לדלג לתוכן

קיסריה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קיסריה
קיסריה מהאוויר
קיסריה מהאוויר
היסטוריה
תרבויות רומא העתיקהעריכת הנתון בוויקינתונים
נבנה 13 לפנה״סעריכת הנתון בוויקינתונים
מאורעות
  • slighting
  • המצור על קיסריהעריכת הנתון בוויקינתונים
אתר ארכאולוגי
אתר אינטרנט https:// parks.org.il/en/reserve-park/caesarea-national-park/עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום
מדינה ישראל,רומא העתיקה,פלשתינה (א "י)עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 32°30′04″N34°53′32″E/ 32.5011°N 34.8923°E/32.5011; 34.8923
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

קיסריההיאעיר נמלשהוקמה בשנים 25–13לפנה "ס.העיר הייתה המרכז המנהלי הרומי ביהודה מאז כינוןפרובינקיה יודיאה(לאחר הדחתארכלאוסבשנת 6 לספירה). היא שמרה על מעמד זה ביהודה, ולאחר מכן בפרובינקיה סוריה-פלשתינהעד 390, ולאחריו בפרובינקיה הביזנטיתפלשתינה פרימה[1][2].העיר נקראה על שםאוגוסטוס קיסר.כיום חלק משטח העיר העתיקה הואגן לאומיבניהולרשות הטבע והגניםביחד עםהחברה לפיתוח קיסריה.בסמוך לעתיקות קיסריה, הוקמה במאה ה-20קיסריה המודרנית.

היסטוריה[עריכת קוד מקור|עריכה]

קיסריה העתיקה מהאוויר, ינואר 2022
מבט אווירי על קטע מנמל קיסריה
העתק כתובת שלפונטיוס פילטוסשהתגלתה באתר
התיאטרון

כרונולוגיה[עריכת קוד מקור|עריכה]

  • המאה ה-3 לפנה "ס – 90 לפנה" ס:יישוב פיניקי בשם מגדל סטרטון.
  • 90 לפנה "ס:סיפוח לממלכת החשמונאים (תקופתאלכסנדר ינאי).
  • סוף המאה ה-1 לפנה "ס:בניית העיר קיסריה על ידיהורדוס.
  • 6–639:התקופה הרומית והביזנטית.
  • 639:הכיבוש המוסלמי
  • 1101:כיבוש העיר בידיהצלבנים
  • 1251:ביצור העיר על ידי הצלבנים (המלךלואי ה-9).
  • 1265:כיבוש העיר על ידי הסולטאןביברס.
  • ראשית המאה ה-19 – 1948:במקום מתקיים כפרבוסניקטן.

מגדל סטרטון (המאה ה-3 לפנה "ס – 90 לפנה" ס)[עריכת קוד מקור|עריכה]

ערך מורחב –מגדל סטרטון

ראשיתה של העיר קיסריה בשלהיהתקופה הפרסית,במעגןפיניקיקטן סמוך לתחנה ימית של צידונים. המקום נקראמגדל סטרטון(או "שרשון" כשם גנאי לשם האלה הכנענית עשתרת)[3]– צורתו היווניתשל השם הצידוני עבד-עשתרת,שהוא שמם של שני מלכים צידוניים שהשני מהם הוא בן זמנו שלאלכסנדר מוקדון.מקובל במחקר שבתקופה זו או מעט אחריה הוקמה חומה בתוואי קשתי שהקיף שטח יבשתי של כ־270 דונם והיה לה קו חוף שאורכו קילומטר וחצי בקירוב[4].

סיפוח לממלכת החשמונאים (תקופתאלכסנדר ינאי)[עריכת קוד מקור|עריכה]

בסוף המאה השנייה לפני הספירה השתלט על המקום זואילוס, הטיראנוסשלדור,וזמן קצר לאחר מכן, בשנת 90 לפנה "ס, נכבש המקום בידיאלכסנדר ינאיוסופח לממלכת החשמונאים.אירוע הכיבוש מוזכר כיום טובבמגילת תענית,שם נכתב שבי "ד בסיון[5]גברה יד חשמונאי על ׳קיסרי בתאדום׳ שהייתה ׳יתד תקועה לישראל׳. עם כיבוש ארץ ישראל בידי רומי בשנת63 לפנה "ס,צירף אותהפומפיוסלנציבות סוריה, ובשנת31 לפנה "ס,לאחר ניצחונו שלאוקטביאנוסבקרב אקטיום,הוא העביר את העיר, יחד עם כל החוף הארץ ישראלי, להורדוס,ששלט בארץ ישראל בחסות רומית.

