של ארץ ישראל וזכה לתמיכת השליטים ברומא כמלך המיועד שלפרובינקיית יהודה.עם זאת, מעמדו של הורדוס ודרכו לשלטון ידעו עליות ומורדות.

בשנת40 לפנה "ספלשו הפרתיםליהודה, והושיבו על כס המלכות בירושלים אתמתתיהו אנטיגונוס השני.הורדוס, שהתבצר בירושלים, הצליח לחמוק בלילה ביחד עםמריםארוסתו, אמהּאלכסנדרהוקבוצת שומרי ראשו. הנמלטים שמו פניהם למצדה, שם נותרו מרים ופמלייתה וכוח של 800 חיילים.[15]הורדוס הצליח להימלט אל ממלכת הנבטיםומשם אל ברונדיסיום (ברינדיזי) ועל פי החלטתהסנאטהומלך למלך בשנת 40 לפנה "ס ברומא. בהיעדרו מצדה הושמה במצור על ידי אויבי הורדוס, הנצורים ניצלו רק בזכות גשמי פתע שמילאו את בורות המים, תוך שהם מצליחים לנהל מלחמת התשה מול הצרים.[16]בשנת39 לפנה "סחזר הורדוס לארץ ישראל, שחרר את משפחתו מהמצור במצדה ובסדרת קרבות הצליח בשנת37 לפנה "סלהשתלט על הארץ, ובחסותו שלמרקוס אנטוניוס,מושלו הרומאי של המזרח, הכריז על עצמו כמלך.[17]

ההיכרות של הורדוס עם מצדה והחשש שלו שכסאו בסכנה, הן מצד בני שושלת החשמונאים הן מצד נתיניו בני העם היהודי והן מצדקלאופטרה השביעית, מלכת מצריםוממשיכי דרכה, שראו ביהודה או בחלקים ממנה חלק ממצרים, הביאו אותו להשקיע בבניה של מפלט מבוצר במצדה.[18]

המרד הגדול[עריכת קוד מקור|עריכה]

ערך מורחב –המרד הגדול
שמו של בן יאיר על חרס בין הגורלות

בשנת66לספירה,בתחילתהמרד היהודינגדהרומאים,כבשה קבוצת מורדים יהודים שנקראו הסיקרייםאת מצדה מידי חיל המצב הרומי שהוצב שם. בשנת70הצטרפו אליהם סיקריים נוספים ובני משפחותיהם שגורשו מירושליםמעט לפניחורבן בית שני.במשך השנתיים הבאות השתמשו הסיקריים במצדה כבסיס לפשיטות והתנכלויות ליישובים רומיים ויהודיים כאחד, כאשר בראשם מנהיגםאלעזר בן יאיר.

המצור על פי יוסף בן מתתיהו[עריכת קוד מקור|עריכה]

על פי תיאורו של יוסף בן מתתיהו, הטיל הנציב הרומי,פלביוס סילבה,בראשהלגיון העשיריויחידות עזר אחרות,מצורעל מצדה. הצרים בנוסוללת מצורעל הצד המערבי של הרמה. שיא גובהה של הסוללה היה על פי תיאורו של יוסף בן-מתתיהו נמוך מגובה חומת מצדה, ולכן היה צורך בבניית פלטפורמה רחבה שהייתה בנויה מאבנים התואמות היטב זו את זו. מעל פלטפורמת אבן זו נבנהאיל ניגוחשאפשר לרומאים לפרוץ את חומת המבצר.[19] כאשר התמוטטה חומת האבן התגלתה חומת עץ שהקימו המגינים בנקודת הפריצה, הרומאים העלו באש את חומת העץ והידקו את המצור לרגע הפריצה שנקבע למחרת. מנהיג המגינים החליט שאבדה התקווה לשרוד את המצור ולהדוף את הרומאים והחליט שהמוצא היחיד הואהתאבדותשל כל הנמצאים על ההר. תיאורו הדרמטי של יוסף בן מתתיהו מגיע לשיאו בנאומו, בשני חלקים, של אלעזר בן יאיר,[20]שבו טען אלעזר בזכות החירות, וטיעונו העיקרי הוא עדיפות החירות על פני החיים. למחרת היום, כשנכנסו הרומאים למבצר, הם גילו שמגיניו, כאלף איש ואישה ובתוכם ילדים זקנים וטף, העלו באש את כל המבנים והתאבדו. גרסה זו של סיפור המצור על מצדה נמסרה, על פי יוסף בן מתתיהו, על ידי שתי נשים שנצלו מההתאבדות כשהתחבאו בבור מים עם חמישה ילדים.[21]

המצור על פי המחקר המודרני[עריכת קוד מקור|עריכה]

למרות הדיוק היחסי של כתביו של יוסף בן מתתיהו, שתיאוריו תואמים לממצא הארכאולוגי במצדה, הרי שבכל הנוגע לדיוק התיאור של יוסף לגבי המצור וכיבוש מצדה קיימים ספקות בקרב רוב החוקרים העוסקים בהיסטוריה של מצדה. עם סיום החפירות העיקריות, ובהמשך, תוך הסתמכות על ממצאים בחפירות מאוחרות יותר, הועלו מספר תאוריות כיצד השתלשלו האירועים במצדה בעת המרד הגדול.

מקובלת ההנחה, במחקר האקדמי העדכני, כי מגיני מצדה לא ניהלוקרב פנים אל פניםעם הרומאים ולא יצאו לגיחות אל מחוץ למבצר. הסוציולוגנחמן בן יהודהאף קובע כי על מצדה לא התנהל כל קרב.[22]מנגד, חוקרים אחרים כגוןמיכה ליבנה,מתארים בצבעים חיים את שגרת הקרבות בעת המצור בין המגינים על החומה לרומאים במחנותיהם, וביתר שאת בעת הפריצה למבצר.[23]מרדכי גיחוןמציין במחקרו "נפילת מצדה הכיצד" כי יחסי הכוחות, אותם הוא מעריך ב-1:10 לטובת הרומאים, לא איפשרו למגינים להיכנס לקרב פנים אל פנים מול הרומאים, וכי סביר להניח כי אלעזר בן יאיר בחר להילחם מול הרומאים בעת פריצת החומה, שכן בנקודה צרה זו לא היו הרומאים יכולים להביא את יתרונם המספרי לידי ביטוי.[24]

באפריל2009פרסמו הארכאולוגיםבני ארובסוחיים גולדפוס,שחפרו את הסוללה במצדה, מאמר בעיתון "הארץ",ובו מתחו ביקורת על התיאור המקובל של הקרב האחרון בנקודת הפריצה במצדה, וטענו כי למעשה המצור לא הושלם כלל והמגינים שעל ההר התאבדו ללא קרב, וכי החומה ההרוסה בסמוך לסוללה היא תוצאה של פעולות בנייה בתקופה הביזנטית.[25]מאידך הועלו השערות כי קרב הפריצה למצדה לא היה האחרון אלא נערך מצור נוסף על הארמון הצפוני שבו התבצרו אחרוני המגינים, בהסתמך על סוללת עפר שקיומה תועד בסמוך לארמון הצפוני ומציאת שרידי שלדים מעטים בתוך הארמון.

הארכאולוגאהוד נצר,שחקר את מצדה בהסתמך על ממצאי חפירותיו של יגאל ידין, ובעקבותיו מרדכי גיחון, פרסמו מחקרים המתמקדים בניתוח תולדות המצור – בהסתמך על הממצאים אך גם בהשוואה לכתבי בן מתתיהו. על פי מחקרים אלו, נבנתה חומת העץ לא כתגובה להרס החומה הקבועה אלא, במהלך הקמת סוללת המצור, כחומה פנימית בתוך הסוגרים של החומה, המטרה הייתה חיזוק מבני של החומה שמלכתחילה לא יכלה לעמוד בפני איל ניגוח, ומתוך תוכנית לעצור את המומנטום של המתקפה הרומאית. במקביל מילאו המגינים את החלל בפסולתבנייה ובכך – על פי החוקרים – שגו הקנאים. מחומת העץ נשללה הגנה מאש, חיבורי החומה התרופפו וגם יכולת עמידת המכשול כנגד מהלומותאיל הניגוח.אהוד נצר מרחיק לכת ומשער כי הקנאים הציבו קורות עץ זו על גבי זו לרוחב הסוגר בחומה, כך עברו גלי ההלם של הניגוח לחלק האחורי של החומה וניפצו את חלקה האחורי של החומה. על פי מחקרים אלו, שריפת החומה הביאה לשפיכה של חומר המילוי הרופף וכך הוקל לרומאים לפרוץ פנימה אל תוך המבצר.

מעשה ההתאבדות[עריכת קוד מקור|עריכה]

הלוויה ממלכתית-צבאית לשלדים שנמצאו בחפירות מצדה, 1969
הלוויה ממלכתית-צבאית לשלדים שנמצאו בחפירות מצדה, 1969. צילום מאוסף דן הדני.

מעשה ההתאבדות העלה קושיות רבות אצל היסטוריונים. התאבדות מנוגדת להלכההיהודית (ראו פסקאות 'מקורות מידע' ו'במסורת הרבנית'), אך היו מקרים של התאבדות בעת המרד הגדול, כמו ביודפת,כאשר הניצולים מן העיר שהסתתרו במערה החליטו להרוג זה את זה ולא ליפול בידי הרומאים, או בגמלא,כאשר יהודים העדיפו לקפוץ מראש ההר אל מותם ולא ליפול בשבי. קושי נוסף בקבלת תיאור ההתאבדות הוא בהיעדר ראיות ארכאולוגיות מכריעות התומכות בגרסת ההתאבדות ההמונית. ישנן עדויות כי מגיני מצדה העלו באש מבנים במצדה, אך בחפירות נמצאו גופותיהם של כעשרים ושמונה מורדים בלבד, שלושה מהם, גבר צעיר בן 20–22, אישה צעירה בת 17–18 שצמתה נשתמרה להפליא, וילד בן 11–12[26]נמצאו בארמון הצפוני. עוד כעשרים וחמישה שלדים של מורדים, גברים ונשים בגילאים שונים, נמצאו במערה מתחת לחומה במצוק הדרומי. שרידי שאר הגופות, כתשע-מאות לפי יוסף בן מתתיהו, לא נמצאו.

לאחר המרד[עריכת קוד מקור|עריכה]

בתום המצור נותר במצדה חיל מצב רומי, חלקו ישב במחנה למרגלות המבצר וחלקו התיישב על הפסגה.[27]מצדה לא שבה לשמש כמבצר, אחת ההשערות היא שמערכת איסוף המים נהרסה על ידי סוללת המצור והרס רומאי מכוון, הרס זה הפך את מצדה למקום שלא יכול לספק צורכי יישוב ומנע את שיקומו.

התקופה הביזנטית[עריכת קוד מקור|עריכה]

במאה החמישיתהייתה במצדה קהילת נזירים מתבודדים ( "לאורה") שפעלה במקום עד לכיבוש הפרסיבמהלךהמאה השביעית.במקום נבנתהכנסייהגדולה, שבה היה אולם ארוך אחד המסתיים באפסיסגדול. הכנסייה רוצפה בפסיפסיםצבעוניים. על שטח ההר הוקמו כמה מערות מגורים. סביר שזהו אותומנזרהמוזכר בכתבים מאותה העת כמנזר "מרדס".[28]

מבנה מצדה[עריכת קוד מקור|עריכה]

מפת מצדה: 1. שער שביל הנחש 2. בתי מגורים יהודים 3. תאי נזירים בזנטים 4. בור 5. בתי מגורים יהודים 6. מקווה 7. השער הדרומי (שער הבור) 8. בתי מגורים יהודים 9. בר תת-קרקעי 10. המצודה הדרומית 11. בור 12. בית אחוזה 13. קולומבריום דמי 14.בית מלאכהלפסיפסים 15. בית אחוזה 16. בית אחוזה 17. בריכת רחצה18–21. הארמון המערבי:18. אזור שירות, 19. אזור מגורים, 20. מחסנים, 21. אזור אדמיניסטרטיבי. 22. מגדל הבורסקאים 23. השער הביזנטי המערבי 24. מגדלי קולומבריום 25. בית כנסת 26. קפלה ביזנטית 27. בית המשמר28–39. הארמון הצפוני:28. מגורי המפקד, 29. מחצבה, 30. לשכת המפקד, 31. מגדל שמירה, 32. מבנים אדמיניסטרטיביים, 33. שער, 34. מחסנים, 35. מרחצאות, 36. שער המים,37–39. ארמון הורדוס:37. הטראסה העליונה, 38. הטראסה האמצעית, 39. הטראסה התחתונה. A. סוגר 1109, בו נמצאו קטעים ממגילתבן סירא.B. אולם הכס של הורדוס. C. פסיפס צבעוני. D. הפרצה בחומה דרכה הבקיע הצבא הרומי. E. אוצרות שקלי כסף. F. מקום מגוריהם של עולי רגל. G. מקום מציאת שלושה שלדים.
מצדה וסביבותיה

החפירות שנערכו במצדה מצביעות כי כל המבנים המקוריים על מצדה נבנו על ידי הורדוס, ולא נמצא כל מבנה מתקופות קודמות לתקופה זו. מצדה נבנתה לאורך פרק זמן ארוך ובשלושה שלבים עיקריים – בשלב הראשון הוקם הגרעין של הארמון המערבי, מגורי החיילים ושלושה מבניקולומבריום.בשלב השני הוקם המכלול הצפוני, הכולל ארמון מפואר,בית מרחץגדול ומערכת מחסנים ענפה. בו-זמנית הורחב הארמון המערבי והושלמה מערכת המים של האתר. בשלב האחרון הוקמהחומת הסוגריםהמקיפה את המבצר כולו, והקומפלקס הצפוני נותק לחלוטין משאר חלקי מצדה.

