לדלג לתוכן

ספרות יוון העתיקה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
פסלו שלהומרוס,אחד משני המשוררים האפייםהחשובים ביוון; מוצג במוזיאון הבריטי

ספרות יוון העתיקההוא מונח המתייחס לספרותשנכתבה ביווניתלמן המאה ה-11 ועד לשלהי העת העתיקה. ניתן להבחין בה בחמש תקופות: התקופה המיקנית, התקופה הארכאית, התקופה הקלאסית (תור הזהב האתונאי), התקופה ההלניסטית, יוון תחת הכיבוש הרומאי.

עולמם המחשבתי של היוונים היה מקיף ורב השפעה, עד כי קשה למצוא היום רעיון שלא התחבטו בו כבר סופרים יוונים.

התקופה המיקנית[עריכת קוד מקור|עריכה]

הטקסטים היווניים הקדומים ביותר הידועים לנו הם לוחות חומר ממיקנה,הכתובים בשפה קווית B.מסמכים אלה הם תעודות פרוזאיות העוסקות בעיקר בענייני מסחר (רשימות ורשימות מצאי, קבלות וכדומה); לא נתגלתה ספרות של ממש, והועלו מספר תאוריות בניסיון להסביר את היעדרה. על פי תאוריה אחת הספרות המיקנית, בדומה ליצירותיו של הומרוס ויצירותאפיותאחרות, היא ספרות שבעל-פה, מכיוון שאותיות שפה קווית B אינן מעבירות היטב את צלילי השפה היוונית. תאוריה אחרת משערת שיצירות ספרותיות, שהיו על פי רוב נחלתה של אליטה מצומצמת, נכתבו על גבי חומרים יקרים יותר (קלף,למשל), שלא שרדו עד ימינו.

התקופה הארכאית[עריכת קוד מקור|עריכה]

תקופה ספרותית זו משתרעת מהומרוסועד עלייתו שלאלכסנדר הגדולבמאה ה-4 לפנה "ס.

שירה אפית[עריכת קוד מקור|עריכה]

בתחילת דרכה של הספרות היוונית ניצבות בתחום השירה האפיתשתי יצירות-הענק שלהומרוסאיליאדהוהאודיסיאה.דמותו של הומרוס עצמו לוטה בערפל. אף כי היצירות בגרסתן המוכרת כיום מיוחסות לו, ניכר כי שורשיהן טמונים בעבר הרחוק, הרבה לפני זמנו.

האיליאדה היא סיפורה המוכר שלמלחמת טרויה,והיא ממוקדת בדמותו שלאכילס,המגלם את האידיאל ההירואי היווני. בעוד האיליאדה כולה טרגדיה, האודיסיאה היא תערובת של טרגדיה וקומדיה; זהו סיפורו שלאודיסיאוס,אחד מלוחמייוון.אחרי עשר שנות לחימה עוברות עליו עשר שנים נוספות בהפלגה הביתה, אל אשתו ומשפחתו. במהלך עשר שנות השיבה הביתה נהרגים כל רעיו למסע וכל ספינותיו אובדות. הוא מגיע לביתו באיאיתקהמחופש לקבצן, ומגלה כי בהיעדרו ניסו להשיא את אשתופנלופהבעל כורחה, מכיוון שחשבו שהוא מת. הוא מספיק לעצור את החתונה הכפויה ברגע האחרון. שתי השירות מבוססות כנראה על אגדות עתיקות. הסיפורים מוגשים בשפה פשוטה, ישירה ורהוטה, וגם כיום הם מרתקים וקריאים ביותר, כשם שהיו ביוון העתיקה.

המשורר הגדול הנוסף של יוון הקדם-קלאסית היההסיודוס.שלא כהומרוס, הסיודוס מדבר על עצמו בשיריו; כל הידוע לנו אודותיו הוא מן הפרטים המופיעים ביצירותיו. הוא נולד בבויאוטיהשבמרכז יוון, והסברה היא כי הוא חי ועבד בסביבות שנת 700 לפני הספירה. שתי יצירותיו הןמעשים וימים(תורגם לעברית גם כעבודות וימים) ותאוגוניה.הראשונה היא תיאור נאמן של חיי הדלות בכפר, שאותם הכיר היטב, וכלולים בה עקרונות וחוקים עבור האיכרים.תאוגוניההיא תיאור שיטתי של הבריאה ושל האלים.מתוארים בה בחיות כל עידני האדם, החל מתור הזהבהקדום. בנוסף שתי יצירות נוספות של היסודיוס אשר רובן לא שרדו עד ימינו הן "קטלוג הנשים" ו "מגן הרקולס". עבור היוונים היו יצירותיהם של הומרוס והסיודוס מעין ספרי קודש. הומרוס סיפר את סיפורי הגבורה של העבר, והסיודוס טיפל במציאות ההווה.

