Hanns Albin Rauter

Oostenrijks politicus en militair, SS-Obergruppenführer en Waffen-SS-generaal (1895–1949)

Johann Baptist Albin (Hanns Albin) Rauter(Klagenfurt,4 februari1895Den Haag,25 maart1949) was een Oostenrijker die tijdens deTweede Wereldoorlog in Nederlandde hoogste vertegenwoordiger van deSSwas en als zodanig hoofdverantwoordelijke voor vervolging en onderdrukking van het Nederlandse verzet en medeverantwoordelijke voor de deportatie van de Nederlandse Joden. Nadat hij in maart 1945 bij toeval werd beschoten door verzetsmensen in de buurt van DeWoeste Hoeveop de Veluwe, lieten de Duitse autoriteiten als represaille 263 mensen executeren. Na de oorlog werd Rauter ter dood veroordeeld en geëxecuteerd.

Johann Baptist Albin Rauter
Hanns Albin Rauter als SS-Brigadeführer (1939)
Hanns Albin Rauter als SS-Brigadeführer (1939)
Geboren 4 februari1895
Klagenfurt,Oostenrijk-Hongarije
Overleden 25 maart1949
Den Haag,Nederland
Regio Land Östereich[1]
Land Vlag van nazi-Duitslandnazi-Duitsland
Politieke partij NSDAP
Partner Else Auguste Wilhelmine Rauter (geb. Lauter) (1917-2005)[2]
Religie Katholiek:kerkuittredingop 26 oktober 1936 daarnaGottgläubig[1][3]
Höhere SS- und Polizeiführerin Nederland
Aangetreden 24 mei 1940[4]
Einde termijn 8 mei 1945[4]
Leider(s) Heinrich Himmler
Voorganger Ambt opericht
Opvolger Ambt opgeheven
Parlementslidin deRijksdag
Aangetreden 27 oktober 1938[1]
Einde termijn 8 mei 1945[1]
Leider(s) Adolf Hitler
PortaalPortaalicoon Politiek

In de jaren 1940–1945 vervulde Rauter in het bezetteNederlandin de rang vanObergruppenführerde functies vanhöhere SS- und PolizeiführerenGeneralkommissar für das Sicherheitswesen.Daarmee was hij een van de voornaamste leiders van hetDuitse bestuur.Zijn superieuren waren SS-leiderHeinrich HimmlerenrijkscommissarisArthur Seyss-Inquart.

Achtergrond

bewerken

Rauter volgde een technische opleiding aan de universiteit vanGraz.Toen deEerste Wereldoorloguitbrak, meldde hij zich vrijwillig als soldaat. Na afloop van de oorlog nam hij deel aan deKarinthische Vrijheidsstrijd.In 1921 was hij bij een soortgelijke strijd inOpper-Sileziëbetrokken. In datzelfde jaar was hij tevens medeoprichter van deantisemitischegroeperingSteirischer Heimatschutz,waarin hij een leidinggevende positie bekleedde.

In 1921 ontmoette Rauter voor de eerste keerAdolf Hitler.De door de nazi's voorgestane rassenleer (die onder meer tot dedeportatievan en moord opJoden,Slavenenzigeunerszou leiden) kon geheel op zijn instemming rekenen. In Oostenrijk werkte hij voor de nazi's, maar in 1933 moest hij naar Duitsland uitwijken vanwege onder meer zijn deelname aan een staatsgreep (de zogenaamdePfrimer-Putsch) die uitging vanFreikorps-achtige, paramilitaire groeperingen. Van 1934 tot 1938 was hij belast met illegale hulpverlening aan Oostenrijk; op 27 oktober 1938, na deAnschluss,werd hij voor Wenen lid van deDuitse Rijksdag.Hij trad toe tot de rangen van deSA,maar stapte in 1935 naar de SS over, waar hij binnen enkele jaren een generaalsrang bereikte. Tot 1940 diende hij als stafofficier onder de beruchteVon dem Bach-Zelewskiin de Silezische hoofdstadBreslau( "SS-Oberabschnitt Südost" ) en was daar betrokken bij anti-Joodse acties. In 1939 werd hij totSS-Brigadeführerbevorderd (in rang overeenkomend met eenbrigadegeneraal).

In 1937 trad Rauter in het huwelijk met een 22 jaar jongere vrouw, een verbintenis waaruit vijf kinderen voortkwamen.

Rol tijdens de oorlog

bewerken
Hanns Albin Rauter, SS-ObergruppenführerAugust HeißmeyerenFriedrich Wimmerbezoeken de Reichsschule in Valkenburg, 6 juli 1943.
Propagandafilmuit januari 1942 van deFilmdienst derNSB.Rauter neemt afscheid van 150 man van deNederlandse SSdie naar hetoostfrontvertrekken.

