Verdedigingswerk

militair bouwwerk ter verdediging

Eenverdedigingswerkis eenbouwwerkwaarmee de verdedigende partij in een conflict aanvallers probeert af te wenden. De toepassing van verdedigingswerken heeft in de loop der tijd op verschillende manieren plaatsgevonden en op vele verschillende schaalniveaus. De term verdedigingswerk wordt soms ook gebruikt in debeeldspraak,waarbij een gebied zich tegen natuurinvloeden verdedigt, zoals bijkustverdediging.

AtlantikwallbijOostende

De ontwikkeling van verdedigingswerken is sterk afhankelijk van de ontwikkelingen vangevechtswapens.Aanvankelijk werden nederzettingen lokaal verdedigd door middel van houten palen en later stenen muren. Toen de muren niet meer voldeden, omdat zij de kanonskogels niet konden weerstaan, werden grachten gegraven en aarden wallen opgeworpen. Linies om grotere gebieden te verdedigen werden in deoudheiddoor de Romeinen en Chinezen toegepast en deden hun herintrede na derenaissance.Tanks en vliegtuigen maakten de vestingwerken bij steden minder krachtig, waardoor nog grotere linies werden opgeworpen, met zware bunkers. De toekomst van verdedigingswerken moet waarschijnlijk in de ruimte gezocht worden.

Geschiedenis

bewerken

Oudheid

bewerken
Muur van Hadrianus bij Greenhead.

In de oudheid hadden volkeren al de behoefte om zich te beschermen tegen indringers van buiten. Daarom werdennederzettingenvaak op strategisch gelegen locaties begonnen, zoals op een hoger gelegen gebied of bij een doorwaadbare plaats van een rivier. Hierdoor kon de nederzetting invloed uitoefenen op het gebied eromheen. Voorbeelden hiervan vinden we in Nederland op deVeluwewaar (tot nu toe) drie ronde of hoefijzervormige aarden wallen zijn ontdekt ook wel 'hunnenschansen' genoemd. Ze liggen bijDoorwerth,RhenenenUddel(De Hunenschans), onder de wal op deHeimenbergbij Rhenen zijn een vuurstenen offermes en restanten van deKlokbekercultuurgevonden, wat op een ouderdom wijst van circa 2000 v.Chr. Op de hunebedden na (circa 3400 v.Chr.) zijn het de oudste bouwwerken in Nederland[1].

DeRomeinenlieten in het huidige Europa derijksgrenzenvooral langs waterwegen lopen, waardoor dit natuurlijke verdedigingswerken waren. Daarbij bouwden zijcastella,waardoor zij de controle over deze waterwegen konden behouden.Britannialieten zij in de 2e eeuw v.Chr. door een lange muur beschermen tegen dePictenuit het huidige Schotland, genaamd deMuur van Hadrianus.Deze was voorzien van 94 forten, zowel groot als klein, en was geheel uit steen opgebouwd. Ten noorden van deze muur hadden de Romeinen tevens deMuur van Antoninusgebouwd, gemaakt vanturf.In Afrika konden zij geen gebruik maken van waterwegen, maar vormde deSaharaeen natuurlijke barrière voor de zuidelijke grens. De grens met het westen, waar deGaramantenleefden, konden niet metfortenworden verdedigd, omdat grond te droog was om gewassen te verbouwen voor soldaten. Door het ecosysteem aan te passen, kondencentenarialangs de westelijke grens, deLimes Tripolitanus,gebouwd worden, waarna er drie forten gebouwd en onderhouden konden worden. De noordelijke grens bestond ten slotte uit deLimes.

Bij de opmars van de Romeinen moesten zij vele steden veroveren.Alesiawas een van deze steden. Bij hetbelegpaste Caesar een tactiek toe, waarbij hij de stad wilde uithongeren, omdat een rechtstreekse confrontatie tot veel verliezen zou leiden. Om de stad uit te hongeren, liet hij eencircumvallatieliniebouwen, maar om zich tegen aanvallen van buitenaf te beschermen, liet hij een tweede linie bouwen, decontravallatielinie.Beide linies bestonden uitschansenen uitkijktorens en tussen beide linies lagen de kampementen.