מערכת המים[עריכת קוד מקור|עריכה]

בור המיםהצפוני על מצדה

הקושי העיקרי שעמד בפני בוני המבצר היה המחסור במים ובמקורות מים קבועים. על מנת להבטיח אספקת מים נבנתה מערכת מורכבת ובה שלוש מערכות-משנה. מערכת איסוף וניקוז,שהטו את מי השיטפונות והגשמים, מערכתבורות מיםבשולי המצוק, ומערכת בורות אגירה בתוככי המצודה.

מערכת הניקוז אספה מי שיטפונות בנחל מצדהמדרום ונחל בן יאירמצפון באמצעות מערכתסכריםשהוקמו בנתיב זרימת המים בוואדיות.המים הוזרמו בתעלות פתוחות שנבנו בשיפועמתון, לתוך בורות מים שנחצבו בשתי שורות בחלקו התחתון של המצוק הצפוני-מערבי של מצדה.אמת מים(אַקְוָדוּקְט) שרוחבה 1.4 מטר הובילה את מי השיטפונות מנחל מצדה אל השורה העליונה של בורות המים, אמה זו נקברה ברובה על ידי מחנות המצור הרומאיים אך קטעים ממנה נשתמרו לאורך הוואדי. אמת מים שנייה הובילה מים מנחל בן יאיר לשורה התחתונה של בורות המים.[29]

בורות המים, שצורתםריבוע,ותכולתם הכוללת כ-40,000 מטרים מעוקבים, נחצבו בסלע המדרון של המבצר בשתי שורות מקבילות – שמונה בורות בשורה העליונה וארבעה בשורה התחתונה. לכל בור היו שני פתחים, פתח תחתון אליו נכנסו מי השיטפוןמאמת המים ופתח עליון ממנו נשאבו המים. שביל מתפתל הוביל מהשורה העליונה של הבורות אלשער המיםבסמוך לארמון הצפוניוהמים הועלו אל המבצר על ידי בהמות משא או סבלים. מערכת נוספת, נפרדת, של בורות מים נחצבה בתוך שטח המבצר, על הפסגה. מים הובאו אל בורות אלו משער המים או שער שביל הנחש ומשם זרמו בתעלות למאגרי המים המרכזיים שבמבצר. מאגרי מים נוספים נחצבו בארמונות ובתים שבמבצר, מערכת נפרדת זו סיפקה מים באופן עצמאי למבנים אלו.[29]

ביצורים[עריכת קוד מקור|עריכה]

החומה[עריכת קוד מקור|עריכה]

את מצדה מקיפה מכל צדדיה, למעט אזור הארמון הצפוני,חומת סוגריםשגובהה המקורי היה כחמישה מטרים. החומה נבנתה לא רק בנקודות התורפה אלא גם במקומות שאין כל אפשרות לעלות בהם. אורכה הכולל של החומה היה 1,400 מטר, והיא הייתה בנויה בקירות מקבילים: עובי הקיר החיצוני היה 1.40 מטר ועוביו של הקיר הפנימי היה מטר אחד. הרווח ביניהם, שרוחבו 4 מטרים, נותר פנוי והיה מכוסה כולו בגג; שטחו הכולל של הגג כיסה שטח של קרוב לתשעהדונם.על הגג סבבו השומרים, ובנקודות-התורפה היו מוכנות עליו אבני דרדור כבדות, להדיפת התקפה. קירות ניצבים חילקו את חלל החומה לחדרים-חדרים, כל חדר כזה נקרא סוגר, ולפיכך נקראת חומה מסוג זה חומת סוגרים. אורכו של כל סוגר היה בין חמישה לשלושים וחמישה מטרים. לכל סוגר היה פתח כניסה מן הצד הפנימי, מתוך מצדה. מדי 40 מטרים בערך ניצב בחומה מגדל. החומה הייתה בנויהדולומיטאו גיר קשה, חצוב בגושים של 50–200 ק "ג. פני החומה היו מטויחים ומסוידים לבן. המגדלים נבנו במרווחים לא קבועים בחומה על פי תנאי השטח והצרכים הטקטיים. המגדלים נבנו כחלק מהחומה והיו למעשה סוגרים שרוחבם כ-6 מטרים. בחלק מהמגדלים נבנו גרמי מדרגות לאפשר ללוחמים לעלות לעמדות. לכל מגדל הייתה כניסה אחת לפחות, בדרך כלל בקיר החלוקה הצפוני של הסוגר. במגדל הבורסקאיםנחשף מתקן לעיבוד עורות בקומה התחתונה. (מספר 16 במפה)

השערים[עריכת קוד מקור|עריכה]

למצדה 4 שערים עיקריים שנבנו בתקופת הורדוס לפי תוכנית אחת. השער היה חדר אחד ובו שתי כניסות, אחת בקיר החיצוני של החדר ואחרת בקיר הפנימי. לאורך קירות החדר נבנו ספסלים. באדריכלות צבאית שערי המצודה היו נקודת התורפה העיקרית בביצורים ומאמץ רב הושקע בהגנה ובשליטה על תנועת הבאים בשערי המבצר. בניגוד לכך, לא היו שערי מצדה מבוצרים במיוחד והם למעשה פתחים בחומה.[30]

  • שער שביל הנחש:שימש כשער הכניסה למבצר למטפסים בשביל הנחש. השער נבנה בחומה הצפון מזרחית. קירות חדר השער צופו בגבס לבן עליו צוירו פנלים. הרצפה רוצפה במרצפות אבן מרובעות ומסותתות למשעי. בסמוך לשער נבנה חדר משמר קטן. (מספר 1 במפה)
  • שער הבאר:ידוע גם כשער הדרומי על שום מיקומו בחומת המבצר. שער זה שימש לגישה לבורות מים שנחצבו במדרון הדרומי-מזרחי, כשער שירות לא זכה שער זה לגימור כשאר שערי מצדה ובקירותיו לא נקבעו ספסלים. (מספר 7 במפה)
  • שער המים:ידוע גם כשער הצפוני על שום מיקומו בחומת המבצר. השער דומה בתוכניתו ובנייתו לשער שביל הנחש. מיקומו בסמוך למאגרי המים הגדולים מצפון לבית המרחץ מעיד על השימוש העיקרי בו כשער כניסה למים מהשורה העליונה של בורות המים. מובילי המים צעדו בשביל שנסלל במיוחד למטרה זו ושרידיו נראים בבירור. בנוסף על תפקידו כשער-שירות שימש שער המים כשער הכניסה הראשי מכיוון צפון. על פי המחקר נבנה השער בשלב הבנייה השני של מצדה במקום שער אחר שיצא משימוש. (מספר 36 במפה)
  • השער המערבי:משער זה נמצאו שרידים בלבד בחומה המערבית של מצדה, ובהם שרידים של הספסלים שאפיינו את שערי מצדה ההרודיניים, השער ידוע גם כשער הביזנטי משום ששימש את תושבי מצדה בתקופה הביזנטית, שהשתמשו בסוללת המצור הסמוכה כדרך גישה נוחה יחסית.

שערים נוספים

  • השער המבוטל:שרידי שער מרוצף נחשפו מצפון לשער המים בסמוך לפינה המערבית של חומת הארמון הצפוני. השער יצא משימוש במהלך בניית הביצורים בשלב הבנייה השני של מצדה. ההנחה היא ששער זה היה, עד לביטולו, שער הכניסה הראשי למצדה ואף אספקת המים זרמה דרכו.
  • השערים הפנימיים:השערים הפנימיים, שלושה בסך הכול, נבנו במהלך שלב הבנייה השני במצדה ונחשפו בסמוך לבניין VII (המבנה המנהלתי, מספר 32 במפה) ושער המים ושימשו לווסת את התנועה בתוך המבצר. השער ממזרח לשער המים שימש לחסימת הכניסה החופשית לכוון הארמון הצפוני, בית המרחץ והמחסנים. שער נוסף נבנה בפינה הצפון מערבית של בניין VII ושימש כשער כניסה למחסנים המיוחדים הצמודים לבניין. שער נוסף היה שער הכניסה ממצדה לקומפלקס הצפוני (מספר 33 במפה).

המחסנים[עריכת קוד מקור|עריכה]

במצדה נבנו מחסנים ששימשו לאגירת מזון וכלי נשק, ובהם מחסנים ציבוריים ומחסנים הצמודים למבנים וארמונות.

קבוצת מחסנים ציבוריים עומדים בצמוד לקומפלקס הצפוני במצדה ומחולקים לשני גושים, המופרדים על ידי מסדרון הנמתח ממזרח למערב והיה מחובר למסדרון שהקיף את גוש המחסנים. קבוצה צפונית, שנבנתה לאחר בניית בית המרחץ, ובה חדרי אחסון ארוכים שרוחבם 3.8 מטר ואורכם 20 מטר, חדר אחסון כפול הבנוי בזווית. הרצפות והתקרות של מחסנים אלו צופו בחימר. קבוצה דרומית של מחסנים ובה 11 מחסנים מוארכים שרוחבם 4 מטר ואורכם 27 מטר. במחסנים אלו אוחסנושמן,ייןוקמחומוצרי מזון אחרים, כל מזון אוחסן בכלים מיוחדים ובמחסנים נפרדים. המחסן החמישי ממערב כוסה בציפוי חסין מים ושלוש גומחות נחצבו ברצפת המחסן במרחקים קבועים, ככל הנראה שימש המחסן להעברת נוזלים לכלי אחסון.

מערכות מחסנים נוספות נבנו בסמוך למבנים מיוחדים. שלושה מחסנים נבנו בצמוד לבניין VII הבניין המנהלתי במצדה, מחסנים אלו הכילו, ככל הנראה, סחורות בעלות ערך מיוחד והגישה אליהם הייתה דרך שער מיוחד. קבוצה נוספת של מחסנים הוצמדה למחסני המבנה המנהלתי. מחסנים אלו נבנו בשלב הבנייה השני במצדה ככל הנראה במטרה להגדיל את נפח האחסון הכולל. חופרי מצדה מניחים כי מחסנים אלו אחסנו חפצים בעלי חשיבות יתרה – אולי כלי נשק.[31]

דגם מיציקת אלומיניום המשחזר את מכלול הארמון הצפוני במצדה.
דגם מיציקת אלומיניום המשחזר את מכלול הארמון הצפוני במצדה. ביצוע הדגם: "מה-טוב פתרונות המחשה"

הארמונות[עריכת קוד מקור|עריכה]

הארמונות על מצדה נחלקים לארבע קבוצות:

  • הארמון – וילה, ידוע גם כארמון הצפוני.
  • הארמון הטקסי ידוע גם כארמון המערבי.
  • ארמונות קטנים הצמודים לארמון המערבי ששימשו את המשפחה המלכותית.
  • מבני פאר הדומים לארמונות הקטנים, ששימשו אנשי חצר ומרכזים מנהלתיים.

הארמון הצפוני[עריכת קוד מקור|עריכה]

תצלום אוויר.מבט לעבר הארמון הצפוני.

