Hokkaido (Japan)

regio en één na grootste eiland van Japan

Hokkaido(Japans:Bắc hải đạo,Hokkai-dō) is het noordelijkste van de vier groteeilandenvanJapan.De hoofdstad van Hokkaido isSapporo.De naam Hokkaido betekent letterlijk 'noordelijke ( bắc ) zee- ( hải ) weg/route ( đạo )'. Bestuurlijk is Hokkaido zowel eenprefectuurals eenregio.De prefectuur Hokkaido heeft eenoppervlaktevan 83.456,38 km² en had eind 2007 een bevolking van 5.598.776 inwoners. Hokkaido is daarmee de grootste prefectuur qua oppervlakte en de zevende qua inwoneraantal.

Prefectuur Hokkaidō
Bắc hải đạo,Hokkai-dō
Prefectuur inJapanVlag van Japan
Kaart van Japan met Hokkaidō gemarkeerd
Situering
Eiland Hokkaido
Regio Hokkaido
Coördinaten 43°27'38 "NB, 142°47'32" OL
Algemeen
Hoofdstad Sapporo
Oppervlakte 83.456,38 km²
% water 6,4%
Inwoners 5.281.297(31 mei 2019)
Dichtheid 63,3 inw./km²
ISO 3166-2 JP-01
Prefectuurcode 01000-6
Bestuurlijke informatie
Gouverneur Naomichi Suzuki
Adres Kita 3-jo Nishi 6-chome, Chuo-ku, Sapporo-shi
Postcode 〒060-8588
Telefoonnummer 011-231-4111
Website Hokkaido
Districten 66
Gemeenten 207
Symbolen
Bloem Rimpelroos
Boom Picea jezoensis
Vogel Japanse kraanvogel(Grus japonensis)
Website www.pref.hokkaido.lg.jp
Detailkaart
Kaart van de prefectuur Hokkaidō
:seirei shi/:shi/:chō・mura
Foto's
Symbool van de prefectuur Hokkaidō
Symbool van de prefectuur Hokkaidō
PortaalPortaalicoon Japan
De subprefecturen van Hokkaido:
1. Ishikari, 2. Sorachi, 3. Shiribeshi, 4. Oshima, 5. Hiyama, 6. Iburi, 7. Hidaka, 8. Kamikawa, 9. Rumoi, 10. Soya, 11. Abashiri, 12. Tokachi, 13. Kushiro, 14. Nemuro

Het op een na grootste eiland van de prefectuur is (volgens de Japanners)Etorofumet 3185,65 km². Het meest noordelijke puntje van Japan bevindt zich op dit eiland. Het wordt bezet door de Russen vanwege een conflict over het eigendom van dit eiland. De Europese Unie drong bij Rusland tevergeefs aan op teruggave van het bezette gebied in 2005. Het gebied dat door de Japanners bij Hokkaido wordt gerekend, maar onder Russisch bestuur staat, is roze gekleurd op de kaart.

Een kleine groep van de bewoners van Hokkaido behoort tot deAinu,de oorspronkelijke bewoners van Japan. Bij de Ainu heet het eiland Aynu Mosir (アィヌ・モシㇼ wat betekentLand van de mensen).

Geografie

bewerken

Hokkaido is het op een na grootste eiland van Japan (ter vergelijking: ongeveer de grootte vanOostenrijk) en ligt ten noorden van het grootste Japanse eilandHonshu.Beide eilanden zijn met elkaar verbonden door middel van deSeikantunnel.

Ten westen van het eiland ligt deJapanse Zee,ten noordoosten deZee van Ochotsken ten zuidwesten deGrote Oceaan.Ten noorden van het eiland ligt deStraat La Pérousedie de Japanse Zee verbindt met de Zee van Ochotsk en het eiland afscheidt van het noordelijker gelegen eilandSachalin.Door de zeestraat stroomt deSoyastroomdie wordt gevoed door deTsushimastroom.

