Beekbergerwoud

natuurgebied in Nederland

HetBeekbergerwoudis een voormaligbroekbosin de Nederlandse provincie Gelderland, gelegen tussenApeldoornen het dorpKlarenbeek.Het werd in 1871 ontgonnen en geldt als het laatste Nederlandseoerbos.DeVereniging Natuurmonumentenpoogt het woud door natuurontwikkeling nieuw leven in te blazen, onder andere door het aankopen van gronden en het laten ontstaan van nieuw moerasbos in het weidegebied ten westen van snelwegA50.Ten noorden van deze 'nieuwe natuur' ligt het landbouwgebiedBeekbergsebroekdat voor deontginningtot het woud gerekend werd.

Beekbergen met 'Het Woud', kaart uit 1866
Nieuwe natuur langs snelweg A50

Geschiedenis

bewerken

Na eenijstijddie vrijwel onafgebroken 120.000 jaar lang duurde, begon rond 9200 voor Christus in Europa een nieuw tijdvak, hetHoloceen.In het gehele Holoceen, dat tot op heden voortduurt, was het klimaat opnieuw voldoende vochtig en warm voor de groei van een weelderig plantendek. De voorwaarden voor de ontwikkeling van moerassige bossen waren op veel plaatsen aanwezig.

Een van die bossen was het Beekbergerwoud, plaatselijk ook wel 'Het Woud' of 'Het Elsbos' genoemd, dat zich 8.000 jaar geleden aan de oostflank van hetVeluwemassiefin deIJsselvalleiontwikkelde. Het woud bestond uit zowel zandige droge verhogingen meteikenenbeuken,dehorsten,als uit vochtige tot zeer natte op een tot twee meter dikkeveenlaaggroeiende moerasbossen met zeer zwarezwarte elzenenessen.In de negentiende eeuw was het woud meer dan een kilometer breed en twee kilometer lang. Door begrazing konden in de middeleeuwen aan de randen van het bos, en vooral ten noorden ervan,vochtige heideveldenen dehooilandenontstaan. Ook werden in het bos onder toeziend oog van 'koewachters' runderen geweid op de plaatsen die bereikbaar waren via zogenoemde koepaden. Verder waren erkolenbrandersactief die hunmeilersbouwden met hout van het woud. Houtskool van elzenhout was gewild voor het maken vanbuskruit.De veenlaag in het gebied was de belangrijkste leverancier vanturfvoor de bevolking in de omgeving.

Het Beekbergerwoud bleef heel lang uit de greep van de menselijke ontginningsdrang. In 1836 ontdekte de landbouwkundigeJ. Wttewaalldat het een restant oerwoud was waar nog steeds veel zeldzame planten groeiden. Het bos was eigenlijk alleen in een vorstperiode goed toegankelijk. De elzen werden dan ter hoogte van het ijs gekapt, waardoor de buitenste zone bestond uit elzenhakhoutmetstobbenvan zo'n 80 cm hoog. Op de horsten konden eeuwenoude eiken zich goed handhaven. Onder de veenlaag waarop het bos groeide, lag een laag ondoorlaatbaarleem.Hemelwater enkwelverzamelde zich in dit laaggelegen gebied, om ten slotte weer afgevoerd te worden door tweebekendie hier ontsprongen.

Tussen 1869 en 1871 werd dit 'oerwoud' ontgonnen, omdatlandbouwgrondin de omgeving schaars was en dus veel geld opleverde. Het Beekbergerwoud werd eerst drooggelegd door rondom het gebied afwateringssloten aan te leggen en midden door het woud een weg aan te leggen. Vervolgens kapte men de bomen en rooide het bos. Na het graven van greppels en sloten voor de ontwatering en de egalisatie van de oneffen bodem, was in 1871 de ontginning tot weiland vrijwel voltooid. Een ecologisch document dat toen al doorplantkundigenwerd geroemd en in later tijd als van onschatbare waarde werd beschouwd, was daarmee definitief verloren gegaan.

