Minister
Eenministeris een persoon die deelneemt aan deregeringvan een land en tevens politiek verantwoordelijk is voor een beleidsterrein van dat land.
Etymologie
bewerkenHet woord is overgenomen uit hetLatijn,waar de oorspronkelijke betekenisdienaarwas. Van oudsher werd de termministerhoofdzakelijk gebruikt om huisdienaren aan te duiden. Iets later, in hetchristelijk-liturgischLatijn, duidde het woord de dienaren vanGodaan, oftewel depriesters,diakens,enz.
Vanaf de10e eeuwwerd het woord gebruikt om dienaren, meer bepaald de raadgevers, van dekoningaan te duiden. In de loop van de eeuwen verwierven de ministers langzamerhand meer uitvoerende macht, en zo verkreeg het begrip uiteindelijk zijn huidige betekenis. De ministers zijn onderdeel van deuitvoerende machtin detrias politica.
Eerste minister of minister-president
bewerkenDeminister-presidentis voorzitter van deministerraaden minister van Algemene Zaken. Een of meer ministers kunnen als nodig de minister-president vervangen alsvicepremier.De minister-president wordt beschouwd als de eerste onder zijn gelijken, oftewel alsprimus inter pares.
België
bewerkenNaast de eerste minister tellen de regeringen ook een of meer vice-eersteministers en ten hoogste vijftien ministers (art. 99 GW). In regel beheren zij een bepaald departement. Is dit niet het geval dan worden ze gekwalificeerd als "minister zonder portefeuille".
Naast de Belgische (federale) ministers kent men inBelgiëook ministers in deVlaamse Regering,deWaalse Regering,deFranse Gemeenschapsregering,deBrusselse Hoofdstedelijke Regeringen deRegering van de Duitstalige Gemeenschap.
Nederland
bewerkenIn Nederland is het regeringsbeleid een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle ministers. Belangrijke beslissingen worden in de wekelijkse vergadering van deministerraadgenomen. Deze staat onder voorzitterschap van deminister-presidentdie de taak heeft om de eenheid te bewaren.
De ministers zijn naast minister van het land Nederland tevens allemaal minister van hetKoninkrijk der Nederlandenen in die hoedanigheid maken zij deel uit van de Koninkrijksregering. De ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie treden feitelijk altijd op in hun hoedanigheid van Rijksminister, omdat hun portefeuilles zich geheel binnen het terrein van de Koninkrijksaangelegenheden bevinden. In wetgeving worden zij aangeduid als 'Onze Minister van Buitenlandse Zaken' en 'Onze Minister van Defensie', zonder de toevoeging 'in zijn hoedanigheid van Minister van het Koninkrijk', omdat het duidelijk is dat zij altijd als Rijksminister optreden.
Minister zonder portefeuille
bewerkenOp sommige ministeries zijn erministers zonder portefeuille,die wel deelnemen aan het kabinetsberaad en een eigen beleidsterrein hebben, maar geen leiding geven aan een ministerie. Veel ministers worden bijgestaan door eenstaatssecretarisdie een bepaald deel van het beleidsterrein voor zijn of haar rekening neemt. Een staatssecretaris is een soort onderminister, maar maakt geen deel uit van de ministerraad. Hij komt alleen bij een vergadering van het kabinet als een onderwerp op zijn eigen terrein ter sprake komt.
Voorbeelden van een minister zonder portefeuille zijn deminister voor Medische Zorgdie valt onder hetministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sporten deminister voor Rechtsbeschermingdie valt onder hetministerie van Justitie en Veiligheid.
Een minister zonder portefeuille is in de titulatuur te herkennen; deze is altijd "ministervoor"een bepaald terrein. Ministers met portefeuille (die dus aan het hoofd staan van een ministerie), heten altijd" ministervan"een bepaald ministerie.
Programmaminister, projectminister, coördinerend minister
bewerkenSommige ministers hebben een beleidsterrein dat meerdere beleidssectoren omvat of heel specifiek is of departementen overstijgend is of tijdelijk is. Deze ministers (zonder portefeuille) worden dan ook welprogrammaministerofprojectministerofcoördinerend ministergenoemd na hun aanstelling. André Rouvoet(ChristenUnie) was in hetkabinet-Balkenende IVprogrammaminister voor Jeugd en Gezin.
Benoeming, beëdiging, installatie en ontslag
bewerkenEen minister wordt benoemd en beëdigd door deKoningmet wie die deregeringvormt en legt daarbij eenzuiveringseedaf. Hij of zij kan daarbij kiezen voor deeed(confessioneel) of de verklaring c.q.belofte(seculier).
Het is gebruikelijk dat een minister bij het aflopen van zijn grondwettelijke termijn van vier jaar of als gevolg van eenpolitiekecrisis, bij een persoonlijk feit, dan wel wanneer het vertrouwen is opgezegd, zijn ontslag aanbiedt aan de koning. Die kan dat vervolgens per direct verlenen of in beraad houden. Dit laatste is vaak het geval bij hetdemissionairworden als gevolg vanverkiezingen.
De verlening van het ontslag wordt alsklein koninklijk besluitgepubliceerd in deStaatscourant.Opkoninklijkhuis.nlwordt een bijbehorendeMededeling van hetKabinet van de Koninggepubliceerd.[1]Het besluit volgt een aantal dagen na de mededeling.
Salaris
bewerkenIn 2024 bedroeg het salaris van een minister (en ook de minister-president) ruim € 189.210 op jaarbasis (incl. vakantiegeld, excl. eindejaarsuitkering en vaste onkostenvergoeding).[2] Ministers verdienen minder dan debalkenendenorm(€ 223.000 in 2024), dat is het bedrag waarvan het aanvankelijk de bedoeling was dat de premier dit zou gaan verdienen. Die verhoging is niet doorgegaan, de naam balkenendenorm is gebleven. De precieze hoogte kan het ministerie van Binnenlandse Zaken niet geven, want er komen ook nog toeslagen bij.
Aanspreektitel
bewerkenDe officiële aanspreektitel voor een minister isexcellentie.
- ↑Zie bijvoorbeeldhttps://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2014-30131.htmlenhttp://www.koninklijkhuis.nl/actueel/nieuws/2014/10/17/mededeling-van-het-kabinet-van-de-koning.
- ↑Koninkrijksrelaties, Ministerie van Binnenlandse Zaken en,Salaris minister, staatssecretaris en bestuurders provincies en gemeenten - Beloningen bestuurders - Rijksoverheid.nl.www.rijksoverheid.nl(7 juli 2014). Geraadpleegd op12 juni 2024.