בניית העיר קיסריה על ידיהורדוס[עריכת קוד מקור|עריכה]

הורדוס בנה במקום עיר נמל גדולה וקרא לה קיסריה, על שם מיטיבו. העיר נבנתה כעיר נוכרית, עם מתקני שעשועים,אמפיתיאטרון,תיאטרון(שופץ כיום),בתי מרחץומקדשים אליליים.כמו כן בנה בה הורדוס נמל ענק, שתואר על ידי ההיסטוריוןיוסף בן מתתיהו(יוספוס פלאביוס) כגדול מזה שלפיראוס(מלחמת היהודיםספר א, כ "א). הורדוס החל בבנייתה בשנת 22 לפנה" ס וחנך אותה בשנת 9/10 לפנה "ס.

התקופה הרומית והביזנטית[עריכת קוד מקור|עריכה]

לאחר מותו של הורדוס (4 לפנה "ס) עלתה קרנה של קיסריה, ובשנת 6 לספירה, לאחר שהודחארכלאוסבנו של הורדוס, היא הפכה למקום מושבם של נציבי יהודה הרומיים. בעיר חייתה אוכלוסייה מעורבת, אך היה להצביון הלניסטימובהק. תושבי העיר היהודיםסבלו לעיתים קרובות מהתנכלויות שכניהם הנוכרים, ומתיחות מתמדת שררה בין היהודים לנוכרים. בימי הנציבאנטוניוס פליקספרצו בה מהומות דמים ובימיגסיוס פלורוס,בשנת 66, הביאה שרשרת אירועים סמוך לבית הכנסתשבעיר לפרוץ מהומות דמים בין יהודים לנוכרים, שנתנו את האות לתחילתו שלהמרד הגדול.בית הכנסת בקיסריה כונה לאחר מכן במקורות "כּנִיסָתַא דֶמָרדוּתָא". בימימרד בר כוכבאהייתה קיסריה בסיס האספקה הראשי שלהצבא הרומי,ומאוחר יותר הוצאו בה להורג כמה מעשרת הרוגי מלכות,ובהםרבי עקיבא.

אספסיאנוסהעלה את העיר לדרגתקולוניהבעלת זכויות מוגבלות, ומאוחר יותר העניק להאלכסנדר סוורוסאת התואר "מטרופולין".בתקופה הרומית התיכונה שבה והתחזקה בה הקהילה היהודית, והיא הפכה למרכז יהודי חשוב.

התפתחות הנצרות בשלהי התקופה הביזנטית[עריכת קוד מקור|עריכה]

המצודה הצלבנית בנמל קיסריה

בתקופה הביזנטיתהייתה קיסריה המטרופולין של "פלשתינה פרימה" ומרכזנוצריחשוב. בין השאר חיו בהאבות הכנסייהאוריגנס(אשר כתב בעיר את "הקספלה"–תרגום התנ "ךלאורקיתבחמש גרסאות), ואוזביוס(אשר כתב בעיר את "האונומסטיקון" – רשימת יישובי ארץ ישראל, ואת "תולדות הכנסייה" ). לעיר הייתה חשיבות גדולה בעיני הנוצרים, מאחר שבה, על-פי המסורת הנוצרית, התנצרעובד האליליםהראשון, הקנטוריוןקורנליוס. בנוסף, ישבו בה יהודים ובתוכםרבי אושעיאואחריורבי אבהודקיסרין. לדעת חלק מחוקרי התלמוד נערכה בעיר קיסריהמסכת נזיקיןמהתלמוד הירושלמי[6].בראשיתהמאה ה-5חולקה הארץ לכמה מחוזות, וקיסריה נבחרה לבירתה של "פלשתינה פרימה". במאה ה-6נולד בקיסריהפרוקופיוס,שהפך לסופרו של הקיסריוסטיניאנוס הראשון.

הכיבושים המוסלמיים[עריכת קוד מקור|עריכה]

יחד עם כלארץ ישראל,נכבשה קיסריה במאה ה-7על ידי המוסלמים.הנוסעבנימין מטודלה(1168–1170) מספר שמצא בקיסריה עשרה יהודים ו-200שומרונים[7].בסוףהמאה ה-12עברה השליטה בקיסריה בין הצלבניםלצלאח א-דיןלסירוגין. במאה ה-13 נכבשה בידי הממלוכיםובראשם הסולטאןביברס,וחרבה יחד עם שאר ערי החוף בארץ ישראל.

במחצית הראשונה שלהמאה ה-17ביקר בקיסריה הכומראבגניוס רוג'ה,ומצא בה כמאה משפחות של מוסלמים ושבע או שמונה משפחות יהודיות, שהתגוררו בבתים דלים במזרח העיר, ועסקו במסחר בצמר-גפן, שמן וחיטה[8].