הארמון הצפוני בשלוש דרגות – העליונה, ששימשה למגורי המלך, הייתה על ראש הצוק, ושתי הדרגות התחתונות נבנו מתחת למפלס הפיסגה ונתמכו במקומות מסוימים בידיקירות תמךעצומים. מבקרי הארמון יכלו ליהנות מהנופים המרהיבים הנשקפים ממנו, וכן מהנקודה הקרירה במצדה, מאחר שהוא המקום היחיד במצדה המוצל ברוב שעות היום וחומות הסלע של הדרגות נותנות מחסה מצוין מן הרוח הדרומית (הזועפת והתכופה).[32]

  • הדרגה העליונההיא הקומה העליונה של הארמון ובה שני חלקים נפרדים, מרפסת בצורת חצי מעגל שבקצותיו קירות עליהם עמדו, על פי השערת החוקרים, עמודים בשתי שורות. החלק השני היה אגף מגורים ובו שני חדרים ממזרח וממערב הסוגרים על חצר פתוחה. קירות החדרים היו מקושטים בציורי קירבדגמים גאומטריים ופרחוניים. המרצפות נבנו מעשהפסיפסשחור ולבן בדוגמאות גאומטריות משתלבות. גג הנתמך על שני טורי עמודים הגן על החלקים הפנימיים של החצר הפנימית, כותרות העמודים היו מסוגהסדר האיונישרבים מהם נתגלו מוטלות במקום. הכניסה לקומה העליונה ולארמון כולו הייתה מצד מזרח.
  • הדרגה התיכונהנמוכה בכעשרים מטרים מהקומה העליונה ובה מבנה מעוגל וקומפלקס חדרים מדרום לו. המבנה עצמו לא שרד את שיני הזמן, ונותרו ממנו רק היסודות,שתמך במבנה עגול מסוג התולוס,שתפקודו המדויק נותר בגדר תעלומה. הקיר העגול החיצוני הוא בקוטר 15.3 מטרים והעיגול הפנימי הוא בקוטר 10 מטרים. החלק העליון של הקירות כוסה בנדבך של אבני חול מרובעות. בעת חפירת הארמון היה המרווח בין המעגלים מלא בשברי עמודים וכותרות שעליהן – ככל הנראה – ישב הגג. על פי הנחת החוקרים, נבנו יסודות מעגליים נפרדים על מנת לחלק את הלחצים שהופעלו על הקיר החיצוני. הקומפלקס הדרומי מחולק לשלושה חלקים:גרם מדרגותבמערב, חדר גדול במזרח וחללמקורהבמרכז. גרם המדרגות נבנה בחלקו בסלע וחלקו העליון נבנה מעץ, חיבר את המדרגה העליונה לתיכונה והיה סמוי למתבונן מבחוץ. החדר המזרחי קושט בציורי קיר שדמו ללוחותשיש.החלל המרכזי נפתח לכיוון צפון. גגו של החלל נתמך על עמודים מרובעים.
  • הדרגה התחתונהנבנתה כ-15 מטר מתחת לדרכה התיכונה ו-35 מטר מתחת לדרגה העליונה והייתה המפוארת מבין הדרגות. במרכזה עמד אולם ריבועי שמידותיו 17.6X17.6 מטרים וקירותיו משיקים לקצה המצוק ונתמכים על ידי קירות תמך. במרכז ניצב מבנה מקורה הנישא על ידיעמודים(פורטיקו). הקיר הפנימי, היה קיר המצוק שצופה במלט ועמודים הוצמדו אליו כל העמודים נשאוכותרות קורינתיותשנצבעו בזהב. החלק התחתון של הפורטיקו עוטר בציורי קיר בדמות לוחות אבן ושיש. רצפת הפורטיקו נבנתה מעץ ויש להניח שחלק מהמבנה היה מקורה על מנת להגן על ציורי הקיר. בפינה הדרום-מזרחית של הדרגה התחתונה, הוקם בית מרחץ (Thermae) קטן.

הארמון המערבי[עריכת קוד מקור|עריכה]

הארמון המערבי הוא מבנה המשתרע על כ-4,000 מ "ר בצמוד למרכז החומה המערבית ובסמוך לשער המערבי. בנוסף לשימוש כבניין מגורים, החפירות הצביעו כי הוא היה מרכז אדמיניסטרטיבי וטקסי מרכזי במצדה ובו ארבעה חלקים עיקריים:

  • אגף המגורים המלכותיובו סוויטות שנבנו סביב חצר מרכזית. בחלק הדרומי של החצר נקבע כניסה לחדר מבואה, שקירותיו קושטו בקירות גבס מעוטרים, וממנו נכנסו לחדר הכס. בחדר זה נמצאו 4 שקעים ששימשו לכיסא מלכותאו למוטות שתמכו בחיפוי מעל לכס. חדרי השינה ואוכל נבנו מצדה המערבי של החצר. חדר נוסף שנבנה לכל אורכו של הצלע המזרחית היה מבואה מצד מזרח לחדר הכס, וברצפתו פסיפס מפואר ובו שילוב של צורות גאומטריות ותמונות של פירות.
  • אגף השירות ובתי המלאכה:אגף השירות נבנה בצד הצפוני מסביב לחצר מרכזית. באגף נבנו גם מספר יחידות דיור בנות שני חדרים ומנגד – בתי מלאכה וחדרי שירות שונים. בצמוד לאגף זה נבנה בית המרחץ ששימש את המתגוררים בארמון. חדרי מדרגות הובילו לקומות מהם לא נותר שריד.
  • אגףהמחסניםכלל מחסן שאורכו כ-70 מטר בצד המערבי של הארמון ושלושה מחסנים שנבנו בצמוד. מערכת של מבואות ודלתות הובילה מהארמון למחסנים ודלתות נפרדות מצד דרום ששימשו להכנסת מוצרים וחפצים שונים למחסנים. מחסנים קטנים נבנו בצמוד לאגף המנהלתי.
  • האגף המנהלתיובו גם יחידות דיור של הפקידים נבנה בצד הצפון מערבי של המלון. אגף זה מורכב משלוש יחידות נפרדות שהצפונית שבהם מפוארת במיוחד.

הארמונות הקטנים[עריכת קוד מקור|עריכה]

שלושה ארמונות קטנים נבנו בסמיכות לארמון המערבי, מדרום-מזרח לו. הם נבנו דומים זה לזה ולסוויטות המלכותיות בארמון המערבי עם חצר מרכזית ואכסדרת כניסה. ארמונות אלו ומבנים נוספים שנמצאו, אחד בסמוך למחסנים הציבוריים ושניים אחרים מצפון מערב לארמון הצפוני, שימשו ככל הנראה את אנשי החצר הבכירים. בנין נוסף (מסומן 27 במפה) ובו יחידות דיור סביב חצר מרכזית, ויחידות מחסנים קטנים צמודים שימש ככל הנראה למגורי קצינים של חיל המשמר ההרודיאני.

מבנים נוספים[עריכת קוד מקור|עריכה]

בית המרחץ[עריכת קוד מקור|עריכה]

בנוסף לבתי המרחץ הקטנים שנבנו בארמונות בנה הורדוס בית מרחץ רחב ידיים שהיה ממוקם מדרום לארמון הצפוני. בית המרחץ בנוי בסגנון רומי.מחצר הפלסטרההצפונית, מוקפת העמודים בעלי הכותרות הנבטיותהיה נכנס הרוחץ אל חדר ההלבשה (אפודיטריום), משם אל החדר הפושר (טפידריום) ומשם היה יכול לגשת הן לחדר החם והן לחדר הפושר. מלבד החדר הקר, היו רצפות החדרים כולם מכוסים פסיפס מעוטר בדגמים גאומטריים בגוני שחור-לבן, שהוחלף לאחר מכן לרצפת טיח (בחצר החיצונה) ולרצפתאופוס סקטילהשחורה-ורדרדה בשאר החדרים. קירות החדרים עוטרו בפרסקאות,[33]ואילו פיסות מהתקרה, שהתגלו בידי החופרים על רצפת האפודיטריאון, מלמדים כי התקרה הייתה מכוירת בסטוקוהנושא דגמים גאומטריים וצמחיים. בצידו הצפוני של החדר החם, בתוךאפסיס,ניצבהמזרקהבנויה מאבןקוורץ,ובצידו הדרומי עמד אמבט קטן (המבנה המתגלה לעיני המבקר הוא ההיפוקאוסט – מערכת החימום התת-רצפתי).

הקולומבריום[עריכת קוד מקור|עריכה]

הקולומבריום

בחלק הדרומי של מצדה נמצא מבנה מעוגל שזכה לשםקולומבריוםשובךיונים (יונה בלטינית: Columba). המבנה בקוטר 7.5 מטרים, ובנוי בסגנון המתאים לתקופה ההרודיאנית. הקולומבריום מחולק לשניים על ידי קיר ובקירותיו שקעים בצורת ריבוע שצלעו באורך 16 ס "מ והם מסודרים בשורות מקבילות, בסך הכול 80 גומחות בשורה, ממבנה זה נשתמרו 6 שורות וייתכן והיו בסך הכול 10 שורות. חופרי מצדה העלו השערה שהמבנה שימש להטמנת אפר של המתים מקרב הנוכרים שבחיילי המשמר של המלך הורדוס, עם זאת במצדה לא נתגלו ממצאים המעידים עלשריפת גופות.

ההנחה המקובלת במחקר היא שהמבנה היהשובך יוניםשבמקור היה מקורה על מנת להגן על היונים מחיות ועופות טורפים, פתחים שנקרעו בגג או בחלק העליון של המבנה איפשרו ליונים כניסה ויציאה ואוורור. אל פתחים אלו אפשר היה להגיע באמצעות סולם עץ. על פי תאוריה זו שימשו היונים לתקשורתכיוני דואר,וייתכן שמהלשלשתיצרודשןלגידולים שסיפקו ירקות טריים לתושבי מצדה, וייתכן שהיונים היו גם מקור לבשר. חיבתו של המלך הורדוס ליונים תועדה על ידי יוסף בן מתתיהו ובתלמוד מוזכר שזן יונים נקרא "יוני הרדסיאות הם מין יונים שהביא הורדוס המלך מן המדבר וגדל אותם ביישוב ונקראים על שמו, ודרכם לגדל עם אנשים"[34]

שני מבני קולומבריום קטנים ומרובעים נמצאו משובצים בחומת הסוגרים הצפון מערבית ונבנו, ככל הנראה, בשלב הראשון של בניית מצדה ובטרם הקפתה בחומה.

הכנסייה הביזנטית[עריכת קוד מקור|עריכה]

מבנה זה, ובסמוך לו מבנה שירות ושרידי מגורים לנזירים המפוזרים על פסגת מצדה, ובמערות על המדרון הדרומי, הם השרידים לתקופה האחרונה בה שימשה מצדה למגורים. הכנסייה נבנתה מצפון מזרח לארמון המערבי. היא בנויה סביב חלל מרכזי ארוך שבצידו המזרחי נבנהאפסיספנימי. הנרתקסהיה בצדה המערבי של הכנסייה. רצפת הכנסייה כוסתה בפסיפס שרובו נהרס. הדיאקוניקוןנמצא מצד צפון-מערב לחלל המרכזי, והפסיפס שעל רצפתו נשתמר היטב ובו 16 מדליונים ובהם מתוארים פירות שונים,צלביםודגמים גאומטריים.

מערכת המצור הרומית[עריכת קוד מקור|עריכה]

לצד השרידים המפוארים של מצדה כמבצר מלכותי, וכרקע לסיפור הטרגי, ניצבת מערכת המצור הרומית. בזכות בידודה של מצדה ותנאי מזג האוויר הייחודיים, נשתמרה מערכת המצור במצב ייחודי, והיא אחת הסיבות להכרזת האתר כאתר מורשת עולמית.

חפירות וסקר של מערכת המצור נערכו במקביל לחפירות על מצדה אך מרכז הכובד של המחקר, והעניין של המבקרים באתר, מתמקד בשרידים שעל ההר. את עיקר המידע אסף החוקר הגרמני שולטן, שביקר במקום בשנת 1932 במטרה לחקור את המערכת הרומאית, הוא שרטט את המערכת ונתן סימנים במחנות הרומאיים – אותיות לטיניות. בעת עונות החפירות העיקריות במהלך שנות השישים נערכו סקרים של המחנות שהתמקדו בעיקר במחנה העיקרי.