Het Beekbergerwoud staat bekend als het laatste oerbos van Nederland. Of dat terecht is, is de vraag. In de eeuwen voorafgaand aan de ondergang, werd er steeds wel door de mens in het bos ingegrepen. Maar nog tot vlak voor het einde staken de sporadische bezoekende kenners de loftrompet over defloristischerijkdom die er te vinden was.[1]Die rijke plantengroei was te danken aan de hoge ouderdom van het gebied en de zeer gevarieerde samenstelling van de bodem met de drogere voedselarme horsten en het moerassige voedselrijke veen. Ook de van de randen naar de kern van het woud toe steeds geringere menselijke activiteiten hadden er een positieve invloed op.

Geologie, bodem, water, landschap

bewerken

Het oostelijke massief van de Veluwe is ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. Een gigantischeijslobschoof toen, komend uit oostelijke richting, pal op de Veluwe aan. Onder het over de bodem schurende ijs vormde zichkeileem;een laag van dit materiaal bevindt zich op 70 meter diepte. Boven de keileem heeft zich een relatief veel dikkere afzettingslaag gevormd: deglaciofluvialedalopvulling. Deze bestaat voornamelijk uit klei en kwam tot stand door het transport en het afsmelten van het ijs.

In de warme periode van hetEemien- het voorlaatste interglaciaal - werden daarop grove rivierzanden afgezet. In de daarop volgende ijstijd (de laatste), hetWeichselien,was de grond permanent bevroren; er ontstonden door uitspoeling brede erosiedalen. Het vrijgekomen materiaal, grindhoudend en lemig zand, werd afgezet in zogenaamdedaluitspoelingswaaiers.Een dik pakket hiervan wordt gevonden in het zuidwestelijk deel van het voormalige woud, op de geringe diepte van veertig centimeter beneden het maaiveld. Op al deze lagen werden tijdens droge perioden nogdekzandenafgezet.

Op de Veluwe zakt het regenwater direct in de zandgrond weg. Een deel van het water stroomt zijdelings af naar de randen van het massief. Daar treedt het alskwelwateraan de oppervlakte. Onder andere was dat het geval in het Beekbergerwoud. Gedurende het Holoceen kon op de plaats van het woud een ongestoorde bodemopbouw plaatsvinden. Nog steeds onderscheidt men:moerige eerdgronden,beekeerdgronden,gooreerdgronden,veldpodzolgrondenenlaarpodzolgronden.De bodem werd echter grondig verstoord door de ontginning van het woud in de periode 1869-1871; het terrein werd geëgaliseerd en ontwaterd. Ook door de toegepaste bemesting is de basis voor een oorspronkelijk natuurkwaliteit in het recente verleden ernstig aangetast. De vrij zeldzame kwelsituatie bleef echter bestaan.

Herinrichting van het gebied rond de millenniumwisseling

bewerken
Het gebied tijdens herinrichtingswerkzaamheden in 2012

Het gebied waar ooit het Beekbergerwoud stond ligt tussen de Veluwe en deIJssel.Het is nog altijd een vrij kleinschalig weidegebied, met bosjes, beplanting en verspreide bebouwing. Heide is er echter in het geheel niet meer te vinden. Op de hoge en droge dekzandruggen vinden we nu bos en bebouwing. Daartussen liggen verspreid de lage delen. Hier stroomden de beken, vormden zich de moerasbossen en was het landschap in het oosten onderdeel van deoverstromingsvlaktenvan deIJssel.

In 1993 kwam Natuurmonumenten met het plan om op de plaats van het Beekbergerwoud, daar waar nu weilanden liggen, een natuurlijk bos tot ontwikkeling te brengen. In ecologisch opzicht achtte de Vereniging het nog altijd een zeer kansrijk gebied. Vanuit de Veluwe kwelt er veel schoon grondwater op, waardoor een qua biodiversiteit veelzijdig moerasbos zich er bijna als vanzelf zal ontwikkelen indien het de ruimte krijgt. In sloten enhoutwallentreft men nog een aantal soorten aan uit het vroegere bos, die zich dienen uit te zaaien in het nieuwe bos. Door aankoop van gronden probeert men rond de autosnelweg, die het voormalige bos doorsnijdt, het moerasbos terug te krijgen. Natuurmonumenten ziet het gebied als een onmisbare verbindingszone tussen de Veluwe en hetIJsseldal.[2]Het is echter niet opgenomen in deecologische hoofdstructuur van Nederland.