אניטה מטגאההייתה בין המשוררות הבולטות בתקופתהמאה ה-3 לפנה "ס.

שירה לירית[עריכת קוד מקור|עריכה]

שירה ליריתהיא סוג של שירה הקרוי על שם כלי הנגינהלירה,כנראה סוג שלנבלקטן, שבו היו מלווים קריין אומקהלה.בין המשוררים הליריים נמניםארכילוכוסאיש פארוס, ואלקאיוסאיש מטילנה. שניהם חיו בסביבות שנת 700 לפני הספירה. רק פרגמנטים נותרו מיצירתם של משוררים אלו. מן המעט שנותר נראה כי הם היו הרפתקנים שחיו חיים סוערים, ובסוף ימיהם הפכו למרי נפש.

משוררת חשובה נוספת היאסאפפו,שחיה בין השנים 610 ו-580 לפני הספירה. יצירתה של סאפפו נחשבה תמיד כמופת ליופי מושלם. כתיבתה אישית מאוד, ועוסקת באהבה ובטינה שחשה כלפי נשים אחרות, אם כי כמה משיריה עוסקים באחיה, כראקסוס. גם משיריה לא נותרו כיום אלא פרגמנטים מעטים.

התקופה הקלאסית ותור הזהב של אתונה[עריכת קוד מקור|עריכה]

שירה לירית[עריכת קוד מקור|עריכה]

בשיריהם שלפינדארוסובאקכילידסניכר המעבר מן התקופה הקדם-קלאסית לתקופה הקלאסית.שניהם חיו סביב שנת 500 לפנה "ס, ונחשבים לגדולי הליריקנים היוונים. יצירותיהם המפורסמות ביותר עסקו בניצחונות הגדולים שנחלוספורטאים יווניםבתחרויות באולימפיה,דלפיומצר קורינתוס.

התיאטרון היווני באפידאורוס.

תיאטרון[עריכת קוד מקור|עריכה]

ערך מורחב –תיאטרון ביוון העתיקה

טרגדיה[עריכת קוד מקור|עריכה]

הטרגדיההיא אחד הז'אנריםהחשובים שהומצאו ביוון העתיקה, בעת ההיא – וכמה מן הטרגדיות היווניות נחשבות עד ימינו כיצירות מופת. בתקופה שאחרימלחמת פרס–יווןבאה לידי ביטוי רוחה הלאומית המתעוררת שלאתונה העתיקהבשורה של מאות טרגדיות משובחות, רובן בנושא הגבורה האגדית של ימים עברו. המחזות הטראגיים התפתחו משירים מקהלתיים פשוטים ודיאלוגים שבוצעו בדיוניסיה(חגיגות האלדיוניסוס), בין השאר בתיאטרון דיוניסוס באתונה. אזרחים עשירים קיבלו על עצמם לממן את הוצאות התלבושות והחזרות כחובה דתית וציבורית. הצפייה בהופעות אלו נחשבה כפולחן דתי, וטובי המשוררים התחרו ביניהם על כתיבת המחזה הטוב ביותר, ופרסים חולקו לזוכים.

מבין מאות הדרמותשנכתבו והוצגו בתקופה הקלאסית, רק מספר מצומצם של מחזות הגיע לידינו, וגם אלו מאת שלושה מחזאים בלבד:אייסכילוס,סופוקלסואוריפידס.המוקדם מבין השלושה היה אייסכילוס, שנולד ב-525 לפני הספירה. הוא כתב בין 70 ל-90 מחזות, מהם נותרו כיום שבעה. רבים ממחזותיו נכתבו כטרילוגיה - קבוצה של שלושה מחזות בעלי נושא משותף. הטרילוגיההיחידה שנותרה בשלמותה היא האורסטיאה:אגממנון,נושאות הנסכיםונוטות החסד(תורגם לעברית גם כבנות החסד). "הפרסים"הוא שיר הלל לכבוד הניצחון על הפרסים.פרומתאוס הכבולהוא סיפורו של הטיטאןפרומתאוסשגנב את האש מן האלים ונתנה לבני האדם.