את מערכת המצור הקים הלגיון העשירי ויחידות העזר שלצידו. ההערכות השונות נוקבות במספרים שונים, בסך הכול בין 8,000 ל-10,000 חיילים. שלב ראשון ועיקרי בהכנות למצור ובמערכת הייתה הבטחת אספקה של מים ומזון. על פי יוסף בן מתתיהו עבדים – שבויים יהודים – הועסקו בהובלת מים ומזון לצבא הרומאי. במחקר מקיף על המצור שפורסם בשםבחזרה למצדהמצייןאמנון בן-תורכי על פי הערכתו צרך הצבא כ-16 טון מזון ו-26,000 ליטר מים מדי יום. מחקר נוסף שפורסם בשנת2011על ידי חוקרים מאוניברסיטת חיפהקובע כי הצבא הרומי השתמש לצורכי המצור בעצים שהובלו מאזורים מיוערים בארץ ישראלהן לצורכי בניית מכונות מצור והן לצורכי חימום.[35]

חילוקי דעות קיימים גם לגבי פרק הזמן במהלכו הושלמה בניית המערכת, עם זאת החוקרים מסכימים כי יכולותיו ההנדסיות של הצבא הרומי ומומחיותו בלחימת מצור הביאו להשלמת המערכת המצור עצמה תוך זמן קצר. על פי בן-תור הושלמה בניית המחנות לחיילי הלגיון והדייק שהקיף את מצדה כשבוע, וחודש נוסף הוקדש לבניית הסוללה. היקף המאמץ הוא מרשים ומעיד על החשיבות של מצדה בעיני הרומאים ורצונם בהגעה להכרעה מוחלטת.

חומת מצור[עריכת קוד מקור|עריכה]

האלמנט הראשון במערכת המצור הייתהחומת מצור(דייק) במטרה למנוע אפשרות פריצה ממצדה, הן למטרות התקפה על העמדות הרומאיות או בריחה של הנצורים. אורכה כ-5 ק "מ, והיא נבנתה מאבן בעובי ממוצע של 1.6 מטר ובגובה ממוצע של 3 מטר, בדייק נבנו 37 מגדלי שמירה ותצפית.[36]

מחנות מצור[עריכת קוד מקור|עריכה]

בטבעת שנייה, מחוץ סביב מצדה נבנו 8 מחנות שבהם חנו החיילים הרומאיים. מחנות אלו נבנו בנקודות בעלות חשיבות טקטית למערכת המצור.

  • 3 מחנות מצד מזרח שסומנו באותיות א-ג (מקביל לסימון A-C במחקרו של שולטן) בקבוצה זו היה מחנהבהמחנה הגדול ששימש ככל הנראה כבסיס אספקה בזכות קרבתו לים המלח. המחנות הקטניםאו-גשמרו על הגישה לשביל הנחש והתנועה בנחל מצדה. חומת המגן של מחנהאשוחזרה בחלקה. בין מחנהאל-בנקבע השער של הדייק.
  • מחנהד(מקביל לסימון D) נבנה מצפון למצדה ושמר על הדרך לעין גדי,מקור אספקת המים העיקרי לצבא הרומאי.
  • מחנהה(E) נבנה מצפון מערב למצדה, סמוך לסוללת המצור ושימש ככל הנראה כמחנה הכנה להסתערות
  • מחנהו(F) הוא הגדול והחשוב במחנות הצבא הרומאי, נבנה בסמוך למחנהה,שבו ישב הכוח העיקרי וככל הנראה מפקדתו של סילבה. בתום המצור נותר בו חיל מצב קטן במחנה קטן שנבנה מאבנים שפורקו מהמחנה הגדול. על פי מטבעות שנמצאו במקום נותר בו כוח צבאי עד לשנת115לערך. בין מחנההל-ונמצאו שרידי מבנים לא מבוצרים, ככל הנראה "חנויות" שהופעלו על ידי סוחרים נבטיים עבור החיילים הרומאים.
  • מחנותז(G) ו-ח(H) להם לא היה תפקיד ישיר במצור והם שימשו בעיקר להשלים את ניתוק מצדה מכיוון דרום.

סוללה[עריכת קוד מקור|עריכה]

הרומאים לא הסתפקו בניסיון להכריע את המערכה במצור בלבד אלא פעלו לכבוש את המבצר במהירות. לצורך זה הוקמה סוללה שהובילה מהמצוק המערבי אל חומת מצדה. נקודת הפריצה נבחרה במקום שגובה הצוק בו הוא כ-150 מטר, שהוא למעשה נקודת תורפה של המתלול הטבעי – שלוחה צרה המקשרת את רגלי הר מצדה אל הרי מדבר יהודה שממערב לו. על שלוחה זו בנו הרומאים, ככל הנראה בסיוע עובדי כפייה יהודים, סוללת מצור, על בסיס של עצים שהובאו מאזור ההר שפכו עפר מהודק שנאסף באזור מצדה. התוצאה הייתה סוללה אלכסונית באורך של כ-100 מטר שהביאה את התוקפים אל מתחת לחומות המבצר.[37]

ממצאים ארכאולוגיים מתקופת המרד הגדול[עריכת קוד מקור|עריכה]

מטבע מתקופת המרד הגדול: ועל צדיו הדימויים:ארבעת המיניםוכד

במהלך החפירות נתגלו ממצאים רבים מתקופתהמרד הגדולומימיה האחרונים של מצדה. ממצאים אלו עוררו התרגשות רבה בקרב החופרים כפי שעולה מפסקאות רבות בספרו של יגאל ידין המסכם את עונות החפירה במצדה. עיקר הממצאים מתמקד במגורים אותם בנו או התאימו מגיני מצדה לצרכיהם, במבנים ציבוריים, בעיקר בעלי חשיבות דתית פולחנית שהוקמו לשירות הקהילה ובממצאים אחרים ובהם מסמכים כתובים, מטבעות, עצמות אדם וחלקי כלי נשק ושריון. במחקר שניתח את הממצאים מתקופת המרד הגדול קובערוני רייךכי "נתונים האלה, ואחרים, מצביעים על כך שיישוב הפליטים במצדה היה ברמת ארגון גבוהה. לא היה זה יישוב רגיל, אלא מחנה של עקורים. הנהלת המחנה הפרידה את מקום מגוריהם של משפחות מאלה של אנשים שהגיעו בגפם. מעבר לכך הופרדו גם קבוצות בעלות השקפות עולם דתיות שונות בתוך החברה היהודית. ל'איסיים' ניתנו האזורים הדרומיים ביותר, ובכך הם הופרדו, ככל שהדבר היה ניתן בשטח המצומצם של מצדה, מיתר התושבים."[38]

מגורים[עריכת קוד מקור|עריכה]

מצדה של הורדוס לא התאימה לצורכי המורדים שתפסו את ההר, ובעיקר נכון הדבר לגבי הארמונות המפוארים שלא התאימו למגורי משפחות, על פי ממצאי החפירות השקיעו הסיקריים ושאר מגיני ההר מאמץ רב להתאים את המבצר לצרכיהם. רוב המבנים, מלבד המחסנים, הותאמו למגורים. חלקי עמודים, כותרות עמודים ואבני בניין מהארמונות שימשו כחומר ליצירת מבנים או כחומר מילוי למבנים שהוסבו לפי צורכי המגינים. תשומת לב מיוחדת נתנו המגינים לעצים שפורקו ממבני הורדוס ושימשו לבניית חדרים ולאחר מכן במלחמת המצור.

על פי ממצאי החפירות, הארמון המערבי לא שימש את מגיני ההר למגורים אלא כמרכז אדמיניסטרטיבי. במקום נחשפו עשרות ראשי חץ ומטבעות מתקופת המרד הגדול. גם הארמון הצפוני לא שימש למגורים אלא כעמדת תצפית על מערכת המצור הרומאית, חלקים גדולים מהעמודים וקורות העץ פורקו ושימשו במבנים אחרים על מצדה. במדרגה האמצעית נתגלתה ערימה גדולה של חיצים שרופים וייתכן כי המקום שימש גם כעמדה לתקיפת הרומאים. הממצא החשוב ביותר נתגלה במדרגה התחתונה, מתחת לשכבת שרפה – שרידי שלדים של גבר, אישה צעירה וילד ממגיני מצדה. יגאל ידין שיער כי אלו שרידיו של המורד האחרון שרצח את משפחתו והתאבד, וכתב:[39]

”אפילו הוותיקים והציניקנים שבינינו עמדו מחשים, וכמו נתקשו להמשיך בעבודת החפירה כאן, שכן לפתע עמדנו פנים-אל-פנים מול הרגעים האחרונים והטרגיים ביותר של מצדה הלוחמת”

בארמונות הקטנים הוסבו החדרים למגורים עבור משפחות ובהם הוקמו מטבחים ותנורים, בשכבות האפר נמצאו שרידים של כלי בית. במקומות אלו ניכר כי המגינים אספו חפצים שונים באחד מחדרי הבית והציתו את תכולתו.[40]

חומת הסוגרים שימשה למגורים עבור מגיני מצדה שהשתמשו בכל הסוגרים כחדרים או אפילו כדירות וכלי בית וממצאים אחרים המעידים על חיי יום-יום שהתנהלו בתוך חומות מצדה נמצאו על ידי החופרים, ובהם שרידי בגדים, כלים מחומרים שונים ועשרות מטבעות מתקופת המרד. בניגוד לממצאים המעידים על הצתת בתי מגורים על מצדה, ניכר כי האש פסחה על יחידות המגורים שבחומות, והממצאים נמצאו מושלכים על הרצפה או במקומות אחסון ולעיתים נמצאו כלים עלתנורים.במקרים מסוימים נמצאו שרידים מפוחמים בפינות הסוגרים – עדות לכך שמשפחות אספו את מטלטליהן והציתו אותן במרוכז.[41]

על מנת לפתור את בעיית הדיור על מצדה בנו מגיני מצדה בקתות מבוץ ושברי אבנים סביב הארמונות הקטנים, בסמוך לחומה, וקבוצה נוספת בחלק הדרומי של מצדה. החופרים כינו מבנים אלו בשם "מחנה המעבר" ההשערה היא כי בקתות אלו נבנו בשלבי המרד האחרונים לאכסן את הפליטים שהגיעו למצדה.

בית הכנסת העתיק[עריכת קוד מקור|עריכה]

ערך מורחב –בית הכנסת העתיק במצדה

בית הכנסת העתיק במצדה הוא אחד היחידים מתקופת בית שניונחשב לאחד הקדומים. הוא נבנה בצמוד לחומה בצד צפון-מערב של מצדה וממערב לבניין VII. בית הכנסת נבנה, על פי ההשערה ובהסתמך על מציאת גללי בהמות בין שתי רצפות המבנים כאורווה עבור בהמות, בחומת הסוגרים של מצדה. הורדוס לא בנה בית כנסת על מצדה. בשלבו השני, בעתהמרד הגדול,הוסב לבית כנסת. זהו בניין מלבני שמידותיו הפנימיות 12.5X10.5 מטרים ובו שני טורים של שלושה עמודים. מסביב לקירות בית הכנסת בנו מגיני מצדה ספסלים מטויחים הבנויים כמדרגות ועשויים מפסולת בנייה ומשברי חוליות עמודים שנלקחו ממבנים הרודיאניים ובהם זוהו כותרות מהקומה התחתונה של הארמון הצפוני. פינתו הצפון-מערבית של הבניין היא חדר נפרד המשולב בחומת הסוגרים ובו נמצאה שכבת שרפה ובה שברי כלי זכוכית וברונזה. על רצפת המבנה נמצאאוסטרקוןועליו הכתובת "מעשר כוהן", וחרס נוסף עם הכתובת "חזקיה", בבור שנחשף מתחת לרצפת המבנה נמצאו קטעי מגילות ובהן טקסט עברי: שני הפרקים האחרונים של ספרדבריםוחלקים מפרק לח' בספר יחזקאלוייתכן שהבור שימש כגניזה.

בבית הכנסת נערכים היום טקסים דתיים, בין השארבר מצווה,כאשרספר תורהמועלה להר לשם קריאה בו בהתאם למקובל בימישני וחמישיובחול המועד.

מקוואות[עריכת קוד מקור|עריכה]

המקווה הצפוני
המקווה הדרומי
שלט במקום גילוי "הגורלות". על האוסטרקון בשורה השנייה, שני מימין – כתוב השם בן יאיר

בחפירות נחשפו שנימקוואות ציבורייםומספר רב של אגני היטהרות ואגנים לידיים. המקוואות הגדולים נחשפו בקצוות של מצדה, אחד בצפון ואחד בדרום, שניהם נבנו על פי ההלכה, כלומר בניית "אוצר" של מי גשמים ובמקושר אליו אגן הטבילה.

