Andijk

dorp in Noord-Holland, Nederland
ZieHr.Ms. Andijk (1939)voor de gelijknamige mijnenveger.

Andijk(Westfries:Andoik;uitspraak) is eendorpin de gemeenteMedemblikin de regioWest-Frieslandin de Nederlandse provincieNoord-Holland.Tot 1 januari 2011 was Andijk een zelfstandigegemeente.Andijk ligt aan hetIJsselmeer.Het dorp telt tezamen met de buurtschappen 7.200 inwoners (1 januari 2023, bron: gemeente Medemblik) en de voormalige gemeente heeft een oppervlakte van 47,70km²(waarvan 26,71 km² water).

Andijk
Dorp inNederlandVlag van Nederland
Andijk (Noord-Holland)
Andijk
Situering
Provincie Vlag Noord-HollandNoord-Holland
Gemeente Vlag MedemblikMedemblik
Coördinaten 52° 45′ NB, 5° 13′ OL
Algemeen
Oppervlakte 22,85[1]km²
- land 21,01[1]km²
- water 1,83[1]km²
Inwoners
(2023-01-01)
7.200[1]
(315 inw./km²)
Woning­voorraad 2.969 woningen[1]
Overig
Woonplaats­code 1053
Website www.andijk.nl
PortaalPortaalicoon Nederland
Uitzicht op degereformeerde kerk van Andijkvan architectEgbert Reitsma.
Andijk, Buurtjeskerk
Het dorp Andijk onderaan de dijk

Indeling van het dorp

bewerken

Het dorp Andijk wordt door hetCBSin 2020 ingedeeld in één wijk en tien buurten.[2]

Vijf buurten vormen de bebouwde kom:

  • "Bangert"
  • "Midden"
  • "Centrum"
  • "Zuid"
  • "Oost"

Daarnaast liggen buiten de bebouwde kom nog:

  • "Vooroever"
  • "Grootslag en IJsselhof"
  • "Waterzuivering"
  • "Bedrijventerrein"
  • "Buitengebied"

Geschiedenis

bewerken

De naamAndijkkomt vanaan de dijk,waar verschillende buurtjes lagen aan deNoorderdijk.Dit stuk dijk lag onder het grondgebied van de dorpen Lutjebroek, Grootebroek en Bovenkarspel, onderdeel van destede Grootebroek,een van de West-Friese 'plattelandssteden'. In de loop van de tijd ontstonden verschillende buurtjes aan of in de buurt van de dijk, te weten: van west naar oost: deBangert,de(Kerk)buurtenMunnikijin de banne van Lutjebroek, Geuzebuurt en Broekoord in de banne van Grootebroek en de Kathoek en het Veld in de banne van Bovenkarspel. In 1667 werd door de protestanten te Andijk een eigen kerkje ('Buurtjeskerk') gebouwd, in de Kerkbuurt. De katholieke Andijkers vielen in die tijd onder de statie Wervershoof, maar hadden wel twee schuilkerken, een op de Bangert en een op Broekoord. Deze werden rond 1805 vervangen door een nieuwe katholieke kerk te Wervershoof. Tijdens de Franse bezetting werd Andijk bij keizerlijk decreet van 21 oktober 1811 een zelfstandige gemeente per 1 januari 1812 (nadat een eerdere poging tot afscheiding in 1795/1796 op niets was uitgelopen). Hierbij viel ook Wervershoof onder deze nieuwe gemeente, maar deze scheidde zich in 1817 weer af tot een eigen gemeente.

Bij destormvloed van 1916brak de dijk bijna door, wat tot gevolg had dat er een plan werd ontworpen waarbij het dorp op de schop ging. De dijk werd verbreed en de dijkgracht gedempt, waardoor de huisjes die tegen de dijk op gebouwd zijn gesloopt werden. Om plaats te maken voor nieuwe huizen werden nieuwe wegen aangelegd, te beginnen met de huidige dijkweg, aan de voet van de vernieuwde dijk. Daarnaast werden in de polder de wegen Kleingouw, Molenweg, Hoekweg, Middenweg en de Knokkel aangelegd. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er vooral langs de Middenweg en de Kleingouw nieuwbouwwijken aangelegd, zoals "Fruittuinen" en "Mantelhof".Op 1 januari 2011 is de gemeente Andijk gefuseerd met de gemeentenWervershoofenMedemblik.Met elkaar vormen ze de nieuwe gemeente Medemblik. De laatste burgemeester van de gemeente Andijk wasAstrid Streumer.

Economie

bewerken

Andijk heeft een vruchtbare kleigrond met land- en tuinbouw: bloemkool-, bloembollen- en aardappelteelt en er zijn diverse grote bollenverwerkingsbedrijven gevestigd. Een van de belangrijkste bron van inkomsten is echter het toerisme. De redenen hiervoor zijn de vele watersportmogelijkheden en de aanwezigheid van campings en bungalowpark "Het Grootslag". Andijk is, door de aanwezigheid van het waterwinstation Prinses Juliana, ook een belangrijke leverancier vandrinkwatervoor een groot deel van de provincie Noord-Holland.

Proefpolder

bewerken

De 40 hectare grote Proefpolder Andijk werd in 1926-1927 aangelegd in deZuiderzee,als proef voor het inpolderen en cultiveren van de latereIJsselmeerpolders.Thans is de proefpolder ingericht voor diverseverblijfsrecreatie.Dat deze polder een belangrijk kenmerk is van Andijk, blijkt uit het feit dat hij is opgenomen in hetAndijker volkslied.De proefpolder is in 1929 geopend doorkoningin Wilhelmina.

Zie artikelProefpolder Andijkvoor meer informatie over dit onderwerp.

Geboren in Andijk

bewerken

Zie ook

bewerken


Zie de categorieAndijkvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.