במשך כ-16 שנה, בשנים 468–484 לפני הספירה, זכה אייסכילוס בכל הפרסים בתחרויות הטרגדיה. אבל ב-468 תפס את מקומו מתמודד חדש,סופוקלס.חייו של סופוקלס חפפו כמעט בדיוק אתתור הזהב של אתונה.הוא זכה יותר מעשרים פעם בחגיגות הדיוניסיות, וכתב יותר ממאה מחזות, שמתוכם נותרו רק שבעה. הדרמהאנטיגונהטיפוסית ליצירתו: הגיבורה היא מופת להקרבה עצמיתהראויה לאישה. על כל פנים, מחזהו הידוע ביותר כיום הואאדיפוס המלך,שזכה לעיבודים מאוחרים רבים על במת התיאטרון, בקולנוע ובאופרה.

השלישי מבין כותבי הטרגדיות הגדולים של יוון העתיקה היהאֶוְרִיפִּידֶס.הוא כתב לפחות 92 מחזות; מביניהם ידועים כיום 67, אך מחלקם שרדו קטעים בלבד, ובכמה מקרים רק השם. רק 19 שרדו בשלמותם, ולגבי אחד מהם ( "רסוס"(אנ')) יש ספק אם אכן נכתב בידי אוריפידס. הטרגדיות שלו עוסקות בבני אדם בשר ודם, לא דמויות אידיאליות;אריסטוקרא לו 'הטראגי במשוררים', כי מחזותיו היו המרגשים ביותר. יצירתו המוכרת היותר כיום היא כנראהמדיאה,אבל גםאלקסטיס(אנ'),היפוליטוס,נשות טרויה,אורסטסואלקטרהמבריקים לא פחות.

פרוטומהשל מנאנדרוס, העתק רומאי של מקור יווני שאבד,מוזיאון קיארמונטי

קומדיה[עריכת קוד מקור|עריכה]

בדומה לטרגדיה, גם הקומדיהצמחה מפולחן האל דיוניסוס, אלא שבמקרה זה שפעו המחזות גסות רוח, ניבולי פה ועלבונות. ב-486 לפני הספירה היו הקומדיות לחלק רשמי מחגיגות הדיוניסיה באתונה, וההצגות הטובות ביותר זכו בפרסים. כמו במקרה הטרגדיות, רובן של הקומדיות אבד ברבות השנים, ולא נותרו לנו אלא מקצת ממחזותיו שלאריסטופאנס.קומדיות אלו הן אוצר בלום של מחזאות קומית, ואריסטופאנס לא היסס במחזותיו להשתלח בכל מוסד אפשרי. מעט מאוד מחזות משתווים למחזותיו בדמיונם הפרוע, בלגלוגם חסר-הרחם, בגסויות ללא גבול ובביקורת פוליטית וחברתית ארסית. בקומדיה "הציפורים"הוא לגלג על הדמוקרטיההאתונאית; ב "העננים"הוא תקף אתסוקרטס;ב "ליסיסטרטה"הוא הוקיע את המלחמה. רק אחד-עשר ממחזותיו שרדו עד ימינו.

במהלך המאה הרביעית לפני הספירה התפתח סגנון הקרוי כיוםהקומדיה החדשה.מנאנדרוסנחשב הטוב שבכותביה, אף כי לא שרדו מחזות מאת מתחריו, כך שאין דרך להשוות. מחזהו היחיד של מנאנדרוס ששרד בשלמותו הוא "הנרגן"(ὁ Δύσκολος). מחזותיו של מנאנדרוס לא עסקו בנושאים ציבוריים חשובים כאלה של אריסטופאנס; במקום זאת הוא התמקד בדמויות בדויות ויומיומיות: האב המחמיר, הנאהבים הצעירים, עבדים תככנים ואחרים. למחזותיו הייתה השפעה גדולה על הדורות הבאים - עיבודים חופשיים לכמה ממחזותיו נעשו בידי המשוררים הרומאיםפלאוטוסוטרנטיוסבמאות השלישית והשנייה לפני הספירה, ובסופו של דבר הם התגלגלו בקומדיה דל'ארטהובקומדיות שלקרלו גולדוניומולייר.