התחדשות היישוב בעת החדשה[עריכת קוד מקור|עריכה]

עמודיםעתיקים באתר העתיקות בקיסריה מצולמים בהקבלה לארובותתחנת הכוחאורות רבין.

היישוב בקיסריה התחדש בשלהיהמאה ה-19,כאשר קבוצה של גרמניםטמפלריםניסו להתיישב במקום במסווה של חפירותארכאולוגיות.יהוסף שווארץ, חוקר ארץ ישראל במאה ה-19, סבר שקיסאריה (קיסרי) ועקרון המקראית עיר אחת הן – כפי שכתב בספרו "תבואות הארץ". בשנים18801882הוקם היישובקיסאריהעל ידי 50 משפחותבוסניותמוסלמיותמהעירמוסטארבבוסניה והרצגובינה,שנאלצו לעזוב את בתיהם עקב הכיבוש האוסטרו-הונגרישל ארצם. המתיישבים הקימו במקום עיירה מודרנית עם בתים מרווחים ורחובות מצטלבים, במתכונת היישובים בבוסניה והרצגובינה. היישוב כלל שני מסגדים, ח'אן, שוק, בית מושל (מודיריה), נמל, מחסנים ומשרדי מכס[9].

בראשית תקופת המנדטהרברט סמואלהציע את שיקום נמל קיסריה ההרודיאני כנמל המודרני הראשון של ארץ ישראל המיועד לספינות קיטור. מתוך שיקולים של תחבורה יבשתית נבחר לבסוףמפרץ חיפה.

תושבי הכפר ישבו על אדמות שהחכירה להםפיק "אורוב בתיו היו רכוש יהודי. במהלךמלחמת העצמאות,ב-12 בינואר 1948, החלו תושבי הכפר להתפנות ממנו, מתוך פחד.ההגנהחששה שהצבא הבריטי יתפוס את הכפר וישתמש בו כבסיס לפעולות נגדההעפלה,ובתחילת פברואר החליט מטה הארגון לכבוש את הכפר ולהרוס את בתיו. ב-9 בפברואר יצאו אותו תושבים נוספים. ב-15 בפברואר נכבש הכפר והתושבים שנותרו בו ברחו או נצטוו לעזוב. ב-20 בפברואר כיתרה את הכפר יחידה של הפלמ "חוהרסה את בתיו. נהרסו 30 בתים ושישה נותרו לעמוד על תלם, משום שחומרי הנפץ אזלו. 20 התושבים האחרונים שנותרו בכפר גורשו ממנו. קיסריה הייתה הכפר הראשון שתושביו גורשו באופן יזום על ידי "ההגנה"[10].הכפר היה היישוב הראשון שנכבש בידי הצד היהודי באותה מלחמה.

היישוב המודרני שלקיסריהכיום הואיישוב קהילתיאמיד הכלול במועצה אזורית חוף הכרמל.

ממצאים ארכאולוגיים[עריכת קוד מקור|עריכה]

עבודות השימור בעתיקות קיסריה, שנות ה-50
עתיקות נמל קיסריה, 2018
הריסות העיר

ממצאים מהתקופה ההלניסטית וההרודיאנית[עריכת קוד מקור|עריכה]

ממצאים ארכאולוגייםמתקופה זו נתגלו בכמה משטחי החפירה. צפונית לתל של מגדל סטרטון נחשף קטע של חומה שמשולבים בה שני מגדלים עגולים, דומים לאילו אשר נחשפו בשומרון ויוחסו לתקופה ההלניסטית.

העיר של הורדוס (קיסריה) הוקמה על גביחורבותמגדל סטרטון, המקום זה נזכר לראשונה בפפירוסים של זנוןשספינתו עגנה במקום. על פי הפפירוסים המקום היה מתאים לעגינה[11].עדות שנתן יוסף בן מתתיהו. הורדוס ראה בשטח המישורי פוטנציאל למימוש עקרונות תכנוניים אדריכליים (תכנון היפודמי) שהיו מקובלים באותה תקופה. הורדוס הקים את נמל קיסריה אדיר המידות וזאת כצורך להקמת נמל נוסף בין דור ליפו. הבניה בקיסריה היא באבניכורכרמקומיות אשר את מראן הלבן קיבלו מכיסוי הטיח – מכאן מבינים את תיאורו של יוסף בן מתתיהו, אשר תיאר את העיר כבנויה מאבן לבנה. העיר של הורדוס הייתה מתוכננת היטב עם מערך של תעלות ניקוז מתחת לרחובות. התיאטרוןעשויאבן,מה שמייחד אותו מן התיאטרונים עשוייהעץשהיו נפוצים באותה תקופה.