In1926vonden 144 mensen de dood in twee dorpen langs de rivieren Furano en Biei (subprefectuur Kamikawa) doordat ze getroffen werden door eenlaharals gevolg van een vulkanische eruptie van de vulkaanTokachi.[1] [2]

Op26 september2003werd Hokkaido getroffen door eenaardbevingmet een kracht van 8,0 op deschaal van Richter,gevolgd door een naschok en enkele uren later een nieuwe aardbeving, ditmaal met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter. Hetepicentrumlag circa tachtig kilometer oostelijk van de oostkust van Hokkaido. Enige honderden mensen raakten gewond. Er viel één dode.

Op 15 november2006werd Hokkaido opnieuw getroffen door een aardbeving, nu met een kracht van 8,1 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op 390 km ten oosten vanItoeroep(Etorofu), een van deKoerilen-eilanden. De aardbeving werd gevolgd door een kleinetsunamidie insloeg in de haven vanNemuro.[3]

Klimaat

bewerken

Doordat het eiland net ten oosten naast het Euro-Aziatischecontinentligt, heeft het, ondanks de ligging in de oceaan, eencontinentaal klimaat,met warme zomers en koude winters. Vooral in het westen valt er in de winter veel sneeuw. Die wordt veroorzaakt door ijskoude landlucht afkomstig uitAziëdie over het relatief warme oceaanwater stroomt, daardoor vochtig en onstabiel wordt en door de bergen op het eiland gedwongen wordt te stijgen (stuwingsneerslag).

Geschiedenis

bewerken

Volgens archeologen werd Hokkaidō voor het eerst bewoond 20.000 jaar geleden door deAinu,Nivchenen deOroken.DeNihonshokimaakt de eerste vermelding van Hokkaidō. Volgens deze tekst viel de gouverneur van deprovincieKoshi,Abe no Hirafu,met een groot leger de noordelijke gebieden aan in 658 tot 660. Hij kwam in contact met deMishihaseenEmishi.Een van de plaatsen waar Hirafu kwam, wasWatarishima( độ đảo ) wat misschien het huidige Hokkaidō zou kunnen zijn. Men vermoedt, maar het is geenszins zeker, dat de Emishi de voorouders zijn van de huidigeAinu.

Tijdens deNara-periodeen deHeian-periodedreven de volkeren van Hokkaidō handel met de provincieDewa,een buitenpost van de Japanse centrale overheid. Tijdens de Japanse middeleeuwen begon men de volkeren van HokkaidōEzote noemen. Het gebied van Hokkaidō kreeg de naamEzochi( hà di địa ) ofEzogashima.De Ezo bedreven voornamelijk de jacht en de visvangst en dreven handel met de Japanners voor rijst en ijzer. Tijdens deMuromachi-perioderichtten de Japanners een nederzetting op in het zuiden van het schiereilandOshima.Doordat steeds meer mensen naar deze nederzetting trokken ontstonden er geschillen tussen de Japanners en de Ainu. Deze geschillen leidden uiteindelijk tot een opstand.Takeda Nobuhirodoodde de leider van de Ainu,Koshamain,en hij onderdrukte de opstand. De afstammelingen van Nobuhiro werden de heersters van deMatsumae-han.Zij heersten over het zuiden van Ezochi tot aan het einde van deEdo-periode.

De economie van de Matsumae-han was volledig afhankelijk van de handel met de Ainu. DeMatsumae-clankreeg exclusief de rechten op de handel met de Ainu tijdens deAzuchi-Momoyama-periodeen de Edo-periode. Tijdens deMeiji-restauratiebesefte hetTokugawa-shogunaatdat het noorden een belangrijk gebied was in het geval van een mogelijke invasie van hetKeizerrijk Rusland.Daarom nam het shogunaat de controle over het grootste deel van Ezochi. De directe heerschappij van het shogunaat verbeterde de situatie van de Ainu gedeeltelijk.