היסטוריוגרפיה[עריכת קוד מקור|עריכה]

שניים מגדולי ההיסטוריוניםשפעלו אי-פעם חיו ועבדו ביוון העתיקה:הרודוטוסותוקידידס.הרודוטוס נקרא בידי קיקרו כ- "אבי ההיסטוריה",וספרו"היסטוריות"הוא הדוגמה הראשונה בספרות המערבית לכתיבתפרוזהספרותית של ממש. מבין שני ההיסטוריונים תוקידידס נחשב טוב יותר. הוא התייחס למקורותיו בביקורתיות הראויה והתייחס בכבוד כלפי תרבויות המזרח הקדום. כמו כן, הוא כלל מסמכים בכתביו וערך מחקר קפדני עבור חיבורותולדותהמלחמה הפלופונסית.בכך הוא הורה את הדרך לדורות של היסטוריונים שבאו בעקבותיו.

כד יווני מאמצע המאה השישית לפני הספירה, ועליוהופליטים;מימין חצובה כמו זו שישבה עליההאורקל מדלפי,ששימשה כפרס בתחרויות.

היסטוריון יווני נוסף,קסנופון,כתב את חיבורוהלניקה(יצא בעברית בשםזכרונות) כהמשך לחיבורו של תוקידידס, שמת לפני תום המלחמה הפלופונסית; הספר מתאר את שבע השנים האחרונות למלחמה ואת תוצאותיה, ומגיע עד שנת 362 לפני הספירה. בהשוואה לתוקידידס כתיבתו שטחית יותר, אבל הוא נחשב בר-סמכא בנושאים צבאיים. ספרו הטוב ביותר, לפיכך, הואאנבסיס( "מסע הרבבה" בעברית), בו הוא מתאר את חוויותיו כשהשתתף במסע שכירי החרב היוונים שניסו לעזור לכורש הצעיר,שמרד באחיוארתחשסתא השני.כמו כן כתב קסנופון שלושה חיבורים המהללים אתסוקרטסומעלים את זכרו. אף כי גם קסנופון וגםאפלטוןהכירו את סוקרטס באופן אישי, כל אחד מהם מתאר אותו באור שונה, ומעניין להשוות בין נקודת ראותו של הפילוסוף-המשורר לזו של ההיסטוריון הצבאי.

פילוסופיה[עריכת קוד מקור|עריכה]

ערך מורחב –פילוסופיה יוונית

ההישגים הספרותיים המרשימים ביותר מן המאה הרביעית לפני הספירה היו בתחום הפילוסופיה.מבין הפילוסופים היוונים הרבים שפעלו באותה התקופה, מתבלטים שלושה משכמם ומעלה:סוקרטס,אפלטוןואריסטו.קשה להפריז בתיאור השפעתם עלהציוויליזציה המערביתבכלל.

סוקרטס עצמו לא כתב דבר, אבל הגותו ידועה לנו בזכות ציטוטים ותיאורים נרחבים שלה בדיאלוגיםשל אפלטון, בכתביו שלקסנופוןובחיבורים אחרים. סגנון הכתיבה של אפלטון ניכר ביופיו, המזדהר גם מבעד לתרגום. כתביו מקיפים את כל חוויותיו של בן-אנוש. הידוע מבין הדיאלוגים הוא "המדינה",חיבור ארוך למדי. בנוסף, קיימים גם חיבורים קצרים רבים, ביניהםפיידרוסוכארמידס,הכוללים את שיחותיו של סוקרטס בעל העין החדה והבוחנת עם חבריו, בנושאים רבים ומגוונים. בדיאלוגים המאוחרים באה השקפת עולמו של אפלטון עצמו לידי ביטוי, תחילה בדברים שהוא מייחס לסוקרטס ולבסוף בדיאלוגים הדומים יותר למסות,שסוקרטס נעדר מהם כליל.

בהיסטוריה של ההגות האנושית כמעט ואין מתחרים לאריסטו.המשפט הראשון בחיבורו "מטאפיזיקה"הוא:" כל בני האדם שואפים מטבעם לדעת ". כיוון שכך, הוא כונה" אבי היודעים ". בימי הבינייםקרא לו ממשיכותומאס אקווינספשוט "הפילוסוף"; לא היה צורך בציון שמו. אריסטו היה תלמיד באקדמיה של אפלטון, וידוע שאף הוא, כמורו, כתב דיאלוגים, אך אלה לא שרדו. רוב חיבוריו שהגיעו לידינו מבוססים מן הסתם על הרצאות שנשא בבית הספר שהקים הוא עצמו באתונה, הליקיאון.מספרים אלה ניכרים תחומי התעניינותו רחבי-הידיים. התחומים שחקר חרגו מתחומי מה שהיום אנו מכנים בשם 'פילוסופיה';לוגיקה,מדעי הטבע,מדעי החיים,אתיקה(ראו:האתיקה של אריסטו),פוליטיקהוממשל היו בין תחומי המחקר שלו. כמו כן הוא חיבר מסות על הנפשועלרטוריקה."הפואטיקה"פרי עטו השפיעה על הספרות ועל תאוריית הספרות במשך דורות רבים אחריו. עם מותו בשנת 322 לפני הספירה הגיעה לקיצה התקופה הקלאסית בספרות יוון העתיקה. במאות השנים הבאות לא תחזור עוד תקופה כזו של שגשוג ספרותי כמו במאות הרביעית והחמישית לפני הספירה.

