Niklaus Wirth

Zwitsers informaticus (1934–2024)

Niklaus Wirth(Winterthur,15 februari19341 januari2024) was eenZwitsersontwikkelaar van diverseprogrammeertalen.

Niklaus Wirth (2005)
Niklaus Wirth (1969)

Biografie

bewerken

Wirth studeerde elektronica aan deEidgenössische Technische Hochschule(ETH) inZürichwaar hij in1959afstudeerde. Daarna behaalde hij zijn masterstitel aan de universiteit vanLaval (Canada)en studeerde hij aanBerkeley.Hij doceerde aan deStanford Universityen aan de ETH in Zürich, waar hij van1968tot aan zijn pensionering in1999professor aan de vakgroep informatica was.

Wirth behaalde zijn doctorstitel met een grondstudie naar de diverse dialecten van deprogrammeertaalAlgol,waaruit een nieuw, geformaliseerd dialect resulteerde: Algol-W (1968).

In1970introduceerde WirthPascal,een formeel gedefinieerde, statisch getypeerde programmeertaal. De taal was vooral bedoeld voor het programmeeronderwijs, maar kreeg door zijn eenvoud en door de snelle (en gratis) compilers die er voor verkrijgbaar waren, al snel ook daarbuiten een grote schare gebruikers.

In1980startte Wirth een nieuw computer-project, waarvoor hij een computertaal nodig had die, anders dan Pascal, ook geschikt was om op systeemniveau toegepast te worden. Deze taal werd Modula, laterModula-2.Net als Pascal is Modula een geformaliseerde functionele taal, met sterke type-checking. Anders dan Pascal zijn in Modula een aantal praktische problemen van software-ontwikkelaars opgelost. In Modula introduceerde Wirth hetmodulair programmeren,waarmee het hergebruik van functies en variabelen netjes wordt geregeld door ze inmodulesexpliciet te exporteren en te importeren.

Onder druk van het sterk opkomende concept vanobjectgeoriënteerd programmerenontwikkelde Wirth in dejaren 90van de 20e eeuwOberon,een taal die zich van alle andere onderscheidt doordat het zowel een programmeertaal als eenbesturingssysteemis. In de inleiding tot deze taal zet Wirth zich sterk af tegen de gangbare teneur van objectgeoriënteerde talen, die in zijn optiek doorgaans de verkeerde oplossingen voor de aan de orde gestelde problemen bieden. Inderdaad levert het door Wirth voorgestelde mechanisme een veel compactere en eenvoudiger taal op dan de concurrerende talen. Oberon biedt als eerste taal aanknopingspunten voorsoftware componenten,en wordt dan ook commercieel verkocht onder de naamComponent Pascal.

Pascal heeft in verschillende opzichten geconcurreerd met het vergelijkbare en ongeveer even oudeC,maar er zijn duidelijke verschillen in de uitgangspunten, die ooit doorBrian Kernighan,een van de ontwerpers van C, zijn samengevat in het werkjeWhy Pascal is not my favorite programming language.Overigens had Wirth veel van de daarin genoemde punten al opgelost in Modula-2, terwijl andere later zijn overgenomen inANSI-C,omdat ze aantoonbaar tot verheldering van de structuur leiden.

Sterk vereenvoudigd zou men kunnen stellen dat 'Wirth-talen' gebaseerd zijn op de grondgedachte dat de compiler de programmeur duidelijk moet maken te weten waarmee hij bezig is, en hem dwingen zijn werk te structureren, terwijl C-achtige talen meer aan de eigen verantwoordelijkheid van de programmeur overlaten. Compilers voor Wirth-talen zijn -bij gelijke performance- doorgaans kleiner en sneller dan die van de C-talen.

Veel programmeercursussen zijn gebaseerd op door Wirth ontwikkeld studiemateriaal, en wanneer bij programmeercursussen eenvoudige voorbeelden inpseudocodeworden geschreven, lijkt deze pseudocode doorgaans als twee druppels water op Pascal of Modula 2.

Sinds zijn pensionering in1999was Wirth commissaris bij Oberon Micro Systems, het bedrijf dat zijn laatste creatie, Oberon (meer precies het dialectComponent Pascal) commercialiseerde.

Wirth overleed op nieuwjaarsdag 2024 op 89-jarige leeftijd.[1]

  • Systematisches Programmieren (1972)
  • Algorithmen und Datenstrukturen (1975)
  • Compilerbau (1977)
  • Programming in Modula-2 (1982)
  • Algorithmen und Datenstrukturen mit Modula-2 (1986)
  • Project Oberon (1992)
  • Programming in Oberon (1992)
  • Digital Circuit Design for Computer Science Students. An Introductory Textbook (1995)
  • Grundlagen und Techniken des Compilerbaus (1995)
  • Algorithmen und Datenstrukturen, Oberon-Version (2004)
Zie de categorieNiklaus WirthvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.