Westerdokseiland

kunstmatig eiland in Amsterdam, Nederland

HetWesterdokseilandis een eiland inAmsterdamtussen hetWesterdoken hetIJ.Het ontstond in1832toen door aanleg van de Westerdoksdam dit deel van hetIJwerd afgescheiden en daardoor ook geen eb en vloed meer kende in het tot 1870 nog in open verbinding met deZuiderzeestaande IJ.

Westerdokseiland
Wijk vanAmsterdam
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Centrum
Coördinaten 52°23'9,6 "NB, 4°53'32,6" OL
Oppervlakte 34 ha.
Overig
Postcode(s) 1013
Het Westerdok. met de bebouwing van het Westerdokseiland links, en aan de einder de torens van dePosthoornkerk.November 2012.

Aan de westzijde ontstond zo de omsloten watervlakte die nu Westerdok heet. Aan de oostkant ontstond op soortgelijke wijze hetOosterdok.

Het Westerdokseiland was vanaf de jaren twintig jarenlang vooral in gebruik als eenspoorwegemplacement,dat via despoorbrug Westerdokseilandverbonden was met de sporen van het achtergelegenCentraal Station.Op het amper vier hectare grote eiland groeiden meer dan 150 wilde plantensoorten. Dat had alles te maken met het havenverleden van het eiland, en de aanwezigheid van hetKoloniaal etablissementaan deWesterdoksdijk.Geen werelddeel ontbrak:aardpeer,alsemambrosia,bezemkruid,sorgo,kafferkorenenzegekruid.

In het begin van de 21ste eeuw is hier grootschaligewoningbouwgerealiseerd. Het betreft hier grote appartementencomplexen. Bij de aanleg is geen rekening gehouden met dezichtlijnenvanuit de oude stad, zo heeft bijvoorbeeld dePrinsengrachthet uitzicht op het IJ geheel verloren.

Bij de aanleg van hetIJdock,een nieuw aan het Westerdokseiland aangeplempt schiereiland, heeft men dit ondervangen door inkepingen te maken in de bebouwing. Het water van het Westerdok heeft tegenwoordig onder andere de functie van jachthaven.

Aan het einde van het eiland loopt de Westerdoksdijk door in deSilodam.

Aan hetStenen Hoofdlag eind jaren zestig als studentenonderkomen het schipCaledonia.Gedurende de bouw van hetPontsteigergebouwvertrok hier van 2015 tot 2018 het Distelwegveer naar deNDSM.

Interieur van de voormalige goederenloods van de NS
Westerdoksdijk