Na de bezetting van Nederland doornazi-Duitslandwerd Rauter op 23 mei 1940 tot "Generalkommissar für das Sicherheitswesen"alsmede tot"höherer SS- und Polizeiführer Nordwest"benoemd en in 1941 en 1943 tot hogere SS-generaalsrangen bevorderd. Generaal Rauter zette zich vol overtuiging in voor de deportatie van de Joodse Nederlanders naarconcentratie-envernietigingskampen(juli 1942 - september 1943): "We willen alleen maar genezen worden van deze kwelling [Qual] en het Joodse vraagstuk moet definitief en totaal worden opgelost ".[5]Begin oktober 1943 was hij samen met andere hoge SS-officieren en partijfunctionarissen onder het gehoor van Himmler, toen deze in zijnPoznań-toesprakenklare taal sprak over de inmiddels al vergevorderde massamoord op de Joden.[6]De hogere SS-omgeving van Rauter in Nederland bestond uit medeplichtigen aan de Jodenmoord. De politieofficierWilhelm Harster,die het Jodenreferaat in Berlijn (IVB4) vertegenwoordigde, droeg hoogstwaarschijnlijk kennis van de besluiten van deWannsee-conferentie(begin 1942); ook nazi-massamoordenaars met wie Rauter na de grote deportatiegolven richtingKamp Westerborknauw samenwerkte (zoalsKarl Eberhard SchöngarthenErich Naumann) waren geheel op de hoogte van wat er in "het Oosten" gaande was.

Daarnaast droeg hij verantwoordelijkheid voor de bestrijding van hetNederlandse verzeten deverplichte tewerkstellingvan ongeveer 500.000 Nederlandse mannen in Duitsland. Hij werd berucht door het bloedig neerslaan van deFebruaristaking.Deze staking werd op26 februari1941door de SS neergeslagen onder het uitroepen van denoodtoestanden het toepassen van hetstandrecht.Ook was hij verantwoordelijk voor een serie moordaanslagen en sluipmoorden op anti-Duitse Nederlanders onder codenaamAktion Silbertanne.Nadat de illegale krantTrouwop 15 juni 1944 in een mededeling schreef 'dat het gezin van Rauter in een zwaar bewaakt huis, Ernst Casimirlaan 23 te Arnhem, woonachtig is' om zo de lezers duidelijk te maken dat het erop leek dat de SS-leiding zich van de kust terugtrok na delanding in Normandië,beschouwde Rauter dit als een aanzet om een aanslag op zijn leven te plegen. Hij liet een groot aantal Trouw-medewerkers oppakken en tijdens een Polizeistandgericht op 5 augustus werden 23 Trouw-verspreiders wegens medewerking aan de verspreiding van een 'ophitsend geschrift' ter dood veroordeeld, waarop 6 van hen op 9 augustus werden geëxecuteerd en 17 van hen op 10 augustus 1944.[7]

Na deOperatie Market Gardenkreeg hij het bevel over hetMaasfrontin de hoedanigheid vanGeneral der Waffen-SS.

Als hoogste politiechef in Nederland was het eveneens Rauters taak deNederlandse politieom te vormen tot een voor de doeleinden van nazi-Duitsland efficiënt instrument. Daartoe voerde Rauter eencentralisatiedoor waarbij de diverse politieonderdelen onder een eenhoofdige leiding kwamen te staan. Deze centralisatie heeft de Nederlandse overheid na afloop van de oorlog intact gelaten omdat men anders weer zou worden geconfronteerd met de oude verdeeldheid en de problemen die deze met zich mee had gebracht.

Aanslag op Rauter en wraakneming daarvoor

bewerken
Het zogenaamde 'Rauterkruis' op de Waalsdorpervlakte, dat herinnert aan de 38 executies aldaar
ZieAanslag op Hanns Rautervoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de nacht van6op7 maart1945werd Rauters auto bij deWoeste Hoeveop deVeluwestaande gehouden door een Nederlandse verzetsgroep. De groep wilde een Duitse vrachtwagen buitmaken en wist niet dat Rauter in de auto zat. Rauter overleefde de schietpartij die ontstond, zij het dat hij flink gewond was geraakt – onder meer in zijn gezicht – en blijvendelittekenszou houden. Als represaille werden op8 maart117 gevangenen bij de Woeste Hoeve geëxecuteerd, 59 in Amsterdam, 49 inkamp Amersfoort,38 op deWaalsdorpervlakte.Ook op enkele andere plaatsen vonden executies plaats, tot een totaal aantal van ongeveer 300.

Berechting en executie

bewerken
Polygoonjournaalover het proces van Rauter voor het Bijzonder Gerechtshof in april 1948 (10:30)
Rauter tijdens zijn proces voor het Bijzonder Gerechtshof
Verdediger mr.K.T.M. van Rijckevorseltijdens zijn pleidooi in de zaak van Rauter

Het proces tegen Rauter vond op 1, 2, 3 en 22 april 1948 plaats in hetBijzonder GerechtshofinDen Haagin het voormalig paleis aan deKneuterdijk.De voorzitter van het hof was jhr. mr.P.G.M. van Meeuwen,de procureur-fiscaal mr.J. Zaaijeren de verdediger mr.K. van Rijckevorsel.In uniform zonder distinctieven luisterde Rauter in de afgeladen rechtszaal naar getuigen, zoals de voormalige chef van de Duitse contraspionage in Nederland,J. Schreieder(bekend van hetEnglandspiel), en de voormalige tweede man en hoofd propaganda van de NSB,C. van Geelkerken.De procureur-fiscaal mr. Zaaijer las aan het begin van de zitting de tenlastelegging voor en eiste ten slotte de doodstraf.[8]Op 3 mei 1948 werd hij door het Bijzonder Gerechtshof ter dood veroordeeld. Dit werd op 12 januari 1949 in cassatie bevestigd.