Hokkaidō stond bekend als Ezochi tot aan de Meiji-restauratie. Net na deBoshin-oorlogin 1868, riep een groep van Tokugawa-loyalisten onder leiding vanEnomoto Takeakide onafhankelijkheid van het eiland uit onder de naamRepubliek Ezo.Deze opstand werd onderdrukt in mei 1869. Ezochi werd vervolgens onder de bevoegdheid van de prefecturale overheid vanHakodate-fu( tương quán phủ ) geplaatst. De Meiji-regering richtte vervolgens eenCommissie ter ontwikkeling van Hokkaidō( khai thác sử ) op. De naam van het gebied werd toen gewijzigd vanEzochinaarHokkaidō( bắc hải đạo ).

Het doel van deze commissie was om Hokkaidō zodanig te ontwikkelen om de Russen te beletten om hun invloed uit te breiden over het eiland vanuitVladivostok.Kuroda Kiyotakastond aan het hoofd van deze commissie. Zijn eerste project was een reis naar de Verenigde Staten omHorace Capron,de verantwoordelijke voor het landbouwbeleid van presidentGrant,aan te werven. Van 1871 tot 1873 probeerde Capron westerse landbouw- en mijnbouwtechnieken toe te passen in Hokkaidō. Wegens de verschillende tegenwerkingen verliet Capron Japan in 1875. In 1876 werd hij vervangen doorWilliam S. Clark.Hij richtte een landbouwuniversiteit op in Sapporo. Tijdens deze periode groeide de bevolking van Hokkaidō van 58.000 tot 240.000.

In 1882 werd deCommissie ter ontwikkeling van Hokkaidōafgeschaft. Hokkaidō werd onderverdeeld in drie prefecturen,Hakodate( hàm quán huyện ),Sapporo( trát hoảng huyện ) enNemuro( căn thất huyện ). In 1886 werden deze drie prefecturen op hun beurt afgeschaft. Hokkaidō werd onder de bevoegdheid van hetAgentschap Hokkaidō( bắc hải đạo sảnh ) geplaatst. Hokkaidō werd pas evenwaardig aan de andere Japanse prefecturen in 1947, toen deWet op de lokale autonomievan kracht werd. De Japanse centrale overheid richtte in 1949 hetOntwikkelingsagentschap van Hokkaidō( bắc hải đạo khai phát sảnh ) op als onderdeel van het kabinet van deminister-presidentom zijn bestuurlijke bevoegdheden te vrijwaren in Hokkaidō. Dit Agentschap werd in 2001 opgeslorpt door hetMinisterie van Land, Infrastructuur en Transport.HetHokkaidō-bureau( bắc hải đạo cục ) en hetHokkaidō regionaal ontwikkelingsbureau( bắc hải đạo khai phát cục ) van dit ministerie hebben een grote invloed op de openbare werken in Hokkaidō.

Subprefecturen

bewerken
ZieSubprefecturen van Hokkaidovoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Er zijn veertiensubprefecturenin Hokkaido. Hokkaido is een van de zeven prefecturen in Japan die onderverdeeld zijn in subprefecturen (de andere zijnTokio,Yamagata,Okinawa,Kagoshima,MiyazakienShimane). Hokkaido is onderverdeeld in subprefecturen omwille van zijn grootte. Verschillende streken van de prefectuur bevinden zich te ver van het centrum in Sapporo om efficiënt bestuurd te worden. De subprefecturen van Hokkaido voeren de meeste taken uit die de prefecturen in de rest van Japan uitvoeren.

De gemeenten van Hokkaido, ingedeeld naarsubprefectuuren district:

