Dam (waterkering)

waterkering

Eendamis een dwars door eenwatergelegen afsluiting, bedoeld om vissen te vangen, water tekerenof te beheersen ten behoeve van bijvoorbeeldinpoldering,energieopwekking voor met name de mijnindustrie, ofwegenaanleg.Natuurlijke dammen worden gebouwd doorbeversenstuwdammendoor mensen.

Dam van deCanadese beverinLassen Volcanic National Park
DeOosterscheldekeringbij storm
Glines Canyon Dam in deElwha(V.S.). Hier zijn vijf inkepingen te zien in de dam tijdens het verwijderingsproject dat een jarenlang proces was om de natuur te herstellen.
Bamboevlotten naast destuwin de rivier Ciujung bij Pamarajan
Sawalandschapin de Preanger Regentschappen ter hoogte van halte Tjilamé,Bandung,West-Java

Wereldwijd zijn er zo'n 45.000 dammen aangelegd door mensen, waarvan er 5000 inEuropazijn. Begin twintigste eeuw werden de eerste dammen van Europa gebouwd en in de jaren zeventig en tachtig kwam er een snelle groei van het aantal dammen. In Europa zijn ze met name gebouwd in rivieren in deAlpenlanden,in het noordwesten van hetVerenigd Koninkrijken in het noorden vanSpanje.Dammen en meren worden ingezet bij deirrigatievan landbouwgebieden, om de waterstand van de rivier te controleren, voor de drinkwatervoorziening en voor recreatiedoeleinden. Buiten Europa wordt 20% van de dammen gebruikt voor energieopwekking, binnen Europa ligt dit op 70%.[1]

De oudste bij naam bekende dam is deDrususdam,omstreeks12 v.Chr.aangelegd door deRomeinen.De bekendste dammen inNederlandmaken onderdeel van deDeltawerken.DeAfsluitdijkis met 30 kilometer de langste dam van Nederland. Dergelijke dammen zijn bedoeld om het waterniveau in grote binnenwateren te reguleren en het laaggelegen omliggende land te beschermen.BelgiëenSurinamekennen, in tegenstelling tot Nederland, enkele stuwdammen. Een stuwdam bevat vaak eenwaterkrachtcentraleen heeft daarmee vaak als belangrijkste functie het opwekken vanenergie.Vanwege de negatieve ecologische impact worden tegenwoordig dammen weer afgebroken.

Dammen en plaatsnamen

bewerken
ZieDam (toponiem)voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

VeelNederlandseplaatsnamendanken hun naam aan een dergelijke afsluiting. Het was een plaats waar het verkeer naartoe werd geleid, en op dergelijke plaatsen ontstond bebouwing. Hoewel dam-namen ook op andere manieren ontstaan zijn, heten veel plaatsen naar het water waarin de dam was gelegen, met als tweede deel het woord dam, bijvoorbeeld:

Alhoewel het woord "dam" in veel talen is overgenomen zijn dam-plaatsen gemeengoed in Nederland. In België komt de naamDammevoor.

Pendam, pending, penningsdijk

bewerken

In het noorden van Nederland worden een dam, met name als deze voorkomen in een watergang, ook wel pendam genoemd. Het woord pennen betekent het vasthouden of tegenhouden van water. Kades langswatergangenworden ook welpenningofpendinggenoemd. Omdat het woord niet meer als zodanig werd herkend, werd het soms verlengd totpenningsdijk(feitelijk eentautologie).

Zie ook

bewerken
Zie de categorieDamsvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.