Popprijs
De Popprijs is een prijs van Buma Cultuur en wordt sinds 1986 elk jaar in januari uitgereikt tijdens het festival Noorderslag dat onderdeel is van het jaarlijkse conferentie en showcase festival Eurosonic Noorderslag (The European Music Conference and Showcase Festival) in de Nederlandse stad Groningen.
De Popprijs wordt uitgereikt aan de persoon of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. In de beginjaren werd de prijs onder de titel “BV Popprijs” uitgereikt[1]. Buma Cultuur is een instantie die Nederlandse muziek ondersteunt en promoot, ondersteund door de Nederlandse auteursrechtenorganisatie Buma.[2]
De winnaar werd na de bekendmaking zogenaamd "traditioneel" getrakteerd op een bierdouche. Dit is echter een misverstand. Het festival Noorderslag is ooit begonnen in het Groningse poppodium VERA, als een zogenaamde "battle" tussen Groningen en Friesland. De bezoekers van VERA waren op dat moment vooral leden van de kraak- en alternatieve scene in Groningen. Deze vormden dan ook het grootste deel van het publiek tijdens de eerste edities. Toen het festival verplaatst werd naar de Oosterpoort werd eerst de battle: Nederland - België uitgevochten. Later verwaterde dit concept en werd het een dwarsdoorsnede van popmuziek, Europees en later mondiaal. Het publiek bestond steeds meer uit "gewone" festivalbezoekers. Ook werd vanaf 1992 de Popprijs uitgereikt tijdens Noorderslag, zoals het festival was gaan heten. De eerste winnaars van deze prijs lagen goed binnen de kraak- en alternatieve scene en kregen dan ook geen bierdouche. Toen de als vertegenwoordiger van de gevestigde orde geziene presentator Jan Douwe Kroeske plotseling betrokken was bij het gebeuren werd dit door het publiek gezien als verraad aan het oorspronkelijke ideaal. Hij werd als eerste met bier besproeid. Het commercieel gezien uiterst succesvolle 2 Unlimited won in 1994 de Popprijs en dat moment werd door de kraakscene en de undergroundscene van Groningen uitgekozen om hun afkeuring te laten blijken. Er werd afgesproken de winnaars met bier te bekogelen. De bierdouche was een feit. Een gedeelte van het publiek, "de gewone festivalbezoekers", verkeerde in de veronderstelling dat dit gebruikelijk was bij de uitreiking van de Popprijs. Dat was het begin van deze zogenaamde "traditie".[3] In 2016 besloot de organisatie de bierdouche in de ban te doen.[4] In 2018 werd bekend dat steeds meer artiesten zich in hun contract laten beschermen tegen een bierdouche[5].
De Popprijs voor 2020 werd niet uitgereikt vanwege de coronapandemie die dat jaar uitbrak. Hierdoor konden veel artiesten dat jaar niet optreden en was het niet gepast om de prijs uit te reiken. Om dezelfde reden werd de Popprijs van 2021 online uitgereikt.
Winnaars
bewerken
|
|
|
|
Externe links
bewerken- ↑ "Popprijs", Ipre.com/noorderslag. Verkregen 17 augustus 2011
- ↑ "About Buma Cultuur" Bumacultuur.nl. Verkregen 17 augustus 2011
- ↑ Ilse de lange vindt bierdouche Popprijs onbeschoft, nu.nl, 19 januari 2015 14:15 (update 15:38). Geraadpleegd 19 januari 2020.
- ↑ Geen bierdouche meer voor winnaar Noorderslag, NRC, Sjoerd Klumpenaar, 11 januari 2016. Geraadpleegd 19 december 2019.
- ↑ Meer artiesten beschermen zich in contract tegen bierdouches. nos.nl (19 september 2018). Geraadpleegd op 22 januari 2024.
- ↑ Popprijs gaat naar dj Martin Garrix. nos.nl (14 januari 2017). Geraadpleegd op 22 januari 2024.
- ↑ Rapper Joost Klein roept na winnen van de Popprijs op tot kortere wachttijden in de zorg. Trouw (21 januari 2024). Geraadpleegd op 21 januari 2024.