De Muur van Hadrianus was niet de eerste muur in de geschiedenis die een groot gebied moest beschermen. InChinaliet deQin-dynastievanaf 200 v.Chr. deChinese Muurbouwen. De eerste muren werden uit aarde enleemopgetrokken, maar deze muren werden later vervangen door stenen muren, waarbij meer dan 1000 forten en uitkijktorens aan de muur werd toegevoegd. De muur is in de loop van de tijd verlengd, waardoor de vijandelijke legers vanuit het noorden lastiger de Chinese keizerrijken konden aanvallen.

Middeleeuwen

bewerken
Waltorensin de vestingmuur vanÁvila(Spanje)

In de middeleeuwen werd hetmottekasteelingevoerd, kunstmatige heuvels met een verdedigingstoren. Deze versterkingsvorm wordt traditioneel een ontstaan toegedicht ergens aan het eind van de10e eeuw,in de gebieden tussen deRijnen deLoire.Veel van deze mottekastelen werden uitgebouwd tot hetkasteeldie op hun beurt weer uitgroeiden tot steden.

Steden werden verdedigd door een rij van houten palen die later vervangen werden doorstadsmuren.Voor het aanleggen van stadsmuren had de stadstadsrechtennodig, die het verkreeg van de heerser van het gebied. Een stadsmuur werd voorzien vantorens,waardoor het gebied rondom een stad overzien kon worden. In de torens en muren zaten schietgaten, waarvandaan soldaten die in de stad gelegerd waren, gedekt konden schieten. Uit dezelfde tijd stammen ook delandwerendie voornamelijk in het oosten vanBelgiëenNederlandvoorkomen.

Echt rijke heersers konden in de middeleeuwen stenen forten of kastelen aan laten leggen. Een voorbeeld van een fort is deCitadel van Namen.Wie het fort in handen had, kreeg zo de macht in handen over deSamberen kon zo bijvoorbeeld tol heffen. Het aantal kastelen dat gebouwd werd in de middeleeuwen is groot. Kastelen werden vaak al voorzien van een gracht en diverse andere verdedigingswerken.

Nieuwe tijd

bewerken
Aarden wallen vervangen middeleeuwse stadsmuren.

Met de komst van hetkanonbleken de stadsmuren niet meer te voldoen. In Italië werd als reactie hierop de muren breder gemaakt enbastionsaan de stadsmuren toegevoegd. Dit was echter een dure oplossing. Andere oplossingen werden gezocht en werden gevonden in een stelsel vangrachtenen aardenwallen.Het stelsel dat in de Nederlanden veelvuldig werd toegepast wordt hetOud Nederlands vestingstelselgenoemd.Adriaen Anthoniszwordt gezien als een van de eerste ingenieurs die de principes hiervan in praktijk bracht. De gracht was een extra obstakel voor de aanvallende partij om de stad te bereiken. Bij het overtrekken van de gracht werden zij veelal beschoten van de hoge aarden wallen. Deze wallen, vaak van vele meters hoog, konden veel kanonskogels smoren die afgeschoten werden op de stad. Het stelsel baarde zoveel opzien dat diverse buitenlandse steden het stelsel ook toepaste. Diverse vestingbouwkundigen verbeterden het stelsel en uiteindelijk leidde dit tot hetNieuw Nederlands Vestingstelsel.Menno van Coehoornwas hier de bedenker van. Dit stelsel is echter nooit exact volgens Van Coehoorns regels uitgevoerd.