המקווה הדרומי נבנה בתוך סוגר 1197 ובסמוך למגדל 1196. במקווה נבנו 3 בריכות שצופו בטיח אפור אטום למים. אל הבריכה הגדולה הובילו 3 מדרגות ואליה זרמו מי גשמים שנאגרו על גג הסוגר דרך מוביל מים, הבריכה השנייה מחוברת לבריכה הגדולה באמצעות נקבהשקהוהיא זו ששימשה לטבילה אליה הובילו שתי מדרגות והיא קטנה יותר במידותיה. בריכה שלישית, הקטנה ביותר, שימשה לרחצה בטרם הטבילה. מחוץ לסוגר הוכשרו חדרים נוספים כחדרי הלבשהובהן נקבעו גומחות בקירות, ככל הנראה עבור בגדי הטובלים, אולם כניסה עם ספסלים נבנה בכניסה למקווה משברי עמודים שנעקרו מהארמונות ההרודיאניים שעל מצדה.

המקווה הצפוני, הדומה במבנהו לדרומי, נבנה בצד המזרחי של החצר המרכזית בניין VII. במקווה נבנו שלוש בריכות אליהם נקשרה מערכת איסוף מים, החדרים הסמוכים למקווה לשימוש הטובלים נהרסו כמעט עד היסוד.[42]

גילויים של מקוואות בחפירותיו של פרופ'יגאל ידיןבמצדה בשנת1965פתחו למעשה את המחקר הארכאולוגי של נושא זה. בחפירות אלו נתגלו מספר מתקני מים מדורגים, כאשר שניים מהם זוהו על ידי ידין כמקוואות טהרה. בספרו הפופולרי על חפירות מצדה ניתן למצוא תיאור מרתק של חשיפת המקוואות הללו, ושל ביקורו במקום של הרב דוד מינצברג, מגדולי המומחים בהלכות מקוואות, אשר לשמחתם של כל הנוכחים פסק מיד שהמקווה הדרומי שבחומת הסוגרים של מצדה כשר למהדרין: "משופרא דשופרא שבע פעמים".[43]

חדר הגורלות[עריכת קוד מקור|עריכה]

בנקודה שסומנה בעת החפירות כ "לוקוס 113", בחדר שער פנימי המקשר בין שער המים ואגף המחסנים, נחשפה קבוצה של 11 אוסטרקונים. על פי צורת הכתב נראה שהאוסטרקונים נכתבו על ידי אדם אחד. בכל אוסטרקון רשום שם אחד. עם חשיפתם ייחס ידין את האוסטרקות כגורלות אותם הטילו המגנים לפני ההתאבדות. להתרגשות הרבה הוסיפה ההתאמה לסיפורו של יוסף בן מתתיהו וזיהוי השם "בן יאיר" בין אחת האוסטרקות.

”ואחרי זאת בחרו בגורל עשרה אנשים מתוכם, אשר ישחטו את כולם. וכל אחד השתרע על הארץ ליד אשתו ובניו ההרוגים וחיבק אותם בזרועותיו ופשט ברצון את צווארו לשחיטה בידי האנשים, אשר מילאו את המעשה הנורא הזה. והאנשים האלה שחטו את כולם בלא רעד ואחרי כן הפילו גורל ביניהם, למען ישחט הנלכד בגורל את תשעת חבריו ואחרי המיתו את כולם יטרוף את נפשו בכפו”

ממצאים אחרים[עריכת קוד מקור|עריכה]

ממצאים רבים ומגוונים התגלו בחפירות שנערכו במאה האחרונה במצדה. למעלה מ-1,600 פריטים שונים הכתובים בארמיתיוונית(שניהם בכתב נבטי) או בלטינית.15כתבי ידהכתובים עברית, רובם מכילים קטעימקראאוספרים חיצוניים.מהם 14 הכתובים עלקלףובכתב עברי מרובע,ואחד מהם כתוב באלפבית עברי עתיקועל גביפפירוס,ככל הנראהשומרוני.בין כתבי היד שהתגלו ישנם קטעי מקרא, קטעי פרשנות למקרא, קטעים מן הספרים החיצוניים, וכמה טקסטים לא מזוהים. בנוסף התגלו באתר מטבעות, כלים ומנורות שמןלרוב.

בסוגר 1039 בסמוך לבית הכנסת נמצאו שרידים רבים ובהם אבני דירדור, שרידי כלים וכלי נשק, וקטעי מגילות שבזכותם זכה לשםסוגר המגילות.חופרי מצדה מניחים כי הסוגר שימש את החיילים הרומאיים שבזזו את מצדה והשליכו את החפצים בהם לא רצו בסוגר. בין היתר נמצאו קטעים משירות עולות השבת המיוחס לכת האיסיים.כן נמצא בסוגר מסמך המתעד תשלום משכורת לפרשמן הלגיון העשירי. התלוש מלמד כי החייל, גאיוס מסיוס, יליד הקולוניה בירות, קיבל משכורת שלוש פעמים בשנה. הוצאותיו על לבוש, ציוד ומזון לו ולסוסו נוכו מהמשכורת.

בדרגה העליונה של הארמון הצפוני נמצאה עדות ליהדותם של הסתתים והבנאים: על עשרות חוליות פזורות של עמודים בסיסים וכותרות, סותתו אותיות עבריות ומספרים שנועדו לצרכים מעשיים של הצבת העמודים (בעמוד מורכב הסימונים לא נראים, כך שהסימונים לא נעשו לראווה).[44]

תמר מתושלח בקיבוץ קטורה

בשנת2007פורסם כי חוקרים במכון הערבה ללימודי הסביבהשבקיבוץקטורההצליחו בשנת2005להנביט חרצןתמרבן 1,900 שנה שנמצא במצדה ולגדל אותו לעץ קטן, שזכה לשםמתושלח– האחרון לזן ארץ ישראלי נכחד.[45]

מצדה כמיתוס[עריכת קוד מקור|עריכה]

דגל ישראלמתנוסס מעל עתיקות מצדה
טיול של הנוער העובד במצדה 1951
קבוצת חברים מגן-שמואל בטיול למצדה 1951
השבעת טירוניגדוד קרקלמול מצדה,2006

במסורת הרבנית[עריכת קוד מקור|עריכה]

סיפור מצדה אינו מוזכר כלל במשנהאו בתלמוד.הקווים העיקריים בסיפור – ההתאבדות והרג הנשים והילדים – היו זרים לרוח ספרים אלו. אפשר גם שהפרושים,אויבי הקנאים,ראו את הפוטנציאל הטמון בסיפור ורצו לעקר את הדחף למרד. המופת והדוגמה של חז "ל נלקחו מרבן יוחנן בן זכאי,שברח מירושלים הנצורה ובברכת הרומאים הקים את המרכז היהודי ביבנה.[46]

ספריו של יוסף בן מתתיהו לא שומרו במסורת הרבנית, ורק במאה העשירית נוצר מגע ראשון בינה לכתביו עם חיבור "ספר יוסיפון",עיבוד מסורס ומקוצר של כתביו שזכה לתפוצה רחבה יחסית בקהילות יהודיות. בגרסת יוסיפון, שהלמה את ההשקפה הרבנית, מצאו הקנאים את מותם בקרב נואש נגד הרומאים ולא נטלו את חייהם במו-ידם. אולם סיפור ההתאבדות מובא ביוסיפון בהקשר של ירושלים.

בדורות מאוחרים יותר התייחסו רבנים לסיפור ההתאבדות במצדה והצדיקו אותה.[47]כותב האדמו "ר רבייקותיאל יהודה הלברשטאםמצאנזעל ההתאבדות ביוסיפון: "ואפשר שחששו שאם הרומיים ילכדו אותם חיים ויענו אותם ייגרם מזה צרות רבות לכלל ישראל כידוע מסדר המלחמה, ולפיכך שלחו יד בעצמם."[48]

יחד עם יתר עבודתו של יוספוס, סיפור מצדה היה מוכר מאוד בעולם הנוצרי[49]והפך לסמל לקנאות עיוורת ונואשת. ב-1943, למשל, כשהרמן גרינגהשווה את החיילים הגרמנים בסטלינגרדלמגיני תרמופילאי,התבדחו כמה מקציניהם באופן פרטי כי ההתאבדות במצדה מהווה תקדים הולם יותר.[50]

מיתוס ציוני[עריכת קוד מקור|עריכה]

התנועה הציוניתבתחילת דרכה אימצה את מצדה ונאום בן יאיר כסמל לשאיפה לחירות והתחדשות לאומית תוך לחימה לא מתפשרת עד השגת המטרה או מוות. לצורך קידום המיתוסוהאתוסהנלווה אליו, ומתוך הסתמכות על מידע היסטורי מוגבל, נבנה סיפור ששינה את הכרוניקהשל מצדה כפי שעולה מספרו של יוסף בן מתתיהו על מנת להתאימו ללקח המתחייב.

הציונות,כתנועה מחדשת, שללה את הגבורה הפסיבית שלקידוש השם,שאפיינה את היהדות הגלותית לדעתה, וביקשה להדגיש גבורה פעילה יותר, תוך בניית מיתוסים של גבורה על מנת ליצור, על בסיס ההיסטוריה היהודית,אנטיתיזהלדימוי הגלותי-אנטישמיולקשור את הציונות לארץ ישראל.במהלך בניית האתוס הציוני בלטמיכה יוסף ברדיצ'בסקי,שהציב כמודל לאידיאל ציוני אתמרד המכביםומרד בר כוכבאכמיתוסים שבמרכזם עומד לוחם יהודי קנאי המגלם אתמוטיבהגבורה.כמודל אימץ ברדיצ'בסקי את סיפור המצור על מצדה, תוך שהוא משמיט ממנו את זהותם של הלוחמים אותם מתאר יוסף בן מתתיהו כרוצחים של בני עמם ואינו חוסך מהם את שבט לשונו.

החיפוש אחר סמלים יהודים מתחדשים הביא לאימוץ המכבים מחד ומצדה, שהתאימה – בתיאורה על ידי ברדיצ'בסקי – כמעוז אחרון של יהודה העצמאית, ומגיניה כסמל למסירות נפשלאומית, לשמש כ "אתר פולחני" – בלשון הסוציולוגד "רמולי ברוגשני אירועים היסטוריים אלו התאחדו למיתוס כולל אחד. ומצדה הפך מוקד שלעלייה לרגל.גבורתם של מגיני מצדה התפרשה כמלחמה למען חופש המולדת והתאבדותם כמוצא של כבוד בפני עבדות, כך הושג הניצחון הסופי "והצדק יצא לאור".[51]

בשנת1923,במקביל לעלייה השלישית,יצא לאור בוורשהתרגום חדש, מאת ד "ריעקב נפתלי שמחוני,לספר "מלחמת היהודים".אף על פי שהספר תורגם לפני כן, נגישותו של התרגום והמבוא מאיר העיניים החזירו את העניין בספר בכלל ובסיפור מצדה בפרט. המתרגם לא נמנע מהבעת עמדה המציגה באור חיובי את יוסף בן מתתיהו ודרכו את לוחמיהמרד הגדול– ברוח התקופה, אך בניגוד למסורת בה המרד ומוביליו נחשבו למביאי אסון.

הפואמה "מסדה" של יצחק למדן[עריכת קוד מקור|עריכה]

בשנות ה-20 של המאה ה-20כתב המשורריצחק למדןאתהפואמה מסדה,המבטאת מרכיבים מרכזיים בהגות הציונית,ומדגישה את ערכי הצמא לחירות,לאומיותוגבורה, שיאה של הפואמה במשפט המפורסם שהפך למעין שבועה לאומית:

עלי שלשלת המחול!/ שנית מסדה לא תיפול!/ כושלה רגל? עלה נעלה!/ בן יאיר שוב יתגלה,/ הוא לא מת, לא מת!..

הפואמה הציגה את סיפור מצדה ללא הקשר היסטורי, האירוע ההיסטורי הפך לסמל רוחני, כמשל על המלחמה עלארץ ישראלהנקנית בייסוריםוהתגבש לכלל לקח חברתי על מקומו של הבודד בתוך הקולקטיב. באזכורים של מצדה חיבר למדן את ההיסטוריהלהווה, ומתח קווים בין הקנאים הקדומים לציונים במאה העשרים.הפואמה צורפה לתוכנית הלימודים בתיכוןבישראל, וחיזקה את מעמדה של מצדה בתודעההישראלית. הפואמה הפכה את אירועי מצדה וליל ההתאבדות של המורדים לכלל מסכת הקושרת בין לוחמי המרד הגדול והאידיאל הציוני של המלחמה על ארץ ישראל, ולגשר בין עבר שהוצג כמלא גבורה לרוח הזמן של ההגשמה הציונית.

ביטוי לרוח זאת נמצא בדבריעזריה אלוןהמצוטטים בספרים המלח ומדבר יהודה: 1900–1967:[52]

”במצדה ראינו מלחמת שחרור, מלחמת גבורה, מלחמת מעטים מול רבים, מלחמת נאמנות לארץ, מלחמת נאמנות לעם”.

