Keizerrijk Rusland
HetKeizerrijk Rusland(Russisch:Российская Империя,Rossijskaja Imperija), ook wel hetRussische Rijk,was een staat die bestond van 1721 tot september 1917, toen de republiek werd uitgeroepen onder leiding van deVoorlopige Regering.[1]
Het Russische Rijk ontstond uit hettsaardom Rusland,dat door de opvolgers vantsaarIvan IVwerd geregeerd. Het Russische Rijk was een absolute (erfelijke)monarchiemet aan het hoofd eenkeizeruit hetHuis Romanov.In de volksmond werd hij tsaar genoemd, net als keizer een afleiding vanCaesar.DeRussisch-Orthodoxe Kerkwas de Staatskerk, die werd bestuurd door deHeiligste Regerende Synode,nadatPeter I van Ruslandhet ambt vanpatriarchin1721had afgeschaft. De klassen in het rijk waren onder andere verdeeld in deadel,degeestelijke,dekooplieden,dekozakkenen deboeren.Mensen uitSiberiëenCentraal-Aziëwerden geregistreerd als "inorodtsy",dat letterlijk" mensen van vreemde afkomst "betekent.
Aan het eind van de 19e eeuw besloeg het rijk 22.400.000 vierkante kilometer, ongeveer een zesde van het totale landoppervlak op aarde. Alleen hetBritse Rijkkon zich er in omvang mee meten. Toch woonden de meeste mensen toen in het Europese gedeelte van Rusland. Meer dan honderd verschillendeetnische groepenbehoorden tot het Rijk, de talrijkste groep (45%) waren deRussen.
Peter de Grote
bewerkenPeter de Groteveranderde zijn titel in 1721 toen hij zich "Alleenheerser van geheel Rusland" (Samoderzjets Vserossiiski) liet noemen. Hoewel vele heersers deze titel aanhielden, stonden zij beter bekend als tsaar. In Peters ogen was Rusland een achterlijk land en hij wilde hierin verandering brengen. Hij maakte voor zijn troonsbestijging een rondreis doorEuropa,waarbij hij incognito met allerlei baantjes de ervaring opdeed om zijn rijk aansluiting te laten vinden bij de nieuwe tijd. Na eenoorlogin het Oostzeegebied aan het begin van de 18e eeuw kreeg Peter voet aan de grond aan de kust. Daar stichtte hij in 1703 de stadSint-Petersburg,die meer dan 200 jaar de hoofdstad van het Russische Rijk zou blijven.
Na Peter de Grote
bewerkenNa de dood van Peter de Grote in 1725 regeerde zijn tweede vrouwCatharinanog twee jaar. Daarna volgde de kleinzoon van Peter,Peter IIhaar op, maar deze stierf drie jaar later op veertienjarige leeftijd aan de gevolgen van depokken.De werkelijke macht lag bij deOpperste Geheime Raad,dieAnna Ivanovnakozen als opvolgster van de kinderloze Peter II.
Na de dood van Anna Ivanovna in 1740, greepElisabeth,de dochter van Peter de Grote, met hulp van hetPreobrazjenski-regimentde macht. Onder het bewind van Elisabeth was het Russische hof het mooiste in heel Europa. Ze leidde ook een actieve buitenlandse politiek, waarbij ze de kant koos van Oostenrijk.
Catharina de Grote
bewerkenCatharina de Grote,van Duitse afkomst, begon haar carrière met haar manPeter III,kleinzoon van Peter de Grote en erfgenaam van de tsarentroon, uit de weg te ruimen. Ze was geïnspireerd door deVerlichting,maar na deFranse Revolutiestelde ze haar breeddenkendheid bij. Ze probeerde in navolging vanPeter de GroteRusland verder te verwesteren. Zo was Rusland een van de eerste landen ter wereld waar devaccinatietegenpokkenop landelijke schaal werd ingevoerd. Ook heeft Catharina een grote rol gespeeld bij het verspreiden van opleidingsmogelijkheden voor kinderen. Bijna iedereen, met uitzondering van de toplaag van de bevolking, was analfabeet toen Catharina aan de macht kwam; de eerste universiteit was pas in 1755 gesticht.
