Buslijn 49 (Amsterdam)

Amsterdam

Buslijn 49is een buslijn geëxploiteerd door hetGVBin het stadsdeelAmsterdam-Zuidoosten het stadsgebiedWeespdieStation Bijlmer ArenAverbindt metDriemondenstation Weesp.Er hebben sinds 1965 4 buslijnen met dit lijnnummer bestaan; de huidige lijn 49 wordt gereden met bussen uitgarage Zuid.

Geschiedenis

bewerken

Lijn 49 I

bewerken
Een door het GVB gehuurde touringcar verzorgde de dienst tijdens deoliecrisis.7 januari 1974

De eerste lijn 49 werd ingesteld op 5 september 1965 als spitsuur sneldienst tussenBuitenvelderten hetCentraalstation.De lijn begon in dede Cuserstraaten reed via deBuitenveldertselaan,van Boshuizenstraat,Europaboulevard,Scheldestraat,Ferdinand Bolstraat,Vijzelstraat,RokinenDamraknaar hetStationsplein.De lijn reed in de ochtendspits vanaf Buitenveldert en in de middagspits naar Buitenveldert. Er gold eenuitstapverbodin de ochtendspits in Buitenveldert en in het centrum eeninstapverbod,in de middagspits was dit omgekeerd. Met de instelling van deze lijn kreeg Buitenveldert, alleen in de spitsuren, een rechtstreekse verbinding met het Centraalstation. Buiten de spits moest men blijven overstappen. Volgens de notaLijnen voor morgenwaarbij onder meertram 25zou worden opgeheven zou lijn 49 worden bevorderd tot volwaardige daglijn. Doordat het grootste deel van de plannen uiteindelijk na protest niet door ging bleef lijn 49 een spitslijn.

Later verschenen er extra ritten tussen de van Nijenrodeweg en het Centraalstation. Op 25 september 1972 werd de lijnop proefdoorgetrokken naar de Amstelveense kantorenwijkKronenburg.Lijn 49 werd hierdoor een integratielijn waarop het GVB metMaarse & Kroonsamenwerkte maar zelf alle ritten uitvoerde. Ander verschil met mede-integratielijnen65/66en69(welke lijn tot 1980 ook uitsluitend met GVB-bussen reed) was dat naast het M&K-tarief ook de 2-rittenkaarten zonder overstap van het GVB geldig waren. Lijn 49 ging nu in beide richtingen rijden en ook het in en uitstapverbod verviel omdat er nu ook een belangrijke tegenspitsrichting was. De lijn had in Kronenburg een ochtendspits eindpunt en een middagspitseindpunt. In de ochtendspits werd vanaf deBeneluxbaangereden via de Saskia van Uylenburgweg, Laan van Kronenburg enUilenstede.In de middagspits werd begonnen op de Saskia van Uylenburgweg. In 1973 fuseerde M&K met NBM totCentraal Nederlanden werd de doortrekking definitief.

Door de aanleg van de vrije baan vantramlijn 16in de Ferdinand Bolstraat in het kader van het planLijnen voor morgenwerd de lijn verlegd via deHobbemakadewat later definitief werd. Met de verlegging stadinwaarts via het Damrak en deNieuwezijds Voorburgwalmet een eindpunt op dePrins Hendrikkadenaast hetPrins Hendrikplantsoenontstond de uiteindelijke route. Op 17 september 1984 werd de lijn voor een jaar ingekort tot hetWeteringcircuitin verband met werkzaamheden bij hetMuntplein.

Lijn 49 reed vanuit garage Zuid (tot 1980 gevestigd in Oost) maar werd tussendoor (o.a. 1977 en 1984) ook uitgevoerd doorWestbussenmetEnhabo-chauffeurs. De bussen die 's ochtends dienstdeden op lijn 49 (enlijn 46) reden 's middags op o.a.lijn 8en60/61of omgekeerd.

Met de opening vanmetrolijn 51werd lijn 49 op 30 november 1990 opgeheven. Een andere reden was dat de lijn passagiers had verloren aan de komst en uitbreiding vanbuslijn 67die eveneens werd opgeheven.