Inundatiebleek in de Nederlanden ook een effectieve manier om de aanvallende partij af te wenden. Tijdens hetbeleg van Alkmaaren hetbeleg van Leidenkonden deNederlandse opstandelingende belegeringen van de Spanjaarden afslaan, door het gebied rondom de stad onder water te zetten. In hetrampjaar1672 werd een groot stuk land onder water gezet om de Franse troepen de provincieHollandniet te laten innemen. Dit was nodig omdat door de grote overmacht aan troepen de versterkte steden de Fransen moeilijk konden afhouden. De inundatie werd later deHollandse Waterliniegenoemd en het geheel werd verder uitgebreid met onder meeraccessen.Utrechtlag niet binnen deze linie. Eind 19e eeuw werd de Hollandse Waterlinie vervangen door deNieuwe Hollandse Waterlinie.Bij deze linie lag Utrecht wel in het beschermde gebied en zou er een gebied onder water gezet worden dat zich uitstrekte van deZuiderzeetot deBiesbosch.Forten moesten de gebieden beschermen die niet onder water konden worden gezet of waar wegen de linie doorkruisten. Daarnaast werd voor de inundatiegebieden linies aangebracht waar de vijand tegengehouden moest worden, zoals deGrebbelinie.

Niet elk gebied leende zich ervoor om onder water te worden gezet. Andere oplossingen werden hiervoor gezocht. BijAntwerpenwerd een ring van forten rondom de stad gebouwd, deStelling van Antwerpen.Echter tijdens de eerste beproeving van de forten, tijdens deEerste Wereldoorlog,waren de kanonnen zo sterk geworden, dat zij door de betonnen muren konden schieten.

Moderne tijd

bewerken
Siegfriedlinie in rood, Maginotlinie in blauw

Deindustriële revolutiezorgde ervoor dat de vestingwerken van steden vrijwel zinloos waren geworden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de eerstetanksingezet, waarbij spierkracht werd vervangen door mechanische kracht. De tanks waren echter nog beperkt in hun mogelijkheden en de oorlog werd eenloopgravenoorlog.Landen beseften dat ze zich moesten beschermen tegen de nieuwe wapens. In hetinterbellumwerden diverse linies versterkt of aangelegd. Deze linies tegen vijandelijke troepen werden groter en kregen andere vormen dan voorheen. Zo werd de Stelling van Antwerpen uitgebreid met eenantitankgracht,die echter weinig uit kon brengen.Nazi-Duitslandliet deSiegfriedlinieaanleggen en Frankrijk deMaginotlinie,beide bestaande uit velebunkers.

Vliegtuigen konden makkelijk over de linies heen vliegen, waardoor nieuwe verdedigingstactieken bedacht moesten worden. Verdedigingswerken, zoals bunkers, werden steeds meer metluchtafweergeschutuitgevoerd, die steden voor luchtaanvallen moesten beschermen. Om zelf niet makkelijk het doelwit te worden van luchtaanvallen, werden deze bunkers zo gesitueerd dat ze ook vanuit de lucht slecht zichtbaar waren.

Tijdens deTweede Wereldoorlogliet nazi-Duitsland deAtlantikwallaanleggen, een verdedigingslinie langs de gehele westelijke kust waarmee ze zich konden verdedigen tegen eeninvasievanuit zee. De linie strekte zich uit van Noorwegen tot aan de Franse grens met Spanje.

Het was aan de aanvallende partij om een zwakke plek in de linie te vinden of de linie te omzeilen. Zo was de sterk verdedigde Maginotlinie waardeloos toen nazi-Duitsland via Nederland en België Frankrijk introkken. Om de Atlantikwall te slechten hadden de geallieerden vele bombardementen laten uitvoeren, waren gedetailleerde tekeningen van de linie door het verzet gestolen en werd er eenmassale aanvaluitgevoerd. De inspanningen om de Atlantikwall te slechten bewezen het nut om een verdedigingslinie te hebben. Na de Tweede Wereldoorlog werden daarom diverse linies aangelegd, om dreigingen te weerstaan, zoals deIJsselliniein Nederland.

Voor de toekomst wordt de ruimte gezien als het territorium waarvandaan landen zich kunnen verdedigen tegen buitenlandse aanvallen. Zo werd al in de jaren 1980 hetStrategic Defense Initiativeopgezet, om een raketschild te bouwen, waarmee deVerenigde Statenzich zouden kunnen verdedigen tegen Russische raketten.

Zie ook

bewerken