Vondelpark

park in Amsterdam, Nederland

HetVondelparkis een langgerektstadsparkinAmsterdam,daterend uit 1865. Hetpark,ontworpen inEngelse landschapsstijl,ligt in hetstadsdeelAmsterdam-Zuid,op de grens met het stadsdeelAmsterdam-Westen ten zuidwesten van deAmsterdamse grachtengordel.Het park strekt zich uit van deStadhouderskadetot aan deAmstelveenseweg.Deopzichterwoningnabij de Stadhouderskade stamt uit 1867. Sinds 1996 is het Vondelpark eenrijksmonument.

Vondelpark
Vijver en groen in het Vondelpark.
Vijver en groen in het Vondelpark.
Type Stadspark
Locatie Amsterdam,Nederland
Coördinaten 52° 21′ NB, 4° 52′ OL
Oppervlakte 47ha[1]
Opening 1865
Beheerder Amsterdam-Zuid
Bezoekers 10 miljoen per jaar[1]
Status Jaarrond geopend
Detailkaart
Vondelpark (groot-Amsterdam)
Vondelpark
Topografische kaart van het Vondelpark
Hoofdingang aan deStadhouderskade,met deAmsterdamse Stedemaagd,in 1914
HetVondelmonument,een standbeeld vanJoost van den Vondelin het Vondelpark vóór de restauratie
HetVondelparkpaviljoenin de 19e eeuw
Muziekkapelin het park
Beeldententoonstelling 100-jarig bestaan,Polygoonjournaal1965
Kunstwerk vanPablo Picasso
Een zonnige dag in het Vondelpark
Blauwe Theehuis
Houten hand die boom ondersteunt met daarachter hetAnjerperk Vondelpark(december 2019)
Geluid Vondelpark
Voetgangers, stadsrumoer op achtergrond(download·info)

Geschiedenis

bewerken

Particulier initiatief

bewerken
Vondelpark in 1868
Bioscoopjournaaluit 1923. Beeldverslag van een internationale wielerwedstrijd over 100 km in het Vondelpark. Doel was met de opbrengst het noodlijdende en verwaarloosde park op te knappen. Door het gebrek aan publiek in verband met de regen werd dit niet goed verwezenlijkt.

Ten tijde van de aanleg van het Vondelpark bestonden dewoonwijkeneromheen nog niet. Het park is aangelegd om de waarde van de omliggendehuizenbij voorbaat te verhogen. Een groepparticulieren,verenigd rondChristiaan Pieter van Eeghenin Bouwonderneming Willemspark, kocht in 1864 een langwerpige strookveenweidegebied.Het werd particulier eigendom van de op 8 april 1864 opgerichteVereniging tot aanleg van een rij- en wandelpark.De oprichting van deze vereniging werd bijkoninklijk besluitvan 14 april 1864 goedgekeurd.

De lijst van leden van deze vereniging telde ten tijde van de oprrichting 34 personen, onder wie burgemeester mr.Jan Messchert van Vollenhoven.Naast de voorzitter bestond het bestuur toen uit de acht gekozen leden Josua van Eik, Charles Becker, mr. Herman Josua van Lennep, mr. Evert Jan Everwijn Lange, David Rahusen, mr. Nicolaas Jacob den Tex en Claude August Crommelin. In de loop der jaren waren de vijf voorzitters van de vereniging achtereenvolgens C.P. van Eeghen (1864-1889), E.J. Everwijn Lange (1889-1908), C.W.R. Scholten Jr. (1908-1914), Jhr. A.G. van Lennep (1914-1921) en Mr. Chr. P. van Eeghen (1921-1954).

Het ontwerp van het park was van de HaarlemsetuinarchitectenJan David ZocherenLouis Paul Zocherdie indertijd vele parken in Nederland hebben ontworpen. De uitvoering in Engelse landschapssttijl heeft de bedoeling dat de bezoeker zich in de natuur waant wanneer hij door het park loopt. Op 15 juni 1865 ging het eerste deel open voor publiek.[2]

Bij de opening heette het Vondelpark park hetNieuwe Park,[3]in de volksmondWandelpark.Het park kreeg de naam Vondelpark door inspanningen van de architectPierre Cuypers,die indertijd in de nabijgelegen door hem ontworpenVondelstraatwoonde. Cuypers had zich vanaf 1862 beijverd voor oprichting van eenstandbeeldter ere van dedichterentoneelschrijverJoost van den Vondel.Cuypers organiseerde Vondelfeesten om geld hiervoor in te zamelen en ontwiep de sokkel van hetVondelmonumentdat in oktober 1867 werd onthuld[4]Daarna ging het park al snelVondel(s)parkheten. In 1880 verviel, na een taalkundig dispuut, de tussen-s en werd Vondelpark de officiële naam.

In 1893 werdfietsenin het Vondelpark toegestaan, na veel discussie alleen in de ochtenduren. Omdat het Vondelpark toen nog in particuliere handen was, kon men er niet wordenbekeurd,zoals voor rijden zonderfietsverlichting.

