Elden (Nederland)

dorp in de Gelderse gemeente Arnhem, Nederland

Eldenis een Nederlands dorp envoormalige gemeentein de Nederlandse provincieGelderland.Na de bouw en groei van de omliggende wijken is Elden een deel vanArnhem-Zuidgeworden. De oude dorpskern en de bijzondere ligging zijn echter gehandhaafd. Elden ligt ingesloten tussen de Arnhemse wijkenDe Laar,Elderveld,het bedrijventerrein Overmaat enGelreDome.

Elden
Wijk vanVlag ArnhemArnhem
Kerngegevens
Provincie Vlag GelderlandGelderland
Gemeente Vlag ArnhemArnhem
Stadsdeel Arnhem-Zuid
Coördinaten 51°57'29 "NB, 5°52'55" OL
Oppervlakte 1,87 km²
- land 1,81 km²
- water 0,06 km²
Inwoners
(2023)
2.905[1]
(1.553 inw./km²)
Woning­voorraad 1.113 woningen[1]
Overig
Postcode(s) 6842
Woonplaats(BAG) Arnhem

Geschiedenis

bewerken
Bonifatiuskerk(1866)

De herkomst van de naam Elden is onduidelijk. Het werd voor het eerst alsEltigenoemd in 855 als bezit van kloosterWerdenbijEssen.Vermoedelijk werd de Eldense polder al eerder bewoond en gebruikt. In deBronstijdliep de handelsroute tussen Engeland/Ierland en Oost-Europa waarschijnlijk door dit gebied. Ook is bekend dat deRomeineneencastellumhadden inMeinerswijk.

Tussen1316en1322kreeg de plaatselijke kapel de status van kerk, waarmee Elden een zelfstandige parochie werd. Het kerkgebouw werd daarna vergroot met een gotisch koor. De eerste bekende Eldense bebouwing is de Bonifatiuskerk, die nog steeds deel uitmaakt van het oude dorpsgezicht. De beschrijving van dit gebouw is aangetroffen in een oorkonde uit 1491. Na de Middeleeuwen stagneerde de groei van de plaats.

In denapoleontische tijdwerd Elden ingedeeld bijHuissen.Op 17 december 1813 werd Elden losgemaakt van Huissen en een zelfstandige gemeente. Al snel ging Elden op 1 januari 1818 op in de gemeenteElstom vervolgens in 1966 door de gemeenteArnhemgeannexeerd te worden. In het gebied van de voormalige dorpspolder Elden zijn de Arnhemse wijken Appelgaard,De Laar,ElderveldenRijkerswoerdgebouwd.

Van 1908 tot 1920 was Elden een stopplaats aan de tramlijn vanArnhem naar Lent.

Voorzieningen

bewerken

Het centrum van het dorp wordt gevormd doorDe Brink.Verder beschikt het dorp over twee basisscholen, twee kerken, een dorpshuis, een dienstencentrum voor ouderen, enkele woon-zorgcomplexen en enkele (medische) zorgvoorzieningen. Aan de westkant van Elden liggen meerdere sportvoorzieningen met onder meerVoetbalvereniging Eldeniaen een tennisvereniging.

Sinds april 2016 is voor de duur van minimaal vijf jaar eenazcvan het COA gevestigd in het gebouw van het voormalige verpleeghuis 'Elderhoeve'. Ten zuiden van Elden ligt het kantorenparkDe Gelderse Poortmet daarin het woon-zorgcomplex 'Eldenstaete'.

Bezienswaardigheden

bewerken

In Elden liggen 15gemeentelijke monumenten[2]en 3rijksmonumenten.[3]DeOosterse plataanuit 1775-1785 aan deHuissensedijk,nabij de Bonifatiuskerk is door deBomenstichtingaangewezen als een van de 15 meest bijzondere bomen van Gelderland.[4]

Verenigingen en activiteiten

bewerken
Doorloopplaats tijdens de Vierdaagse

De 50-kilometerroute op de eerste dag van deNijmeegse Vierdaagseloopt door Elden. Elden kent verschillende verenigingen:

  • Carnavalsvereniging De Meulewiekers Elden
  • Carnavalsvereniging De Marskoppen Arnhem
  • Dorpsvereniging Elden
  • Hengelsportvereniging Elden (HSV Elden)
  • Historische Kring Elden (HKE)
  • Muziekvereniging Crescendo
  • Tennisvereniging Elden (TV Elden)
  • Voetbalvereniging Eldenia
  • Volkstuinvereniging "Elden"
  • Wielerclub "Niet te hert" Elden

Bereikbaarheid

bewerken

Aan de oostzijde van Elden ligt deA325waardoor het dorp met de naburige wijkKronenburgaansluiting heeft op de provinciale autosnelweg. Autoverkeer komt ook het dorp binnen via deBurgemeester Matsersingelen deBatavierenweg.

Door middel vanstreekbuslijn 14is Elden verbonden met zowel het centrum van de stad Arnhem (Arnhem Centraal) als Nijmegen (Nijmegen Centraal).

Bekende Eldenaren

bewerken

Bronnen

bewerken
Zie de categorieElden, NetherlandsvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.