Eerste luitenant

militaire rang

Eersteluitenantis bij delandmacht,Koninklijke Marechausseeen deluchtmachteenmilitaire rang.Bij deKoninklijke Marineheet de met eerste luitenant overeenkomstige rangluitenant-ter-zee der tweede klasse,soms wordt hier de niet officiële term "jc of jongste categorie" aan toegevoegd als extra onderscheid ten opzichte van de naast hogere rang van "oudste categorie".

De rang wordt bij deKoninklijke Luchtmachtafgekort tot ELT, bij deKoninklijke Landmachten Koninklijke Marechaussee tot ELNT, bij hetKorps Marinierstot ELNTMARNS en de bij Koninklijke Marine tot LTZ2.

Een eerste luitenant is eenofficier.

Voor officieren met een opleidingsachtergrond op deKoninklijke Militaire Academie(KMA) – en vroeger ook het OCOSD, het opleidingscentrum officieren van speciale diensten – is deze rang na een eerste functievervulling van twee jaar of zelfs eerder te behalen[1].In de eerste functievervulling zijn zij bevorderd van cadet-vaandrig naar tweede luitenant.

Ook komt het voor dat onderofficieren die uitmuntend functioneren rechtstreeks tot eerste luitenant worden bevorderd, zonder tussenkomst van de KMA. Deze zogeheten "uitlopers" bereiken veelal maximaal de eindrang van kapitein. Dit omdat ze als onderofficier al de hoogste rang (adjudant) bereikt hadden en dus vaak al ouder dan 50 jaar zijn. In uitzonderlijke gevallen is de rang van majoor te bereiken, een en ander is echter afhankelijk van een eventueel gevolgdehbo- of academische studie en vooral ook van de leeftijd.

De laatste categorie rechtstreeks aangestelde officieren zijn de specialisten, de "speccers" (vaak geplaatst op een CIMIC- of IDEA-functie). Dit zijn civiele specialisten (medici, fysiotherapeuten, journalisten, bouwkundigen, juristen). Deze worden veelal na een elfweekse KMA-speccer-opleiding bevorderd tot officier. Bij toekenning van hun rang wordt gekeken naar de civiele equivalent in salaris/status (meestal vanaf kapitein) en werkervaring. Vaklieden op het gebied van verpleging, logistiek en douane worden meestal na de eerder genoemde elfweekse opleiding bevorderd tot eerste luitenant.

Rangonderscheidingstekens bij de Nederlandse krijgsmacht

bewerken
Koninklijke Marine Koninklijke Landmacht Koninklijke Luchtmacht Koninklijke Marechaussee
Luitenant-ter-zee der tweede klasse
Mijnheer/Mevrouw
(bij het Korps Mariniers:eerste luitenant)
Eerste luitenant
Luitenant
Eerste luitenant Eerste luitenant

Officiersrangen (van hoog naar laag)

bewerken

Zie ook

bewerken