Zaadlob
Eenzaadlob,kiemlobofcotyl(meervoud: cotylen, uitspraak y als [ie]) kan gezien worden als het eersteblaadjevan eenkiemplant.Er zijneenzaadlobbige(monocotyle) entweezaadlobbige(dicotyle) planten. Soms bezit een plant meer dan twee zaadlobben, tot zelfs een tiental bij denaaktzadigen(gymnospermen), waaronder alle soorten naaldbomen.
Zaadlobben kunnen, afhankelijk van de plantensoort, al na enkele dagen na dekiemingafvallen, of meer dan een jaar aan de plant blijven zitten. In het laatste geval worden erchloroplastenin gevormd, en dragen de zaadlobben, doorfotosyntheseen verdereassimilatie,bij aan de verderegroeivan de plant.
Reservestoffen
bewerken
|
|
Verklaring kleur:[1]opslagplaats voor reservestoffen |
Zaadplantenhebbenreservestoffennodig voor degroei en ontwikkelingvan hetplanten-embryo,en vervolgens voor dekiemingen de groei van de jonge plant. Deze kunnen onder andere zijn opgeslagen in de zaadlobben. De reservestoffen bestaan uitzetmeel,vetteneneiwittendie zich bevinden in bepaalde weefsels in dezadenvanzaadplanten.De reservestoffen zijn afkomstig vanfotosyntheseen verdereassimilatiedoor de ouderplant.
Eenzaadlobbigen
bewerkenBij veel eenzaadlobbige planten zit het reservevoedsel opgeslagen in hetendosperm.In hetzaadzit slechts één kiemlob (scutellumof schildje), die na de kieming het voedsel vanuit het endosperm doorgeeft aan het kiemplantje. Als zaadlobben afvallen worden ze pikzwart.
Tweezaadlobbigen
bewerkenBij veel van de tweezaadlobbigen bevinden zich per zaad twee zaadlobben (cotylen), waarin het reservevoedsel zit opgeslagen.
Naaktzadigen
bewerkenNaaktzadigenhebben meer dan twee zaadlobben. Zo heeft eenden(Pinus) aan de top van hethypocotylvijf tot twintig zaadlobben, die het pluimpje omgeven.
Afbeeldingen
bewerken-
zaadlobben vanbladmoes
-
zaadlobben en eerste ware bladeren bijsperzieboon
-
een vergelijking tussen eenzaadlobbigen en tweezaadlobbigen
-
Veel zaadlobben van eenAleppoden(Pinus halepensis)
Zie ook
bewerkenAngiospermen,bedektzadigen