FC Groningen

Nederlandse voetbalclub uit Groningen

FC Groningenis eenvoetbalclubuit de stadGroningen.De FC werd opgericht op 16 juni 1971 en kwam voort uit de Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging (GVAV). In de beginjaren had de club moeite om financieel draaiende te blijven, maar de voetbalclub geldt de laatste jaren als een stabiele organisatie die tot de middenmoot inNederlandbehoort. De clubkleuren zijn de kleuren van de stad Groningen: groen en wit. De thuiswedstrijden werden tot 2006 gespeeld in hetOosterparkstadionen vanaf januari 2006 in deEuroborg,dat in 2016 hernoemd werd tot NoordLease Stadion en in 2018 werd hetHitachiCapital Mobility Stadion. In 2021 veranderde de naam van het stadion weer tijdelijk naar Euroborg.[4]Op de UEFA ranglijst van de beste clubs in Europa stond FC Groningen in 2020 op de 159e plaats met 7.150 punten, wat een daling van vijf posities is ten opzichte van 2019.[5]

FC Groningen
Het stadion van FC Groningen in 2018
Het stadion van FC Groningen in 2018
Naam Football Club Groningen
Bijnaam Trots van het Noorden
Opgericht 16 juni 1971
Plaats Groningen
Stadion Euroborg
Capaciteit 22.550[1]
Complex Corpus den Hoorn
Voorzitter vacant
Eigenaar FC Groningen Beheer BV
Algemeen directeur Vlag van NederlandFrank van Mosselveld
Trainer Vlag van NederlandDick Lukkien
Assistent Vlag van NederlandMarcel Groninger
Vlag van NederlandCasper Goedkoop
(Hoofd)sponsor OG Clean Fuels[2]
Kledingmerk Robey
Begroting € 17 miljoen (boekjaar 2023)[3]
Competitie Eredivisie(2024/25)
Prijzen KNVB Beker(2015)
Website fcgroningen.nl
Thuis
Uit
Geldig voor 2024/25
Icoontje huidige resultatenFC Groningen in het seizoen 2024/25
PortaalPortaalicoon Voetbal

Geschiedenis

bewerken
ZieGeschiedenis van FC Groningenvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Ontstaan in 1971 en zware jaren (1971–1981)

bewerken

GVAVwas in de jaren zestig een redelijke middenmoter in deEredivisie.De punten werden vooral behaald in het eigenOosterparkstadionen af en toe ook daarbuiten. Legendarisch waren de 3-1 uitoverwinning tegenFeijenoordin 1960/61 en de 1-0 zege bijAjaxin het seizoen 1966/67 met doelmanTonny van Leeuwenin een heldenrol. Tegen het einde van de jaren zestig begon GVAV af te glijden, hetgeen uiteindelijk in 1970 leidde tot degradatie. Het laatste en allesbeslissende duel in dat seizoen, thuis tegen DOS, werd met 1-0 verloren, waar een gelijkspel voldoende was geweest voor lijfsbehoud. In het volgende seizoen 1970/71 werdGVAVtweede in deEerste divisieen promoveerde opnieuw naar de eredivisie. Direct na de promotie werd FC Groningen opgericht als opvolger van GVAV. De amateurafdeling van GVAV bleef bestaan en ging zelfstandig verder. FC Groningen werd vanaf 1971 de profclub voor de gehele stad, met een tenue in destadskleurengroen en wit als opvolger van het traditionele blauwe shirt met witte broek. Op de dag voor de officiële oprichting werd de club zwaar getroffen door het overlijden van doelmanTonny van Leeuwenals gevolg van een verkeersongeluk bij Meppel. Op 24 oktober 1971 won de club haar eerste wedstrijd: een uitwedstrijd bijVitessewerd met 2-1 gewonnen. In het seizoen 1973/74 volgde na een 2-1 thuisnederlaag tegenPSVop delaatste wedstrijddagopnieuwdegradatie.Hierna kwam het eerste elftal zes jaren in de eerste divisie uit. Een aantal keren kon net geen promotie naar deeredivisieworden bewerkstelligd. Wel waren er smadelijke nederlagen tegen streekrivaalSC Veendamen ook tegenIJsselmeervogels(bekercompetitie). In seizoen1979/80bereikte de club onder trainerTheo Verlangenen zijn assistentHenk Nienhuisuiteindelijk opnieuw promotie naar de Eredivisie, omdat ze kampioen van de Eerste divisie was geworden. Verlangen en Nienhuis hadden dat seizoen de beschikking over onder meerJan van Dijk,Azing Griever(tweevoudig winnaar Tonny van Leeuwen-trofee) enPeter Houtman.

