Panheel

dorp in de Limburgse gemeente Maasgouw, Nederland

Panheel(Limburgs:Panhael) is een dorp[1]inMidden-Limburg(Nederland) in de gemeenteMaasgouw.Het wordt ook wel gehucht of een buurtschap van het kerkdorpHeelgenoemd. In 2021 telde het 225 inwoners.[2]Vanwege de ligging nabij deA2zijn er naast bewoning ook bedrijven en fabrieken gevestigd.

Panheel
Panhael
Plaats inNederlandVlag van Nederland
Panheel (Limburg)
Panheel
Situering
Provincie Vlag LimburgLimburg
Gemeente Vlag MaasgouwMaasgouw
Coördinaten 51° 11′ NB, 5° 52′ OL
Algemeen
Oppervlakte 1,19 km²
Inwoners
(2021)
225
Overig
Woonplaats(BAG) Heel
COROP-gebied Midden-Limburg
PortaalPortaalicoon Nederland

Geschiedenis

bewerken

Panheel werd voor het eerst schriftelijk vermeld in 1380. Van onbekende datum tot de inval van de Fransen vormde Panheel een eigenschepenbank.In 1800 werd met de voormalige heerlijkheidPoleengemeentegevormd met de naamPol en Panheel.In 1820 werd deze gemeente opgeheven en ging Pol naarWessem.Vanaf 1821 vormde Panheel met Heel de nieuwe gemeenteHeel en Panheelom in 1991 op te gaan in de fusiegemeenteHeelom in 2007 op te gaan in de grotere fusiegemeenteMaasgouw.

In 1875 werd een kapel gebouwd die 's winters als kerk dienstdeed. In 1929 kwam hetKanaal Wessem-Nederweertgereed en werd ook deSluis Panheelin gebruik genomen. Panheel heeft de laatste maanden van 1944 sterk te lijden gehad van oorlogsgeweld. Vanaf 1945 vond grindwinning plaats, waardoor Panheel ingesloten raakte door uitgestrekte plassen zoalsBoschmolenplas,Sint Antoniusplas,TeskenenLeerke Ven.Ten oosten van Panheel ontstond een bedrijventerrein,Kern Panheelgenaamd.

de Onze Lieve Vrouwe van 't Hartkapel

Bezienswaardigheden

bewerken

Zie ook

bewerken

Natuur en landschap

bewerken

Panheel is geheel door plassen en het kanaal ingesloten. Ten westen van Panheel ligt het natuur- en recreatiegebiedLeerke Ven.

Nabijgelegen kernen

bewerken

Wessem,Thorn,Ittervoort,Grathem,Heel

Zie de categoriePanheelvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.