לדלג לתוכן

תוקידידס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוקידידס
Θουκυδίδης
לידה 460 לפנה "ס בקירוב[1]
Alimos Municipality,יווןעריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 395 לפנה "ס
אתונה,אתונה העתיקהעריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה אתונה העתיקהעריכת הנתון בוויקינתונים
שפות היצירה יוונית עתיקהעריכת הנתון בוויקינתונים
יצירות בולטות תולדות המלחמה הפלופונסיתעריכת הנתון בוויקינתונים
הושפע מ הומרוסעריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
תוקידידס

תוקידידסיוונית:Θουκυδίδης;‏460 לפנה "סבקירוב[1]395 לפנה "ס) היההיסטוריוןיווניאישאתונה,אשר ספרו "תולדות המלחמה הפלופונסית"מתאר את קורותהמלחמהשניטשה ביןאתונהלספרטהבמחצית השנייה שלהמאה ה-5 לפנה "ס.

קורות חייו[עריכת קוד מקור|עריכה]

תוקידידס היהאצילאתונאיובנו של אולורוס,מלךאחת הממלכות בתראקיה.עושרובא ממכרות בבעלות משפחתו על חוף תראקיה. הוא היה קרוב משפחה שלמילטיאדס הצעירושלקימון.תוקידידס חילק את זמנו בין שני בתים: אתונה ותראקיה. קשריו המשפחתיים קרבו אותו אל אותם אנשים שעיצבו את ההיסטוריה שעליה כתב.

נאמר עליו שהיה טיפוס יבש,פסימי,ונטול הומור. סביר שהתחנך על ידי הסופיסטים,שהיו מחנכים בני עשירים באתונה של תקופתו. אצלם למד להטיל ספק בדברים ולא לקבלם כפשוטם, כמו גם את טכניקת הכתיבה שלו, ואת כישורי הערכת האמת שלו. עקרונות הכלכלהנעדרים לגמרי מחיבורו, ומכאן שכנראה לא למד דבר על הנושא.

לפני שנת 431, לא נטל תוקידידס חלק בולט בענייני הציבור באתונה. בשנות העשרים לחייו פרצהמלחמת הפלופונסוס,והוא שירת בצבא.בשנת 427 לקה במגפה,והחלים.

בשנת 424 לפנה "ס, נתמנהסטרטגוס(מצביאהעיר). הוא לא הצליח להציל את העיראַמְפִיפּוֹלִיסמידי המצביאברסידאסבמלחמה שנתמשכה באותה שנה. הוא הוּגְלָה למשך עשרים שנים. משנת 423 עד שנת 404 חי בתראקיה.במשך תקופה זו סבב בפלופונסוס, ונעזר במעמדו כגולה מאתונה כדי להתערב בין בני הברית הפלופונסיים. אפשר שהגיע גם לסיציליהוהיה עד למערכה הסיקילית,מה שמסביר את ידיעותיו הרבות על המקום. בתקופה זו ערך חקירות חשובות.

בשנת 404 חזר לאתונה, בעקבות חנינה כללית שניתנה אחרי המפלה הצבאית, אך שהה בה רק זמן קצר, וחזר לתראקיה כדי להשלים את חיבורו. ספרו מתאר את קורות המלחמה עד שנת 411. הסוף הפתאומי של החיבור מרמז שאולי מת בפתאומיות, ויש ראיות משכנעות שלא חי מעבר לשנת 399. עצמותיו הוחזרו לאתונה והונחו בחלקת הקבר של משפחתו שלקימון.

ההיסטוריון[עריכת קוד מקור|עריכה]

תוקידידס והרודוטוסבהרמהכפולה עתיקה באוסף פארנזהבמוזיאון הלאומי לארכאולוגיה של נאפולי

תוקידידס נחשב כראשון ההיסטוריונים המדעיים, ואחד ההיסטוריונים הראשונים לצדהרודוטוס(שכתב את החיבור "היסטוריות"דור אחד לפני תוקידידס). תוקידידס, בניגוד להרודוטוס, לא מזכיר מעשי אלים וסיפוריםמיתייםבחיבורו, אלא מסתמך באדיקות על מסמכים כתובים ועל ראיונות עם עדים לאירועים שהוא מתעד.

אותם שנכחו במאורעות השונים לא סיפרו אותם דברים עצמם על אותם מעשים עצמם אלא כל אחד ואחד סיפר לפי חיבתו לאחד הצדדים ולפי כוח זיכרונו. אפשר שסיפור מאורעות שאין בו כלום מן המיתוס לא יהא בו כדי לענג את השומעים אך כשלעצמי דייני אם ימצאו בו תועלת אותם שירצו לצפות באמת הברורה שבמעשים הנעשים ובמאורעות העלולים לשוב ולהתרחש ביום מן הימים...כי ספר זה נתחבר כקניין לדורות ולא לשם שעשוע לשעה

תולדות מלחמת פילופוניס, חלק א' תרגום א.א. הלוי

עם זאת, תוקידידס שם בפי גיבוריו מילים ומשפטים, שלאור פעולותיהם ניתן לשער שנאמרו על ידם באופן כלשהו. על הנאומים שבספרו כתב: "שמתי בפי הנואמים דברים שהיו צריכים, לפי דעתי, להיאמר על ידיהם לפי מצב העניינים וקרובים ככל האפשר לכוונתם הכללית של הדברים שנאמרו באמת".[2]

תוקידידס הוא ההיסטוריון הראשון הנוקט גישתריאליזם פוליטיטהור. הוא מתבונן בדמויות שפועלות בעולם בריחוק שלעיתונאי,בניגוד לחמלה של יוצרי המיתוסים והמשוררים. בפרק החמישי של חיבורו הוא מביא דיאלוג בעניין הפלישה לאימלוס,שיכול לשמש לקח לכל המאמין שמנהיגים פועלים תמיד ביושרה.

תוקידידס העריץ אתפריקלסותמך בעוצמתו הבלתי-רגילה מול העם, על אף סלידתו מדמגוגיםככלל. תוקידידס לא תמך בדמוקרטיהבכל לבו, אך חשב שהיא מוצלחת בהינתן מנהיג מוצלח.

חיבורו הידוע ביותר של תוקידידס, "תולדות המלחמה הפלופונסית",לא מקדיש זמן לדיון באמנויות או במאפייני החברה של אותה התקופה ומתמקד באירועי המלחמה עצמה. תוקידידס מתאמץ להציג כל אירוע באופן חי ומדויק ככל הניתן.

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור|עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור|עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור|עריכה]

  1. ^12בנימין שימרון,הרודוטוס וראשית דברי הימים,עמ' 174: "תוקידידס נולד לפי המשוער בשנת 460 בקירוב".
  2. ^תוקידידס א, כב. תרגום ליזה אולמן לתולדות מלחמת היהודים ברומאים,מבוא מאת יונתן פרייס, עמ' 59.