Succesvolle jaren en vrije val (1981–2002)

bewerken

In het seizoen1981/82werd een 7e plaats in de eredivisie bereikt met 68 goals vóór en 58 goals tegen (doelsaldo +10), het begin van een succesvolle periode voor FC Groningen. Door de aanjagerJan van Dijken het talent van Ronald en Erwin Koeman werd in het seizoen1982/83voor het eerst Europees voetbal bereikt door als 5de in de eredivisie te finishen. Dat was in het laatste seizoen van trainer Theo Verlangen bij FC Groningen. Half 1983, slaagde FC Groningen erin, een speler te contracteren waar Ajax tweemaal naar misgreep in juli 1982 en half 1985: centrumspitsFandi Ahmad,die tot half 1985 voor FC Groningen zou uitkomen tussen zijn 21ste en 23ste, en het tot 92 interlands voor Singapore zou brengen. In het eerste UEFA Cup seizoen, 1983/84, wasHan Bergertrainer. In de eerste ronde werd het veel sterker geachteAtlético Madridna een 2-1 nederlaag uit en een 3-0 zege thuis uitgeschakeld. In de daaropvolgende ronde speelde het elftal tegenInternazionale.Thuis won Groningen met 2-0. De return in Bari werd met 5-1 verloren. FC Groningen eindigde in de eredivisie achtereenvolgens als 7de, 5de en 4de in1983/84,1984/85en1985/86.

Het volgende UEFA Cup seizoen was 1986/87. De terugwedstrijd in de 1e ronde tegen hetIerseGalway Unitedwerd niet in het stadion inGalwaygespeeld, maar in het enige tientallen kilometers ten westen daarvan gelegen dorpjeCarraroe.Trainer wasRob Jacobs.Onder de spelers van FC Groningen warenPeter Houtman,René EijkelkampenJohn de Wolf.De club overleefde de eerste ronde, en ook de tweede ronde, tegen het ZwitserseXamax Neuchatel,kwam de ploeg door. FC Groningen strandde in de 3e ronde toen het over twee wedstrijden niet bleek opgewassen tegen het PortugeseVitória Guimarães.

Onder leiding vanHans Westerhoftrad Groningen in 1988 aan tegen oude bekende Atlético Madrid, en won opnieuw. Thuis werd het 1-0 en uit was een 2-1 nederlaag voldoende voor plaatsing voor de tweede ronde. In de tweede ronde werdServette Genèveverslagen, waarna FC Groningen in de derde ronde sneuvelde tegen het veel sterkereVfB Stuttgart,dat onder leiding stond van trainerArie Haan.In hetzelfde seizoen werd de finale van deKNVB bekerbereikt, waarin werd verloren vanPSV.In 1989 vond ook dezwartgeldaffaireplaats. DeFIODbeschuldigde FC Groningen ervan tussen 1984 en 1988 loonbelasting te hebben ontdoken. Voormalig voorzitterRenze de Vrieswerd veroordeeld tot een straf.

In het seizoen 1989/90 speelde FC Groningen voor de Europacup II. De 1e ronde kwamen ze door ten koste van het Deense Ikast FS. In de 2e ronde werd de club uitgeschakeld doorPartizan Belgradouit toenmalig Joegoslavië. Ondanks de uitschakeling leverde het dubbele treffen wel wat op, namelijk de transfer vanMilko Ðurovskivan Partizan naar FC Groningen. Bij Partizan speelde hij in Groningen de sterren van de hemel in een spectaculaire wedstrijd, die door Groningen met 4-3 gewonnen werd. In de terugwedstrijd kon FC Groningen het echter niet redden.

