Borkel en Schaft

voormalige gemeente in Noord-Brabant, Nederland

Borkel en Schaftis een voormaligeKempensegemeente in de Nederlandse provincieNoord-Brabant,die deel uitmaakt vanValkenswaard.Het wordt ook geschreven alsBorkel & Schaft.Het dorpBorkelhad in 2007 575 inwoners, en het dorpSchafthad er toen 166.
De gemeente Borkel en Schaft, die in 1810, na de annexatie van hetKoninkrijk Hollanddoor hetEerste Franse Keizerrijk,in het nieuwe departementMonden van de Rijnwas ontstaan door samenvoeging van de sinds 1795 bestaande gemeente Borkel en gemeente Schaft (beide rechterlijk onderdeel van het schoutambtBergeyk), was samengesteld uit verschillende kernen: de dorpenBorkelenSchaft,degehuchtenAchterste BrugenVoorste Brugen debuurtschappenDe Kapel,De Straot,De Hoek,Heuvel,Klein Borkel,'t PoterseindenKlein Schaft.In deze kleine kernen woonden in 2007 in totaal nog 368 mensen.

Borkel en Schaft
Plaats inNederlandVlag van Nederland
Borkel en Schaft (Noord-Brabant)
Borkel en Schaft
Situering
Provincie Vlag Noord-BrabantNoord-Brabant
Gemeente Vlag ValkenswaardValkenswaard
Coördinaten 51° 18′ NB, 5° 27′ OL
PortaalPortaalicoon Nederland
Borkel en Schaft in 1867

In tegenstelling totValkenswaardenDommelenis Borkel en Schaft agrarisch gebleven, al kreeg ook hettoerismemeer betekenis.

Geschiedenis

bewerken

De eerste grootschalige schriftelijke vermeldingen van Borkel vinden we terug in hetCijnsboekvan deHertog van Brabantvan 1340-1350. Borkel behoorde in deze periode tot het cijnsdorpEerseldat in 1325 de rechten van "vrijheid" verkreeg en daarmee werd de schepenbank van Eersel een feit. Uit deze bron valt op te maken dat Eersel op haar beurt onder de “Eeninge” van de Kempen viel. Deze relatie brengt ons terug naar het jaar 1203 wanneer deHertog van Brabant,deGraaf van Gelredit gebied in handen krijgt. We stellen dus dat Borkel vanaf 1203 deel uitmaakte van hetHertogdom Brabant.

In 1331 legt Hertog Jan III van Brabant in zijn uitgiftebrief aan in de inwoners van de DorpenBergeijkenWesterhoven- waaronder ook Borkel ressorteert - de oostelijke grens van Borkel vast. Uit deze uitgiftebrief blijkt dat deze grens reeds de rivierde Dommelheeft overschreden en dat ook Schaft binnen deze grens viel. Of het dorp Schaft in deze periode reeds bestond is niet uit de archieven op te maken.

De eerste vermeldingen van Schaft dateren zo'n 100 jaar later. In de periode 1440-1460 bestaan verschillende archieven waarin diverse grensconflicten tussen de inwoners vanWaalre,Valkenswaardversus de inwoners van Bergeijk,Achel,Lommel,Westerhoven,Borkel en Schaft worden beslecht in het voordeel van de inwoners van Borkel en Schaft waardoor de grens metValkenswaardgeleidelijk aan uitbreidde in oostelijke richting.

In 1468 verkrijgtBergeijk,Westerhoven,Riethoven,Dommelenen Borkel en Schaft haar eigen Schepenbank. Hierdoor zou Borkel de komende eeuwen onder Bergeijk vallen. Vanaf de 17e eeuw had zowel Borkel als Schaft apart alsook de combinatie Borkel en Schaft meer financiële autonomie.

Tussen 1745 en 1750 ontstonden wederom geschillen tussen de inwoners van Valkenswaard en Borkel en Schaft over de begrenzing van hun grondgebieden. Er kwam een conventie van de Schaft die inhield dat het bijna 600 hectare metende gehucht door een herziene grensbepaling geheel separaat van Valkenswaard kwam te liggen.

Vanaf 1795 waren Borkel en Schaft aparte municipaliteiten inBataafs-Brabantin deBataafse Republiek.Vanaf 1803 waren ze twee aparte gemeenten, vanaf 1807 in hetdepartement Brabantin hetKoninkrijk Holland.Voor wat betreft de rechtspraak vielen beide gemeenten, samen met Westerhoven en Riethoven, vanaf 1803 onder hetschoutambtBergeijk.

Samenvoeging

bewerken

In 1810 werden de gemeente Borkel en de gemeente Schaft na de annexatie van hetdepartement Brabantdoor hetEerste Franse Keizerrijk(later dat jaar gevolgd door annexatie van het heleKoninkrijk Holland) ten gevolge van het keizerlijk decreet van 14 mei 1810 samengevoegd tot een gezamenlijke, zelfstandige gemeente in het nieuwe departementMonden van de Rijn.In 1857 werd een gemeentehuis gebouwd.

In 1866 werd een spoorlijn van Valkenswaard naarAchelaangelegd. Deze kreeg in 1921 eenhaltete Borkel en Schaft, maar in 1939 werd deze alweer opgeheven.

De gemeente heeft bestaan tot 1 mei 1934, toen Borkel en Schaft bij Valkenswaard werd gevoegd.

Tweelingkapel

bewerken

In 1950 en 1951 werd een tweetal vrijwel identieke Mariakapelletjes gebouwd, één in Borkel en een in Schaft staande langs de Dorpsstraat. Het zijn dankkapelletjes die gebouwd zijn krachtens een tijdens deTweede Wereldoorloggedane gelofte. De kapelletjes zijn van baksteen, en ze bevatten een Mariabeeld met kind. Ze worden beide door de buurtbewoners onderhouden.

Natuur en landschap

bewerken

Borkel en Schaft liggen in hetDommeldal,dat naar het noorden toe langs en door DeMalpiestroomt, waar we bos, heide en vennen aantreffen en, direct ten noorden van het dorp, ook beemden en moerasbossen. Stroomopwaarts van het dorp vindt men eveneens beemden, waarna de Dommel, voorbij de buurtschap Achterste Brug, langs het natuurgebiedPlateaux-Hagevenstroomt, dat deels in de gemeentePelten deels in de gemeenteBergeijkligt.

Naar het westen toe zijn er zandige akkers en naaldbossen, en daar weer ten westen van vindt men een grootschalige heideontginning. Naar het oosten toe vindt men, in de gemeenteHeeze-Leende,de trappistenabdijAchelse Kluis.Het dal van deTongelreep,eens door de monniken in cultuur gebracht, heeft weer een natuurlijke bestemming gekregen.

Geboren en/of woonachtig in Borkel en Schaft

bewerken

Zie ook

bewerken
bewerken