Stofwisseling

biologisch proces

Stofwisselingofmetabolisme(uit hetGrieks:μεταβολισμόςmetabolismos= verandering of omzetting) is het geheel vanbiochemischeprocessen dat plaatsvindt in decellenvanorganismen.Enzymenspelen bij deze omzettingen een centrale rol. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de opbouw vanstoffenonder gebruik van energie (anabolisme) en de afbraak van biomoleculen, waarbij energie vrijkomt (katabolisme).

Deel van eenserieartikelen over
Biochemie
Ruimtelijke structuur van cytochroom c
Ruimtelijke structuurvancytochroomc
Biomoleculen

Eiwit·Koolhydraat·Natuurproduct·
Nucleïnezuur·Metaboliet·Lipide·Vitamine

Stofwisseling

Anabolisme·Celademhaling·Eiwitsynthese·Katalyse·Fotosynthese·Katabolisme

Verwante onderwerpen

Bio-informatica·Enzymologie·Moleculaire biologie·Structuurbiologie

PortaalPortaalicoon Biologie

Functies van de stofwisseling

bewerken

De stofwisseling heeft onder meer de volgendefuncties:

  • Het vastleggen vanzonne-energieofchemische energiedoor deaanmaakvanreservestoffen.
  • Het vrijmaken vanenergieuit onder andere opgenomen stoffen en reservestoffen.
  • Het opnemen vanstoffen.
  • Het gebruik van bouwstoffen en energie als bron voor alle biologische processen.
  • Het verwerken van afvalstoffen.
  • Een eventueel teveel aan opbouwstoffen elimineren.

Katabolisme en anabolisme

bewerken

Katabolisme

bewerken

Katabolismeis de afbraak vanorganische stoffenbinnen een organisme; het omvat verschillende manieren van stofwisseling in eencel,afhankelijk van de verschillende soortenbiopolymeren.Polysachariden,lipiden,nucleïnezurenenproteïnenworden eerst, viahydrolyse,afgebroken totkleinere moleculen,respectievelijkmonosachariden,vetzuren,nucleotidenenaminozuren.Vervolgens kunnen de gevormde monomeren binnen de cel gebruikt worden voor de aanmaak van nieuwe biopolymeren (anabolisme), of voor decelademhaling,waarbij het kleine molecuul (vooral glucose) met behulp vanzuurstofinenergiewordt omgezet.

Anabolisme

bewerken

Anabolismeofbiosyntheseis de opbouw van organische stoffen, waarbij energie wordt gebruikt of wordt opgeslagen, bijvoorbeeld inATP,NADPH,koolhydratenenbiopolymeren.De energie wordt geleverd door licht (bijfotosynthese) of doorredoxreacties(bijchemosynthese). Anabolisme behelst de reeks metabolerouteswaardoor uit kleinere moleculen grotere moleculen worden gevormd.[1]Anabolisme is een vorm vanassimilatiewaarbijweefselsenorganenzoalsspierenenbottenworden opgebouwd. Dit gebeurt dankzijgroeienceldifferentiatie.

De grote variatie aan metabole processen tussen verschillende soorten organismen kan worden gebruikt bij huntaxonomischeclassificatie;belangrijke indelingscriteria zijn:

  1. de herkomst van de energie die nodig is om de processen te doen plaatsvinden,
  2. deelektronendonor (reductor),die betrokken is bij bovenstaande processen,
  3. de herkomst van de benodigde koolstof voor de opbouw van organische stoffen, zoals bouwstoffen, enzymen, reservestoffen.
Energiebron Licht foto- -troof
Licht&redoxreactie mixo-
Redoxreactie chemo-
Elektronendonor Organische verbinding organo-
Anorganische verbinding litho-
Koolstofbron Organische verbinding hetero-
Anorganische verbinding auto-

Energiebron

bewerken

Fototroof

bewerken

Een organisme isfototroofals hetzich in leven houdtmet licht als energiebron, naast de opname vananorganischestoffen. Fototroof komt vanOudgrieksφῶςphōs(licht) + τροφήtrophē(voeding).

Delichtenergiewordt bij fototrofe organismen vastgelegd viafotosyntheseen hoofdzakelijk gebruikt voor degroeien voor hetaanmakenvan energierijke reservestoffen. Daarnaast wordt de lichtenergie gebruikt voor onder andere de opname van anorganische stoffen door plantenwortelstegen deconcentratiegradiëntin, voor het transport van water met de daarin opgeloste stoffen binnen de plant, en voor de beweging van de plant, bijvoorbeeldfototropie.Fototrofe organismen voorzien zichzelf van de benodigde voedingsstoffen: ze zijnautotroof.

Mixotroof

bewerken

Eenmixotrooforganisme kan zowel de benodigde energie uit licht (fototroof) als chemische stoffen (chemotroof) verkrijgen. Mixotrofe organismen kunnen voorassimilatiegebruikmaken van licht (fotosynthese), maar kunnen ook (an)organische verbindingen hiervoor gebruiken (chemosynthese).