Het seizoen 1990/91 was het meest succesvolle seizoen tot nu toe van FC Groningen. Met spelers alsHenny Meijer,Claus Boekweg,Jan van Dijk,Patrick LodewijksenMart van Dureneindigde de club het competitiejaar op de derde plaats. Na dat seizoen ging het echter bergafwaarts met de prestaties van de club en in seizoen 1997/98 degradeerde Groningen na 18 jaar op het hoogste niveau te hebben gespeeld. Twee jaar later promoveerde FC Groningen weer terug naar de eredivisie.

Van handhaving naar subtopper onder Jans (2002–2010)

bewerken

Op 22 oktober 2002 volgdeRon Jansde ontslagenDwight Lodewegesop als trainer van FC Groningen. Bij het aantreden van Jans speelde FC Groningen in de eredivisie, maar bungelde het onderaan de ranglijst. Vanaf het seizoen 2004/05 wist Jans met Groningen de weg naar boven te vinden. Tot en met 2005 speelde FC Groningen zijn wedstrijden in hetOosterparkstadionin deOosterparkwijk.Op 7 januari 2006 werd deEuroborg,het nieuwe stadion, geopend met een testwedstrijd tegenBV Veendam.De Euroborg droeg later de naam van diverse sponsoren (o.a. Nordlease stadion en Hitachi Capital Mobility Stadion) maar bleef in de volksmond altijd Euroborg heten. Deze werd door FC Groningen met 5-0 gewonnen. De tweede wedstrijd die in het stadion werd gespeeld was de officiële feestelijke opening tegensc Heerenveenen werd met 2-0 gewonnen.

Hetzelfde seizoen (2005/06) werd FC Groningen vijfde en wist zich te kwalificeren voor de UEFA Cup voor het seizoen 2006/07. In de UEFA Cup werd FC Groningen gekoppeld aanPartizan Belgrado.De eerste wedstrijd in Belgrado werd met 4-2 verloren. In de thuiswedstrijd werd vervolgens met 1-0 gewonnen. De 1-0 was niet genoeg voor de groepsfase van deUEFA Cup.Ook in het seizoen daarna wist FC Groningen zich te plaatsen voor Europees voetbal maar na twee wedstrijden tegenFiorentinawist het de groepsfase niet te bereiken. Wel wist FC Groningen in Florence een strafschoppenserie af te dwingen.

In de seizoenen hierna heeft Groningen stabiel gevoetbald, mede door het beleid vanRon Jans,die voor hij aan zijn baan bij Groningen begon, nog nooit eerder hoofdtrainer was geweest in het betaalde voetbal. Door Jans was Groningen een stabiele middenmoter geworden. Op 23 oktober 2008 was Ron Jans officieel de langstzittende trainer van FC Groningen. Theo Verlangen was tot dan toe de langstzittende trainer. Hij was zes jaar trainer van FC Groningen, van 1 juli 1977 tot 30 juni 1983. Op 11 november 2009 gaf Jans echter te kennen zijn contract niet te zullen verlengen, omdat hij toe was aan een nieuwe ervaring.

Stabiele middenmoter en winnen van de beker (2010–2019)

bewerken

In 2010 werdPieter Huistraaangesteld als nieuwe hoofdcoach van FC Groningen. Onder Huistra beleefde Groningen de besteeerste seizoenshelftin de geschiedenis van de club. Na 19 speelronden ging Groningen de winterstop in op een derde plaats met 37 punten. Onder Huistra werd FC Groningen bekend als een voor eigen publiek lastig te bespelen tegenstander. In tien thuiswedstrijden werd er "slechts" eenmaal gelijk gespeeld. Alle andere wedstrijden werden gewonnen en Groningen stond halverwege het seizoen in de top van deEredivisie.Na de winterstop volgde echter een moeilijke periode waarin een einde kwam aan de goede reeks thuiswedstrijden. Uiteindelijk behaalde FC Groningen deplay-offs,die het niet wist te winnen.