Op buitenlands vlak vergrootte de oppervlakte van het keizerrijk met 518.000 km², een gebied 12 maal de oppervlakte vanNederlandof 17 maal de oppervlakte vanBelgië.Ze had succes tegen het Ottomaanse Rijk tijdens deRussisch-Turkse Oorlog (1768-1774)en deRussisch-Turkse Oorlog (1787-1792).Ze zette haar stromanStanislaus August Poniatowskiop de Poolse troon, dit was het begin van deopdeling van Polen.
Op diplomatiek vlak probeerde ze een bemiddelende rol te spelen in verschillende conflicten, waaronder in detroonopvolgingsstrijd in Beierenin 1778.
Op cultureel vlak probeerde Catharina haar gasten te imponeren met haar kunstverzamelingen. Het meest gekende is het begin van de collectie van deHermitage.
Alexander I
bewerkenAlexanderwas de kleinzoon van Catharina en de zoon vanPaul I.Hij kwam op de troon toen zijn vader in 1801 werd vermoord. De bevolking van het Russische Rijk in 1811 was meer dan 40 miljoen mensen, naar Europese begrippen een grootmacht. Tot 1815 was een belangrijke opdracht van zijn regering om het Europese machtsevenwicht te bewaren. Het was de tijd van denapoleontische oorlogen,met als dieptepunt deinname van MoskoudoorNapoleon Bonaparte.Tijdens en na hetCongres van Wenen(1815) kwam hij in aanvaring met de Oostenrijkse diplomaatKlemens von Metternich.Rusland verwierf het leeuwendeel van hethertogdom Warschau,onder de naamCongres-Polen.Hij is ook de oprichter van deHeilige Alliantie,een bolwerk van conservatisme in Europa.
Nicolaas I
bewerkenNicolaas Iwas een jongere broer van Alexander I en werd niet opgevoed als toekomstige tsaar. Zoals de meeste andere staatshoofden van zijn tijd leidde hij een star conservatief beleid. Hij stond bekend als de beschermer van regerende legitimisten en beschermheer tegen revoluties, zoals derevoluties in het jaar 1830of derevoluties in 1848.
Zijn buitenlandse politiek stond voornamelijk in het teken van hetuiteenvallen van het Ottomaanse Rijk.DeRussisch-Turkse Oorlog (1828-1829)was een succes, maar deKrimoorlogwas een nederlaag.
Alexander II
bewerkenDe zoon van Nicolaas,Alexander II van Ruslandvolgde hem in 1855 op. Het eerste jaar van zijn regering was hij zeer druk met de door zijn vader gestarte Krimoorlog. Deze oorlog werd beëindigd met deVrede van Parijs (1856).Hij was een groot hervormer; hij verleende in 1856 gratie aan dedecembristenen schafte in 1861 delijfeigenschapvan de boeren af. Alexander wilde namelijk een grote klasse onafhankelijke en zelfstandige boeren creëren en daarnaast een groep mensen die zou kunnen instaan voor de industriële behoeftes. Ook voerde hij een zeker gemeentelijk en gewestelijk zelfbestuur in door instelling van dezemstvo's. Daarnaast verbeterde hij de rechtspraak, matigde deperscensuuren verkortte in 1859 dedienstplichtin het leger van 25 jaar tot 15 jaar. Hij voerde ook hervormingen door in hetonderwijs.Tussen1867en1869voerde hij kerkelijke hervormingen door. De opleiding van decleruswerd verbeterd en het overschot aan priesters werd teruggedrongen. Detsaar-bevrijdermaakte een einde aan de willekeur van debureaucratieen de politie. Zo veranderde hij Rusland geleidelijk van een politiestaat in eenrechtsstaatnaar Europees model.
Na de tweedePoolse opstandin1863,die hij hardhandig liet neerslaan, werd zijn politiek behoudender. De conservatieven vonden hem te liberaal, terwijl de liberalen hem te conservatief vonden. De toenemende aanslagen van denihilistenbeantwoordde Alexander met harde politiemaatregelen. In 1881 kwam hij door een bomaanslag om het leven.