התקופה ההלניסטית[עריכת קוד מקור|עריכה]

מטבעטטרדרכמאהמראה אתאלכסנדר הגדולעוטה פרוות אריה.

בשנת 338 לפני הספירה היו כבר כלערי המדינההיווניות (מלבדספרטה) נתונות לשלטונו שלפיליפוס השנימלךמוקדון.בנו של פיליפוס,אלכסנדר מוקדון,הרחיב רבות את תחום כיבושיו של אביו, ובכך פתח את העידן הקרוי כיוםהתקופה ההלניסטית.כיבושיו של אלכסנדר היו במזרח, ובתחילה נטתה התרבות היוונית גם היא בכיוון זה. אתונה איבדה לזמן מה את בכורתה ככס התרבות הראשי, שעבר זמנית לאלכסנדריהבמצרים.לאחר עלייתה שלהאימפריה הרומיתנמצא כלאגן הים התיכוןבשליטת אימפריה יחידה, ותרבות יוון החלה להתפשט גם מערבה. רומאים משכילים למדו לדבר ולכתוב יוונית, והם ראו בתור הזהב היווני מקור השראה מרכזי בתחומי הפילוסופיה, השירה והדרמה. הרומאים ינקו כה הרבה מתרבות יוון, עד כי מעט מאוד יצירות רומאיות, במיוחד בתחומי התיאטרון והפילוסופיה, אינן מבוססות על יצירות יווניות מוקדמות.

החל במאה השלישית לפני הספירה הפכה אלכסנדריה שבצפון מצרים למרכז השוקק של תרבות יוון. עד מהרה התאספה בה גם קהילהיהודיתגדולה, שהפכה את העיר לאחד המרכזים החשובים בעולם העתיק להגות יהודית; פירות מחשבתה שלהיהדות ההלניסטית,שאלכסנדריה הייתה לבה, נדחו על ידי המסורת הרבנית שלאחר החורבן, ומה ששרד מהם שומר על ידי הכנסייה. מאוחר יותר הפכה העיר גם למרכז חשוב שבו התפתחה התאולוגיה הנוצריתדיאדוךתלמי הראשוןיזם את הקמתו של המוזיאון,או היכל המוזותבעיר, בו שכנוהספרייה הגדולה של אלכסנדריהובית ספר. מראשיתו היה המוזיאון למוסד בינלאומי מפואר, ותהילת הספרייה, שהכילה בשיאה יותר מחצי מיליון כרכים (רובם ביוונית), נודעה ברחבי העולם העתיק. היא הכילה, קרוב לוודאי, כמעט כל יצירה שנכתבה ביוונית עד אז.

אחת מתרומותיה החשובות של התקופה ההלניסטית לספרות העולם היה תרגום התנ "ךליוונית. מלאכה זו נעשתה באלכסנדריה, ונשלמה בסוף המאה השנייה לפני הספירה. מאחר ששפתה הראשית של הנצרות הקדומה הייתה יוונית, הפךתרגום השבעיםלחלק מהקאנון הנוצרי, וכמותו תרגומים ליוונית שלהספרים החיצוניים,שנעשו אף הם באלכסנדריה.הכנסייה האורתודוקסיתעדיין רואה בתרגומים אלה את הגרסה המוסמכת שלהברית הישנה.

שירה הלניסטית[עריכת קוד מקור|עריכה]

ערך מורחב –האנתולוגיה היוונית

השירה היוונית המאוחרת פרחה בעיקר במאה השלישית לפני הספירה.המשוררים העיקריים היותאוקריטוס,קאלימאכוסואפולוניוס איש רודוס.תאוקריטוס, שחי בערך בשנים 310 עד 250 לפני הספירה ומוצאו כנראה בסיציליה,כתב שירהפסטורלית,סוגהשתגיע לשיאה מאוחר יותר באקלוגות שלורגיליוס.משירת הרועים שלו, המשובחת ביותר היא האידיליההפדרסטית"חגיגת קציר".הוא גם כתב מחזות פואטיים (" מימות ") על רקע תפאורה כפרית, וכן שירה אפית ולירית חשובה פחות.