In het seizoen 2011/12 werd er slecht gestart. FC Groningen wist in de eerste wedstrijden wel te scoren, maar gaf in de tweede helft de winst vaak weg. Op de laatste dag van de transferperiode, 31 augustus 2011, werdTim Matavžverkocht aan PSV. FC Groningen moest noodgedwongen snel een vervanger vinden en trokDavid Texeiraaan. Op 11 oktober 2011 gaf directeur Nijland aan binnen vijf jaar de begroting te willen opschroeven naar 25 miljoen.[6]FC Groningen presteerde thuis goed tegen de grotere clubs. Zo werd er met 1-0 gewonnen van Ajax, werd met 1-1 gelijkgespeeld tegenFC Twenteen boekte het tegenFeyenoordeen 6-0 overwinning. Op 20 november 2011 speelde FC Groningen het 100ste reguliere Eredivisie-duel in de Euroborg; de wedstrijd tegenVVV-Venlowerd met 2-1 gewonnen. In de tweede seizoenshelft kon de lijn niet worden doorgetrokken en het seizoen kende een slecht vervolg. Zo behaalde de club de minste competitiepunten van alle eredivisionisten en eindigde op een teleurstellende 14de plaats in de eredivisie. Als gevolg hiervan werd Huistra op 10 mei 2012 ontslagen als coach. Op 23 mei 2012 werd bekend datRobert Maaskantde nieuwe trainer zou worden.[7]Het seizoen onder trainer Maaskant werd getypeerd door kleine relletjes en opstootjes binnen en rondom de club. Op 11 maart werd naar buiten gebracht dat Maaskant na één seizoen alweer zou vertrekken.[8]Op 4 april werd bekendgemaakt dat assistent-trainerErwin van de Looizijn taken ging overnemen, met ingang van het seizoen 2013/14.[9] Het seizoen onder bewind van Van de Looi begon voortvarend en kende daarna een mindere fase. De eindfase van de competitie was echter zeer succesvol. Het seizoen werd met zes competitie-overwinningen op rij afgesloten waardoor Groningen een clubrecord boekte en op de 7e plek eindigde. Hierdoor kon het meedoen aan de play-offs voor Europees voetbal. In de eerste wedstrijden werd er thuis en uit afgerekend met Vitesse (5-1 over twee wedstrijden) waarna het in de finale AZ trof. In Alkmaar werd er niet gescoord, thuis werd er met 3-0 gewonnen. Europees voetbal werd gehaald en het eerste seizoen onder Van de Looi was een succes.[10]

Ook het seizoen daarop was succesvol: FC Groningen won, opnieuw onder leiding vanErwin van de Looi,voor het eerst een prijs in de clubhistorie: deKNVB Bekerwerd veroverd, dankzij een 2-0 overwinning opPEC Zwolle.Hierdoor verzekerden de Groningers zich van deelname aan de poulefase van deUEFA Europa Leaguein hetseizoen 2015/16.[11]

TrainerErwin van de Looibesluit om na het seizoen 2015/16 te stoppen als trainer. Hij zal vanaf 2016/17 worden opgevolgd doorErnest Faber.Hij tekende een contract voor twee seizoenen. In december 2014 besloot de KNVB tot herinvoering van deTweede Divisievanaf het seizoen 2016/17. In deze eerste hernieuwde jaargang spelen de top zeven van beide Topklassen en vier beloftenteams van profclubs uit deBeloftencompetitie.In 2016 plaatste Jong Groningen zich voor deDerde Divisie.

In januari 2018 geeft Faber aan dat hij na het seizoen niet verder gaat als trainer van FC Groningen. In februari wordt bekendgemaakt datDanny Buijs(tevens oud speler van de club) vanaf het seizoen 2018/19 de nieuwe trainer zal worden. Hij komt over vanKozakken Boysdat speelt in deTweede Divisie.Buijs ondertekende een contract voor twee seizoenen.

