Offer (religie)
Eenoffer(ook welofferande), afgeleid van het Latijnseofferre‘aanbieden’, is een geschenk, meestal aanGod,eengod,godin,of goden, maar ook aan andere machten zoals eenfetisjof de doden. Het doel is te bedanken, goede gezindheid te krijgen, reiniging, hulp krijgen, vergiffenis vragen ( een ‘zoenoffer’), enz. Het achterliggende principe wordt wel aangeduid met de Latijnse woordendo ut des:‘ik geef opdat u (iets terug)geeft’.
17 dec 2013 19:19 (CET)77.173.127.181==Soorten offers in de Hebreeuwse Bijbel== In het BijbelboekLeviticuskun je lezen over de offers die het volk Israël aan God bracht. Maar ook al eerder in de Bijbel kun je lezen over verschillende momenten waarop mensen aan God offerden.
- Brandoffer:Hierbij worden op eenaltaar(delen van) eenofferdierverbrand, meestal een stuk vee. Over het brandoffer lees je meer in Leviticus 1.
- Gelofteoffer:Het is een soort vrede offer, maar dan wel een offergave waartoe men zich door een gelofte heeft verplicht. Zie Lev. 7:16.
- Graanoffer:Net als het reukoffer en het wijnoffer is het graanoffer een onbloedig offer.
- Hersteloffer:Door een hersteloffer te brengen kon men vergeving ontvangen voor de zonden die men deed.
- Reukoffer:Net als het graanoffer en het wijnoffer is het reukoffer een onbloedig offer.
- Reinigingsoffer:Een reinigingsoffer wordt gebracht voor onopzettelijke zonden.
- Vredeoffer:Het vredeoffer is bedoeld om een goede verhouding tussen God en de offeraar uit te drukken of teweeg te brengen.
- Wijdingsoffer:Dit is een offer dat wordt gebracht ter gelegenheid van de wijding van de priesters.
- Wijnoffer:Net als het reukoffer en het graanoffer is het wijnoffer een onbloedig offer.
- Vuuroffer:Bij een vuuroffer wordt enkel vuur gemaakt als hoofdonderdeel van een ritueel.
- Plengoffer(of libatie): Hierbij wordt vanuit een offerschaaltje of een vaasje iets vloeibaars ‘geplengd’ (uitgegoten), bijvoorbeeld wijn, melk of honing.
- Geldoffer:Het doneren van geld aan eenChinese tempelof anderetempels.
- Geuroffer:Er worden fijne geurende stoffen geofferd zoalsmirreenwierook,omdat men ervan uitgaat dat de goden hiervan genieten (dit geldt niet in hetboeddhisme).
- Eerstelingenoffer:Een deel van de nieuwe oogst, bijvoorbeeld graan, wordt als dank aan een god geschonken.
- Votiefofferof wijgeschenk: Hierbij wordt als dank voor hulp een geschenk aan de god of de goden in de tempel of het heiligdom van de god gebracht. De schenker heeft de gelofte (Latijn:votum) gedaan als hij wordt geholpen na afloop op grond van zijn gelofte (ex voto) een geschenk te geven.
- Mensenoffer:Hierbij wordt een mens gedood, soms ook in opdracht van de godheid.
- Holocaust:Het geofferde wordt volledig verbrand. De rookzuil moet de goden welgevallig zijn.
17 dec 2013 19:19 (CET)17 dec 2013 19:19 (CET)~~Cursief gedrukte tekst
Offerplechtigheden
Offers kunnen in omvang verschillen van kleine handelingen tot enorme plechtigheden. Een klein offer is bijvoorbeeld bij de Romeinen het schenken van enkele graankorrels aan de huisgoden op het huisaltaar (lararium). Meestal zijn er voorschriften aan het brengen van offers verbonden. In hetOude Testamentgeeft God bijvoorbeeld specifieke voorschriften aan de Joden (Exodus23: 18-19). Vaak vinden offers plaats in de vorm van omvangrijke rituelen, die door professionele (offer)priesters moeten worden uitgevoerd, omdat er vele specifieke handelingen en voorschriften aan te pas komen.
Een offerplechtigheid bij de oude Grieken kende bijvoorbeeld de volgende stappen: Om het altaar lopen, handen wassen en water plengen, aansteken van het vuur, bekransen van het offerdier, besprenkelen van het altaar en het offerdier met water, een gebed, bestrooien van het offerdier met spelt, het afsnijden en verbranden van het haar op zijn voorhoofd, het slachten, het villen en in delen snijden van het offerdier, verbranden van de daarvoor bestemde delen, opeten van de rest tijdens de offermaaltijd, bestrijken van het altaar met het bloed.
