Keileem
Keileemis eengrondsoortbestaande uit een ongesorteerd mengsel van keien,grind,zand,kleienleem.Vaak worden in keileem ookzwerfstenengevonden. Daarnaast kwam er oorspronkelijk vaak ookkalkin keileem voor, dat doorchemische verweringvrijwel volledig is verdwenen. Keileem wordt onderlandijsafgezet en kan dan ook als een vorm vantill(grondmorene) worden beschouwd.
Geologie van Nederland en Vlaanderen |
---|
Grondsoorten |
veen·keileem·löss·mergel·rivierklei·pikklei |
Geomorfologie |
donk·geestgrond·jonge duinen·komgrond·sandr·strandwal·stroomrug·stuwwal |
Diepere ondergrond |
Peelrandbreuk·Roerdalslenk·Zuidwalvulkaan |
PortaalGeologie |
Nederland
bewerkenHet gewone keileem in Nederland is ongeveer 150.000 jaar geleden afgezet, tijdens hetSaalien[1]en is onderdeel van delithostratigrafischeFormatie van Drente.[2]Vooral in de provincieDrenthekomt veel keileem dicht aan het oppervlak voor. Lokaal is dit keileem soms opgestuwd door het landijs. Voorbeelden hiervan zijnGaasterland,Vollenhove,deHavelterberg,deEmminkhuizerberg,Schokland,Urken opWieringenenTexel.Binnen het gebied waarvan het keileem bekend is, is het ook veel inboringenaangetroffen.[3]
Naast het keileem uit het Saalien is in een enkele boring keileem uit hetElsterienaangetroffen. Het werd onder andere gevonden in boringOostmeepin deWaddenzeeop een diepte van 51,70 meter onder de zeebodem.[4]
Doorerosiedoor middel van uitspoeling kunnen de stenen uit het keileem vrij komen. Soms wordt op deze manier het hele keileem opgeruimd en blijft het stenenresidu over. In de zee van hetEemien,de warme tijd die volgde op het Saalien, vormden dergelijke stenenvelden het substraat vooroesterbanken.Stenenvelden uit het Saalien zijn zelfs nu nog aan het oppervlak aanwezig. Bekende stenenvelden zijn onder andere deTexelse stenenen hetVan der Lijn-reservaatbij Urk.
Omdat keileem slecht waterdoorlatend is, heeft deze grondsoort bijzonder veel invloed gehad op het Drentse landschap. De bodem is er door de keileemlaag moeilijk doordringbaar voor plantenwortels. Plaatselijk is de grond ook zeer nat, waardoor er gemakkelijkveenvormingplaatsvond. Onder hetNationaal Park Dwingelderveldbevindt zich een laag keileem van ongeveer 8 meter. Het grondwater doet er ongeveer 20 jaar over om daardoorheen te lopen.
Keileem is voor het eerst voor dijkbouw gebruikt bij de aanleg van deKorte Afsluitdijk,ter afsluiting van hetAmstelmeer,en later ook voor de bouw van deAfsluitdijken anderedijken.
Zie ook
bewerkenExterne link
bewerken- ↑Wee, M.W. ter,1983.The Saalian Glaciation in the Netherlands.pp 405-412,In:Ehlers, J. (ed.), Glacial deposits in North-West Europe. Balkema, Rotterdam, 470 pp.;ISBN 906191 2237.
- ↑Zagwijn, W.H., Staalduinen, C.J. van (eds),1975.Toelichtingen bij Geologische overzichtskaarten van Nederland.Rijks Geologische Dienst, Haarlem: 134 pp.
- ↑Wee, M.W. ter,1976.Blad Sneek (10W, 10O).Toelichtingen bij de Geologische Kaart van Nederland 1:50.000 Rijks Geologische Dienst: 1-130.
- ↑Staalduinen, C.J. van (Ed.),1977.Geologisch onderzoek van het Nederlandse Waddengebied.Rijks Geologische Dienst, Haarlem, 77 pp.
- Meulen, M. van der, Lang, F. de, Maljers, D., Dubelaar, W., Westerhoff, W.,2002.Grondstoffen en delfstoffen bij naam.Publicatiereeks grondstoffen 2002/21, Dienst Weg- en Waterbouwkunde, Delft & TNO-NITG, 96 pp.ISBN 90-369-5509-2.Grondsoorten en Delfstoffen bij naam