המנון בית "ר[עריכת קוד מקור|עריכה]

הזרם הרוויזיוניסטי של הציונות באמצעותתנועת הנוערבית "ר,פעל לאור משנתו שלזאב ז'בוטינסקי,לרגלי התנועה הייתה תורה מדינית חברתית מקיפה שמטרתה האולטימטיבית הייתה הקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל. ז'בוטינסקי עשה שימוש במיתוסים ואירועים היסטוריים מיתיים של העולם היהודי הקדום מתקופת בית ראשוןותקופת בית שני,החשמונאיםבר כוכבא.זאת במטרה לקבוע הקשר ישיר והדגשת ערכי התנועה שעיקרם דחיית הגלות ואימוץ ערכים אוניברסליים של תחיה לאומית.

התמצית של אידיאלים וסמלים אלו בא לידי ביטוי בשיר בית "ר,שחובר בפריזשנת1932כהמנוןלתנועת בית "ר. השיר מגדיר את האידאות שבבסיס התנועה הרוויזיוניסטית, 3 הרים – פסגות מבוצרות מופיעים בשיר ומצדה (מסדה) היא אחת מהן. ההרים עצמם והאירועים ההיסטוריים סביבם הם בעלי חשיבות סמלית למיתוס התקומה וההתנערות מכל מה שנתפס כגלותי וכנוע ואימוץ ערכים של לוחמה והקרבה. עצם ההליכה אל המבצרים העתיקים וההעפלה אל פסגתם מתוארת בשיר כעניין סמלי בעל הקשרים מרחיקי לכת שמסמלים את הדרישות וההתחייבות של חניכי התנועה.

”לָמוּת אוֹ לִכְבֹּשׁ אֶת הָהָר – יוֹדֶפֶת, מַסָּדָה, בֵּיתָר.”

על פי פרופ'דן מירון"המשקע שהותיר [השיר] בתודעה הספרותית והציבורית ואפילו בזיכרון הלשוני העברי כשלעצמו. המטבעות הלשוניות שטבע בהן המשורר נעשו ל" חלק מהמטווה הקיים והעומד בשיח הציבורי העברי במשך שבעים שנה ".[53]

המסעות למצדה[עריכת קוד מקור|עריכה]

חניכי גדנ"ע צועדים במהלך "מסע האלף" למצדה, 1950. בנו רותנברג, אוסף מיתר, הספרייה הלאומית
חניכי גדנ "ע צועדים במהלך" מסע האלף "למצדה, 1950.בנו רותנברג,אוסף מיתר,הספרייה הלאומית

הטיולים והמסעות היו חלק בלתי נפרד מגיבוש זהותו הלאומית של הדור הצעיר בארץ ישראל, בתקופה שלפני ההכרזה על עצמאותמדינת ישראל,חלק מבניית האתוס הציוני הארץ-ישראלי. הטיול הציוני הראשון למצדה, המתועד, נערך בשנת 1912, על ידיאביעזר יליןוחניכי חוג ההתעמלות של אגודת "מכבי" מירושלים, ונמשך אחד-עשר יום. התמסדות הטיולים לאזור החלה כנראה ב-1923או1924;גופים שונים יצאו למצדה: הסמינר למורים "מזרחי", בירושלים וגימנסיה הרצליהבתל אביב.החל משנות ה-30, בהדרכתשמריה גוטמן,החלו מסעותתנועות הנוער,בעיקרהנוער העובד,המחנות העולים,ותנועות הנוער האחרות שהיו קשורות למפלגות השמאל הציוני. מצדה הלכה ותפסה מקום חשוב יותר בעולמן של תנועות הנוער, והחלה להפוך לסמל בפרסומי התנועות ובפעילותן, הסיסמה שאומצה הייתה "שנית מצדה לא תיפול".

הגישה למצדה הייתה קשה, והטיולים נמשכו ימים מספר. בהיעדר כבישים סלולים חצו המטיילים אתים המלחבסירות ועלו אל ההר דרך הסוללה שעד לרעידת האדמה של 1927הובילה עד לנקודת הפריצה. אך לאחר רעידת האדמה השתנה גובה הסוללה והקטע האחרון של ההעפלה הפך לקשה במיוחד. ב-21 במרץ1934נהרגה חיה ורטה בת ה-17, תלמידתהגימנסיה הרצליה,לאחר שאבן נפלה על ראשה והפילה אותה במדרון ההר.[54]ב-6 בספטמבר1937,נהרג מדריך הטיולים אהרן אגסי, בנופלו במהלך הירידה מהמצדה.[55]הטיולים הופסקו במהלךשנות ה-30 של המאה ה-20מאורעות תרפ "טוהמרד הערבי הגדולהפכו את המסע למסוכן. בשנת1941ערך שמריה גוטמן מסע למצדה בעקבותיו הוגשמסמך עמדהלמוסדות הלאומים של התנועה הציונית ובו הצעה להכשיר עלייה נוחה למצדה, לערוך באתר חפירות ארכאולוגיות מקיפות ואף להקים בסמוך מרכז חינוכי.[56]בינואר1942ארגן שמריהו גוטמן, בתמיכתהנוער העובד והלומדוהפלמ "ח את" סמינר מצדה ",[57]במהלכו טיפסו המשתתפים לפסגה וערכו סקר מדעי למחצה של הממצאים הגלויים לעין. המשתתפים שהו 5 ימים באתר, קראו בכתבי למדן ויוסף בן מתתיהו תחת הקריאה "כי לא נותקה שלשלת מצדה". בשנת1950יצאה משלחת חניכיגדנ "עכלל ארצית למסע במדבר יהודה, שהסתיים במצדה.[58]בשנת החמישים יצאו משלחות שלהתנועה המאוחדת,בהנהגתם שלזאב משלומיכה לבנה,שגילו לראשונה את קצוות שביל הנחש ואת הכניסה לארמון הצפוני. השביל סומן באבנים, ויתדות וחבלים הוצמדו לסוללת המצור על מנת לאפשר טיפוס קל יותר לחניכים שיבואו לאתר בעתיד. גילי חסקין מציין כי אירוע זה היה הצעד המשמעותי ביותר בהפיכת העלייה למצדה למסורת עבור חניכי תנועות הנוער.[56]

ניצחונות הגרמנים בתחילתמלחמת העולם השנייה,והחרדהשפשטה עם התקרבותם של הגרמנים לא "י דרך מצרים, וגם מסעם בדרום רוסיה,חידדו עוד את התחושה הזו. החלו דיבורים על "מות גבורה", שלא היו בה עד אז. מצדה שהייתה עד אז לסמל של בנייה החלה להיות גם סמל למרד ומלחמה עד מוות במקום כניעה. באווירה זו הפכו מסעות תנועות הנוער למצדה, החל משנות ה-40 של המאה ה-20,להיות ממוסדים ומאורגנים על ידי מרכזי התנועות. משנת1943החל גם הפלמ "חבמסעות למצדה, שהיו למעשה מסעות אימון צבאיים למחצה, וכללו גם אימון בנשק. הנובלה'ריצה אצל הים' שלס. יזהרמנציחה את אחד המסעות הללו ממרץ 1943 של חניכיכפר הנוער בן שמןבהדרכתו של יזהר.

על רקע זה, ובמסגרתמאתיים ימי חרדה,מאביב1942עד3 בנובמבר1942, שבהם התקדמו יחידות הצבא הגרמניבפיקודו של הגנרלארווין רומלבצפון אפריקה,כשמגמת פניהם מזרחה לכיווןתעלת סואץ,עלתה שאלת הגנתה שלארץ ישראלמפני פלישה גרמנית. המצוקה הובילה לרקימת תוכנית לריכוז כל האוכלוסייה היהודית במובלעת באזור חיפה והגליל, כשייסוגו הבריטים מן הארץ, ולהילחם עד האיש האחרון. התוכנית נקראה במטהההגנהבשם "תוכנית חיפה" וניתן לה הכינוי "מצדה על הכרמל".

מצדה כסמל בעת השואה[עריכת קוד מקור|עריכה]

במקביל לאירועים בזירתהמזרח התיכוןוארץ ישראל בתקופת המנדט הבריטיבפרט, עמדו קהילות יהודיות באירופה בפניהשואה,אירועים של התנגדות למכונת ההשמדה הנאצית העלו שוב וביתר שאת את השימוש במצדה כסמל. עם זאת מצדה לא הייתה חלק ממערכת הסמלים של העולם היהודי בגולה,ואזכורה ביחס לאירועים כגוןמרד גטו ורשההיה חלק ממתן פרשנות מטאפורית לאירועי השואה שנוהל בארץ ישראל בלבד ותוך שילובו באתוס והנרטיבשל הלחימה והגבורה. במאמרו המקיף על מיתוס מצדה מצטט ד "רמולי ברוגאת כותרת העיתון "ידיעות אחרונות"מיום16 במאי1943:”מצדה של ורשה נפלה! הנאצים הציתו את שרידי גטו ורשה!”ובהמשך קטע מנאומו שליצחק גרינבויםיושב ראשועד ההצלה:”יהודי ורשה עמדו במערכה האחרונה שלהם בודדים ומיותמים בדמם קידשו את שם עמם המעונה והנדרס וחידשו את מסורת קנאי ירושלים ומסדה”.בציטוטים אלו מצביע ד "ר ברוג על השימוש במצדה על מנת ליצור גשר וסמל שאיפשר להבין ולהזדהות עם אירועי המרד, בתוך ההתמודדות של היישוב היהודי בארץ ישראל עם מלא היקף ומשמעות אירועי השואה.[59]

בשנת1963פרסםחיים לזר-ליטאיאת ספרו "מצדה של ורשה"ובו תיעוד פעולותהארגון הצבאי היהודיבעת המרד, אף על פי ששם המבצר איננו מופיע כלל בספר הרי שבחירת השם מצביעה על הקשר שנוצר בין שני המיתוסים בתפיסה ההיסטוריוגרפיתוהמיתית של ישראל.[60]

מאידך, מתארתאביבה חלמיש,במחקר המתעד את פעולותיו שלמאיר יעריבארץ ישראל ובאירופה בעת השואה, את נקודת השקפתו ששמה את מצדה כסמל לשלילה וכדרך שיש להתרחק ממנה:[61]”... אנו איננו לוחמים בוורשה את מלחמת מצדה. מצדה הייתה שלהבת אחרונה, הפירפור האחרון של העצמאות היהודית לפני יציאה לאלפי שנות גולה....הפיקדון הזה שנמסר לידנו - אוסר עלינו מחשבת מצדה וקו של מצדה. אנו איננו לוחמים את הקרב האחרון. אנו לא נברור לנו מיתה יפה ולו גם מיתת גבורה יפה. לא נמות כי אם נחיה”.

לאחר הקמת מדינת ישראל[עריכת קוד מקור|עריכה]

צמד מטוסיF-16שלטייסת 116חיל האוויר הישראלי מעל מצדה, 2012

הקמת מדינת ישראל לא הפכה את מיתוס מצדה למיותר או לא משמעותי, המיתוס השתלב בשיחהחדש שלמלחמת העצמאותשבבסיסו גבורת המעטים, הלוחמים לתקומת ישראל ממשיכי דרכם של מגיני המצדה, אל מול הרבים, הקמים להשמידה. את המיתוס טיפחו תנועות הנוער בטיולים למצדה, שהפכו לקלים יותר עם סלילת הדרך לעין גדיועם חשיפת מלוא מסלול שביל הנחש בשנת1953.במקביל נתקבע הדימוי והקשר לצה "ל עם הפיכת מצדה לאתר השבעה של טירונים מחיילות שונים.

במהלך החפירות של יגאל ידין במצדה בשנת1965,זהותו הייחודית של ידין כרמטכ "ללשעבר וההתגייסות של כל מערכות המדינה לחפירת מצדה, הובילו לשיא בעניין הציבורי.

ד "רגילי חסקין,במאמרו על מיתוס מצדה, מגלה את קו השבר של המיתוס במלחמת ששת הימים,בו נשברה תחושת המצור של מדינת ישראל, ואפשרה בחינה מחדש של מיתוסים ובהם מצדה. חוקרים אחרים רואים את התרחקות חלק מהציבור הישראלי ממצדה עם התהליך המכונהפוסט ציונותשבו נבחנו מחדש, בעין ביקורתית, נקודות יסוד בהיסטוריה של הציונותומיתוסים מכוננים.[62]

הלוויה ל-27 השלדים שנמצאו בחפירות ארכאולוגיות במצדה. ההלוויה נערכה בטקס ממלכתי צבאי והשלדים נקברו לרגלי צוק מצדה במקום הצופה לעבר ארמון הורדוס. מאוסף הספרייה הלאומית – ישראל.
הלוויה ל-27 השלדים שנמצאו בחפירות ארכאולוגיות במצדה. ההלוויה נערכה בטקס ממלכתי צבאי והשלדים נקברו לרגלי צוק מצדה במקום הצופה לעבר ארמון הורדוס. מאוסף הספרייה הלאומית – ישראל.