Subprefectuur Steden District Gemeenten en dorpen
Hidaka geen Hidaka Shinhidaka
Saru Hidaka-Biratori
Niikappu Niikappu
Urakawa Urakawa(hoofdstad)
Samani Samani
Horoizumi Erimo
Hiyama geen Hiyama Esashi(hoofdstad) -Kaminokuni-Assabu
Nishi Otobe
Kudō Setana
Setana Imakane
Okushiri Okushiri
Iburi Muroran(hoofdstad) -Tomakomai-Noboribetsu-Date Abuta Toyoura-Tōyako
Usu Sōbetsu
Shiraoi Shiraoi
Yūfutsu Abira-Atsuma-Mukawa
Ishikari Sapporo(hoofdstad van de prefectuur en van de subprefectuur) -Ebetsu-Chitose-Eniwa-Kitahiroshima-Ishikari Ishikari Tōbetsu-Shinshinotsu
Kamikawa Asahikawa(hoofdstad) -Shibetsu-Nayoro-Furano Kamikawa (Ishikari) Takasu-Higashikagura-Tōma-Pippu-Aibetsu-Kamikawa-Higashikawa-Biei
Kamikawa (Teshio) Wassamu-Kenbuchi-Shimokawa
Sorachi Kamifurano-Nakafurano-Minamifurano
Yūfutsu Shimukappu
Nakagawa Bifuka-Otoineppu-Nakagawa
Kushiro Kushiro(hoofdstad) Kushiro Kushiro
Akkeshi Akkeshi-Hamanaka
Kawakami Shibecha-Teshikaga
Akan Tsurui
Shiranuka Shiranuka
Nemuro Nemuro(hoofdstad) Notsuke Betsukai
Shibetsu Nakashibetsu-Shibetsu
Menashi Rausu
"Noordelijke territoria"
(in het bezit vanRusland,opgeëist door Japan)
Shikotan Shikotan
Kunashiri Tomarioru-Ruyobetsu
Etorofu Rubetsu
Shana Shana
Shibetoro Shibetoro
Okhotsk Kitami-Abashiri(hoofdstad) -Monbetsu Abashiri Ozora-Bihoro-Tsubetsu
Shari Shari-Kiyosato-Koshimizu
Tokoro Kunneppu-Oketo-Saroma
Monbetsu Engaru-Yubetsu-Takinoue-Okoppe-Nishiokoppe-Ōmu
Oshima Hakodate(hoofdstad) -Hokuto Matsumae Matsumae-Fukushima
Kamiiso Shiriuchi-Kikonai
Kameda Nanae
Kayabe Shikabe-Mori
Futami Yakumo
Yamakoshi Oshamanbe
Rumoi Rumoi(hoofdstad) Mashike Mashike
Rumoi Obira
Tomamae Tomamae-Haboro-Shosanbetsu
Teshio Enbetsu-Teshio-Horonobe
Shiribeshi Otaru Shimamaki Shimamaki
Suttsu Suttsu-Kuromatsunai
Isoya Rankoshi
Abuta Niseko-Makkari-Rusutsu-Kimobetsu-Kyōgoku-Kutchan(hoofdstad)
Iwanai Kyōwa-Iwanai
Furuu Tomari-Kamoenai
Shakotan Shakotan
Furubira Furubira
Yoichi Niki-Yoichi-Akaigawa
Sorachi Yubari-Iwamizawa(hoofdstad) -Bibai-Ashibetsu-Akabira-Mikasa-Takikawa-Sunagawa-Utashinai-Fukagawa Sorachi Nanporo-Naie-Kamisunagawa
Yūbari Yuni-Naganuma-Kuriyama
Kabato Tsukigata-Urausu-Shintotsukawa
Uryū Moseushi-Chippubetsu-Uryū-Hokuryū

-Numata-Horokanai

Soya Wakkanai(hoofdstad) Sōya Sarufutsu
Esashi Hamatonbetsu-Nakatonbetsu-Esashi
Rebun Rebun
Rishiri Rishiri-Rishirifuji
Tokachi Obihiro(hoofdstad) Kamikawa Shintoku-Shimizu
Nakagawa Makubetsu-Ikeda-Toyokoro-Honbetsu
Katō Otofuke-Shihoro-Kamishihoro-Shikaoi
Kasai Memuro-Nakasatsunai-Sarabetsu
Hiroo Taiki-Hiroo
Ashoro Ashoro-Rikubetsu
Tokachi Urahoro

Hokkaido is tevens het geografische voorbeeld van de fictieveSinnoh-regio in de Pokémon-spellenPokémon Diamond & PearlenPokémon Platinum.

Zie ook

bewerken
bewerken
  • (en)Website van de prefectuur Hokkaido