קאלימאכוס, שהיה בן זמנו של תאוקריטוס, חי ופעל באלכסנדריה, שם הוא עבד כמקטלג בספרייה הגדולה. רק פרגמנטים בודדים מעבודתו השתמרו. יצירתו המפורסמת ביותר היא האַייטִיָה( "סיבות" ), פואמהאלגיתבארבעה ספרים, המסבירה את מקורם האגדי של מנהגים נשכחים, חגים ושמות. מבנה היצירה שימש כמודל לחיבוריו של המשורר הרומיאובידיוס.מבין האלגיות שכתב לאירועים מיוחדים, הידועה מכולן היאתלתלה של ברניקי,המספר את סיפור אובדן שערה שלברניקי השנייה.זו שירה חצרונית שעובדה מאוחר יותר בידיקאטולוס.בנוסף לכמה שירים קצרים לאירועים מיוחדים, כתב קאלימאכוס לפחות אפוס קצר אחד,איביס,שכוון כנגד תלמידו-לשעבר אפולוניוס.

אפולוניוס מרודוס נולד בסביבות שנת 295 לפני הספירה. הוא זכור בעיקר בזכות האפוסארגונאוטיקה,עליאסוןוהארגונאוטיםבחיפושם אחרגיזת הזהב.אפולוניוס למד בהדרכתו של קאלימאכוס, ומאוחר יותר רב איתו. גם הוא עבד כספרן בספרייה באלכסנדריה במשך 13 שנה. מלבד הארגונאוטיקה, הוא כתב שירים על ייסודן של ערים, וכן מספר רב שלאפיגראמות(מכתמים). עבודתו השפיעה עמוקות עלורגיליוסבכותבו את האיניאדה,וכן על אובידיוס במטמורפוזות.

בין המשוררים הזוטרים מן המאה השלישית לפני הספירה נמצאיםאראטוס מסוליוהרודאס(אנ').אראטוס כתב אתפאינומנה( "תופעות" ), גרסה שירית של כתביו האסטרונומייםשלאודוקסוס מקנידוס,שחי במאה הרביעית לפני הספירה. הרודאס כתב "מימות" המזכירות את אלו של תאוקריטוס, ונותנות לנו מושג על הבידור הפופולרי בימיו. מימות ופנטומימההיו חלק חשוב מן הבידור העממי בתחילת ימי האימפריה הרומית.

הקונסטלציהקפאוס,מתוך העתק מןהמאה התשיעיתשל שירי אראטוס.

יוון תחת שלטון רומא[עריכת קוד מקור|עריכה]

המעבר מתקופה פוליטית אחת למשנה לא שיקף מהלך מקביל גם בספרות; הגם שהאוטונומיה היוונית אבדה,החברה הרומיתהייתה דומה במובנים רבים לחברה היוונית,מה שאולי בסופו של דבר פעל לטובת היוונים.

היסטוריוגרפיה[עריכת קוד מקור|עריכה]

ההיסטוריוניםהחשובים בתקופה שאחרי אלכסנדר הגדול היוטימאיוס,פוליביוס,דיודורוס סיקולוס,דיוניסיוס איש הליקרנסוס,אפיאנוסאיש אלכסנדריה,אריאנוסופלוטרכוס.כולם יחד מכסים את התקופה שמסוף המאה הרביעית לפני הספירה עדהמאה השנייהלספירה.

טימאיוס נולד בסיציליה, אך רוב חייו עברו עליו באתונה. חיבורו "היסטוריות",אף כי אבד, חשוב ביותר בשל השפעתו על פוליביוס. ב-38 כרכים הקיף" היסטוריות "את תולדות סיציליה ואיטליה עד שנת 264 לפני הספירה, ומשם המשיך פוליביוס בעבודתו. טימאיוס כתב גם אתאולימפיוניקאי,מחקר כרונולוגי רב-ערך שלהמשחקים האולימפיים.

