Data
Dataon tietoa, jolla itsessään ei ole välttämättäsemanttista merkitystätaiinformatiivista järjestystä.Jos informaatiolle edelleen voidaan antaa semanttinen merkitys, on se myöstietoa.
Dataa ovat esimerkiksi
- äänteetpuheessa
- kirjaimetpainetussa tekstissä
- bitittietokoneessa
- biologinendata, kutenemäsparitDNA:ssa.
Datan ja informaation ero on suhteellinen. Datan käsittely tapahtuu monesti useassa vaiheessa, ja yhden vaiheen käsitelty data saattaa olla” raakaa” dataa seuraavalle vaiheelle. Dataa voidaan pitää osana ns. DIKW-mallia, käsitepyramidia, jossa data on alin kerros. Sitä seuraavat kasvavan abstraktiotason mukaisessa järjestyksessä informaatio (information),tietämys(knowledge) javiisaus(wisdom).[1]
Etymologia
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]Latinassadataon monikko sanastadatum,’annettu’, myös 'päivämäärä'.[2].Datan suomennoksiksi on ehdotettu mm. sanojaaje,anne,ape,luote,syöte,tiedosjatäsme,mutta niistä mikään ei ole saavuttanut suosiota.[3]Geometriassa,matematiikassaja vastaavissa yhteyksissä datalla on tarkoitettu annettuja alkuarvoja. Tieteessä data viittaa tutkimuksenaineistoon.[4]Tietotekniikassa data taas viittaa muun muassa lukuihin, kirjaimiin ja kuviin sellaisinaan, ilman erityistä merkitystä.
Data tietotekniikassa
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]Tietotekniikassaohjelman käytön kontekstissa data erotetaan useinohjelmakoodista.Ohjelmakoodi (joka toki laajan määritelmän mukaan on itsekin dataa) on joukkokonekielisiä käskyjä,ja muut ohjelman käyttämättiedostottaimuistialueetsisältävät varsinaista dataa.
Katso myös
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]Lähteet
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]- Frické, Martin: The knowledge pyramid: the DIKW hierarchy.Knowledge Organization,2019, 46. vsk, nro 1, s. 33-46.
- Niiniluoto, Ilkka:Johdatus tieteenfilosofiaan: Käsitteen- ja teorianmuodostus.Helsinki: Otava, 1980.ISBN 951-1-05435-X
Viitteet
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]- ↑Frické, Martin: The knowledge pyramid: the DIKW hierarchy.Knowledge Organization,2019, 46. vsk, nro 1, s. 33-46.
- ↑Uusi sivistyssanakirja 1990, 131 hakusana data
- ↑Viikon vinkit 2018: Tiedon tielläkotus.fi.28.5.2018. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 3.7.2021.
- ↑Niiniluoto 1980,28