Het gebied is deels ontsloten voor natuurgerichte recreatie door de aanleg van verhoogde zand- en vlonderpaden. Aan de Woudweg is een parkeerplaats en centraal is een uitkijktoren neergezet. Natuurmonumenten bezat anno 2011 zo'n 125 hectare voormalige, na het rooien van het 'oerbos' in 1871 ontgonnenweidegronden,die lang in gebruik zijn geweest als zogenoemdhooiland.Ze bestaan uit vochtig grasland met houtwallen en worden voor een groot deel omgevormd tot vochtigloofbos.Daartoe werden eerst op veel plaatsen de voedselrijke bovenste grondlaag afgegraven en sloten gedempt, waardoor neerslagwater in het gebied blijft. Volgens planning zal het nieuwe natuurgebied uiteindelijk ongeveer 300 hectare groot zijn.

In de jaren 1990 werden de plannen voor de ontwikkeling van nieuw bos in de pers soms begroet als eerherstel en wederopstanding van het verloren woud. Hoewel Natuurmonumenten over het algemeen niet meeging in deze natuurnostalgie noemde ze in de brochureHet Beekbergerwoud - natuurontwikkeling in een voormalig oerbosuit 1993, waarin de plannen met betrekking tot het gebied uit de doeken werden gedaan, zelf ook 'oernatuur' als referentie.

Afbeeldingen: Het Beekbergerwoud in 2009

bewerken

Romantische en floristische beschrijvingen

bewerken

'Het Woud' genoot vóór zijn ondergang een grote faam bij reizigers enfloristen. In hetAardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden(Van der Aa, 1840) is te lezen:

Dit bosch is een der merkwaardigste bosschen van ons Vaderland en misschien het eenig natuurwoud, waar nooit in geplant is of wordt. De plantengroei is er zo weelderig als ergens in ons geheele land. Het bestaat meest uit elzenbomen, die zich zelven zaaien, en soms wel een hoogte van 20 ellen bereiken. Voorts ziet men er de schoonste essen en eikenbomen, heesters van de vreemdste soort en wilde bloemen. De zwarte bezie, de framboos, de braam- en de boschbes vindt men er in overvloed. Ook nestelen er goudvinken en nachtegalen; terwijl er eenige hoge terpen, horsten genaamd, in gevonden worden, waarvan de hoogste eenige oudheden opgeleverd heeft, die waardig zijn verder nagespeurd te worden. Wegens de weeken, moerassigen grond, kan uit dit bosch niet dan bij sterke vorst gehaald worden, en is het slechts bij drooge zomers te begaan. Het is 156 bunder, 16 vierk. roeden, 20 v. ellen groot, en behoort aan de eigenaars der Ugchelse mark onder Beekbergen.

De informatie die hier wordt gegeven over de eigendomsrechten is echter onjuist. Het gebied behoorde toe aan deLiedermark.Overigens werd er in het gebied op de hogere bosdelen gekapt, geplant en zelfs gespit.

Kort na 1840 bezochtenO.G. HeldringenR.H. Graadt Jonckershet Woud. Hun gids was een oude jager die was gestoken in een pak van hertenleer. Ze kwamen aan op een plaats waar gehakt werd en ze bewonderden er essen van tachtig voet hoog. De kap ging gepaard met een feest, er waren vuren aangestoken waar men omheen zat, eenkoek-en-zopietafelstond klaar. "Hier nestelt raaf, reiger, roerdomp, ijsvogeltje en nachtegaal". Ze bezochten ook deGrote Horst,begroeid met eiken die er ooit waren gepoot. Aan de rand van het Woud zagen de herenkolenbrandershutten.Elk jaar werden er verscheidene mijten aan afvalhout verstookt inhoutskoolmeilers.