פוליביוס נולד בסביבות שנת 200 לפני הספירה. הוא הגיע לרומא כבן ערובה ב-168. ברומא הוא התיידד עם המצביאסקיפיו איימיליאנוס,נכדו המאומץ שלסקיפיו אפריקנוס.הוא כנראה התלווה לאיימליאנוס במסעו לספרד וצפון אפריקה במסגרתהמלחמה הפונית השלישיתכנגדקרתגו,וחזה בחורבנה של העיר בשנת146 לפנה "ס.החיבור ההיסטורי ( "היסטוריות" ) שעליו תהילתו כלל 40 כרכים, מתוכם שרדו חמישה בשלמותם וכן קטעים רבים. הם מהווים תיאור חי ומפורט של עלייתה של רומא למדרגת מעצמה. ספר נוסף בנושאים צבאיים, "טקטיקה", אבד.

דיודורוס סיקולוסחי במאה הראשונה לפני הספירה,בן זמנם שליוליוס קיסרואוגוסטוס.הוא כתב חיבור היסטוריה כללית בשםביבליותקה היסטוריקה,בארבעים כרכים. מבין אלה, שרדו חמשת הראשונים וכן כרכים 11–20. שני החלקים הראשונים טיפלו בהיסטוריה של התקופה ההלניסטית המוקדמת. החלק השלישי עוסק בתחילת מלחמותיו של יוליוס קיסר בגאליה.

דיוניסיוס מהליקרנאסוס חי בסוף המאה הראשונה לפני הספירה; חיבורו על ההיסטוריה של רומא מראשיתה ועדהמלחמה הפונית הראשונה(264 עד 241 לפני הספירה) כתוב מנקודת ראות רומאית, אבל מבוסס על מחקר קפדני. הוא גם כתב מסות בנושאים אחרים, כולל "על החיקוי", "הערות על נואמים קדומים" ו "על סידורן של מילים".

אפּיאנוס ואריאנוס חיו שניהם במאה השנייה לספירה.אפיאנוס כתב על רומא וכיבושיה, ואילו אריאנוס זכור בעיקר בשל עבודתו על מלחמות אלכסנדר מוקדון. אריאנוס שירת בצבא הרומאי, וספרו מתמקד לפיכך בהיבטים הצבאיים של חיי אלכסנדר. אריאנוס כתב גם מסה פילוסופית בשםדיאטריבאי,המבוססת על תורתו של מורואפיקטטוס.

מבין ההיסטוריונים היוונים המאוחרים, הידוע ביותר כיום הואפלוטרכוס,שמת בסביבות שנת119.חיי אישיםשלו, ביוגרפיות המסודרות בזוגות של אנשי שם, היו חומר קריאה ולימוד בדורות שבאו אחריו, והשפיעו עמוקות על יוצרים שונים עד ימינו. יצירותיו האחרות מקובצות תחת השםמוראליה(הלכות מוסר) - מסות בענייני אתיקה, דת, פוליטיקה, ספרות וכדומה.

מדעים ומתמטיקה[עריכת קוד מקור|עריכה]

פרגמנט מתוךהיסודותמאתאוקלידס,עלפפירוסשנמצא בחפירות באוקסירינכוס.
ערך מורחב –מתמטיקה ביוון העתיקה

ארטוסתנסאישאלכסנדריה,שמת בסביבות שנת 194 לפני הספירה, כתב חיבורים עלאסטרונומיהוגאוגרפיה,אבל רוב מחקריו ידועים בזכות דיווחים מאוחרים יותר עליהם. הוא נחשב לאדם הראשון שהצליח לחשב אתהיקףכדור הארץ,ופיתחאלגוריתםלמציאתמספרים ראשונייםהקרוי על שמו,הנפה של ארטוסתנס.

רכים מכתביהם של המתמטיקאיםארכימדסואוקלידס(שניהם חיו בתחילת המאה השלישית לפני הספירה) הגיעו לידינו. אוקלידס ידוע כיום בעיקר בזכות ספרויסודות,ששאב רבות מקודמו,אודוקסוס מקנידוס."יסודות" עוסק בגאומטריה,והשפעתו על המתמטיקה עצומה - דורות של סטודנטים שיננו את ספרו, וחמש האקסיומותשלו מהוות בסיס לתחום המתמטי הנקרא על שמו עד היום:גאומטריה אוקלידית.

כמה וכמה מסות מאתארכימדסהגיעו לידינו. ביניהן "מידת המעגל",שבה הוא הגיע לקירוב טוב שלפאי;"מתודה בנוגע למשפטים מכניים",על מחקריו במכניקה;מונה החול,העוסק במספרים גדולים; ו "על הגופים הצפים",בו מנוסחחוק הציפההנקרא על שמו.