Tweede Wereldoorlog

bewerken

Gedurende deTweede Wereldoorlogwerd het Vondelparkgevorderddoor deDuitse bezetters.Ook diversevilla'sin de omgeving werden door de Duitsers in gebruik genomen omofficierenin onder te brengen. Er werdengreppelsin het park gegraven omlandingvanzweefvliegtuigente bemoeilijken. In het park bevonden zich Duitseschuilkelders.

Vanaf half november 1944 was het Vondelpark volledig afgesloten voor hetpubliek'wegens houtroof en grote vernielingen'. Er werd 'overal gezaagd en gehakt'. Ten gevolge vanschaarsteaanbrandstofprobeerde de Amsterdamsebevolkingin die tijd overal waar mogelijk aanhoutvoor denoodkacheltjeste komen.

Het zuidelijkste deel van het Vondelpark, bij deAmstelveenseweg,was vanaf 1944 in gebruik als Duits kampement en als parkeerplaats voor het wagenpark.GecamoufleerdeDuitse legervoertuigen stonden verscholen tussen het groen achter dehekken.Het park was volledig afgesloten, met wachtposten, hekken enprikkeldraad.In eenschuurbij eenboerderijin het park zaten echteronderduikers.

Er vielen diversebommenin het park.[5]Na deoorlogmoest er veel van door de bezetters aangerichteschadehersteld worden enbomenworden herplant. Ook had het park last vanachterstallig onderhoud.

Wederopbouw en renovatie

bewerken

Sinds 1953 is het Vondelpark een openbaar stadspark. Het bleef in particulier bezit van deVereniging tot aanleg van een rij- en wandelparktotdat deze het onderhoud ervan niet meer kon betalen. De vereniging schonk het park aan degemeente Amsterdam,die al sinds 1868 de paar vierkante meter waarop het beeld van Vondel staat in handen had.[6]

In 1940 was de bouw van deVondelbrug,naar ontwerp vanPiet Kramer,gestart. Ditviaductverbindt deEerste Constantijn Huygensstraatmet deVan Baerlestraat,dwars over het Vondelpark heen. In 1947 kwam de Vondelbrug gereed. Bij het bouwen van de brug is in 1947 aan de noordkant ook eenatoomschuilkelderaangelegd. Sinds 1958 rijdt ook detramhierover heen, zodatlijn 3niet meer de omweg om het park heen hoeft te maken. Ooklijn 2ging (tot 1992) gebruik maken van de brug.

In 1958 en 1959 werd het parkgerenoveerd,met medewerking vantuinarchitectEgbert Mos.Hierbij kreeg het Rosarium Vondelpark in het noordwestelijk deel van het park zijn huidige vorm met 80 zeshoekige perkjes, waarvan 63 voorrozen.[7]Ditrosariumis een voorhomoseksuele mannenbekende plek om tecruisen.[8]

In de zomer van 1965 werd het honderdjarig bestaan van het park gevierd met een internationale beeldententoonstelling, samengesteld doorWillem Sandberg.[9]

In 1968 is de atoomschuilkelder ingericht als kleine club/concertzaal onder de naam 'Beatkelder Lijn 3', genoemd naar de tramlijn die over de Vondelbrug gaat. Onder meerPink Floydheeft daar opgetreden. Deze ruimte werd na amper een jaar wegens geldgebrek gesloten. Sindsdien is de kelder, met tussenpozen van leegstand en initiatieven totkraken,voor verschillende doeleinden gebruikt, onder meer als ruimte terrepetitiedoorpopbands.

Tussen 1999 en 2010 werd het Vondelpark grootscheeps gerenoveerd. Zo werd er in de grond een afwateringssysteem metdrainagebuizenaangelegd om te voorkomen dat het park na iedere regenbui blank zou staan. Bomen werden opnieuw gefundeerd, om te voorkomen dat er nog meer van zouden omwaaien tijdens een storm. Ook werden de wandelpaden vernieuwd en andere paden opnieuw geasfalteerd. Door de renovatie werd de illusie dat men zich in de natuur waant versterkt door het verbinden van devijversen de aanleg van natuurlijkeoevers.

DeVerenigingVrienden van het Vondelparken enkelesponsorsplaatsten op 19 juni 2009 deVondelfonteintegenover het Vondelparkpaviljoen, waar vanaf 1873 deVan Eeghenfonteinwas. De Vondelfontein is ontworpen door architectJan Willem Walraad,op basis van foto's van een drinkfontein naar ontwerp van Cuypers. Die drinkfontein was in 1947 wegens bouwvalligheid gesloopt.

Op zondag 28 februari 2010 werd het gerenoveerde Vondelpark officieel 'heropend'.

Naambord aan de ingang van het Vondelpark, Stadhouderskade

Kenmerken en voorzieningen

bewerken

Het Vondelpark is het bekendste en drukst bezochte park van Amsterdam geworden. Naast de Amsterdammers vinden ook veeltoeristenhun weg naar dit park. Naar schatting in 2017 zijn er vanaf 2010 jaarlijks gemiddeld zo'n 10 miljoen bezoeken. In de zomermaanden worden theatervoorstellingen en concerten gehouden in hetOpenluchttheater.[10]

Hemelsbreed vlak naast hetVondelparkpaviljoenbevindt zich de Vondelbunker. Sinds 2011 is de Vondelbunker een zelfbenoemde vrijplaats voor exposities, film-, performance- en discussieavonden en andere creatieve en/of activistische projecten, beheerd door het Collectief Schijnheilig.