Het seizoen 2018/19, het eerste seizoen onder leiding van Danny Buijs, begon dramatisch, in de winterstop stond de club met 15 punten op de 15e plaats in de Eredivisie en was het al in de eerste ronde van de KNVB Beker uitgeschakeld doorFC Twente.In de winterse transferperiode trof technisch managerRon Jansmaatregelen, hij haalde zes nieuwe spelers naar de club, nooit eerder haalde FC Groningen zoveel spelers binnen in de winterstop.[12]Deze versterkingen brachten in de tweede seizoenshelft wat er van hen verwacht werd, er werden na de winter maar liefst 40 punten behaald, hierdoor werd de 8e plaats in de Eredivisie bereikt en mocht het team meedoen aan de play-offs voor Europees voetbal. In de play-offs werden de Groningers in de eerste ronde uitgeschakeld doorVitesse.

Een nieuw tijdperk na vertrek Nijland (2019–heden)

bewerken

Op maandag 12 november 2018 kondigdeHans Nijlandaan dat hij aan het eind van het lopende seizoen na 23 jaar zijn functie als algemeen directeur neerlegt, hij was op dat moment de langst zittende directeur in het Nederlandse betaalde voetbal. Nijland stelde dat de functie hem te veel energie kostte en dat het tijd was voor een frisse wind.[13]Op 17 december maakte ookRon Jansbekend te stoppen bij de club, hij stelde zich niet op zijn gemak te voelen in de functie van technisch manager.[14]De raad van Raad van Commissarissen stelde een speciale selectiecommissie aan om opvolgers te vinden voor beide functies, deze commissie stond onder leiding van Erik Mulder. Voor de functie van algemeen directeur werd uit een ‘long list’ van vijftig kandidatenWouter Guddevoorgedragen, hij was sinds 2014 commercieel directeur bijExcelsior.[15]In plaats van te zoeken naar een nieuwe technisch manager zocht de commissie naar een technisch directeur, dit betekende een verandering in het bestuursorgaan. Voor deze functie werd uiteindelijkMark-Jan Fledderusaangesteld, hij was tot dat moment technisch manager bijHeracles Almeloen is tevens oud speler van FC Groningen.[16]

Vanaf het seizoen 2019/20 trekt men het beloften elftal terug uit deDerde divisieen daarmee ook uit de voetbalpiramide. De reden hiervoor waren de strengere dispensatieregels, waardoor minder spelers uit de eerste selectie minuten konden maken in dit elftal, en de komst van een landelijke onder-21 competitie het jaar daarna. Het beloftenelftal gaat deelnemen aan deReservecompetitie.[17]

In november 2019 werd bekend dat Robert Klaver na zeven jaar als commercieel manager zou gaan vertrekken bij de club, de aanleiding hiervoor was een verschil van inzicht met de nieuwe beleidsbepalers.[18]Later die maand werd bekend dat Marc-Jan Oldenbandringh ter vervanging van Klaver toe trad tot de directie als operationeel directeur, Wouter Gudde nam een deel van de taken van Klaver over.[19]

De directie, onder leiding van Gudde, presenteerde op 12 januari 2020 het beleidsplan 'Samen naar de Grote Markt' waarin het beschrijft hoe het de komende jaren in alle opzichten wil groeien en door groter te worden Europees voetbal wil realiseren. De Raad van Commissarissen toonde zich al snel tevreden over het functioneren van Gudde en zijn manier van leiding geven. Zijn contract werd op 31 maart 2021 al verlengd tot medio 2026.[20]Na afloop van het seizoen werd ook het contract van technisch directeurMark-Jan Fledderusverlengd tot medio 2026.[21]Op 3 februari 2023 zijn technisch directeur Mark-Jan Fledderus en FC Groningen vroegtijdig uit elkaar gegaan.[22]Op 7 mei 2023 degradeerde FC Groningen voor het eerst sinds 1998, naar de Keuken Kampioen Divisie. Onder leiding van de vanEmmenovergekomenDick Lukkieneindigde FC Groningen door een overwinning op directe concurrentRoda JCin de laatste speelronde als nummer twee in de Keuken Kampioen Divisie, waardoor het direct terugkeerde op het hoogste niveau.