J.H. Molkenboer schreef in 1847 dat het Woud zijn oorspronkelijke karakter aan het verliezen was. Vooral de zuidkant was volgens hem van gedaante veranderd. Waar de grond vroeger tussen de gekapte elzenbodem zwart en onbegroeid was, was ze nu bedekt met een dicht groen grastapijt. De grond was hoog en droog geworden, het leek wel een heidevegetatie.

...bij den herberg de Kar, den binnenweg naar de heide inslaande..., ziet men het woud voor zich liggen en zoude meenen een mastbos te naderen; zoodat men hetzelve bereikt hebbende en niet dan elzenstammen vindende, eerst na herhaalde overtuiging gelooven kan, dat deze boomsoort aldaar werkelijk die hoogte en dien omvang van stammen erlangt heeft, welke in de verte tot bedrieglijke verwisseling aanleiding gegeven heeft. Het dichte bladgewelf belet den plantengroei tusschen deze boomen welke daarenboven in den moerassigen en meestal onder water staanden bodem geen gunstige omstandigheid vindt.

De bekende natuurbeheerder en vegetatiedeskundigeVictor Westhoffschreef in 1956, in een gedenkboek van de Vereeniging tot Behoud van Natuurmonumenten getiteldVijftig jaar natuurbescherming in Nederland,een gedegen overzichtsartikel met de volgende slotwoorden:

Wanneer men de historie van de ondergang van het Beekbergerwoud nagaat, treft het, dat er zich onder alle stemmen van zijn bewonderaars nauwelijks één verhief, die voor zijn behoud pleitte of zelfs maar zijn ondergang betreurde. Men leefde toen blijkbaar nog in de ban van de gedachte, dat de strijd tegen de wildernis de eerste plicht was van een beschaafd volk. Maar die éne stem heeft toch gesproken, en daarbij het begrip Natuurmonument in onze taal ingevoerd: de stem van F.W. van Eeden in 1886: "Dit bosch had als monument van de voormalige natuur van ons land niet minder waarde dan oude gebouwen voor de geschiedenis der vaderlandsche kunst, en het redden van zulke merkwaardige plekjes uit sloopershanden moest aan de Koninklijke Akademie van Wetenschappen worden opgedragen.

Historische verwijzingen

bewerken

'Het Woud' staat er op een tekening van het bos uit 1846, die gebruikt werd voor de topografische kaart van 1854. Het Beekbergerwoud lag zes kilometer ten zuidoosten van de dorpskern van het lang klein gebleven dorpjeApeldoorn;de oostelijke rand van het bos lag anderhalf kilometer van het boerengehucht Klarenbeek.

De vroegste bekende vermelding van het Woud staat in eenverpondingsregisteruit het jaar 1648. Hierin werden ter vaststelling van de heffing op degrondbelastingde aard van terreinen opgetekend. Het Woud werd aangeslagen als van weinig waarde.

Het Beekbergerwoud en de omliggende, uitgestrekte heidevelden waren in het gemeenschappelijk bezit van hetmarke- of malegenootschapvan de Lierdermark. De opbrengsten van hout en hooi werden volgens plaatselijk vastgestelde verdeelsleutels verdeeld over de geërfden, de aandeelhouders.

Lierdermarkeboeken

bewerken

De eerste vermelding betreffende het beheer van het Beekbergerwoud dateert uit 1660. Het is opgetekend in de markeboeken van de Lierdermark (waarvan de oudste stukken overigens uit de periode 1515-1675 dateren).Vetgedrukt zijn hierna de streeknamen die in en rond het woud voorkomen. De gegevens zijn overgenomen uit Moerman en Zinderen Bakker (1950), zoals deze auteurs ze hebben geciteerd en uit hetMemorieboek wegens de jaarlijksche verdeelingen en verkopingen benevens enige merkwaardige aanteekeningen over de Lierder en Speldermark te Beekbergen,opgesteld door marktenschrijver D. Boks, beginnende 1 Mei 1826.[3]

