Buslijn 58 (Amsterdam)

Amsterdam

Buslijn 58is een Amsterdamse pendelbuslijn van hetGVBdie destations Duivendrecht,Van der MadewegenOveramstelmet elkaar verbindt.

Lijn 58 rijdt sinds 2009 bij groot onderhoud aan de metro in de zomervakantie (behalve in de periode 2010-2012); in 2015 werd station Van der Madeweg niet aangedaan. Lijn 58 is de derde buslijn die dit nummer draagt en wordt gereden met bussen uit garage Zuid.

Geschiedenis

bewerken

De andere lijnen die dit nummer droegen, hieronder aangeduid met I en II, reden van 1973 tot 1977 en van 1978 tot 1981:

Lijn 58 I

bewerken
Een bus van Centraal Nederland op lijn 58 voor het Amstelstation, maart 1977

De eerste lijn 58 werd op 30 september 1973 ingesteld van hetAmstelstationvia deDuivendrechtsebrugen deGooisehulpweglangs Duivendrecht naar het nieuwebusstation Kraaiennestin deBijlmermeer.De lijn was een samenwerkingsverband tussen de toenmalige, pas opgerichte streekvervoerderCentraal Nederland(CN). Deze was voortgekomen uitMaarse & KroonenNBM) en het GVB Amsterdam.

Bijlmertraject

bewerken

Het Bijlmertraject bestond uitKraaiennestKarspeldreef-GanzenhoefElsrijkdreef-DaalwijkdreefGooisehulpweg.De reistijd kon van dag tot dag flink verschillen omdat de bussen regelmatig in defilekwamen vast te staan, vooral op de Rozenburglaan, rond deDuivendrechtsebrugen op de slecht bestrate serpetineachtige Gooisehulpweg.

Streekbussen

bewerken

Enkele stadsinwaartse haltes op deDaalwijkdreeflagen in de gemeenteDiemen,waardoor men op lijn 58streekbussenin moest zetten. Een bepaling van deCommissie Vergunningen Personenvervoerverbood namelijk dat GVB-bussen die haltes gebruikten. Er werden bussen van CN gebruikt, afkomstig uit degarage in de Van Musschenbroekstraat.Deze werden in de hoofdgarage West van het GVB voor de dienst in het GVB-netwerk voorzien van eenstempelautomaaten een mobilofoon. Ideaal voor stadsgebruik waren deze streekbussen niet, want de achter elkaar geplaatste rijen van vier stoelen op een verhoging lieten maar een smal gangpad open, waarbij staande passagiers zich moeilijk konden vasthouden. In een volle bus konden uitstappers ook moeilijk de enige uitstapdeur bereiken.

Ook logistiek was het gebruik van CN-bussen lastig: dreigde er een uit te vallen, dan moest men een CN-bus van lijn 56 halen, die dan op zijn beurt door een GVB-wachtbuswerd vervangen. De andere gezamelijk gereden lijnen (56, Bijlmermeer – Weteringschansen65/66, Leidseplein – Amstelveen-Zuid) hadden dit probleem in mindere mate omdat hier de helft van de diensten door GVB stadsbussen werd gereden.

Geplande verlenging, vervanging door lijn 54

bewerken

In 1976 had men het plan lijn 58 te verlengen naar de nieuwbouw inHolendrechtmaar dit ging niet door. In plaats daarvan kwam in aanvulling op CNlijn 20en25pendelbuslijn 54 die in de praktijk blanco was ingefilmd met aan de lummelhaken een geel bordje met de aanduiding "P-bus", dit omdat streekvervoerderFlevodienst(dochterbedrijf vanVAD) al eenlijn 54had rijden van het busstation aan de Van Musschenbroekstraat viaDiemennaarLelystad.

Vervanging door lijn 50/51

bewerken

Op 16 oktober 1977 ging deOostlijnmetrorijden en werd hetBijlmerbusnetvernieuwd.Lijn 55werd ingekort tot Centraal Station – Weesperplein, het traject in de Bijlmer van lijn 55, 56 en 58 werd vervangen doorringlijn 50/51.Vanwege een herverdeling van het CN-wagenpark werden er in de laatste week (ook) gewone streekbussen ingezet.

Lijn 58 II

bewerken

In december 1978 kwam er een nieuwe lijn 58 van het pas geopendestation Amsterdam ZuidnaarAmstelstation(een traject dat oorspronkelijk bedoeld was voorbuslijn 8). Deze lijn 58 werd gereden door het GVB; aanvankelijk met bussen uit garage West. Wegens de opheffing van lijn 55 vanwege de doortrekking van de metro naar Centraal Station, werd lijn 58 ingaande de winterdienst op 13 oktober 1980 naar de nieuwe garage Zuid (ook een samenwerking tussen GVB en CN) overgeplaatst, totdat ook deze in 1981 werd opgeheven. Een deel van de route werd per 5 oktober 1981 doorBijlmerlijn 53(in 1983 vernummerd tot lijn 60) overgenomen.