Hoppa till innehållet

Saga

Från Wikipedia
Hans och Gretamöter häxan.

Saga(efter det germanska verbet motsvarande svenskanssäga;'något sagt', 'utsaga') är en litterär genre.[1]En saga är enfantastiskberättelse som oftast börjar med"Det var en gång".Den är vanligen berättad för barn och har oftaövernaturligainslag sommagi,talande djur, förtrollade skatter ochmytologiskaväsen. Ofta handlar de ommoraloch har en slåendesensmoral[1].Prinsarochprinsessorär vanliga, men även fattiga bondpojkar och -flickor, vilka i sagan får en chans att bevisa sin duglighet för dekungligai ett samhälle medmedeltidadrag. I vidare begrepp kan man också kalla allbarnlitteraturför saga.[källa behövs]När barnsagor imiterar den traditionella muntliga sagans form kan den också kallaskonstsaga[1].

Beskrivning och bakgrund

[redigera|redigera wikitext]

Många av de mest kända sagorna, somAskungen,Törnrosa,Rödluvan,Mästerkatten i stövlarmed flera, går tillbaka tillCharles PerraultssagosamlingHistoires ou contes du temps passé, avec des moralités: Contes de ma mère l'Oyepublicerad1697.På svenska är samlingen känd somGåsmors sagor,översatta flera gånger, bland annat avHjalmar Gullberg1955.Disneyhar gjort tecknad film av många gamla sagor.

John Bauersillustration av troll och en prinsessa.

Sagorna kallas ofta "folksagor"och deras ursprung förlorar sig i historiens dunkel. Så till exempel är sagan omAskungenoch skon hon tappar i trappan känd redan från800-taletiKina.Där är skon visserligen inte avglasutan avguld.Det är bevisat att flera Europeiska folksagor är av indiskt ursprung, eller åtminstone kommit frånIndienvia perser och araber tillEuropa.Alternativet att de skulle vara av gemensamt indoeuropeiskt eller annat ursprung anses mindre troligt.

Man skiljer mellanfolksagansom sprids genommuntlig traditionochkonstsagansom har en bestämdupphovsman.Man skiljer även på folksagor, som helt och hållet har ett fantastiskt innehåll ( "Det var en gång för länge sedan i ett land långt borta..." ), ochfolksägner,där verkliga platser och personer figurerar, och som av berättarna ansetts ha varit mer eller mindre sanningsenliga.

En saga är ofta enallegori:en tolkning av den gällande moralen. Historiskt sett förevigar den bestående värderingar (folksagor och klassiska sagor). Rättvisa, hjälpsamhet, mod, företagsamhet och kreativitet framställs i varje saga som berömvärda egenskaper. Sagor skrivs inte bara för barn.Ferenc Móra,den ungerska författaren (ursprungligen journalist) och många andra världen över har ofta skrivit samhällskritik i form av sagor, en ofta använd metod att uttrycka samhällskritik när censuren begränsar yttrandefriheten.

En subgenre till sagan är en undersaga.[2]Undersagan utspelas vanligen i en övernaturlig värld med magiska föremål, troll och jättar.

Olika typer av sagor

[redigera|redigera wikitext]

Kända exempel

[redigera|redigera wikitext]
  1. ^ [abc]"saga".Ne.se. Läst 6 september 2013.
  2. ^undersagaiNationalencyklopedinsnätupplaga.

Externa länkar

[redigera|redigera wikitext]