Erelijst

bewerken

Grote toernooien

bewerken
Competitie Winnaar Runner-up
Aantal Jaren Aantal Jaren
Nationaal
KNVB beker 2014/15 1988/89
Johan Cruijff Schaal - - 2015
Eerste divisie 1979/80 1974/75,1978/79,1998/99,2023/24

Kleinere toernooien

bewerken

(sinds 1971)

Clubcultuur

bewerken
Logo van FC Groningen op sjaals
Muurschilderingen vanFransenenRobbenin het NoordLease Stadion

Toen GVAV in 1971FC Groningenwerd, kwam er ook een nieuw logo. Er werd aan de supporters gevraagd om ideeën en suggesties in te zenden. Uiteindelijk deden er zo'n 600 deelnemers mee en kon er gekozen worden uit meer dan 1000 ontwerpen. Het resultaat was dat het blauw-witte tenue werd ingeruild voor een groen-wit tenue. De creatie van Reint Rozema werd uiteindelijk gekozen als beste ontwerp. Rozema had de letter G van Groningen terug laten komen in het logo, de letter G doet denken aan hethexagonop eenvoetbal.In het eerste seizoen stond de letter G in het logo op de achtergrond afgebeeld, met op de voorgrond eenPegasusen daaronder de clubnaam. Door onder andere klachten van supporters werd hetpaardal snel verwijderd. Sindsdien bestaat het huidige logo met de groene cirkel.

Clublied

bewerken

Laat Ons Weer Eens Juichen!is de titel van het clublied. Het origineel is geschreven door De Specials in 1974.

Mascotte

bewerken

De officiële mascotte van FC Groningen is de ijsbeerGroby.Groby is elke thuiswedstrijd aanwezig op het veld van het stadion waar hij het publiek begroet. Hij draagt achterop zijn shirt nummer 71 omdat FC Groningen in 1971 is opgericht.

Open dag

bewerken

Elk jaar wordt in en rond het stadion eenopen daggehouden om het seizoen te openen. Hoogtepunt van de open dag is de spelerspresentatie op het hoofdveld van FC Groningen. Daarnaast zijn er op het terrein rond het stadion diverse stands, optredens en clinics. Op de open dag van 2011 kwamen zo'n 25.000 mensen af.[23]

Rivalen

bewerken

De grootste rivaal van FC Groningen issc Heerenveen.De wedstrijden tegen die club, ook wel deDerby van het Noordengenoemd, staan bekend als beladen. In het verleden, in de tijd van hetOosterparkstadion,was ookFC Twenteeen grote rivaal van FC Groningen. Bij de wedstrijden tegen Twente ontstonden vaak rellen.

Muziek tijdens thuiswedstrijden

bewerken

Bij alle thuiswedstrijden van FC Groningen keert een aantal nummers terug:

Vaste nummers bij thuiswedstrijden
Opkomst warming-up: Soca Boys -El Tropican Einde warming-up: Bryan Adams- We're gonna win
Tijdens opstelling: Van McCoy-African Symphony Voor opkomst spelers: Laat ons weer eens juichen (clublied)
Voor opkomst spelers: Drumm Boys -Ritmo de Loco's Tijdens opkomst spelers: Van Halen -Jump
Bij een doelpunt: Pé en Rinus-Grönnens Laid In de pauze tijdens Shoot-Out: The Soup - Hmhmhm
Begin tweede helft: DJ Goldfinger -Koning Voetbal Einde wedstrijd: Tekielja -Wie holn van ons Grunn

Vanaf het moment dat GVAV FC Groningen werd, kwam er ook een nieuw tenue die de kleuren van de stad bevatten, groen en wit. Door de jaren heen heeft de club verschillende tenues gehad, maar men speelt al sinds het seizoen1991/92in het huidige thuistenue.[24]Het thuistenue bestaat uit een wit shirt met twee verticaal lopende groene strepen, een witte broek en witte sokken. Sinds 2015 ligt het ontwerp van dit tenue vast in het ‘Gouden Aandeel’ wat de club overeen is gekomen met supporterscollectief, het is een van de kernwaarden die er voor moeten zorgen dat de cultuur van de club altijd gewaarborgd blijft.[25]Het uittenue wisselt per seizoen. Door de jaren heen is de club ook meerdere malen gewisseld van kleding en shirtsponsor.