הנמל[עריכת קוד מקור|עריכה]

ערך מורחב –הנמל התת-ימי בקיסריה

מטרתו העיקרית של נמל קיסריה הייתה לשמש כמקום עגינה לספינות הרומאיות שהובילודגןמאלכסנדריהשבמצרים, לרומא. בריכת הנמל הייתה מחולקת לשלושה אזורים עיקריים: הנמל הפנימי, המרכזי והחיצוני. סירות וספינות קטנות עגנו באזורים הפנימיים, וספינות גדולות עגנו בנמל החיצוני.

שוברי הגליםשהגנו על הנמל מצפון וממערב נבנו באמצעות תיבות עץ ענקיות שהושטו לתוך הים, ולתוכן יצקואפר וולקני( "פוצולנה" ) שהתקשה במגע עם המים. התיבות שקעו עם האפר שהתקשה[12],ויצרו בסיס יציב וחזק לבניית הנמל בתוך המים.טכניקהזו הייתה חדשנית מאוד בתקופת בנייתו של הנמל, והשימוש בה מבטא את החזון המפואר של הורדוס בבניית קיסריה כולה. קיסריה לא הייתה עיר נמל במקורה כי אין בה שובר גלים טבעי (כמו בעכו,למשל), ולכן היה צורך להקים שובר גלים מלאכותי שיאפשר עגינה של ספינות וקיום נמל בעיר.

שמו של הנמל, 'סבסטוס', ניתן לו על ידי הורדוס לכבודו של פטרונו הרומי, הקיסר אוגוסטוס ('סבסטוס' הייתה הגרסה היוונית לשמו של אוגוסטוס).

על פי הערכות, נמל קיסריה החזיק מעמד כמאה שנים בלבד לפני ששוברי הגלים התמוטטו. הסיבה לקריסה אינה ידועה במלואה, אך חוקרים משערים כי הסיבה טמונה בשילוב של תחזוקה לקויה וסופות חורף חזקות אשר ערערו את יסודות השוברים.

המקדש[עריכת קוד מקור|עריכה]

המקדשנקרא מקדש אוגוסטוס ורומא לכבודו שלאוגוסטוס קיסר.למקדש היה פרונאוס וקלע עמוק. נבנה במרכזו של מתחם מקודש המוקף בקירות. על סמך השרידים הציע נצר כי מדובר במקדש פריפטרלי. נחשפו שרידיו שלגרם מדרגותשעולה מכיוון מערב למזרח. אבני המקדש עשויות כורכר מקומי והוא צופה שכבה עבה של סטוקו משובח אשר נתן ממד של מונומנטליות ופאר. רק בשלב הרומי המאוחר נכנסו למקדש אלמנטים עשוייםשיש.על שרידי המקדש נבנתה בתקופה הביזנטית כנסייה אוקטוגונלית ומאוחר יותר מבנה מוסלמי. בפינה הצפון מערבית של המקדש ניצבנימפאוםאשר נחפר לראשונה בשנת1961על ידי הארכאולוגאברהם נגבושוב בשנות ה-90 של המאה ה-20בידי יוסף פורת. לאחר מכן כוסה הנימפאון ונחשף לציבור הרחב רק בשנת2014[13].

ארמון הורדוס[עריכת קוד מקור|עריכה]

ערך מורחב –ארמון הורדוס בקיסריה
שרידי ארמון הורדוס בקיסריה
ההיפוסטדיום בקיסריה זוכה לעדנה ב-2004

זוהה על שונית הבולטת פנימה אל תוך הים. בשרידי החדרים המערביים נחשפהרצפת פסיפסבדגמים גאומטריים (אהוד נצרהציע לתארכה כהרודיאנית,ויש המאחרים זאת). עיקר השרידים השתמרו בחלקו הצפוני, מדובר היה באולם גדול עם מסדרונות משני צדדיו. לארמון היו שני מפלסים. מאוחר יותר שימש מבנה הארמון כמקום מושבם של המושלים הרומאים.