Lijn 49 II

bewerken

De tweede lijn 49 werd ingesteld op 23 september 1991 ter vervanging van de extra ritten op lijn18en de spitsdoortrekking van lijn36naar station Lelylaan. Deze lijn 49 reed vanuit garage West tussen station Sloterdijk en deJohan Huizingalaan.In 1992 werd de lijn doorgetrokken naar station Zuid. In september 1993 ging de lijn vanuit noord rijden omdat door de bezuinigingen minder bussen en chauffeurs nodig waren en noord chauffeurs over had om in mei 1994 weer geheel te verdwijnen.

Lijn 49 III

bewerken

In 2001 kwam er een derde lijn 49 die de avond- en weekendritten vanbuslijn 48tussen het Centraal Station en Zaanstraat overnam. Hierdoor kregen de passagiers een duidelijk verschil tussen de lange en korte ritten van lijn 48. Ook deze lijn 49 reed vanuitgarage Noordin combinatie met lijn 35 tot aan de opheffing in december 2004 toen lijn 48 op alle dagen en tijden de lange route ging rijden.

Huidige lijn 49 en lijn 249

bewerken
De in 2011 afgevoerde 108 richtingWeesp.De foto is gemaakt op stationsplein vanBijlmer ArenA.

De huidige lijn 49 wordt ingesteld op 28 mei 2006 in het kader van de optimalisatie van het lijnennet van het GVB. Het GVB nam de concessie inDiemenover vanConnexxionwaarbij hetlijn 177in tweeën knipte;lijn 44op het noordelijk deel naar Diemen en lijn 49 op het zuidelijk deel naar Weesp. Lijn 49 rijdt van Station Bijlmer via Karspeldreef, metrostationGaasperplasen Driemond naar station Weesp waarbij via Aetsveld en het industrieterrein werd gereden. Opvallend was dat de route door Aetsveld in beide richtingen via dezelfde lus in één richting werd bereden.

Daarnaast kwamen er twee scholierenritten onder het lijnnummer 249 tussen Weesp en Duivendrecht waarbij er in de Bijlmermeer via Gein, Reigersbos en Holendrecht wordt gereden.

Op 9 december 2011 werd lijn 49 sterk ingekrompen; in plaats van Aetsveld en het industrieterrein te bedienen rijdt de lijn nu via de kortste route naar het station en alleen nog maar van maandag tot en met vrijdag overdag. Hierdoor is het tot Amsterdam Zuidoost behorende dorp Driemond buiten die tijden van openbaar vervoer verstoken.

In december 2012 kwam ook de middagrit van lijn 249 te vervallen. Per 7 april 2019 is ook de ochtendrit vervallen.[1]

Lijn 49 en 149

bewerken

Van 6 juni 2017 tot 27 augustus 2017 was in verband met de renovatie van deGeinbrug N236lijn 49 tijdelijk ingekort tot de Gaasperplas met aansluitend een lijn 149 met een kleine bus naar Weesp die bij Driemond gebruik maakte van een tijdelijkepontonbrugvan Gein-Noord naar Gein-Zuid over hetGein.Vanaf 3 juli was lijn 149 in verband met rijtijdproblemen door de drukte, waardoor de rijtijd niet kon worden gehaald, ingekort tot de Casparuslaan bij deRoskambrugwaar voor station Weesp kon worden overgestapt opConnexxionbuslijn 106.Lijn 249 reed om via de snelweg.[2]

Van 3 februari tot 10 december 2018 vond er een proef plaats met vraaggericht openbaar vervoer tussen Gaasperplas, Driemond en Weesp. In de avonduren en weekeinde rijdt dan eenbelbusonder de naam "Mokumflex" uitgevoerd door taxibedrijf RMC. In tegenstelling tot lijn 49 reed de belbus ook een rondje door Driemond waarbij vier haltes worden aangedaan. Het vervoer was gedurende het experiment gratis.[3]Sinds 1 juli 2020 rijdt taxibedrijfStaxiin opdracht van de gemeente Amsterdam het Mokumflex-vervoer.[4]