Onsterfelijkheid
Onsterfelijkheidduidt eeuwiglevenaan, zonderdoodofsterven,een oneindig bestaan. Van sommige organismen, zoals dekwallensoortTurritopsis dohrnii,wordt gezegd dat zebiologischonsterfelijk zijn.
Menselijke onsterfelijkheid kan letterlijk enfiguurlijkworden opgevat. In figuurlijke zin betekent het dat een mens voortleeft in deherinneringvan de levenden, bijvoorbeeld als geliefde vriend of familielid, of als iemand die grote daden heeft verricht. In de meeste gevallen heeft de term een positieve betekenis.
Onsterfelijkheid in de letterlijke zin speelt een belangrijke rol in vrijwel allereligies.In dat geval gaat het vaak om de onsterfelijkezieldie op enigerlei wijze voortbestaat na de dood (leven na de doodin eenhiernamaals).
Jodendom
bewerkenVolgens deHebreeuwse Bijbelhadden de mensen een eeuwig leven op aarde kunnen hebben door te eten van delevensboomdie stond in deHof van Eden,midden in hetparadijs.AdamenEvaverspeelden deze kans doordat zij aten van deboom van de kennis van goed en kwaad,dezondeval,en uit het paradijs werden verdreven.
InDaniël12:2 staat de zin "Velen van hen die slapen in de aarde, in het stof, zullen ontwaken, sommigen om eeuwig te leven, anderen om voor eeuwig te worden veracht en verafschuwd", maar verder komen de opstanding en onsterfelijkheid niet prominent in de Hebreeuwse Bijbel voor. Bovendien is Daniël een zeer laat boek, waarschijnlijk uit rond 165 v.Chr., en de idee van een opstanding kan niet duidelijk in de vroegere Bijbelboeken worden gevonden.[1]
Deuterocanonieke werken
bewerkenIn dedeuterocanonieke boekenkomt onsterfelijkheid als begrip wel voor, vooral inWijsheid[2]enSirach.[3]De vermeldingen worden echter theologisch niet doorgewerkt.
Christendom
bewerkenPaulusschreef inRomeinen2:6-7: "God beloont een ieder naar zijn daden. Aan wie het goede doet en daarin volhardt, aan wie glorie, eer en onsterfelijkheid zoekt, schenkt hij het eeuwige leven." Hiermee wordt deopstandinguit de dood en eeuwiglevenin dehemelaangeduid (1 Korintiërs15:50-57;Johannes6:39-40,47).GeloofinJezus Christusis hiervoor een voorwaarde (1 Johannes5:13). Deze geloofsartikelen behoren tot de oudste in het christendom en de kern van hetchristendom(1 Korintiërs 15:12-22).
Strikt genomen maakt hetNieuwe Testamenteen onderscheid tussen "eeuwig leven" en "onsterfelijkheid". AlleenGod,"die alles in leven houdt", is onsterfelijk (1 Timoteüs6:12-16).
Origenes
bewerkenEr hebben met betrekking tot het eeuwige leven altijd alternatieve opvattingen bestaan.Origenesverdeelde de tijd in opvolgende wereldtijden αιωνων (eonen). In die zin moest volgens hem ook de term ζωην αιωνιον, "eeuwig leven" worden opgevat, als periode met een begin en een einde. De uitdrukking wordt zodoende synoniem met 'leven van de toekomende eeuw', een frase zoals die voorkomt in degeloofsbelijdenis van Nicea.Op de tekst van deze geloofsbelijdenis hebben de volgelingen van Origenes aanvankelijk enige invloed kunnen uitoefenen. Het Bijbelse Griekse grondwoord αιων heeft inderdaad niet de primaire betekenis van 'zonder einde'. Zo komt bij Origenes aan elke eon een einde. Na de wederoprichting van alle dingen (apokatastasis pantoon) zijn de wereldtijden en daarmee de heerschappij van Christus voorbij en zal God alles zijn in allen (1 Korintiërs 15:28). In dezeapokatastasis pantoonis bij Origenes geen plaats voor eindeloze hellestraffen. Uiteindelijk zullen alle mensen, ook deduivel,met God verzoend worden. Een kerkelijke veroordeling van de leer van Origenes vond plaats in 543.
Mythologie en fictie
bewerkenOnsterfelijkheid komt ook inmythologieenfictievoor. Het wordt niet altijd beschouwd als iets positiefs. Ook wordt soms met onsterfelijkheid bedoeld dat je niet kan sterven door de natuurlijke dood, vaak is er dan ook sprake van een zekere eeuwige jeugd of het op een bepaald tijdstip stilvallen van het verouderen. Dit laatste is soms ook het geval bij letterlijke onsterfelijkheid; als dat niet het geval is, is die letterlijke onsterfelijkheid een ware kwelling.
Voorbeelden van onsterfelijkheid in mythologie en fictie:
- De mythe vanTithonos,de man die onsterfelijkheid kreeg maar geen eeuwige jeugd.
- Amrita,volgens hetHindoeïsmede drank die de goden onsterfelijk maakt.
- Ba Xian,ook wel de Acht Onsterfelijken, in hetTaoïsme.De eerste die onsterfelijk werd, was Li Tieguai, een asceet en leerling van Laozi, de grondlegger van het taoïsme. Hij leerde het geheim van de onsterfelijkheid vanXi Wangmu,volgens taoïstischevolksmythesde vrouw van de Jadekeizer Yu Huang. Ze wordt vaak afgebeeld in de boomgaard van onsterfelijkheid. Ze kweekte de perziken van onsterfelijkheid; deze boom gaf eens in de drieduizend (of negenduizend) jaar vruchten. Ze geeft dan een feestmaal, waarbij alle onsterfelijken kunnen eten van de perziken.
- De mythe van deFontein van de Eeuwige Jeugd.
- Ahasverusde Wandelende Jood, die Jezus op weg naarGolgothahard zou hebben aangepakt, waarop hij ertoe werd veroordeeld om tot deDag des oordeelsrusteloos over de wereld te zwerven.
- Gulliver's TravelsvanJonathan Swift.
- De metafysische roman "Alle mensen zijn sterfelijk" (1946,Tous les hommes sont mortels) vanSimone de Beauvoirverhaalt van Raimon Fosca, een man die vervloekt is tot eeuwig leven.
- Een ludiek voorbeeld van onsterfelijkheid wordt gegeven doorDouglas Adamsin zijnTransgalactisch liftershandboek.In het boek komt de alienWowbaggervoor die door zijn onsterfelijkheid uit pure verveling het zijn taak heeft gemaakt om ieder wezen in het universum, op alfabetische volgorde, te beledigen.
Alchemie
bewerkenAlchemisten in het westen en het oosten waren op zoek naar het geheim van het eeuwige leven. Van vijftiende-eeuwse Franse alchemistNicolas Flamelwerd gezegd dat hij deSteen der wijzenen het levenselixer zou hebben ontdekt, wat hem in staat stelde om onsterfelijk te worden, samen met zijn vrouwPerenelle.
Filosofie
bewerkenDe onsterfelijkheid van de ziel is een van de driepostulatendie volgens deDuitsefilosoofImmanuel Kantnoodzakelijk zijn in deethiek.