Anklam

gemeente in Duitsland

Anklamis een kleine stad in deDuitsedeelstaatMecklenburg-Voor-Pommeren,in deLandkreis Vorpommern-Greifswald.Anklam telt 12.288 inwoners.[1]

Anklam
Stad inDuitslandVlag van Duitsland
Wapen van Anklam
Anklam (Mecklenburg-Voor-Pommeren)
Anklam
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-PommerenMecklenburg-Voor-Pommeren
Landkreis Vorpommern-Greifswald
Coördinaten 53° 51′ NB, 13° 41′ OL
Algemeen
Oppervlakte 56,68 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
12.288
(217 inw./km²)
Hoogte 5 m
Burgemeester Michael Galander (Initiativen für Anklam (lokale partijIfA))
Overig
Postcodes 17389(Anklam mit Gellendin)
17392(Pelsin mit Stretense)
Netnummer 03971
Kenteken VG, ANK
Gemeentenr. 13 0 75 005
Website www.anklam.de
Locatie van Anklam in Vorpommern-Greifswald
Kaart van Anklam
Foto's
Luchtfoto centrum Anklam (2020)
Luchtfoto centrum Anklam (2020)
PortaalPortaalicoon Duitsland

Geografie, infrastructuur

bewerken

Tot de gemeente Anklam behoren het stadje Anklam zelf, en de drie ten zuiden van de stad zelf gelegen stadsdelen, van noordoost naar zuidwest gerangschikt,Gellendin, Pelsin[2]enStretense.

De talrijke aangrenzende dorpen liggen in hetAmt Züssow(o.a.Murchin), in het noorden, en hetAmt Anklam-Land( o.a.Butzow,BargischowenSarnow), in het zuiden.

De stad ligt aan de zuidelijke oever van de rivier dePeene.In2013is de oude ophaalbrug over de Peene in de spoorlijn door een nieuw exemplaar vervangen. De binnenhaven aan de Peene is nog voor kleine vrachtschepen bereikbaar, maar het industrieterrein aan de zuidoever van de rivier, bij de haven, is tegenwoordig in gebruik bij detailhandel en ander midden- en kleinbedrijf.

Niet ver ten oosten van Anklam ligt tussen het waterPeenestromen deOostzeehet zuidwestelijke gedeelte van het eilandUsedom.Vanuit het dorp Murchin, aan de oostkant van Anklam, loopt een weg met een brug over dePeenestromnaar Usedom.

De belangrijkste verkeerswegen zijn deBundesstraßenB109enB110,die in een gezamenlijk traject in een boog om de westelijke helft van de stad lopen. DeB197,in het zuiden, en deB199,in het westen, takken niet ver van Anklam van de B 109/110 af. De dichtstbijzijndeAutobahnis deA 20.Afrit 29 van deze snelweg ligt aan de B199, meer dan 20 km ten westen van de stad.

Anklam heeft sinds1863een station[3]aan despoorlijn Angermünde - Stralsund,65 km ten zuidoosten vanStation Stralsund.Het staat een kilometer ten oost-noordoosten van het stadscentrum. Passagierstreinen stoppen doorgaans slechts eens per twee uur in Anklam. Het voormalige stationsgebouw, dat onder monumentenzorg staat, huisvest eenanti-fascistischjongerencentrum (Demokratiebahnhof). Vóór het station bevindt zich een klein busstation. Lijnbussen van de firmaAVGrijden in alle richtingen, echter doorgaans slechts enkele keren per dag, en op sommige lijnen alsbelbus.

Economie

bewerken

De industrie van Anklam stond al sinds de19e eeuwin nauwe relatie tot delandbouw.Hiervan resteert alleen nog de in1883opgerichte suikerfabriek in de stad. Het industrieterrein aan de zuidoever van de Peene, bij de haven, is tegenwoordig in gebruik bij grote supermarkten, doe-het-zelf- en meubelzaken en ander midden- en kleinbedrijf.

Het economisch beleid van de stad richt zich op ontwikkeling van divers midden- en kleinbedrijf en op hettoerisme.

BandenfabriekContinentalopende in2021een researchinstituut in Anklam. Er wordt onderzocht, of vanpaardenbloemplantengrondstoffen voor autobanden kunnen worden gemaakt.

Geschiedenis

bewerken

Anklam ligt in het historischePommeren.Vóór het ontstaan van Anklam hebben hier, blijkensarcheologischevondsten, rond het begin van de jaartelling dragers van deJastorfcultuurgewoond. In de7e eeuwvestigden zich hier Slavische stammen. Mogelijk lag hier in de 12e of vroege 13e eeuw een marktnederzetting, in het kader van deOostkolonisatiegesticht doorVlamingen.Het werd in de dertiende eeuw gesticht (eerste vermelding alsTanchlim[4]in1243), en nog in diezelfde eeuw kreeg hetstadsrechten,(1264) en trad het toe tot deHanze(1283). HetHertogdom Pommerenwerd in de middeleeuwen geregeerd door hetHuis Greifen.Dit geslacht had eengriffioen(Duits:Greif) in hetfamiliewapen.Mede om deze reden voert Anklam dit fabeldier ook in het stadswapen. In1452verleende hertogWartislaw IX van Pommerenaan vier steden, waaronder Anklam, extra handelsprivileges,het zogenaamdeGoldene Privileg,wat de economie van de stad ten goede kwam.

