Darius I

staatsman uit Achaemenidrijk (550v Chr-486v Chr)

Darius de Grote(Perzisch:داریوش,Dâriûsh,Oud-Perzisch:𐎭𐎠𐎼𐎹𐎺𐎢𐏁Darayavaush,OudgrieksΔαρεῖος,Dareios), zoon vanHystaspes,was van522 v.Chr.tot485 v.Chr.koning (sjah) van hetPerzische Rijk,uit het huis derAchaemeniden,opvolger vanCambyses II.

Darius I de Grote
𐎭𐎠𐎼𐎹𐎺𐎢𐏁,Darayavaush
549-486 v.Chr.
Een Griekse vaas met de afbeelding van Darius
Een Griekse vaas met de afbeelding van Darius
Sjahansjah van Perzië(Achaemeniden)
Periode 521-486 v.Chr.
Voorganger Smerdis
Opvolger Xerxes I
FaraovanEgypte(27e dynastie)
Periode 521-486 v.Chr.
Voorganger Smerdis
Opvolger Xerxes I
Vader Hystaspes
Moeder Rhodogune
Dynastie Achaemeniden
PortaalPortaalicoon Oudheid
Een blik opPersepolis,de stad die Darius stichtte als hoofdstad van hetPerzische Rijk

Bronnen

bewerken

De hoofdbron over het leven van Darius I de Grote zijn zijn eigen inscripties, vooral deBehistuninscriptie,waarin hij vertelt hoe hij koning kon worden en daarna vele opstanden onderdrukte. Verder zijn er nog de verhalen die deGriekseauteursHerodotusenCtesiasopschreven, en waarvan onduidelijk is waarop ze zijn gebaseerd.[1]Beïnvloeding door de Behistuninscriptie is voor Herodotus weliswaar bewezen, maar de precieze wijze waarop dit gebeurde is nog niet opgehelderd.

Staatsgreep

bewerken

Darius was de zoon vanHystaspes.Hij beweerde familie te zijn vanCyrus II de Grote,de stichter van het Perzische Rijk. Er bestaat twijfel over Darius' relatie tot laatstgenoemde, maar Darius behoorde zeker tot het huis der Achaemeniden.

WanneerCambyses IIin maart van het jaar522 v.Chr.onder voor ons onduidelijke omstandigheden om het leven komt, kanGaumata,die zich alsSmerdisvoordoet, de troon opeisen, omdat hij de zoon van Cyrus II zou zijn, die ook Smerdis heette. Darius beweerde met de hulp vanAhura MazdaSmerdis alsusurpatorte hebben verslagen. Het is onduidelijk hoe legitiem Gaumata's heerschappij was, hoe het ook zij, Darius regeerde vanaf september 521 v.Chr.

Darius werd bij zijn coup, zijn contracoup door zes Perzische edelen geholpen: Otanes, Intaphernes, Gobryas, Megabyzus, Aspathines en Hydarnes.[2]Volgens een inscriptie van Darius uitSusawaren zijn vader,Hystaspesen zelfs zijn grootvader Arsames op het moment van zijn staatsgreep nog in leven. Hoewel zij ouder waren en volgens sommige oosterse rechtssystemen méér aanspraak hadden op de troon,[3]kregen zij die niet. Wel moet opgemerkt worden dat Darius, na de dood van Smerdis, met diens weduweAtossahuwde, wellicht om zijn greep op de troon te versterken. Atossa werd de moeder vanXerxes I,de opvolger van Darius.

De dubbele staatsgreep deed een ware schokgolf door het rijk gaan: een aantal oostelijke rijksdelen begon een opstand tegen de Perzische overheersing. Deze revolte trof onder meerSusiana,Babylonië,deMeden,SagartiëenMargu.Zelfs inPerziëzelf, de thuisbasis van Darius, was er een opstandeling, Vahyazdata, die het voorbeeld van Smerdis overnam en zich voor het volk voordeed als de echte troonopvolger. Darius voerde weliswaar het bevel over het koninklijke leger van Cambyses, dat bestond uitPerzenen Meden, maar alleen door de kwaliteit van ook andere veldheren kon hij alle opstanden neerslaan. Het centrale gezag kon pas in april van 520 v.Chr. worden hersteld.