-
Een offer voorBoeddha
-
Eenboeddhistische monnikbrengt een offer inThailand
-
Een offer voorVenus,John William Waterhouse
-
Offerplaats van deToraja
Offermaaltijd
Bij een brandoffer werd doorgaans slechts een deel van het offerdier op het altaar verbrand. Het verbranden van een offerdier in zijn geheel was een uitzondering. De Grieken noemden dat een ‘holokautèsis’ of ‘holokaustèsis’ (vanholos= ‘geheel’ enkaioo= ‘verbranden’). Orgaanvlees werd doorgaans aan de goden gegeven, terwijl de best eetbare delen van het offerdier tijdens een offermaaltijd werden opgegeten. Vaak was dit voor arme mensen een zeldzame gelegenheid om vlees te eten.
De Grieken hadden een mythe die deze verdeling van het vlees van het offerdier verklaarde. De TitaanPrometheus,die bekendstaat als helper van de mensen, bedroog de oppergodZeustoen moest worden vastgesteld welk deel van het offerdier voor de goden was en welk deel voor de mensen. Hij maakte twee porties: een met het malse vlees maar bedekt met de ingewanden, en een met het gebeente maar bedekt met een laag vet. Zeus trapte in de list en koos het gebeente bedekt met vet. (Zie:Hesiodus,Theogonie535-557.)
Bijzonderheden
- Bij de oude Grieken, en met name bij Homerus, lezen we over het offeren van zogenaamdehecatomben,letterlijk ‘honderd runderen’. In de praktijk ging het echter meestal om minder dieren en hoefde het ook niet alleen om runderen te gaan. Zo werd het woord ‘hecatombe’ een woord om een groot dierenoffer aan te duiden.
- Diabatèria:
- De naamdiabatèriawerd door de oude Grieken gebruikt voor een offer bij het oversteken van een rivier of van een grens.
- De Etrusken gebruikten een offerdier ook om de toekomst te voorspellen – een gewoonte die door de Romeinen werd overgenomen. Aan de toestand van de organen van het offerdier, en met name de lever, werden conclusies verbonden. Zo'n plechtigheid heette eenharuspiciumen de speciale priester, deharuspex(‘offerdierschouwer’),netśvisin hetEtruskisch.
- Een veelvoorkomend offer in de Romeinse tijd was hetsuovetauriliawaarbij een varken (sus), een schaap (ovis) en een stier (taurus) werden geofferd.
- In veel oude culturen vonden mensenoffers plaats. Meestal zijn er echter geen concrete bewijzen, maar worden deze offers beschreven in verhalen en mythen. In hetOude Testamentgeeft GodAbrahamopdracht zijn zoonIsaakte offeren, maar verhindert dat ook op het laatste moment (Genesis22), en moetJeftazijn dochter offeren (Richteren11). In de Griekse mythologie wijzen de verhalen overAgamemnondie zijn dochterIfigeneiaaan de godinArtemisoffert, en over de Atheense kinderen die aan deMinotaurusworden geofferd, op het bestaan van mensenoffers.
Zie ook
Verder lezen
- M. Gaulin,Recensie vanG.G. Stroumsa,La Fin du sacrifice. Les mutations religieuses de l'Antiquité tardive,Parijs, 2005, inBMCR17 (2006).
- G. Heinsohn,The Rise of Blood Sacrifice and Priest Kingship in Mesopotamia: A "Cosmic Decree"?, inReligion22 (1992), pp. 109-134.
- S. Knipe,Recensie vanS. Georgoudi - R. Koch Piettre - F. Schmidt,La cuisine et l'autel: les sacrifices en questions dans les sociétés de la Méditerranée ancienne,Turnhout, 2005, inBMCR17 (2006).
- J. Lancaster,In India, case links mysticism, murder, inWashington Post(29/11/11-29).
- A. Lang,Un côté négligé de la religion grecque, inIbid.,Études traditionnistes,VI, Parijs, 1890, pp. 46-56.
- J.B. Rutter,Lesson 15: Minoan Religion, inIbid.,The Prehistoric Archaeology of the Aegean,projectsx.dartmouth.edu, 1997².
- B. Van Wassenhove,On sacrifices. A guide for practicioners of theReligio Romana,home.tiscali.be (2002).