Sinds deReformatie,die werd doorgevoerd door het optreden van de theoloogJohannes Bugenhagen,in1535,zijn de meeste christenen in Anklam evangelisch-luthers. Dit geldt ook voor bijna alle kerkgebouwen in Anklam.

Epidemieën van depesttroffen Anklam soms zwaar. Velen stierven aan deze ziekte in de jaren1565,1605,1637en1710.Stadsbranden richtten grote schade aan in1376,1424,1659en1696.De strategische ligging van Anklam (nabij een in de zee uitmondende rivier en diverse landsgrenzen) maakte, dat het in de vele oorlogen van de 16e, 17e en 18e eeuw vrijwel geen enkele keer gespaard bleef.

In deDertigjarige Oorlogkwam de stad na verwoestingen en bloedige veroveringen in o.a. de jaren1628en1633,inZweedsehanden (Zweeds-Pommeren). Na deGrote Noordse Oorlog,vanaf1720tot1815,was de stadgedeeldtussenPruisenen Zweden, waarbij de Peene de grens vormde. De stad ligt ten zuiden van deze rivier en kwam dus in Pruisen te liggen.

Na de val vanNapoleonen hetWener Congresvan 1815 behoorde Anklam totPruisen,dat in1871opging in hetDuitse Keizerrijk,waarvoor na deEerste WereldoorlogdeRepubliek van Weimarin de plaats kwam. Van plm. 1818 af was er weer een Joodse gemeenschap te Anklam aanwezig.

Ten tijde vanAdolf HitlersDerde Rijkvond vanaf deKristalnachtin november1938tot1945een gruwelijkeJodenvervolgingplaats. Veel Joden uit de streek rondom Anklam waren voordien, vanwege het sterkeantisemitisme,Duitsland al ontvlucht. De nazi's legden bij Anklam een militair vliegveld (Fliegerhorst) aan, en er kwam in de buurt daarvan een fabriek vanArado,waar militaire vliegtuigen werden geproduceerd. De gevangenis werd uitgebreid met een strafinrichting voor ongehoorzameWehrmacht-soldaten en een kamp voordwangarbeiders.Veel dwangarbeiders moesten werken aan de bouw van de V1- enV2-testinrichting vanPeenemünde,dat 40 km ten noorden van Anklam ligt.

Het station van Anklam, het vliegveld en de vliegtuigfabriek werden vanaf1943doorgeallieerdeluchtaanvallen enkele keren zwaar beschadigd. Eind april1945werd de stad door de troepen van hetRode Legerveroverd en ten dele verwoest. Ten slotte heeft ook de DuitseLuftwaffeAnklam direct na de verovering door deRussenzwaar gebombardeerd. Uiteindelijk was na deTweede Wereldoorlogde stad voor 80% verwoest.

Hierna behoorde Anklam van1949tot1990tot deDDR.In de stad vestigden zich fabrieken, die vis en landbouwproducten verwerkten.

Anklam kampt sedert ca. 1990 met een naar verhouding grote aanhang vanextreemrechtsegroeperingen. In de periode 1989-2000 daalde het aantal inwoners met bijna 40% van circa 20.000 tot circa 12.300. Veel, vooral jonge en hoogopgeleide mensen trokken na deDuitse herenigingweg naar economisch sterkere streken elders in Duitsland. Het zuidelijke buurdorp Pelsin (met hetlandgoeddorpStretense) werd in 2010 bij de gemeente Anklam gevoegd.

Bezienswaardigheden, toerisme

bewerken
  • Enkele belangrijke 13e-eeuwse bouwwerken in Noord-Duitsebaksteengotiekhebben de oorlogsverwoestingen overleefd:
    • de stadspoortSteintor,die het plaatselijkestreekmuseum(Museum im Steintor) huisvest. Tot de collectie van dit museum behoort een in1995in het centrum van Anklam gevonden schat. Deze bestaat uit deels vergulde sieraden en ruim 2.500, veelal zilveren, munten uit de 13e-17e eeuw. De jongste van deze munt vertoont het jaartal1629.Vermoedelijk zijn de kostbaarheden tijdens deDertigjarige Oorlogdoor meerdere eigenaars op een gezamenlijke bergplaats, in een houten kistje, verstopt.
    • deMarienkirche(na de oorlog hersteld).
    • Een andere grote kerk uit deze periode, deNikolaikirche,was sinds de oorlog een ruïne. Sinds 2007 wordt er aan de herbouw van de kerk gewerkt. Sedert 2020 worden er tentoonstellingen, concerten e.d. in het gebouw gehouden. Het is de bedoeling, dat in het kader van een naarIcarusgenoemd projectIkareumhetOtto-Lilienthal-Museumnaar dit voormalige kerkgebouw zal verhuizen; wanneer, is anno 2024 nog niet bekend.
  • Aan de luchtvaartpionierOtto Lilienthal,die vooral in de DDR-periode zeer geëerd werd, is te Anklam een museum gewijd.
  • Ten oosten van Anklam ligt de kust van deOostzee,waar talrijke toeristenplaatsen liggen, o.a. op het eilandUsedom,ten oosten van Anklam.

Afbeeldingen

bewerken

Bekende personen in relatie tot de gemeente

bewerken

Geboren te Anklam

bewerken

Overigen

bewerken
bewerken
Zie de categorieAnklamvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.