Regering

bewerken

Tijdens zijn regering zou blijken dat Darius een goede bestuurder en organisator was. De tijd dat het Achaemenidische rijk veroverde en uitbreidde was voorbij: de oorlogen die Darius ondernam waren alleen bedoeld om zijn rijk natuurlijke grenzen te geven, net zoals we dat zien bij de Romeinsekeizer Augustus.Deze grenzen konden dan gemakkelijk verdedigd worden tegen de invallen van rondtrekkende volkeren. Zo voerde hij oorlog tegen de landen om deZwarte Zeeen tegenArmeniëom de grens van het rijk op deKaukasuste laten lopen.

Op bestuursvlak bleek hij een waardige opvolger te zijn van Cyrus II de Grote: de organisatie van zijn rijk en het vastleggen van de tributen die overwonnen volkeren hem elk jaar moesten brengen worden beschreven doorHerodotus,Historiën,3.90. Darius verdeelde hetPerzische Rijkin ruwweg twintig provincies ofsatrapieën,met elk een gouverneur of Satraap aan het hoofd. Deze functie was erfelijk en was grotendeels autonoom, zodat elke regio zijn eigen wetten, tradities enuitvoerende machtkon hebben, zonder dat de Perzen zich daarbij te veel moeiden. Toch moest elke satrapie elk jaar een tribuut in de vorm van goud, zilver of luxeproducten brengen.

Er is wel aangenomen dat Darius, die in zijn inscripties vaak de hulp van de oppergodAhuramazdaaanroept,monotheïstzou zijn geweest, of althans de vele goden van de oude wereld zou hebben kunnen beschouwen als manifestaties van één opperwezen. Hij zou zelfs een aanhanger van de profeetZarathustrazijn geweest, maar hierover is toch wel enige twijfel mogelijk.[4]

Hij trachtte tegelijkertijd de gunst van zijn onderdanen te winnen en gaf ze de religieuze vrijheid: hij stond deJodentoe om deJoodse tempelte bouwen, hij gaf daar zelfs geld voor. In hetOude Egypteverscheen zijn naam op de tempels die hij bouwde inMemphis,Edfuen de Grote Oase,Fajoem.Hij verplaatste de hogepriester vanSaïs,Tzahor, naarSusaen gaf hem de absolute macht om het ‘huis van het leven’, de grote medische school in Sais, te reorganiseren.

Gevleugelde sphinx van het paleis van Darius in Susa

Hij wordt in de Egyptische traditie als een van de grootste weldoeners en wetgevers beschouwd, die het land ooit heeft gehad. Hij gedroeg zich op diezelfde manier ten opzichte van deGriekenen de Griekse heiligdommen. Hij verleende bijvoorbeeld de vrijheid van belastingen aan het heiligdom vanApollo.Hierdoor kozen alle GriekseorakelsinAnatoliëenEuropatijdens dePerzische Oorlogende kant van Darius. Zij probeerden de Grieken ervan te overtuigen om geen verzet te bieden, maar tevergeefs.

Darius staat ook bekend om de introductie van een muntstelsel gebaseerd op deDareik,voor goudstuk. In theorie zou dit overal in het rijk geldig moeten zijn, maar munten die uit die tijd zijn gevonden, bevestigen dat die vooral in de westelijke satrapieën circuleerde. Om het transport van de belastingopbrengsten te vergemakkelijken en om de vergelegen delen van zijn rijk met elkaar te verbinden, liet hij eenwegennetaanleggen dat qua schaal tot de grootste projecten van de antieke wereld behoorde.

Darius wilde vermoedelijk de handel in zijn rijk stimuleren. Daarvoor stuurde hij bijvoorbeeld ook deKarischebevelhebberScylaxop een expeditie naarKabulen langs deIndus.Deze expeditie verkende deIndische Oceaanvan de monding van de Indus totSuez,inEgypte.Daar liet Darius een kanaal van deNijltot deRode Zeegraven, zodat Perzische handelaars van dePersistot in deMiddellandse Zeekonden varen. Door het kanaal werd het mogelijk een betrekking metCarthagote onderhouden en kon hij de kust vanSiciliëenItaliëverkennen. In 515 v.Chr. kwam hij tot deinvasie van de Indusvalleien maakte dit tot de twintigste satrapie van het Perzische Rijk.

