Sloterweg (Amsterdam)

straat in Amsterdam, Nederland

DeSloterwegis een ruim 2,4 km lange dijkweg inSloten(gemeente Amsterdam) tussen deJohan Huizingalaanen deRingvaart van de Haarlemmermeerpolder.

De (latere) Sloterpolder (Slooterban) met de nog niet drooggemaakteSlootermeeren de Sloterweg op een kaart van hethoogheemraadschap van Rijnland,Amsterdam, 1615.Floris Balthasarvervaardigde deze overzichtskaart samen met zijn zoonBalthasar Florisz. van Berckenrode,in opdracht van dijkgraaf en hoogheemraden van Rijnland.
De Gemeente Sloten in 1868. De Sloterweg loopt vanaf het dorp Sloten naar het oosten richting de Schinkel.
De Margarethahoeve aan de Sloterweg 1081.
Banpaalin het dorp Sloten.
HetPolitiebureau Slotenop de hoek van de Sloterweg en het Dorpsplein van Sloten.
Huis op de hoek van de Sloterweg enOsdorperweg.
De Sloterweg in het dorpSloten,met op de achtergrond demolen van Sloten.
Tractortramtussen Sloten en de Jacob Marisstraat nabij deOvertoomse Sluisin 1922.

Geschiedenis

bewerken

De Sloterweg vormde sinds demiddeleeuwende verbinding tussenSlotenenAmsterdam.Na hetMirakel van Amsterdamin 1345 werd deze weg een belangrijk deel van depelgrimsroutevanHaarlemen de rest vanHollandvia Sloten, de Sloterweg en de Heilige Weg naar deHeilige Stedeaan deKalverstraat.Ookkeizer Maximiliaan Ireisde over de Sloterweg naar Amsterdam omdat hij prompt was genezen nadat hij had beloofd de kapel te bezoeken. Als dank mocht Amsterdam zijn kroon in het wapen voeren.

De Sloterweg was tot begin 16e eeuw de belangrijkste landverbinding tussen Amsterdam en de rest van Holland, totdat de landbrug naar Haarlem in 1508 door de golven van hetHaarlemmermeerwerd weggeslagen. Daarna ging het verkeer viaSloterdijk.

In de 17e eeuw was de Sloterweg een geliefde wandelroute voor vele Amsterdammers, waaronder de schilderRembrandt van Rijn.Hij heeft de Sloterweg weg diverse malen getekend.

In 1816 werd de Sloterweg van een wegverharding voorzien. Ruim een eeuw werd ertolgeheven bij de tol aan deSloterkadeen bij het Tolhuis aan de oostelijke grens van het dorp Sloten. Deze werd opgeheven in 1923.

De Sloterweg was de scheiding tussen de Sloter Binnenpolder ten noorden ervan en deRiekerpolderten zuiden ervan. Tussen het dorp Sloten en deSchinkelhad de weg tot halverwege de 20e eeuw een landelijk karakter. BijHuis te Vraagbij de Schinkel boog de weg af naar het noorden en heette hierSloterkade.De weg eindigde bij deOvertoomse Sluisen de buurtschap deOvertoomse Buurt.Via de Overtoomse Sluis konden reizigers aan de overkant van de Schinkel verder via het grondgebied vanNieuwer-Amstelen deAmstelveensewegnaarAmstelveenen via de Overtoomse vaart, later deOvertoomnaar Amsterdam.

20e eeuw

bewerken

Tijdens deOlympische Spelen van 1928was de Sloterweg een belangrijke aanvoerroute voor de roeiwedstrijden bijBadhoevedorpop deRingvaart van de Haarlemmermeerpolderen in 1954 was de Sloterweg het startpunt van deTour de France.

In de jaren 1920 werd het oostelijke deel van de Sloterweg, tussen de Schinkel en hetAalsmeerplein,onderdeel van de stedelijke bebouwing van deHoofddorppleinbuurt.Tussen het Aalsmeerplein en iets ten westen van deRingspoorbaanwerd de Sloterweg in de jaren 1930 onderdeel van de nieuweHaagseweg.Van 1931 tot 1982 lag ereen nooit in gebruik genomen viaductvan de Ringspoorbaan over de Sloterweg. Met de aanleg van despoorlijn naar Schipholwerd dit viaduct vervangen door een dijklichaam.

In de jaren 1950 werd het gebied tussen hetAalsmeerpleinen deJohan Huizingalaanopgespoten voor de aanleg van deWestelijke Tuinsteden.Het landelijk karakter verdween met de sloop van deboerderijen.Ten westen van de Johan Huizingalaan, tussen het Christoffel Plantijnpad en het dorp Sloten, heeft de Sloterweg tot nu toe grotendeels het landelijke karakter weten te behouden.