Aan de rand van het park bevindt zich hetVondelparkpaviljoen,waarin van 1972 tot maart 2012 hetFilmmuseumwas gevestigd, en sinds mei 2014 geopend is alsVondel CS.Verder is er hetBlauwe Theehuis,in de stijl van hetnieuwe bouwen.Aan de zuidkant van het park staat deVondeltuin,een restaurant met terras.[11]Er zijn ook eenStayokay-hostelen eentennispark.

Voor kinderen zijn er verschillende voorzieningen zoals: een pierenbad,speeltuinenenzandbakken.

Bioscoopjournaaluit 1932.Hardloopwedstrijden(estafette) in het Vondelpark.
Bioscoopjournaaluit 1937. De Vondelparkestafette met de start der deelnemers, div. shots van de wedstrijd en de finish.

Jaarlijks vindt het golftoernooiVondelpark Openplaats. DeVondelparkloopwordt sinds 1974 gehouden. OpKoningsdagwordt in het Vondelpark eenkindervrijmarktgehouden. Ook deMarathon van Amsterdamdie jaarlijks in oktober plaatsvindt gaat door het Vondelpark.

In de voormalige Amsterdamse Hervormde Parkkerk in stadsdeelAmsterdam-Westnaast het park is begin 2007 hetOrgelparkgeopend. In deVondelstraat,die inWestlangs het park loopt, staat sinds 1872 deVondelkerk.

Een groteesdoorndie in de zomer van 2006 door een onweer omver werd geblazen, staat met een halfdode kruin scheef in het grasveld naast het Vondelbeeld ter inspiratie van fotografen en dichters.[12]OokAcda en De Munnikhebben het in hun liedjesVondelpark VannachtenAls het vuur gedoofd isover dit park.

Water en bruggen

bewerken

In het Vondelpark bevinden zich verscheidene vijvers en andere waterpartijen. In deGrote Vijverbij de Van Eeghenstraat is in het water een simpelefontein.

Er zijn verscheidene bruggen enduikersin het park. De volgende bruggen hebben van de gemeente een naam en/of een nummer gekregen:

Deze bruggen bestemd zijn bestemd voor voetgangers, alleen de Diaconessenbrug is ook voor fietsen.

Aan de zuidwestrand van het park looptbrug 136,deAnna Paulownabrug,een verkeersbrug in de Oranje Nassaulaan, over de Willemsparkvijver. Daarnaast loopt het verkeersviaduct Vondelbrug (nummer 200) over het Vondelpark.

Specifieke duiker

bewerken

Een speciale duiker is gebouwd tussen de vijver en het gemaalgebouwVondelpark 4.Op de balustrade van de duiker naar het gemaalgebouwtje zijn twee regels geplaatst van het gedichtStuwmeervanAnna Enquist:"Aan de bovenkant van de diepte" en "aan de overkant van de tijd". Ze zijn uitgespaard uitnatuursteen,schrijver en jaartal worden in dezelfde balustrade genoemd. De dekplaten zijn eveneens bewerkt met plattegronden van het park: aan een kant de waterlopen, aan de andere fiets- en wandelpaden.

Topografie

bewerken

Topografische kaart van het Vondelpark, per maart 2017.

Problemen met de afwatering

bewerken

Nadat het park in eenveenweidegebiedis aangelegd is de omgeving met een halve meter opgehoogd omwoningbouwmogelijk te maken. Hierdoor werd het park al meteen het afvoerputje van de wijk. Om het park droog te houden wordt het dan ookgedraineerd.Zo is er ten tijde van de renovatie nabij de Vondelbrug en deVossiusstraatonder het park voorzien in een grote betonnen bak voor opvang van overtollig regenwater.[13][14]Er is een eigen gemaal aan de Amstelveenseweg.

Door de voortdurende drainageklinktdeveenlaagvoortdurend in. Het park ligt inmiddels ongeveer 2 meter lager dan de omliggende wijken. Doordat in het Vondelpark het water afgevoerd wordt, daalt ook de stand van hetgrondwaterin de omgeving. Hierdoor is de houten fundering van de omliggende woningen droog komen te staan en gaan rotten. Er zijn grote inspanningen nodig om dit probleem op te lossen.

Literatuur

bewerken
  • Ernest Kurpershoek & Merel Ligtelijn:De parken van Amsterdam.Amsterdam, Uitgeverij Lubberhuizen, 2001.ISBN 9076314454
  • Paul Fennis:Oud-Zuid. Concertgebouwbuurt en Apollobuurt. 100 jaar verandering in beeld.Amsterdam, Uitgeverij René de Milliano, 1998.ISBN 9072810228
  • Henk van Halm et al.:125 jaar Vondelpark. Verleden, heden en toekomst - natuur, cultuur en recreatie.Stadsdrukkerij Amsterdam, 1989.ISBN 9062740286
bewerken
Zie de categorieVondelparkvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.