התיאטרון[עריכת קוד מקור|עריכה]

קהל במופעו של פאבלו קזאלס ב־1961, בו נחנך התיאטרון בקיסריה. משה מרלין לוין, אוסף מיתר, הספרייה הלאומית
קהל במופעו של פאבלו קזאלס ב־1961, בו נחנך התיאטרון בקיסריה.משה מרלין לוין,אוסף מיתר,הספרייה הלאומית

התיאטרון בקיסריה הוא אחדהתיאטראות הרומייםהקדומים והמפוארים שהתגלו בארץ. הוא נבנה בתקופתו שלהורדוסוהיה פעיל במשך מאות שנים עדהתקופה הביזנטית.המיקום נבחר באופן קפדני במיוחד. התיאטרון הכיל 4,000 מושבים בערך. במקורו היה בנוי כולו מאבןכורכרוטיח ומאוחר יותר בימיו שלספטימוס סוורוסשולבו בו עמודישישופורפיר.התיאטרון נחשף על ידי המשלחת האיטלקית בסוףשנות ה-50 של המאה ה-20.במקום הוצגו הצגותמימוסופנטומימההכללואתלטיקהחיקוייםוהוצאות להורג.

בשנת1961התגלה לוחשחםבהריסות התיאטרון הרומי, המקדיש את ה "טיבריום" לפרפקטפונטיוס פילאטוס.אין לדעת מהו אותו טיבריום, ומניחים כי המדובר במבנה שנועד לפאר את שמו של הקיסרטיבריוס.כתובת זו מוצגת כיום במוזיאון ישראלבירושלים.

מספטמבר 1961 מתקיימות בתיאטרון (המכונה לעיתים בטעות "אמפיתיאטרון"בפי העם[14]) הופעותפופורוקשל אמנים שונים, כאשר ההופעה שחנכה את המקום הייתה הופעתו של הצ'לן הקטלאניפבלו קזאלס[15].התיאטרון מכיל כ-3,700 מושבים, והופעה בו נחשבת לאבן דרך משמעותית בקריירה של אמנים ישראלים.

ההיפוסטדיום[עריכת קוד מקור|עריכה]

נבנה בימיהורדוס,ומשתרע לאורך קו החוף. במקור היה מוקף ספסלי אבן סביב. לאורך הקירות המקיפים את הזירה (הארנה) נחשפוציוריבעלי חיים – נראים תיאורים של מחזות ציד, זאת אולי בהשראת הפעילות שנהגו בו. בקצה הצפוני של הזירה נחשפו עמדות הזינוק ומכאן למדים כי המקום שמש גם כהיפודרום/קירקוס;הוצע לקרוא למבנים מעין אילו בשם "היפוסטדיום", שילוב של היפודרום ואצטדיוןכאחד.

ממצאים מהתקופה הרומית / רומית מאוחרת[עריכת קוד מקור|עריכה]

בית מרחץ בקיסריה
הפלסטרה

לאחר שארץ ישראלעברה לשלטון הנציביםהפכה קיסריה לבירתפרובינקיהיהודה.בתקופה זו העיר התרחבה ונבנו בה מבני ציבור מגוונים. העיר התפשטה מזרחה, ובתקופה זו נוספו מבנישוקגדולים. המקדשהמשיך לשמש כמקדשרומאואוגוסטוסונקרא בשם "סבסטיאון".תופעת המחסניםגדולי המידות גם כן נפוצה בתקופה זו. הארמוןשלהורדוסהוסב לשמש כמקום מושבם של המושליםהרומיים ובתקופה זו נוספו לו חדרימשרדיםשונים, כמו כן נוסף לארמון בית מרחץ שברצפתו לבנים הטבועים בטביעות חותם של הלגיון העשירי פרטנסיס[16].מדרום לארמון נפרס שטח שעליו נבנווילותשל אנשים אמידים שהתעשרו מבעלות על אדמות (באזור השרון). מצפון לכל אחת מן הווילות היה רובע של מחסנים אשר שייך היה לבעל הווילה. נמצאו בנוסףאסמי תבואהתת-קרקעיים.

קירקוס[עריכת קוד מקור|עריכה]

בהשראתו של הקירקוס מאקסימוס (ראו:המלוכה הרומיתוספורט ברומא העתיקה) נבנה הקירקוסבקיסריה בימיו שלאדריאנוס.המבנה המשיך להיות בשימוש עדהמאה ה-6לספירה. מידותיו 450X 70 מ'. המבנה נועד למרוצי מרכבותוסביבו מערך ארגוני שלם (התגבשות קבוצות, מועדונים וכו'). הקירקוס ממוקם במזרחה של העיר, בשטח נרחב אשר לא נוצל לבנייה. בעבר קיים היה מערך מושבים מאבן, אותן אבנים נשדדו, אך עדות לו נראתה כאשר נחשף מערךקמרונותשנשא את המושבים. הספִּינה הייתה מורכבת ממערך של בריכות לאורכה כאשר במרכז ניצב האובליסק(שהוצב מחדש), האובליסק עשוי אבןגרניטאסואןויובא ממצרים.נחשפו הקונוסים שהוצבו בפינות הספִּינה.