Darius ondernam rond 514 v.Chr. een veldtocht tegen deScythen,eennomadenvolkdat ten noorden van hetPerzische Rijkwoonde. Een groot leger stak deBosporusover, onderwierp het oosten vanThraciëen stak deDonauover. De reden van deze veldtocht was waarschijnlijk het aanvallen van de nomadenvolkeren, om zo een vrede te forceren op de noordelijke grens van het rijk. Dit was gebaseerd op een verkeerd geografische denkbeeld. De Perzen dachten dat hun rijk als het ware rond deZwarte Zeeen deKaspische Zeewas gekruld en dat ze zo, door de Zwarte Zee te blijven volgen, vrij snel terug op Perzisch grondgebied zouden zijn. Een veldtocht die was ondernomen op deze grond, kon slechts falen: na enkele weken door vlaktes van het huidigeOekraïnete hebben rondgetrokken, keerde de expeditie terug. Darius bereikte volgensHerodotuszelfs deWolga.

Hoewel het Europese deel van Griekenland zich zeer betrokken voelde bij de kust van Anatolië en bevolkingsgroepen van nog vrije staten van Griekenland voortdurend Darius' hulp inriepen, bemoeide Darius zich weinig met de Grieken. De Griekse steden inIoniëen vooralMilete,zagen hun handel echter ineenkrimpen en ontketenden eenopstand.Hoewel deze opstand aanvankelijk succes had, werd zij later door Darius de kop ingedrukt.AtheneenEretriahadden de opstand gesteund en daarom voelde Darius zich gedwongen een strafexpeditie daarheen te sturen. Deze zou de geschiedenis ingaan als deEerste Perzische Oorlog.Een eerste poging in 492 v.Chr. faalde toen de vloot in een storm bijOros Athosverging, terwijl het leger dat door Datis enArtaphernesin 490 v.Chr. werd uitgestuurd om inAthenede pro-Perzische tiranHippiasaan de macht te brengen, in deslag bij Marathonwerd verslagen.

Nog voor Darius een derde expeditie kon sturen, brak er in 486 v.Chr. een opstand in Egypte uit. Darius stierf het jaar daarna, in oktober 485 v.Chr., na 36 jaar lang koning te zijn geweest. Hij liet de strafexpeditie aanXerxes Iover, zijn zoon en opvolger.

Hebreeuwse Bijbel

bewerken

Darius wordt ook verschillende keren vermeld in deHebreeuwse Bijbel,namelijk inEzra,Nehemia,HaggaienZacharia.In de meeste gevallen is het een aanduiding in welk regeringsjaar van Darius iets plaatsvond. In Ezra 5-6 staat het verhaal dat bij de herbouw van de Joodse tempel de gouverneur van de provincie Trans-Eufraat wilde weten wie bevel had gegeven tot deze herbouw. Toen de Joden antwoordden dat koning Cyrus vanBabyloniëdit bevel had gegeven, schreef de gouverneur aan Darius het verzoek in de koninklijke archieven te controleren of dit inderdaad het geval was. Dit bleek inderdaad het geval, zodat de herbouw kon doorgaan.

Voetnoten

bewerken
  1. De bronnen achter het relaas van Herodotus worden behandeld in verschillende hoofdstukken van BrillsCompanion to Herodotus(2002). Voor Ctesias, zie bijvoorbeeld Jan P. Stronk, "Ctesias of Cnidus, a Reappraisal" in:Mnemosyne60 (2007) 25-58.
  2. Herodotusin zijnHistoriën
  3. Zo lietBelsazarna zijn staatsgreep inBabyloniëzijn vaderNaboniduskoning worden.
  4. Tot degenen die Darius' Zoroastrisme voor feit aannemen, behoorde onder meer Mary Boyce, tot degenen die twijfel koesterden, Heleen Sancisi-Weerdenburg.

Literatuur

bewerken
  • Pierre Briant (1995): "Histoire de l' Empire Perse"
  • Tom Holland(2005): "Perzisch vuur"
Voorganger:
Smerdis
Achaemeniden Opvolger:
Xerxes I
Voorganger:
Smerdis
Farao
27e dynastie van Egypte
Opvolger:
Xerxes I
Zie de categorieDarius IvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.