Met de aanleg van deRingweg Amsterdamin de jaren zeventig verdween het deel van de Sloterweg tussen het Aalsmeerplein en de Johan Huizingalaan geheel onder het zand. Het gedeelte ten oosten van het Aalsmeerplein werd in 1973 gewijzigd inRijnsburgstraat.Het gedeelte van de Akerweg tussen het dorp Sloten en deSloterbrugnaarBadhoevedorpwerd na de annexatie van degemeente Slotenin 1921 toegevoegd aan de Sloterweg.

Met de instelling van de stadsdelen in 1990 kwam de Sloterweg gedeeltelijk in stadsdeelSlotervaartte liggen en gedeeltelijk in stadsdeelOsdorp.Sinds 2010 ligt de weg inNieuw-West.

In de loop der jaren werd de weg steeds meer belast door toenemende verkeersdrukte. In 2023 werd de weg door de gemeente afgesloten voor het doorgaande autoverkeer.[1]

Bezienswaardigheden en monumenten

bewerken

Langs de Sloterweg zijn onder andere te vinden:

Op de rotonde bij de kruising met deAnderlechtlaanstaat deVlindermolenvanHerman Makkink.

Openbaar vervoer

bewerken

Begin 20e eeuw was er eendiligencediensttussen de Overtoomse Sluis en Sloten via de Sloterkade en Sloterweg. Deze was ingesteld in 1841 om mensen de gelegenheid te geven de droogleggingswerkzaamheden van de inpoldering van deHaarlemmermeerbij Sloten te kunnen bekijken. In 1901 kwam er zelfs een tweede omnibusdienst, die ook door particulieren werd geëxploiteerd.

In juni 1917 besloot de gemeenteraad vanSlotentot aanleg van eenelektrische tramlijn.Al eerder was er ook een elektrische tramlijn tot stand gekomen tussen Amsterdam enSloterdijk,in 1904 via deAdmiraal de Ruijterwegen in 1916 via deHaarlemmerweg.Als gevolg vanEerste Wereldoorlogwaren de kosten voor aanleg voorlopig nog te hoog. Uiteindelijk kon de tram op 13 augustus 1918 worden gerealiseerd. Een moderne elektrische tram was echter te hoog gegrepen. Daarom werd het toch weer eenpaardentram,die werd geëxploiteerd door detramlijn Amsterdam - Sloten.Dit was de laatste nieuw aangelegde paardentramlijn in Nederland.

Per 1 januari 1921 werd de gemeente Sloten geannexeerd door Amsterdam. De laatste paardentram reed op 28 februari 1922 en werd vervangen door eentractortram.Toen in 1925 betere motorvoertuigen beschikbaar kwamen liet men de tramwagen achterwege en werden de passagiers voortaan nog uitsluitend in het trekvoertuig vervoerd. Hiermee kwam op 3 december 1925 een einde aan de tramdienst. De autobus naar Sloten was geboren door de omzetting van de tractortram inbuslijn Gin 1925. Sinds 1980 werd de GVB-bus vervangen door een streekbus. Tot december 2015 reed hierConnexxion-buslijn 145.Sinds december 2016 reed lijn 145 ten westen van de Anderlechtlaan weer over de Sloterweg. Door deze gedeeltelijke teruglegging wordt het dorp Sloten beter bediend maar ook hetSportpark Slotenheeft weer een verbinding. Sinds 10 december 2017 is lijn 145 vervangen doorbuslijn 195en deze kreeg in tegenstelling tot de tram in maart 2018 elektrische tractie.

Sloterweg in Haarlemmermeer

bewerken

Er is bij de inpoldering van hetHaarlemmermeerook eenSloterwegaangelegd, die overigens niet direct in het verlengde ligt van de (nu Amsterdamse) Sloterweg. Deze komt overigens wel uit bijde Ringvaart,maar ruim een kilometer verderop.

Literatuur

bewerken
  • Amsterdam 366 dagen. Auteurs: Mariëlle Hageman, Martin Harlaar en Richard Hengelend. Uitgeverij THOTH, Bussum / Stadsarchief Amsterdam, 2006ISBN 90-6868-425-6
  • Marja van der Veldt, Ruim Zicht. Boerderijen onder het zand van Amsterdam Nieuw West. Stichting Uitgeverij Noord-Holland, 2003.ISBN 90-71123-65-0
  • Joop Kool, Wandelen door het dorp Sloten van toen en nu. Uitgave Dorpsraad Sloten-Oud Osdorp, 2002.
bewerken
Zie de categorieSloterwegvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.