Afwateringis het afvoeren van een overschot aan water en als zodanig een onderdeel van dewaterkringloop.Dit wordt ook hetuitslaanvan het water genoemd.[1]

Windmotorvoor polderbemaling

In het grootste deel van de wereld is de afwatering natuurlijk of wordt die metwaterbouwkundigekunstwerkenzoalsdijkenenwaterkeringenin toom gehouden. Het water vloeit weg in hetgrondwater,of stroomt naarrivieren,merenen dezee.In dichtbevolkte en laaggelegen gebieden, zoals dekustvlaktevan West-Vlaanderen, het grootste deel van Nederland en een deel van Noord-Duitsland is dit niet voldoende voor de eisen die de mens sinds devroegmoderne tijdstelt aan zijn omgeving. In dergelijke gebieden wordt dewaterhuishoudingactief gereguleerd, onder andere metspuisluizenenpompgemalenofwatermolens.

In Nederland is een fijnmazig stelsel vanslotenaangelegd, waarontwaterdepercelen hun water in lozen. Viakanalenenboezemsstroomt het water naar het lozingspunt van het gebied.

Er zijn twee soorten afwatering:

  • Er is sprake van natuurlijke afwatering als het water op een natuurlijke wijze via het lozingspunt het gebied verlaat. Hierbij kan het gebied óf te allen tijde, óf alleen bijebafwateren.
  • Er is sprake van kunstmatige afwatering als het water met hulpmiddelen, zoals eenpompgemaalofwatermolen,afwatert uit het gebied, bijna altijd eenpolder.In geval van kunstmatige afwatering zegt men dat een gemaal of molenuitslaatop het betreffendeoppervlaktewater.In ruimere zin wordt dit ook vanwaterschappengezegd. Zo sloegen de voormalige Oost-Groningse waterschappenEindelijk,UiterburenenDe Vennenalle uit op hetPapendiep.

Zie ook

bewerken

Appendix

bewerken