במקרים קיצוניים יותר הפך מיתוס מצדה בפי מתנגדיו הנמרצים ביותר לתסביך מצדה,ביטוי מקביל לביטויים המתארים תחושות מצור ורדיפה. על פי תפיסה זו דרכם של מעצבי מדיניות ואנשי חינוך ישראליים. פרופסור יובל דרור מבית ספר לחינוך באוניברסיטת תל אביבקבע בסדרת מחקרים כי”השאלה אם 'תסביך השואה' ימשיך להיות גלגולו של 'תסביך מצדה' מזמן מלחמת היהודים ברומאים או יתחלף בגישה מאוזנת יותר נבחנה על ידינו בשני מחקרים חינוכיים (היסטוריים-קוריקולריים) מקיפים – אך היא בעיקרה לכל הנראה שאלה חברתית ביסודה, ש'שיח' ציבורי אולי יאפשר להעניק לה בעתיד איזון חברתי הולם, ובעקבותיו גם איזון חברתי-חינוכי תואם”.[63]

מצדה כאתר ארכאולוגי ותיירותי[עריכת קוד מקור|עריכה]

הכניסה לגן הלאומי מצדה
אולם המבואה במצדה
מרכז המבקרים והאכסניה במצדה
מוזיאון מצדה על שם יגאל ידין
הרכבל במצדה
חיזיון אור קולי על מצדה, אותו הגה ועיצביהודה אילן.2007
האופרהנבוקומבוצעת על רקע מצדה.2010
האופרהאאידהמבוצעת למרגלות מצדה2011
האופרהלה טרוויאטה,על רקע מצדה 2014

מצדה הייתה אבן שואבת למטיילים ותיירים מאז שחזרה מתהום הנשיה של ההיסטוריה, וביתר שאת עם הפיכתה לסמל ציוני ו "מקום פולחן" מיתי החל מתחילת המאה העשרים. לאחר סיום החפירות ושיחזור חלק ממבני מצדה הפך האתר בשנת1968לגן לאומי בן 3,400 דונם.כביש 3199מערדנפתח בקיץ 1970[64]ובשנת1971נבנהרכבלשאיפשר למבקרים להגיע עד למרחק של 90 מדרגות מהמבצר. בשנת1995החלהרשות הטבע והגניםבפרויקטשיפוץשנמשך עד לשנת2000במהלכו נבנה רכבל חדש ומרכז מבקריםחדש.[65]

על פי הרשות לפיתוח הנגב, אתר מצדה משך 244,300 מבקרים בשנת2003ו-320,200 מבקרים בשנת2004,[66]חברתדן אנד ברדסטריטעורכת דירוג פופולריות של אתרים תיירותיים (מבין אלו שהכניסה אליהם כרוכה בתשלום) הכריזה בשנת2008כי מצדה הוא האתר הראשון בין עשרת האתרים הפופולריים בישראל. לפי הסקר ביקרו במצדה כ-720,000 מבקרים[67]ובשנת2010ביקרו במצדה כ-760,000 מבקרים.[68]

שנינשיאים אמריקנייםבחרו לשלב ביקור במצדה במהלךביקורם בישראל.ביל קלינטוןביקר במקום בדצמבר 1998, עם ראש הממשלהבנימין נתניהו.[69]גם הנשיאג'ורג' ווקר בושבביקורו בחודשמאי2008ביקר במקום בלווי ראש הממשלהאהוד אולמרט.[70]

בשנת2001הוכרזה מצדה כאתר מורשת עולמית,בזכות מערכת המצור הרומית – בין הבודדות ששרדו בשלמותן בעולם, והארמון הצפוני שהוכרז כדוגמה יוצאת דופן למבנה פאר מהתקופה הרומית.

במהלך החורף של שנת2003ירדו באירוע בודד כ-30 מ "מ גשם על במת הר מצדה תוך כ-20 דקות, כתוצאה משטף המים על פסגת מצדה קרסה מערכת הניקוז ונזק כבד נגרם לשרידי המבצר. רשות הטבע והגנים קיבלה תקציב ממשלתי לשיקום האתר, ובין היתר שוקמו ציורי הקיר בעיקר בארמון הצפוני, בסיוע מומחה איטלקי לשימור פרסקאות. העתקים הושמו במבצר בעוד הפרסקאות המקוריות הועברו למוזיאון מצדה החדש. מאמצים הוקדשו לשימור חומת הסוגרים שנפגעה כתוצאה מזרימת המים ששטפו את בסיס החומה וערערו את המלט. שיקום זה נעשה על ידי בניית פיגומים מיוחדים ועבודה בצוותים מתמחים. במהלך עבודות השיקום נערכו חפירות נוספות על מצדה.[71][72]

הכניסה המזרחית[עריכת קוד מקור|עריכה]

הכניסה הראשית למצדה מסתעפת מכביש 90 ונמצאת ממזרח לגן הלאומי. בסמוך למרכז המבקרים פועלת אכסניית מצדה ובה 88 חדרים,חדר אוכלובו 300 מקומות ובריכת שחייה.האכסניה פועלת גם כמרכז כנסים. בסמוך נבנו שירותים, חניון תת-קרקעי,חנות מזכרותונקודתעזרה ראשונה.[73]

על מנת לאפשר גישה לתיירים לפסגת מצדה נבנה בשנת1971רכבל מצדה,שהעלה מספר מוגבל של מבקרים לנקודה הנמוכה מהפסגה, מנקודה זו נאלצו המבקרים לעלות במדרגות לפסגה. בשנת1997הוחלפה מערכת הרכבל על מנת לענות לדרישות הגידול במספר המבקרים. תחנת הרכבל התחתונה נבנתה למרגלות ההר ומהווה חלק מקומפלקס המבואה הכולל מוזיאון, אולם הקרנת סרט על מצדה, חנויות ומסעדה. התחנה העליונה נבנתה מחדש. מיקומה מאפשר נגישות לנכים, המדרגות בוטלו והכניסה למבצר היא דרך גשר תלוי. אורך הנסיעה 900 מ' והפרשי הגבהים בין התחנות 290 מטר. עבודות חציבת יסודות התחנה העליונה חייבו הקמת פיגומים תלויים על צלע המצוק, וחומרי הבנייה הועלו לאתר על ידי רכבל זמני. התחנה העליונה בנויה מקונסטרוקציה קלה המעוגנת אל סלע המצוק.[74]

בשנת2007נפתח במצדהמוזיאוןובו מוצגים הממצאים הארכאולוגיים שנחשפו בחפירות האתר. התצוגה מנסה לתפוס את תשומת לבו של המבקר על ידי סיפור הסובב סביב הורדוס, מגיני ההר והצבא הרומאי. שטח המוזיאון חולק לתשעה חללים ובהם שולבה תצוגה-תפאורה תלת־ממדית ובה דמויות המייצגות את הנפשות הפועלות בסיפור מצדה ורקע המנסה להעתיק את האלמנטים הארכיטקטוניים אומנותיים של מצדה ההרודיאנית. על רקע זה מוצגים הממצאים הארכאולוגיים עם הסברים. החלל הראשון מוקדש ליוסף בן מתתיהו, התקופה ההרודיאנית מוצגת כמשתה מפואר, חללי מגורים פשוטים מייצגים את מגיני ההר וכתובות לטיניות על רקע תפאורה המייצגת מחנה צבא מייצגים את הצבא הרומאי. החלל האחרון מוקדש לחופר האתר, הפרופסור יגאל ידין.[75]

הכניסה המערבית[עריכת קוד מקור|עריכה]

הכניסה המשנית למצדה היא דרך כביש 3119 מערדוממנה מגיעים למרגלות סוללת המצור. בסמוך לכניסה זו הוקםאמפיתיאטרון,וחניון לאוהלים.

כחלק מחגיגות 25 שנה לעצמאות ישראל ב-1973, התקיים אירועחיזיון אור-קוליראשון במרומי מצדה, אשר בא לציין 1900 שנה לנפילת מצדה.[76]את החיזיון הגה ועיצב לראשונהיהודה אילן.האירוע מתקיים גם בימינו. בין החודשים מרץ לאוקטובר, בימים שלישי וחמישי, מוקרן בשעות הערב חיזיון אור-קולי בן כשעה ובו מוצגת ההיסטוריה של האתר תוך שימוש בתאורה דרמטית, המציגה את המצוק והמבצר במלא תפארתו ובניסיון ליצוק חיים לסיפור ההיסטורי של הארמון ההרודיאני והמרד הגדול.[77]

בסמוך לכניסה המערבית למצדה הוקם חניון לילה המאפשר לתיירים לינה באוהלים קבועים או כאתרקמפינג.במקום נבנו חדרים למדריכי טיולים, מאהל בדואי משני אוהלים ובהם 20 מיטות. אוהלים אלו מחוממים בחורף. בסמוך הוקמו שירותים, מקלחות ופינות לבישול.[78]

החל משנת2010,העונה ה-25 שלהאופרה הישראלית,נפתח פסטיבל האופרה שמנצל את מצדה כרקע להפקות ענק. ב-2010 הועלתה הפקה של האופרה"נבוקו"ובה שולבו מפגן אש ופירוטכניקהשהאיר את פני ההר והמדבר.[79]בשנת2011נערכה הפקה של האופרה "אאידה"מול חומות מצדה, ובמהלכה נערכו 6 הופעות. לצורך האירוע הקימהמועצה אזורית תמראמפיתיאטרוןפתוח ובו 7,650 מקומות ישיבה ומולו נבנתה במה ברוחב 56 מטר ובעומק 55 מטר ועליה תפאורות בסגנון רומי-מצרי, מצוק וחומות מצדה הוארו במפגן אור. עם תום הפסטיבל פורקו המתקנים. בשנת2014נערכה הפקה של האופרהלה טרוויאטה.

מצדה בבולי ישראל[עריכת קוד מקור|עריכה]

ראו גם[עריכת קוד מקור|עריכה]

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור|עריכה]

מקורות
מחקרים
הדרכה
  • מיכה לבנה,מעוז אחרון,הסיפור של מצדה ואנשיה, תל אביב:משרד הביטחון – ההוצאה לאור.תשמ "ז 1986.
  • יוחנן אהרוני,מצדה,תל אביב: הוצאתמערכות,1963.
  • בני ארובס וחיים גולדפוס, מצדה מנקודת המבט הרומית לאור החפירות במערכת המצור, בתוך: שמיר יונה (עורך),אור למאיר - מחקרים במקרא, בלשונות השמיות, בספרות חז "ל ובתרבויות עתיקות מוגשים למאיר גרובר במלאת לו שישים וחמש שנה,באר שבע: הוצאת הספרים שלאוניברסיטת בן-גוריון בנגב,תש "ע-2010, עמ' 19–32.
  • M. Gichon,The Siege of Masada,in: Le Bohec, Y. - Wolf, C. (eds.),Les Légions de Rome sous le Haut-Empire,Lyon, 2000, pp. 541-555.
  • H. M. Cotton, with J. Geiger,Masada II: The Latin and Greek Documents,Israel Exploration Society and the Hebrew University, Jerusalem, 1989
  • Cotton, H.M. and J. Geiger. The Economic Importance of Herod's Masada: The Evidence of the Jar Inscriptions. InJudaea and the Greco-Roman World in the Time of Herod in Light of Archaeological Evidence,eds. K. Fittschen and G. Foerster. Göttingen: Vandenhoech and Ruprecht, 1989., pp. 163-170.
  • Guy Stiebel, "Masada", in: Fred Skolnik et al (ed.),Encyclopaedia.Judaica2nd ed., Macmillan Reference USA, 2007

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור|עריכה]

הדרכה באתר מצדה
מחקרים היסטוריים
פובליציסטיקה

הערות שוליים[עריכת קוד מקור|עריכה]

