Floëem

Weefsel bij planten

Floëem(afgeleid van hetGrieksewoord φλόος (phloos) "bast" ) is een typeweefselbijplanten.Het ligt in de vaatbundels en bestaat uit verschillende typencellen:zeefvaten of bastvaten, zeefcellen en begeleidende cellen. Het zorgt voor het transport van deassimilaten.

Microscopische doorsnede van eenmonocotylestengel. Het floëem is de ronde bundel cellen, aangegeven met de pijl. Erboven zit hetxyleem(de grote cellen).

De assimilaten worden doorfotosynthesein debladerenonder invloed van licht aangemaakt en via het floëem naar alle andere delen van de plant getransporteerd en kunnen eventueel na omzetting in andere stoffen (zoals eiwitten, oliën en vetten) alsreservestoffenworden opgeslagen.

Bij onvoldoende productie van assimilaten kan een omgekeerd transport plaatsvinden vanuitparenchymaireopslagweefsels. Dit kan onder andere optreden bij het uitlopen vanbomenin het voorjaar of bij beschadiging van bovengrondse delen van de plant. Door het floëem kan dus in twee richtingen het transport plaatsvinden.

Hetxyleem,eveneens aanwezig in vaatbundels, zorgt daarentegen voor het transport van water met de daarin opgeloste nutriënten. Het watertransport in het xyleem is maar in één richting: naar de bladeren ('omhoog').

Structuur en vorming

bewerken
Diagram van floëemcellen.Het floëem bestaat uit verschillende celtypen die efficiënt transport van water en fotosyntheseproducten mogelijk maken.
Diagram van floëemcellen.Het floëem bestaat uit verschillende celtypen die efficiënt transport van water en fotosyntheseproducten mogelijk maken.

Men maakt onderscheid tussen

  • primair floëem,dat door hettopmeristeemwordt aangelegd, vaak invaatbundels.Bijtweezaadlobbigenzijn de vaatbundels in de stengel (gezien op de dwarse doorsnede) ringvormig gerangschikt. Bij deeenzaadlobbigenliggen de vaatbundels in de stengel verspreid. In dewortelsligt het primair floëem niet in een vaatbundel, maar in een ander patroon (verschillend voor een- en tweezaadlobbigen).
  • secundair floëem,dat door eencambiumwordt aangelegd, meestal in debast.

In detweezaadlobbigenis er een overgangsstadium tussen primair en secundair floëem, omdat bij grotere planten vaatbundels in de stengel niet meer aangelegd worden in een ringvormige rangschikking maar in een gesloten ring. Als er eenmaal een gesloten ring is gaat het cambium het floëem vormen.

Het transport van assimilaten gebeurt doorzeefvatenofzeefcellen.De zeefcellen hebben vaak een dunne celwand. Volwassen zeefvaten hebben daarentegen een sterk ontwikkelde primaire celwand, een zogenoemde 'dubbele' primaire wand. Deze cellen hebben nog wel een levende inhoud, maar hebben geen celkern meer en hebben de typische organellen verloren. Onderling zijn ze verbonden doorporiën(kleine gaatjes), die bij elkaar liggen in een groepje, de zeefvelden.

Een zeefvatelement is voor zijn energievoorziening afhankelijk van één of meerderebegeleidende cellen(zustercellen). Zo'n begeleidende cel is metabolisch zeer actief en zorgt onder andere voor eiwitsynthese. Het cytoplasma van een begeleidende cel staat viaplasmodesmatain verbinding met een zeefvatelement.

Floëem bij verschillende plantengroepen

bewerken

Alleen bijbedektzadigenkomen zeefvaten (soms wel aangeduid alsbastvaten) voor. Een zeefvat bestaat uit een lange rij boven elkaar liggendecellen,zeefvatledengeheten. De poriën zijn groter dan bij zeefcellen, al is de diameter meestal minder dan 2micrometer,en de groepjes waarin ze bij elkaar liggen zijn meestal duidelijker dan bij zeefcellen. Zo'n groepje wordt eenzeefveldgenoemd, tenzij zij zeer duidelijk is: zij wordt dan eenzeefplaatgenoemd.

Bij denaaktzadigenkomen geen zeefvaten voor, maar zeefcellen. Hier zijn de gaatjes veel kleiner. Wel komen ze in groepjes voor maar ook die zijn veel kleiner: deze worden niet aangeduid als zeefveld maar als zeefstippel.

In planten uit dekomkommerfamiliebevinden zich twee verschillende systemen van floëem. Buiten de gewone bundels bevinden zich kleine zeefvaten die waarschijnlijk aminozuren en mogelijk signaalstoffen vervoeren.[1]

Dwarsdoorsnede door het floëem van eenCucurbita pepostengel. si = dwarswanden van jonge zeefvaten, p = floëemparenchym, c =cambium.
Lengtedoorsnede van het floëem van eenCucurbita pepostengel. Er zijn drie zeefvaten. q = dwarswand, si = jonge zeefplaten, x en l = plaats waar de zeefvaten gevormd worden. z = parenchymatische cellen tussen zeefvaten.
Dwarsdoorsnede van eenvlasstengel.1=merg;2=primair xyleem;3=xyleem;4=floëem; 5=sclerenchym(bastvezel); 6=cortex;7=epidermis.
Zie de categoriePhloemvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.