Monoloog
Eenmonoloogofalleenspraakis een betoog van één persoon die aan het woord is (en blijft).Monoloogkomt van Grieksμόνος(monos) 'alleen', enλόγος(logos) 'woord'.
Theater en film
bewerkenIn toneelstukken komen vaakscènesvoor waarbij een acteur aan het woord is zonder dat er andere acteurs op de toneelvloer aanwezig zijn. De acteur spreekt zijn gedachten dan hardop uit. Soms zijn er wel andere personen op het toneel aanwezig, maar die worden dan geacht de spreker tijdens zijn monoloog niet te horen. Een dergelijkemise en scènewordt aangeduid met "eenterzijde".Wereldberoemd zijn de Shakespearemonologen van onder anderen:
- Hamlet(met het bekende "To be, or not to be")
- Macbeth(met onder meer"Life's but a walking shadow")
- JuliainRomeo en Julia(met onder meer"What's in a name?")
- ProsperoinDe storm("We are such stuff as dreams are made on")
'Monoloog' wordt in hettheaterdaarnaast gebruikt ter aanduiding van eenmonodrama,een volledigtoneelstukvoor slechts één acteur, bijvoorbeeldSamuel BeckettsKrapp's Last Tape.
Inspeelfilmskomen monologen weinig voor. Soms hoort men de stem van de acteur zonder dat zijn lippen bewegen. Een andere mise en scène is dat iemand een brief leest, waarbij men de stem van de schrijver van de brief hoort.
Auditie
bewerkenKandidaten bij eenauditievoor eenfilm,toneelproductie oftoneelopleidingmoeten tijdens de selectie vaak een monoloog voordragen.
Taalverwerving
bewerkenDe termbedtijd-monoloogwordt in detaalverwervinggebruikt voor het stadium waarbij kinderen voor het inslapen hun nieuwe taal-verworvenheden van de dag opzeggen, herhalen, en dus eigenlijk inprenten. Een soort "opslaan" van verworven vaardigheden en kennis.
Redevoering
bewerkenTijdens een bijeenkomst betekent een monoloog dat de andere aanwezigen niet aan het woord kunnen of mogen komen. Eentoespraakdus. Het is het tegengestelde van eendialoog.