  1. ^דן ביתן,מצדה - הסמל והמיתוס,באתר הספרייה הוירטואלית של מט "ח
  2. ^הנוער העובד והלומדותנועת הבוגרים שלה –דרור ישראלחזרה למסעות למצדה וכך גם בתנועתהמחנות העוליםותנועת הבוגרים שלה –קבוצות הבחירה
  3. ^לגלות את מצדה: שביל חדש ייתן הצצה למקומות שהיו נסתרים לקהל,באתר ‏מאקו‏, 3 ביולי 2023
  4. ^12גיא שטיבל, "סינדרום מצדה", ב "שביל הארץ", גיליון 58, דצמבר 2013, עמ' 16–20
  5. ^ויליאם פראנסיס לינטש,מסע מחקר אל הירדן וים המלח,עמ' 133, הערה ט'; עמ' 214, הערה ה'.
  6. ^ויליאם פראנסיס לינטש,מסע מחקר אל הירדן וים המלח,עמ' 208–211; פרק ט "ו – הסיור במצדה, עמ' 230–234, הוצאתמשרד הביטחון – ההוצאה לאור,1984. ISBN9650500324
  7. ^אבי נבון,70 שנה ל "סמינר מצדה",הזמן הירוק,9 בפברואר 2012(הקישור אינו פעיל, 28 בדצמבר 2017)
  8. ^אנציקלופדיה לחפירות ארכאולוגיות בארץ ישראל,כרך ב', החברה לחקירת ארץ ישראל ועתיקותיה והוצאת מסדה, ירושלים, 1970, עמ' 374
  9. ^יגאל ידין,מצדה,חיפה, ישראל: שקמונה, התשכ "ו, עמ' 7
  10. ^גיא שטיבל סיכום פרויקט מצדה,באתרהאוניברסיטה העברית(הקישור אינו פעיל, 28 בדצמבר 2017)
  11. ^גאוגרפיקה,ספר 16, 2:44
  12. ^תולדות הטבע,ספר חמישי, פסקה 17 (קישור לתרגום לאנגלית,באתר Perseus)
  13. ^מלחמות היהודים7:285
  14. ^מלחמות היהודים 4:399
  15. ^תולדות מלחמת היהודים עם הרומאים, בתרגומו של ד "ר י.נ. שמחוני, הוצאת שטיבל, תרפ" ג (1923), ספר 1, פרק 13, עמוד מ'
  16. ^תולדות מלחמת היהודים עם הרומאים, בתרגומו של ד "ר י.נ. שמחוני, הוצאת שטיבל, תרפ" ג (1923), ספר 1, פרק 15, עמוד מ "ג
  17. ^תולדות מלחמת היהודים עם הרומאים, בתרגומו של ד "ר י.נ. שמחוני, הוצאת שטיבל, תרפ" ג (1923), ספר 1, פרק 15, עמוד מ "ד
  18. ^תולדות מלחמת היהודים עם הרומאים, בתרגומו של ד "ר י.נ. שמחוני, הוצאת שטיבל, תרפ" ג (1923), ספר 7, פרק 8, עמוד שצ "ב
  19. ^תולדות מלחמת היהודים עם הרומאים, בתרגומו של ד "ר י.נ. שמחוני, הוצאת שטיבל, תרפ" ג (1923), ספר 7, פרק ח', פסקה ח'
  20. ^תולדות מלחמת היהודים עם הרומאים, בתרגומו של ד "ר י.נ. שמחוני, הוצאת שטיבל, תרפ" ג (1923), ספר 7, פרק ח', פסקאות ו-ז
  21. ^תולדות מלחמת היהודים עם הרומאים, בתרגומו של ד "ר י.נ. שמחוני, הוצאת שטיבל, תרפ" ג (1923), ספר 7, פרק ט', פסקה א'
  22. ^נחמן בן יהודהמצדה בין מיתוס למציאות,באתר סנונית
  23. ^מיכה ליבנה,מעוז אחרון - הסיפור של מצדה ואנשיה,משרד הביטחון – ההוצאה לאור,1986)
  24. ^מרדכי גיחון, "נפילת מצדה הכיצד",מחקרי יהודה ושומרון,כרך חמישי, עמוד 146
  25. ^בני ארובס וחיים גולדפוס,במצדה לא התנהל הקרב האולטימטיווי שהיינו מצפים לו מתיאורי פלוויוס יוספוס,באתרהארץ,3 באפריל 2009
  26. ^פרוטוקול החפירה של ידין – ישיבת הצוות מיום 26 בנובמבר 1963
  27. ^The New Encyclopedia of Archaeological Excavations in the Holy Land. Carta (January 1993) pp 984
  28. ^ראו:קיריליוס מסקיתופוליסולאה די סגני (מתרגמת),חיי נזירים במדבר יהודה,יד יצחק בן-צבי,ירושלים, תשס "ה, עמ' 87 והע" ש 65, שם.
  29. ^12The New Encyclopedia of Archaeological Excavations in the Holy Land. Carta (January 1993) pp 975
  30. ^ראו להשוואהשערים באדריכלות צבאית צלבנית
  31. ^The New Encyclopedia of Archaeological Excavations in the Holy Land. Carta (January 1993) pp 976
  32. ^יגאל ידין,מצדה,חיפה, ישראל: שקמונה, התשכ "ו, עמ' 72
  33. ^עמוד 25 בכרך החמישי של דו "ח החפירה (לעיל, ב"לקריאה נוספת")
  34. ^תורה תמימה – (חמשה חלקים) פירוש על התורה המשלב בין פירושי ודרשות התלמוד והמדרשים לפסוקי התורה, ונוסף לו תוספת ברכה. נדפס לראשונה בווילנא, ה'תרס "ב. דברים, פרשת כי תצא, פרק כ" ב, פסוק נ "א
  35. ^אוניברסיטת חיפה, ‏באיזה עצים השתמש הלגיון הרומי שצר לפני כ-2000 שנים על מצדה?,באתר "הידען",2 באוגוסט 2011
  36. ^אמנון בן-תור,בחזרה למצדה,הוצאת יד בן-צבי והחברה לחקירת ארץ-ישראל ועתיקותיה, 2009, עמודים 127–135
  37. ^מיכה ליבנה."ושם המבצר מצדה",בתוך: עירית זהרוני (עורכת),דרך ארץ: אבן חרס ואדם,תל אביב:משרד הביטחון – ההוצאה לאור1996, באתר מט "ח.
  38. ^רוני רייך,נשים וגברים במצדה – מחקר אנתרופולוגי המבוסס על תפרוסת פלכי הטוויה,באתר רשות העתיקות
  39. ^יגאל ידין,מצדה – בימים ההם בזמן הזה,תל אביב: הוצאת "ספריית מעריב", חיפה: הוצאת שקמונה, תשכ "ו 1966, עמוד 54
  40. ^The New Encyclopedia of Archaeological Excavations in the Holy Land,Carta, January 1993, p. 979.
  41. ^The New Encyclopedia of Archaeological Excavations in the Holy Land. Carta, January 1993, p. 980.
  42. ^The New Encyclopedia of Archaeological Excavations in the Holy Land. Carta (January 1993) pp 981
  43. ^יגאל ידין,מצדה: בימים ההם בזמן הזה,חיפה 1966, עמ' 166
  44. ^יגאל ידין,מצדה,חיפה, ישראל: שקמונה, התשכ "ו, עמ' 65-69
  45. ^עפרי אילני,בקרוב נדע: האם התמרים מהמקרא היו מתוקים?,באתרהארץ,15 בפברואר 2007
  46. ^דליה מרקס,מיתוס עתיק בשירות ההווה: יציאת רבן בן זכאי מירושלים והקמת יבנה,באתרהמרכז לפלורליזם יהודי
  47. ^הרבשלמה גורן,מחנייםחוברת פ "ז, גבורת מצדה לאור ההלכה
  48. ^דברי יציב, חושן משפט,סימן פ "א, סעיף ו', עמ' רג, באתרהיברובוקס
  49. ^למשל: Vered Noam, Lost Historical Traditions: between Josephus and the Rabbis, בתוך: Sybils, Scriptures, and Scrolls: John Collins at Seventy, הוצאת בריל, 2017.
  50. ^אנטוני ביוור,Stalingrad: The Fateful Siege: 1942-1943.הוצאת פנגווין,1998. עמ' 430.
  51. ^מולי ברוג,מראש מצדה עד לב הגיטו:המיתוס כהיסטוריה, בתוך: דוד אוחנה, רוברט ס' וויסטריך, (עורכים),מיתוס וזיכרון - גלגוליה של התודעה הישראלית,מכון ון-ליר והקיבוץ המאוחד, ירושלים, 1996, עמ' 214.
  52. ^מצוטט בפרקשיח סייריםמאתמרדכי נאורעמוד 243 בים המלח ומדבר יהודה: 1900–1967: מקורות, סיכומים, פרשיות נבחרות וחומר עזר,הוצאת יד בן צבי, ירושלים 1990.
  53. ^דן מירון,אילן מצל בגיא,עמ' 111
  54. ^אסון איום בצוק מסדה,באתרהארץ,22 במרץ 1934
  55. ^אהרן אגסי,דבר,8 בספטמבר 1937
  56. ^12גילי חסקיןמיתוס מצדה - צמיחתו וקמילתו באתוס הישראלי - חלק ב'
  57. ^אבי נבון,70 שנה ל "סמינר מצדה",הזמן הירוק,9 בפברואר 2012(הקישור אינו פעיל, 28 בדצמבר 2017)
  58. ^"מסע האלף" של הגדנ "ע למצדה,דבר,7 באפריל 1950
  59. ^מולי ברוג, "מראש מצדה עד לב הגיטו: המיתוס כהיסטוריה", בתוך: דוד אוחנה, רוברט ס' וויסטריך (עורכים),מיתוס וזיכרון – גלגוליה של התודעה הישראלית,ירושלים: מכון ון-ליר והקיבוץ המאוחד, 1996, עמ' 203–227.
  60. ^טבעת הקשר, שני הדגלים, ומה שהיה בגטו ורשה. או לא היה,באתרהארץ,4 במאי 2005
  61. ^יערי בנאום בוועד הפועל של ההסתדרות הכללית. 1943 מצוטט על ידי אביבה חלמיש "יחסו של מאיר יערי להצלה ולעליה בתקופת השואה"ילקוט מורשת(הקישור אינו פעיל, 28 בדצמבר 2017)
  62. ^גיא שטיבל,להפריד בין מצדה לפוליטיקה,באתרהארץ,11 בנובמבר 2002
  63. ^יובל דרור,חוסר 'האיזון החינוכי-החברתי' בתוכניות הפורמליות והבלתי-פורמליות על השואה במדינת ישראל
  64. ^נפתח הכביש מערד למצדה,דבר,4 באוגוסט 1970
    מנחם תלמי,לים המלח,מעריב,16 באוקטובר 1970
  65. ^תיאור הגן הלאומי באתר רשות הטבע והגנים
  66. ^מידע סטטיסטי לנגב,באתרהרשות לפיתוח הנגב
  67. ^אילי תימור,אילי תימור,באתרynet,6 באפריל 2009
  68. ^מירב ארד,מצדה חוזרת לפסגה: אתר התיירות המועדף ב-2010,באתרNews1 מחלקה ראשונה,18 באפריל 2011
  69. ^אלינור פוקס, ‏כל ביקורי הנשיא,באתר ‏מאקו‏, 14 במרץ 2013
  70. ^הנשיא בוש במצדה,פרסום שלרשות הטבע והגנים
  71. ^אורית בורטניק, פרויקט שיקום מצדה מנזקי השטפטנות
  72. ^בניקוז/פרויקטיםשהושלמוומפעליניקוזמוכרזים/מצדהניקוזבמתההר.aspx רשות ניקוז ים המלח. ניקוז במת מצדה(הקישור אינו פעיל, 28 בדצמבר 2017)
  73. ^ביתה ארחה מצדה,באתרמסע אחר
  74. ^סיכום הפרויקט באתר החברה המקימה
  75. ^גן לאומי מצדה: טיול בין גבורה ונחישות,באתרynet,18 בפברואר 2013
  76. ^אירועי־חג רבים בשנת כ "ה למדינה - דבר,דבר,12 בפברואר 1973
  77. ^החיזיון האור קולי באתר הגן הלאומי מצדה
  78. ^דף הבית של חניון הלילה במצדה
  79. ^עכבר העיר אונליין,נבוקו על מצדה,באתרהארץ,7 ביוני 2010
  80. ^יעקב צחור (עורך),בולי ישראל תש "ח - תשס" ב,קטלוג מס' 14, רשות הדואר - השירות הבולאי,כתר הוצאה לאור,2008, עמ' 87
  81. ^כנ "ל, עמ' 101
  82. ^כנ "ל, עמ' 467
  83. ^כנ "ל, דף 470
  84. ^כנ "ל, עמ' 547