Alexander III
bewerkenAlexander IIIwas aanwezig bij de moordaanslag op zijn vader. Zijn reactie was dan ook dat meer autonomie geven aan het Russische volk alleen maar zou zorgen voor meer revolutionaire ideeën. Hij voerde dan ook eenreactionairbewind, onder leiding vanKonstantin Pobedonostsev.Hij ontsloeg de liberaal gezinde ministers van zijn vader, beperkte de bevoegdheden van de zemstvo's, verscherpte het staatstoezicht op middelbaar enhoger onderwijs,breidde de bevoegdheden van de politie aanzienlijk uit en ageerde als behoeder van de orthodoxie. Hij was streng tegenjoden,Rooms-katholieken en protestanten. Opstandelingen en dissidenten werden massaal naar Siberië verbannen. Zijn buitenlandse politiek, aanvankelijk pro-Duits, raakteop Frankrijk georiënteerd.Alexander III stierf plotseling op 20 oktober 1894 in zijn zomerresidentie hetLivadiapaleisop de Krim en werd opgevolgd door zijn zoonNicolaas II van Rusland.
Nicolaas II
bewerkenNicolaas II was vorst vanRusland,Oekraïne,Wit-Rusland,Moldavië,Finland(Groothertogdom van Finland),Armenië,Azerbeidzjan,Georgië,de Centraal-Aziatische staten vanKazachstan,Kirgizië,Tadzjikistan,TurkmenistanenOezbekistan,het grootste deel vanEstland,LetlandenLitouwen,grote gebieden vanPolenen het oostelijkste deel van het latereTurkije.In 1914 bestond het Russische Rijk uit 81 gouvernementen(goebernija's)en 20oblasten.Het Russische Rijk had als vazalstaten en protectoraten onder andere hetEmiraat Buchara,hetKanaat Kokanden hetKanaat Xiva,en na 1914Toeva.
Hij zette de politiek van zijn vader voort. Rusland breidde zijn rijk steeds verder uit naar het oosten. Tweede helft 19e eeuw zochtJapannaar vaste grond op het Chinese continent. Een conflict rond dehavensstad Port Arthurzou leiden tot deRussisch-Japanse Oorlog.Het verlies van de oorlog en de precaire situatie van de Russische bevolking gaf de aanleiding tot deRevolutie van 1905.Nicolaas zette de conservatiefPjotr Stolypinaan het hoofd van de regering en begon aan grondige hervormingen. Op internationaal vlak sloot Rusland zich aan bij deTriple Entente.Na deval van de Qing-dynastiein China, sloten Rusland en Japan een vriendschapsakkoord.
Met deannexatie van Bosnië en HerzegovinadoorOostenrijk-Hongarijelaaide de Balkankwestie terug op. In 1912 braken deBalkanoorlogenuit, die op hun beurt een aanleiding zouden zijn voor deEerste Wereldoorlog.De nederlagen en grootschalige Russische slachtoffers zorgden voor grote ontevredenheid bij de Russische bevolking. In 1917 brak deFebruarirevolutieuit. In oktober 1917 hadden bolsjewieken in Petrograd de macht gegrepen (Oktoberrevolutie). Nicolaas trad af en in de nacht van 16 op 17 juli 1918 werd de hele tsarenfamilie (vader, moeder en vijf kinderen) op bevel van de lokalesovjetin de kelder van hetIpatjev-huisgeëxecuteerd. Na het aftreden van Nicolaas werd eenvoorlopige regeringuitgeroepen. In 1922 veranderde hetBolsjewistisch Ruslandin deSovjet-Unie.
Vervolg
bewerken- Library of Congress Country Studies
- R. Hingley,The Tsars, 1533-1917.Macmillan, 1968.
- D. Warnes,Chronicle of the Russian Tsars: The Reign-by-Reign Record of the Rulers of Imperial Russia.Thames & Hudson, 1999.
- ↑(ru)Постановление о провозглашении России республикойop Wikisource