בית הכנסת[עריכת קוד מקור|עריכה]

ניתן להבחין בפסיפס שהיה חלק מקומפלקסבית הכנסת.בית הכנסת בקיסריה מוזכר בספרו שליוסף בן מתתיהו"מלחמת היהודים"עםספר התורהשהיה בתוכו. לפי הכתוב – פה ניצתה האש שהבעירה חיש מהרה את כליהודהבאש המרד נגד הרומאים. היהודיםבתקופה הרומית המאוחרת היוו אחוז ניכר מאוכלוסיית העיר והם השתלבו במערך הכלכלי כסוחרים, חקלאים וכו'. חיכוכים עם האוכלוסייה השכנה יצרו לעיתים מחלוקות חריפות ביניהם, אך ישנן גם עדויות המדברות על יחסים טובים עם השכנים הנוכרים דוגמתאוסביוס,מאבות הכנסייה,אשר למד כמה מענייני דתם של היהודים מפיו של "עברי".

דגם ברונזה של שחזור קיסריה הרומית – ביזנטית ביצוע הדגם: "מה-טוב פתרונות המחשה"
דגם ברונזה של שחזור קיסריה הרומית – ביזנטית ביצוע הדגם: "מה-טוב פתרונות המחשה"

ממצאים מהתקופה הביזנטית[עריכת קוד מקור|עריכה]

בית המרחץ[עריכת קוד מקור|עריכה]

בקיסריה מכלול של בתי מרחץ מהתקופה הביזנטית,בית המרחץ נבנה זמן רב לאחר הפסקת פעולתו של התיאטרון של הורדוס והיווה גאווה רבה. לפני כניסת הרוחצים לבית המרחץ, היו נכנסים לפָלָאֶסְטְרָהבה היו מתעמלים. לאחר הטבילה בבית המרחץ באו המתרחצים שנית לפלסטרה כדי לקבלעיסוייםלמיניהם והתארגנות לקראת יציאה.

לשכת המס[עריכת קוד מקור|עריכה]

מדובר באולם מלבני מוקף חדרים מכל עבריו הממוקם במרכז העיר ממזרח להיפוסטדיום. מבנה זה היה חלק ממכלול קריית הממשל. נחשף בופסיפסשלאופוס סקטילההמוקף בספסלי אבן, ששימשו, כך משערים, כמקומות המתנה. פירושו של דבר הוא שמדובר על מערך בירוקרטיה שהוא סממן מובהק של השלטון הביזנטי. תרגום הכתובת שבפסיפס: "אם תציית לשלטונות המס, אזי אין לך ממה לחשוש". כל המבנה נבנה על רצפה מוגבהת ומשערים כי משמעות הדבר עונה על הצורך להוריד את רמת הלחות במבנים שנשאו מסמכים הרגישים לרטיבות.

מערכת אספקת המים לקיסריה[עריכת קוד מקור|עריכה]

ערך מורחב –אספקת המים לקיסריה
אמת המים לקיסריה

על מנת לקיים חיים, דואג כל יישוב בעולם לאספקת מים. זו הסיבה העיקרית לכך שחלק ניכר מהיישובים הוקמו על גדות נהרות או ליד נביעות מים. ביישובים אחרים נקדחו בארות, נבנו בורות לאיסוף מי גשמים, או, כפי שנעשה בקיסריה, הוקמו אמות מים להעברת מים ממקורות מים מרוחקים אל היישוב.

עד ימיו של הורדוס היישוב בקיסריה היו קטן יחסית, ובורות מי תהום סיפקו די מים לצרכיו. עם התרחבותה של קיסריה ועליה ברמת חיי תושביה (למשל בניית בתי מרחץ) נוצר צורך בהובלת מים ממעיינות מרוחקים. לשם כך, במהלך השנים, נבנו מספר מפעלי מים להבאת המים אל העיר:

  • האמה הגבוהה מורכבת משלוש תעלות שנבנו בזמנים שונים:
    • תעלה א' – כנראה בתקופת הורדוס, נבנתהאמת מיםשכללה תעלה יחידה ממעיינות שוניהנמצאים צפונית לבנימינה,כ-12 ק "מ צפונית מזרחית לקיסריה. האמה נישאה על גבי קשתות וחצתה את רכס הכורכרבג'סר א-זרקאבאמצעותמנהרהחפורה ובעלת פירים לתחזוקתה. שרידיה של אמת המים הגבוהה מופיעים באופן ברור סמוך למחצבה בקצה הדרומי שלהכרמלסמוך למושבבית חנניה.בקטע המקביל לפני הים הייתה התעלה מקורה, ככל נראה על מנת למנוע חדירת חול לתוכה.
    • תעלה ב' – בהמשך נוספה תעלה שנייה, אשר הובילה את מימעיינות צברין(צפונית ליישובעמיקם). בין עין צברין לעין אביאל נחפרה נקבה של שישה ק "מ, ומשם חצתה האמה אתבקעת הנדיבבתעלה פתוחה לאורך חמישה ק "מ. אמה זו נבנתה בתקופתו של הקיסר אדריאנוס, על ידי הלגיון ה-10, כפי שניתן ללמוד מכמה כתובות שהוצבו לאורכה. משערים כי תוקנה על ידי הלגיונות שהיו מרוכזים בקיסריה בזמןמרד בר כוכבא.נמצאו עליה עד כה עשר כתובות, תשעה מהן של הלגיונות הרומיים. הכתובות של הלגיונות השני, השישי והעשירי הן מזמנו של אדריאנוס קיסר. תעלה זו הובילה מים גם ממקורות מים נוספים מזרחית למקורותיה של תעלה א', על ידי מפעלים תת-קרקעיים שהובילו מים מאזור המושביםאליקים,עמיקם ואביאלשברמות מנשה.מאחר שבין קצה הכרמל ורכס הכורכר יש אזור בעל קרקע רכה אשר גרמה לשקיעה של האמה, השתמשו במערכת של צינורות חרס אשר היווסיפוןהפוך, אשר העביר את המים בקטע השקוע.
    • תעלה ג' – מתוארכת כביזנטית
משערים כי מאחר שהעיר הביזנטית נבנתה על בסיס קודמתה, הייתה במפלס גבוה יותר ולפיכך, מילאו את תעלה ב' במילוי גס ובנו עליה תעלה שלישית במפלס גבוה יותר שספיקתה הייתה נמוכה יחסית לקודמותיה.
  • האמה הנמוכה מהתקופה הביזנטית
עם גידול האוכלוסייה שהצריך אספקת מים רחבה יותר. האמה הובילה את מי המעיינותשבאזורביצות כבארה(מעגן מיכאל), חמישה ק "מ צפונית לקיסריה. מאחר שמפלס המעיינות היה נמוך ממפלס קיסריה נבנוסכריםבין אזורבית חנניהלאזור מעגן מיכאל, ובאמצעותם נאגרו המים באגם שאיפשר את הובלת המים לקיסריה. המים זרמו בתעלה חצובה בדופן המערבית של רכס הכורכר, אשר באזור החוף כוסתה בקמרון חביתי.בקרבת קיסריה עברה התעלה תחת הקשתות של האמה הגבוהה, ונעה במקביל לה עד העיר. המעבר אל תחת האמה הגבוהה בסמוך לג'סר א-זרקא נעשה תוך שינוי כיוון בגלל קיומן של הקשתות של האמה הגבוהה, דבר המעיד על קדמותה של האמה הגבוהה יחסית לנמוכה.

גנים לאומיים באזור קיסריה[עריכת קוד מקור|עריכה]

כיום, עיר הנמל קיסריה וסביבתה מוגנת באמצעותגנים לאומיים.אלו הם:

הכרה בין לאומית[עריכת קוד מקור|עריכה]

קיסריה זוכה לשבחים ולתארים רבים ודירוגים גבוהים ממגזיני תיירות וארגוני טיולים שונים ברחבי העולם:

  • מאז שנת 2000 כלולה ברשימה זמנית של אתרי מורשת מטעםאונסק "ו[21]
  • דורגה כ-1 מ-10 יעדי התיירות הטובים ביותר על ידי הניו יורק טיימס[22]
  • דורגה בין 50 המקומות המומלצים לביקור על ידי מגזין התיירות העולמי המובילTravel & Leisure[22]
  • נבחרה לאתר התיירות הארכאולוגי והתרבותי הזר הטוב ביותר בעולם, על ידי ארגון עיתונאי התיירות האיטלקי המוביל GIST[22].