  • 1660: "Die het holt om de wegh te maecken uijt hetReijtgerhebben gehaelt, sal deze reijse door de vingers gesijen worden mits dat het niet meer gedaen en wordt,...."
  • 1675: Op verzoek van de Holtrigter Jonker FRANS VAN APPELTHORN tot het Woudhuis "om turff voor sijn Ho Ed provisie omtrent hetWoutte graven",worden drie geërfden benoemd"om een gelegen veen aan te wijzen".
  • 1808: Er wordt op de vergadering der geërfden de vraag besproken, of men het hout in 't Woud,in Schalter, enz. zal verdelen of in percelen leggen en verkopen.
  • 1816: Holtspraak op 26 juni. "Verder is beconditioneerd dat de Eikenbomen die bij de Zweep(herberg aan de weg naar Klarenbeek-noot Wikipedia)zijn alsmede in 't Woud,zoo zij daar in kunnen komen, zullen verkogt worden"
  • 1827: 24 januari is er in hetWout"een delinge gelegd van koolhout in het zoogenaamdeRooknesten is het deel daarvan berekend op +- f. 36,-".Aangezien in deze mark 17"deelen"waren, was de opbrengst dus f. 612,-.
    • 30 januari. HetGroote Horstaan de 'Zompbij en aan hetWoutpubliek verkocht aan 10 percelen, nl. 170 eiken en beuken, opbrengst f. 540,-.
    • 26 februari. Het zogenaamdeRijzenhouwbij en aan hetWoudten noorden langs deOude Beekin 13 percelen verkocht, meest brandhout, f. 188,-.
    • In maart 165 eikenheesters in het Woud verpoot en gepoot op de zogenaamdeVarkenshorstten noorden aan hetWouden op de horstBoerelt.Ze zijn op het woud zelf op "onnodige plaatsen gestoten".
    • 4 april. Eiken ten zuiden langs hetWoud,f. 88,-.
    • 2 juli. Publieke verkoop van turf aan hetKwade Ritbij het woud.
    • 23 september. Aanbesteed het omzetten, 4 voet diep, van deGroote Horstbij hetWoud,424 Roeden, voor f. 161,-. DeGroote Horstbepoot met eiken, kosten 17 ½ ct per stuk.
  • 1829: 16 januari is er in hetWoudeen deelinge gelegd in het zware hout, f. 1244,-.
    • 21 januari. Eikenbomen aan deOude Beek,f. 150,-. Brandhout aan de zuiderkant vanRietger'.In hetWouddeelinge gelegd, f. 516,-.
  • 1832: 1 januari. Deling van koolhout achter in 't WoudlangsPluimstra,f. 1020,-.
    • 15 januari. Zware eikenbomen aanPluimstra,f. 508,-.
    • 2 mei (Markeboek), de vergadering besluit: de zware eikebomen in de delen in hetWoudstaande zullen dit jaar zo mogelijk verkocht worden.
  • 1835: 6 mei (Markeboek). Op de vergadering besloten: zonder schriftelijk consent van gecommitteerden uit de mark mag men geen bomen of ander hout in hetWoudvellen; men mag er niet langer in of bij blijven dan tot 25 juni.
  • 1837: 5 februari. 4 Eiken en 11 elzen koolhout f. 150,-, nog koolhout f. 379,-. In januari en februari delingen in 't Wout,f. 1904,-.
  • 1838: In december en februari deling van zwaar hout, f. 1020,-.
  • 1839: 13 januari. Deling uitgebaakt langs deOude Beekin het coolhout, f. 1224,-.
  • 1840: 18 december. Deling van coolhout uitgebaakt van dePeppeltratot aan dePluimstra,f. 816,-.
  • 1841: 12 januari. Deling uitgebaakt, zijnde koolhout, begint aanPluimstraten noorden langsde Morgens,f. 582,-.
    • 18 januari. Publieke verkoop van eikenbomen onder de uitgebaakte deling, f. 169,-. Percelen elzen kool- en brandhout, 2 aanPluimstraen 5 aanRietzegenhouwf. 79,-.
  • 1843: 14 januari. Loten getrokken voor de deling langs deOude Beek,f. 612.
  • 1844: 8 Percelen eikenboompjes langs hetWoud,f. 170.