גלנוסהרופא הוא אחד האישים המשפיעים ביותר בתולדות הרפואה, אחריהיפוקרטס,שהניח את היסודות למדע הרפואה במאה החמישית לפני הספירה. גלנוס נולד בשנת129לספירה, חקר בקפידה את תחום האנטומיה,והיה הראשון לתאר שורה של מחלות, ביניהןצליאק.תורתו של גלנוס עיצבה את דרכו של מדע הרפואה עד לגילויים החדשים בתקופת הרנסאנס.

סטראבון,שמת בשנת23,היה גאוגרף והיסטוריון חשוב. ספרוגאוגרפיקה,בן 17 כרכים (שמהם שרדו 16) הוא החיבור היחיד מהתקופה המתאר את כל העמים והארצות שהיו ידועים ליוונים ולרומאים בזמן שלטונו שלאוגוסטוס.גאוגרףאחר,פאוסניאס,שחי במאה השנייה,כתבתיאור של יווןהמהווה מסמך חשוב מאין כמוהו ועוסק במקומות רבים שכיום הם עיי חורבות, ולפיכך בעל חשיבות שלא תסולא בפז עבורארכאולוגים.הספר כתוב כסיור ביוון, המתחיל באתונה.ממצאים ארכאולוגייםרבים מאמתים את תיאוריו של פאוסניאס.

מבין המדענים היווניים בתקופה הרומית, לתלמַיודאי הייתה ההשפעה העזה ביותר על הדורות שבאו אחריו. גם הוא חי במאה השנייה, אך כמעט דבר לא ידוע על חייו. יצירתו החשובה ביותר, "אי מֶגָאלֶה סִינְטַקְסִיס" או "החיבור הגדול" (מוכרת יותר בשמה הערבי,אלמאגסט,שהוא שיבוש השם היווני), היאתיאור מפורטשל היקום, כאשר כדור הארץ עומד במרכזו. גרסה שגויה זו של המציאות שלטה בתחום האסטרונומיהבמשך 1300 שנה נוספות, עד זמנם שלגלילאו,קופרניקוסוקפלר.

פילוסופיה[עריכת קוד מקור|עריכה]

הפילוסופים היוונים המאוחרים אינם משתווים לאפלטון ולאריסטו.אפיקטטוס,שמת בסביבות135לספירה, היה מעורב בהגות המוסרית שלהאסכולה הסטואית.תורתו התפרסמה בחיבוריו של תלמידו,אריאנוס,"דיסקורסים"ו"אנכירידיון"(מדריך למידה).דיוגנס לארטיוס,שחי במאה השלישית,חיבר את "קורות חיי פילוסופים מפורסמים, תורתם ודבריהם",חיבור המהווה ספר עזר שימושי. פילוסוף חשוב נוסף מאותה התקופה היהפלוטינוס,שחי אף הוא במאה השלישית. הוא היה בין הפילוסופים שעיבדו מחדש את תורתו של אפלטון ויצרו אסכולה חדשה הנקראת כיוםנאופלטוניזם.חיבורו "אנאדות"השפיע על הגות המערב לפחות עדהמאה ה-16.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור|עריכה]

קריאה נוספת[עריכת קוד מקור|עריכה]

פרנאן רובר, הספרות היוונית: (התקופה העתיקה), תרגם אהרן אמיר, תל אביב 1969

אריה סימון, פרקים בספרות היוונית העתיקה, ירושלים תשי "א.

Beye, Charles Rowan (1987). Ancient Greek Literature and Society. Ithaca, New York: Cornell University Press.

Easterling, P.E.; Knox, B.M.W., eds. (1985). The Cambridge History of Classical Literature: Volume 1: Greek literature. Cambridge: Cambridge University Press.

Flacelière, Robert (1964). A Literary History of Greece. (Translated by Douglas Garman). Chicago: Aldine Pub.

Gutzwiller, Kathryn (2007). A Guide to Hellenistic Literature. Blackwell..

Lesky, Albin (1966). A History of Greek Literature. Translated by James Willis; Cornelis de Heer. Indianapolis / Cambridge: Hackett Publishing Company.

Schmidt, Michael (2004). The First Poets: Lives of the Ancient Greek Poets. London: Weidenfeld & Nicolson.

C. A. Trypanis (1981). Greek Poetry from Homer to Seferis. University of Chicago Press.

Whitmarsh, Tim (2004). Ancient Greek Literature. Cambridge: Polity Press.