ראו גם[עריכת קוד מקור|עריכה]

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור|עריכה]

  • Levin. Lee, I.Caesarea Under Roman Rule,Leiden E. J. Brill, 1975
  • Avner Raban, Kenneth G Holum (eds.),Caesarea Maritima: a retrospective after two millenia,1996
  • C.M. Lehmann, and K. G. Holum,The Greek and Latin Inscriptions of Caesarea Maritima,Boston 2000
  • Cotton, Hannah M., Werner Eck,Governors and their Personnel on Latin Inscriptions from Caesarea Maritima,in:Proceedings of the Israel Academy of Sciences and HumanitiesVII 7, 2001, 215–238
  • Kenneth G Holum,Hadrian and Caesarea: An Episode in the Romanization of Palestine,Ancient World23.1 (1992): 51–61
  • M. Avi-Yonah,The Caesarea Porphyry Statue,Israel Exploration Journal20, (1970), pp. 203–208

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור|עריכה]

אתר האינטרנט הרשמישל קיסריה

הערות שוליים[עריכת קוד מקור|עריכה]

  1. ^דו ירחון קרדום לידיעת הארץ בהוצאת אריאל, "קיסריה", 1981, עמ' 8
  2. ^מנחם שטרן, "ההיסטוריה של ארץ ישראל התקופה הרומית ביזנטית", הוצאת יד בן צבי, 1984, עמ' 367
  3. ^סיכומים ומחקרים בנושא קיסריה וסביבתה – כרך ב' – 181 – "מקדשי קיסריה ההרודיאנית",יוסף פטריך,המכון לארכאולוגיה, האוניברסיטה העברית
  4. ^תולדות נמליה של קיסריה,אבנר רבן, אוניברסיטת חיפה, עמ' 80
  5. ^או לפי גרסתדפוס וילנאבי "ז בסיון
  6. ^ליברמן שאול, תלמודה של קיסרין תרצז
  7. ^מיכאל איש-שלום,מסעי נוצרים לארץ־ישראל,עמ' 96
  8. ^מיכאל איש-שלום,מסעי נוצרים בארץ ישראל,עמ' 334
  9. ^Roy Marom,Hadera: transnational migrations from Eastern Europe to Ottoman Palestine and the glocal origins of the Zionist-Arab conflict,Middle Eastern Studies0, 2023-03-09, עמ' 3doi:10.1080/00263206.2023.2183499
  10. ^בני מוריס,לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים 1947–1949,עמ' 82
  11. ^גן לאומי קסריהבאתר מט "ח
  12. ^פוזולאן,באתר הידען
  13. ^שריד היסטורי מפואר נחשף לציבור: מזרקה מרשימה בת 2000 בגן הלאומי קיסריה (פברואר 2014)
  14. ^ההבדל בין המונחים: אמפיתיאטרון הוא עגול או עגלגל, בעוד שתיאטרון רומיצורתו חצי עיגול
  15. ^התיאטרון הרומי בקיסריה נחנך בטקס חגיגי,דבר,18 בספטמבר 1961
  16. ^Barbara Burrell, "Palace to Praetorium: The Romanization of Caesarea', in Caesarea Maritima: a retrospective after two millenia, Avner Raban, Kenneth G Holum (eds.), 1996, p.241–247; Kathryn L. Gleason, 'The promontory palace at Caesarea Maritima: Preliminary Evidence for Herod's Praetorium', JRA 11, (1998), pp. 29
  17. ^גן לאומי היפודרום קיסריה – iNature,באתר inature.info
  18. ^חוף האקוודוקט בקיסריה יהפוך לגן לאומי,באתרynet,19 בנובמבר 2019
  19. ^גן לאומי חוף קיסריה – iNature,באתר inature.info
  20. ^גן לאומי ימי בהתהוות – קיסריה מהים,באתר parks.org.il
  21. ^https://whc.unesco.org/en/tentativelists/1480/UNESCO Tentative Lists Caesarea
  22. ^123זיו ריינשטיין‏,קיסריה נבחרה כאתר התיירות הארכיאולוגי והתרבותי הטוב ביותר בעולם,באתרוואלה‏, 26 במרץ 2023
  23. ^הופיע לראשונה בגרסה באנגלית ובצורה יותר מפורטת ב-The Israeli Academy of Sciences and Humanities ProceedingsVII no. 7, pp, 215–240. בגרסה העברית נוספו הסברים לקורא שאינו מומחה בתחום.
  24. ^עיבוד מקוצר של: Leah Di Segni, Joseph Patrich, Kenneth G. Holum, 'A Schedule of Fees (sportula) for Official Services from Caesarea Martima, Israel',Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik(ZPE), 145, 2003, pp. 273–300‏
  25. ^תרגום מוקדם של: Joseph Petrich, 'Caesare in Transition: The Archeological Evidence from the Southwest Zone (Areas CC, KK, NN)', Hayim Lapin & Kenneth G. Holum (eds.),Shaping the Middle East: Christians, Jews, and Muslims in an Age of Transition, ca. 400–800 C.E(Studies and Texts in Jewish History and Culture, vol. 20.), University of Maryland, College Park, 2011