Tijdens zijn naoorlogse proces presenteerde hij zichzelf als iemand die slechts bevelen had opgevolgd, en die niets van de Holocaust zou hebben geweten.[9]Van het proces tegen Rauter werd een filmverslag gemaakt. Hierin is te zien dat Rauter niet vond dat hij zich schuldig had gemaakt aanoorlogsmisdaden,zelfs niet toen hij zijngewetenhad onderzocht. Dit bleek ook uit een interview dat de historicusJ. Presser,kort na het vonnis, met hem had over de Jodenvervolging;[10]citaat:

In hartstochtelijke bewoordingen, min of meer een herhaling van de betuigingen tijdens zijn proces, verwierp hij alle medewetenschap; ook toen riep hij uit, dat hij als generaal liever de epauletten van zijn schouders had gerukt dan tot die massamoord mede te werken; tijdens dit proces had hij zich maar één straf voor zulk een misdaad kunnen indenken:"auf dem Scheiterhaufen lebendig verbrannt zu werden"(op de brandstapel levend te worden verbrand). Maar dan herleest men weer de teksten van brieven en redevoeringen van deze man, ook van brieven tot hem gericht, van redevoeringen, door hem aangehoord, alles uit de tijd, waarin hijzelf, zijn meerderen en zijn minderen, zich nog konden laten gaan, omdat de zekerheid der overwinning al bij voorbaat alle verantwoording overbodig en alle verantwoordelijkheid onvoelbaar maakte, men stelt zich dat alles voor ogen en laat daar achter die vele tienduizenden wegtrekken naar de verschrikkelijke dood, die hen, mannen, vrouwen, kinderen wachtte.

Op 9 februari 1949 verscheen Rauter nog voor deParlementaire-enquêtecommissie 1940-1945.Hij weigerde echter alle medewerking. Op 25 maart 1949 werd Hanns Albin Rauter op 54-jarige leeftijd op deWaalsdorpervlaktenabij Scheveningengefusilleerd.De Zeeuwse verzetsstrijderChristiaan Wissekreeg het verzoek om Rauter, op erewoord ongeboeid, van deStrafgevangenis te Scheveningennaar de plaats van executie te begeleiden, waar het vonnis om 6.30 uur in de vroege vrijdagmorgen werd voltrokken. Het bevel "Vuur!" werd door Rauter zelf gegeven, die daarmee de commandant van het vuurpeloton voor was. Na zijn executie werd Rauter's lichaam begraven in een naamloos graf op deAlgemene Begraafplaats te 's-Gravenhagezoals dat ook was gebeurd met de al eerder geëxecuteerde collaborateursAnton MussertenMax Blokzijl.

Familie

bewerken

Rauter was gehuwd en had vijf kinderen. Zijn vrouw Else, die 22 jaar jonger was, overleed in 2005.

Rangen bij de SS en de politie

bewerken
Datum Oostenrijks-Hongaars leger Sturmabteilung Allgemeine-SS Politie Waffen-SS
20 februari 1915[4][11] Kriegsfreiwilliger
1915[4][12] k.u.k.Fähnrichder Reserve
1916[4][12] k.u.k.Leutnantder Reserve
1 juli 1918[4][12] k.u.k.Oberleutnantder Reserve
21 november 1933[4]-
23 november 1933[12]
SA-Obersturmbannführer
Augustus 1934[4][12]
SA-Standartenführer
1934[13]
SS-Standartenführer
27 februari 1935[12]
(met ingang van 20 februari 1935[13][14][12])
SS-Oberführer
29 januari 1940[12]
(met ingang van 21 december 1939[13][12])
SS-Brigadeführer
9 november 1940[4][15]
Generalmajorin deWaffen-SS
20 april 1941[13][16][15]
SS-Gruppenführer Generalleutnantin de politie[16]
21 juni 1943[13][15]
SS-Obergruppenführer Generaal in de politie
20 juni 1944[4][15]
(met ingang van 1 juni 1944[13][15])
Generaalin deWaffen-SS

Lidmaatschapsnummer

bewerken
  • SS-nr.: 262 958[14][4](lid geworden 27 februari 1935, met ingang van 20 februari 1935[12])

Decoraties

bewerken

Selectie:

Biografie

bewerken
  • Theo Gerritse,Rauter: Himmlers vuist in Nederland,Uitgeverij Boom, 2018,ISBN 9789461055286
Zie de categorieHanns Albin RautervanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.