Chemotroof

bewerken

Een organisme ischemotroofals het in staat is om met behulp vanchemische omzettingenals energiebron te leven. Er bestaan zowelautotrofe(zelfvoorzienende) alsheterotrofe(afhankelijke) chemotrofe organismen. Ze verkrijgen hun benodigde energie dooroxidatievan respectievelijkanorganischeenorganische(door andere organismen aangemaakte)moleculen.

Elektronendonor of reductor

bewerken

Organotroof

bewerken

Eenorganotrooforganisme verkrijgt de energiebehoefte uit chemische omzettingen vanorganische stoffen.Organotrofie is een vorm vanchemotrofie.Heterotrofeorganismen worden ook wel met de term organotroof aangeduid. Een heterotroof organisme bouwt zijn organischecelmateriaalop uitorganische stoffen,gemaakt door andere organismen en is dus afhankelijk van andere organismen. Hetdissimileertmoleculen die door autotrofe organismengeassimileerdzijn.

Lithotroof

bewerken

Eenlithotrooforganisme is een organisme dat de energiebehoefte verkrijgt uit chemische omzettingen van anorganische stoffen. Het woord lithotroof is afkomstig van het Griekse woordlithosdat steen entrophedat voeding betekent.

Koolstofbron

bewerken

Naar de herkomst van koolstof voor de opbouw van de organische stoffen en het celmateriaal kan men heterotrofe organismen onderscheiden van autotrofe organismen.

Onderscheiden kan worden naar koolstofbron:

  • Lithoheterotroof,waarbij organisch materiaal als koolstofbron gebruikt wordt.
  • Lithoautotroof,waarbij kooldioxide uit de lucht als koolstofbron gebruikt wordt.
  • Mixotroof,waarbij naast kooldioxide uit de lucht ook organisch materiaal gebruikt wordt als koolstofbron.

In aanvulling op deze indeling kan verder onderscheiden worden naar energiebron:

Heterotroof

bewerken

Eenorganismeis heterotroof, als het zijncelmateriaalopbouwt uitorganische stoffen,dat wil zeggenstoffenafkomstig van andere organismen. Het woord heterotroof is afkomstig uit hetGrieksen betekent letterlijk zich van anderen voedend (heteros- vreemd, een andere;trophein- voeden). Een heterotroof organisme is voor zijn energievoorziening afhankelijk van andere organismen: hetdissimileertmoleculendie oorspronkelijk doorautotrofeorganismengeassimileerdzijn.

De simpelste heterotrofen zijngisten,maar ook de mens is heterotroof en wel chemo-organoheterotroof.

Autotroof

bewerken

Autotrofe organismen zijnorganismendieCO2(kooldioxide)gebruiken als bron vankoolstofvoor huncellen.Autotroof is een samenstelling van de Griekse woordenautos(zelf) entrophein(voeden). Dit betekent dat het organisme zelf voedsel kan aanmaken en het niet hoeft te betrekken van een ander organisme.

Autotrofe organismen halen hun energie uitanorganische stoffenof uitzonlicht.De energie gebruiken zij om kooldioxide om te zetten inglucose.Door gebruik van de genoemde energiebronnen zal door de activiteit van autotrofe organismen de hoeveelheid organische stof toenemen.

Naar de herkomst van de benodigde energie onderscheidt men:

  • fotoautotrofeorganismen: deze maken gebruik van zonlicht voor het verkrijgen van de benodigde energie voor fotosynthese.
  • chemo-autotrofeorganismen: deze maken gebruik van oxidatieprocessen vananorganische stoffenvoor het verkrijgen van de benodigde energie.

Voorbeelden van autotrofe bacteriën zijnnitrificeerdersenanammoxbacteriën. Anammox bacteriën zijn aerotolerante (zuurstoftolerante) chemo-litho-autotrofe micro-organismen en behoren tot deplanctomycetes.

Belangrijke stofwisselingsprocessen

bewerken

Metabolieten

bewerken

Strikt genomen zijnmetabolietende producten van stofwisselingsprocessen. De term metabolieten wordt echter meestal alleen gebruikt voor kleine moleculen, zoals glucose en aminozuren.

Er wordt soms ook een onderscheid gemaakt tussen primaire ensecundaire metabolieten.Zo zijn deaminozurenwaaruiteiwittenworden opgebouwd voorbeelden van primaire metabolieten, maar hetalkaloïdenicotinedaarentegen een secundaire metaboliet in bepaalde planten.

ZieSecundaire metabolietenSecundaire plantenstoffenvoor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

Secundaire metabolieten bij planten zijn plantenstoffen (metabolieten) die niet direct betrokken zijn bij primaire processen (zoalsfotosynthese,citroenzuurcyclus,eiwitsynthese). Ze zijn niet direct noodzakelijk voor het overleven van het organisme, maar dragen wel bij tot zijn overlevingskansen.

Zie ook

bewerken