    • 17 december. Deling, ten zuiden van die van het vorig jaar, f. 1224,-. Publiek verkocht elzen kool- en brandhout, aan de zuidkant van hetRietgeren in deZomp,samen f. 222,-.
    • 8 mei (Markeboek): besloten eikenboomen opBaereldte verkopen.
  • 1845: 5 februari. Eikensnoeihout.
    • 29 februari. Eikenboompjes aanPluimstra,f. 27,-.
  • 1846: 30 december. Delen uitgebaakt, ten noorden van de vorige, hetReigerskooigenaamd, f. 612,-.
  • 1847: 11 januari. Delen gelegd in het koolhout voor aan deOude Beek,f. 612,-.
    • 19 januari. Publieke verkoop van eikenbomen, f. 146,-.
  • 1849: Delen gelegd aan de noordoostkant van hetReigerskooi,f. 816,-. Publieke verkoop van eikenbomen, f. 157,-, en van elzen in hetKwade Riet.
  • 1850: Delen in hetWoud:hetWeezenboomenboschjeen voor aan het Woud in het koolhout, f. 612,-. (In 1790 werd bij ongeoorloofd hakken "op ijder groeneElsen Weze- of Distelboom"tot boete gesteld 1 gld. 10 st.: het was een paal die in de lengte over een voer werd gelegd.)
  • 1851: Publiek verkocht aan Pluimstra, f. 37,-.
  • 1853: Door de gecommitteerden delen gelegd, berekend op f. 816,-.
  • 1854: 2 januari. "Daaraan begonnen te werken voor den tijd van 6 dagen, toen werden wij alle door het dooie weer verhinderd, en die lente ook niet weer kunnen werken.".
  • 1858: 11 januari. Publieke verkoop: 4 percelen eiken, f. 71.-; 3 percelen essen, "daar de bas afgetrokken was",f. 29,-; 13 percelen elsenbrandhout inRietgeren voor de Beekhof, f. 117,-; 1 perceel in hetKluingatop hetBoerelt.
    • In januari deling gelegd langs het jonge hout, "van vroeger hetReigerskooigenaamd",f. 816,-.
    • 23 december. Publieke verkoop van elzenbrandhout in hetRiezigenhouwen elders.
  • 1862: 20 mei (Markeboek). Het onder de geërfden verdeelde hout mag niet worden gehakt of vervoerd dan van 1 december tot 15 maart.
  • 1863: Publiek verkocht 23 percelen elzen, aan de zuidkant langs het woud, "beginnende op hetBoerelt,door deKwade Rieteen vervolgens naVoorin",f. 536,-.
  • 1868: Delen gelegd, f. 1224,-
    • 19 mei (Markeboek). Een voorstel op de vergadering, om hetWoudte verkopen, wordt verworpen.
  • 1869: Publieke verkoop elzenbrandhout, f. 404,-.
    • 18 mei (Markeboek). Het bestuur stelt voor om al het hout in 4 jaar te verkopen en de ondergrond naar ieders aandeel te verdelen. Dit voorstel is ingetrokken, daar het "geheel onuitvoerbaar"wordt geacht. Aangenomen wordt het woud,"mits genoeg geldende",te verkopen.
    • 3 november (Markeboek). Buitengewone vergadering van de Liedermark. Er is een brief gekomen van de heer Van Spreekens, de nieuwe eigenaar van het Woud. Hij vraagt de medewerking van de inwoners van Beekbergen bij de sloop en het in cultuur brengen. De koopsom bedroeg f. 98.005,10. De uitgaven in deze zaak waren f. 2609,64. Op ieder 1/12 van een vol aandeel wordt uitbetaald f. 470,- en uit de markekas bijbetaald f. 484,34. "Nog dient hier niet onvermeld te blijven, dat in het laatstgenoemde jaar (1869) in de maand September het alom bekende en beroemde Bekbergwerwoud is verkocht. P.G. Sager, administarteur. P.S. Den 10 Junij 1871 is de laste boom van het Woud geveld".

Een volledige lijst van de namen der geërfden komt voor in een opstel van A. Aarsen in de Gelderse Volksalmanak 1899. De aandelen in deze lijst van 1868 waren het eigendom van ongeveer 70 personen. Sommige hadden bijvoorbeeld 1/108 van een vol 17e deel.

bewerken