Moengo

plaats in Suriname

Moengo,ookMungo,is een plaats enressortin het oosten vanSuriname,gelegen aan de rivier deCottica,in het districtMarowijne.In 2012 had het ressort Moengo, waartoe ook de gelijknamige plaats behoort, 10.834 inwoners.[1]Anno 2023 ligt Moengo er verwaarloosd bij.[2]

Moengo
plaats inSurinameVlag van Suriname
Moengo (Suriname)
Moengo
Situering
District Marowijne
Ressort Moengo
Coördinaten 5° 37′ NB, 54° 24′ WL
Algemeen
Inwoners
(2012)
10.834[1]
Website www.moengo.com
Detailkaart
Kaart van Moengo
Ressorten vanMarowijne
Albina(zalmroze)
Galibi(geel)
Moengo (oranje)
Moengotapoe(blauw)
Patamacca(magenta)
Wanhatti(groen)
Foto's
Straatbeeld van Moengo
Straatbeeld van Moengo
PortaalPortaalicoon Suriname

Voormalige hoofdstad

bewerken

Van 1932 tot 1945 was Moengo de hoofdplaats van het district Marowijne, terwijl in de periode ervoor en ernaAlbinade hoofdplaats was van het district. In het oosten tegen Moengo aan ligtWonoredjo.

Bauxietwinning

bewerken
Casa - Blanca, het woonhuis van de directeur van de bauxietfabriek in Moengo (foto ca. 1930)

De plaats is in het begin van de20e eeuwgesticht, nadat in 1916 deSurinaamsche Bauxiet Maatschappij(SBM)in het gebied winbare voorradenbauxiethad ontdekt. De SBM, later omgedoopt in Suriname Aluminium Company (Suralco) was een volle dochter van de Aluminum Company of America (Alcoa). Aanvankelijk was Moengo alleen via de rivier bereikbaar. De Cotticariver werd bevaarbaar gemaakt voor zeeschepen die te Moengo de bauxiet kwamen ophalen. In 1922 werd de eerste bauxiet geëxporteerd naarTrinidadom van daaruit te worden vervoerd naar deVerenigde Staten.Moengo beschikte over een haven metzwaaikom,waar de schepen konden draaien. Tijdens deTweede Wereldoorlogwerden de transporten beveiligd door Amerikaanse soldaten en door deSurinaamse Schutterij.

Eindjaren twintigwerd een weg naarAlbinaaangelegd. In 1955 werd eenairstripaangelegd (code MOJ), en sinds 1964 is Moengo vanuitParamaribovia de weg naar Albina bereikbaar (Oost-Westverbinding). Door de bouw van deJules Wijdenboschbrugis de reistijd vanuit Paramaribo nog flink verkort. VanLangatabbetjeloopt een moeizaam onderhouden weg naar Moengo.

Tijdens deBinnenlandse Oorlogdie in de jaren tachtig woedde tussen het Nationale Leger van Suriname en hetJunglecommando,werd bauxietwinning buiten Moengo te gevaarlijk geacht. Moengo stond echter zelf ook op een winbare laag bauxiet. Het plaatsje werd daarom gedeeltelijk ontmanteld om deze bauxiet te kunnen winnen, waarbij een deel van de huizen als bouwpakket werd verkocht. Toen de bauxietlagen uitgeput raakten, werd ook de bauxietfabriek ontmanteld. De bauxietwinning werd verplaatst naar de Coermotibo-mijn. De bauxiet wordt van daar metduwbotennaarParanamvervoerd om te worden verwerkt totaluinaarde.Sinds 2016 produceert Suralco niet meer in Suriname.

Kunstinitiatieven

bewerken

In 2009 richttestichting KibiideTembe Art Studioop die internationale kunstenaars naar Moengo uitnodigt om les te geven.[3]Dezeartists-in-residencelaten elk een kunstwerk na voor het internationaleMarowijne Art Parkdat zich in de buurt van Moengo bevindt, nabij het dorpjeOvia Olo.[3]In Moengo zelf bevindt zich sinds 2011 hetContemporary Art Museum Moengo(CAMM), dat het eerste museum voorhedendaagse kunstis in Suriname.[4]De drijvende kracht achter stichting Kibii is de voorzitterMarcel Pinas,een Surinaamse kunstenaar die zelf internationaal exposeerde. Hij ontwierp ook hetMoiwana-monument.

In het pand is naast de kunststudio ook deTembe Recording Studiogevestigd, die in 2015 met financiering vanAlcoatot stand kwam,[5]en een nevenvestiging van het kunstmuseum (CAMM II).

Eind jaren tien voert deNationale Democratische Partijdruk op de kuststudio uit,[6]omdat het een andere bestemming voor het pand wil. Hiervoor zette het onder meer in 2019 een betoging door scholieren in scène.[7]

Moengo Festival

bewerken

Sinds 2013 wordt jaarlijks hetMoengo Festivalgehouden, met afwisselende edities van muziek, theater en dans, en beeldende kunst. Het aantal bezoeken steeg van enkele duizenden in het weekend van 2013[8][9]tot meer dan twintigduizend in 2018.[10]Het festival wordt jaarlijks geopend met de 'Poolo Boto'. Hierbij nemen een aantal boten uit verschillende dorpen het tegen elkaar op, in een strijd die bepaald wordt door wie de mooiste boot heeft. De strijd wordt gespeeld met dans, zang enprodo(pronk). Op die dag en de andere twee dagen tijdens het weekend worden er optredens van artiesten en cultuurgroepen uit het hele land gegeven.[11][12]

Poolo Boto,Moengo Festival,2017

In Moengo spelen de voetbalclubsInter MoengotapoeenReal Moengotapoein hetRonnie Brunswijkstadion.SV Notchspeelt in hetMoengo Stadion.

Vervoer

bewerken

Moengo is via de weg te bereiken via deOost-Westverbinding.In de buurt van het dorp bevindt zich deMoengo Airstripmet een verbinding naarZorg en Hoop AirportinParamaribo.

Geboren in Moengo

bewerken

Zie ook

bewerken
bewerken
Zie de categorieMoengovanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.