Periode Kledingsponsor Shirtsponsor
1971-1976 Geen Geen
1976-1982 Adidas
1982-1984 Robey AGO
1984-1985 AEGON
1985-1987 PUMA
1987-1996 Pioneer
1996-1999 Anoz
1999-2000 Umbro
2000-2002 Idee voor vakwerk
2002-2003 Beaufort
2003-2007 Centric
2007-2008 Noordlease
2008-2011 Klupp
2011-2014 Essent
2014-2015 Masita1
2015-2017 Robey
2017-2019 PUMA Payt
2019-2021 Office Centre
2021-2022 Robey
2022-heden OG Clean Fuels

1Vanwege het faillissement van Masita werd de bekerfinale op 3 mei gespeeld in de nieuwe Robey uittenues van het seizoen daarop.[26]

Supporters

bewerken

Toeschouwersaantal gemiddeld per wedstrijd

bewerken

Een overzicht van het aantal toeschouwers gemiddeld per wedstrijd vanaf 2000:

Euroborg tijdens een wedstrijd (2015)
11.696
12.210
12.004
11.998
11.915
15.258#
19.240
19.367
21.898
21.831
21.978
22.032
21.124
19.879
20.193
21.067
19.535
18.623
18.157
17.986
356*
10.576*
15.988
20.291
00/01 01/02 02/03 03/04 04/05 05/06 06/07 07/08 08/09 09/10 10/11 11/12 12/13 13/14 14/15 15/16 16/17 17/18 18/19 19/20 20/21 21/22 22/23 23/24
Stadion Oosterpark
Euroborg
#Beide stadions

*Vanwege decoronacrisismoest FC Groningen in de seizoenen 20/21 en 21/22 een groot deel van de wedstrijden zonder publiek spelen.

Z-side achter het doel in Euroborg (2015)

Supportersvereniging Z-side Groningen(kortweg Z-side)is de harde kern van de FC Groningen-supporters.

De Z-side is eind jaren 70 / begin jaren 80 opgericht en is voor zover bekend de eerste fanatieke aanhang van FC Groningen. De vereniging is vernoemd naar de tribune aan de kant van de Zaagmuldersweg, waaraan het voormaligeOosterparkstadionlag, en waar zich in de jaren 80 en 90 een grote groep fanatieke supporters verzamelde om hun club aan te moedigen.

In het Oosterpark was de aanwezigheid van de Z-side achter het doel bijna niet weg te denken. Naast de ondersteuning voor de club en de spelers was er ook veel onenigheid. De woordenwisselingen die de Z-side had waren meestal met het bestuur en de lokale media. Onvrede die ontstond over bepaalde besluiten van het bestuur of berichten in het nieuws met een negatieve lading hadden soms als gevolg dat leden van de Z-side pamfletten met teksten gingen verspreiden of spandoeken maakten. In 1982 werd er in het voormalige Oosterparkstadion een kooi achter het doel geplaatst die ervoor moest zorgen dat participanten en leden van de Z-side zich beter zouden gaan gedragen. In de media staat de Z-side bekend als een fanatieke aanhang.Pé Daalemmer & Rooie Rinushebben er in 1983 het Z-side-lied over geschreven.

Groningen Fanatics

bewerken

Van 2003 tot 2017 bestond er naast de Z-side nog een tweede groep fanatieke aanhangers, die zichzelf Groningen Fanatics noemden, ontstaan op 2 maart 2003 als afsplitsing van de Supportersvereniging FC Groningen. Aan het begin van het seizoen 2008/09 heeft deze groep zich georganiseerd in de vorm van eenstichting.In deEuroborgstonden de Z-side en de Groningen Fanatics bij elkaar op de Tonny van Leeuwen Tribune, ook wel Noordcurve genoemd, omdat de tribune zich bevindt aan de Noordkant van het stadion.

De groep hief zichzelf in januari 2017 op.[27]De reden hiervoor was dat op zondag 22 januari het groepsdoek werd gestolen nadat een supporter met het doek op weg was naar huis en onderweg werd aangevallen door acht supporters van rivaalsc Heerenveen.Het verliezen van het groepsdoek wordt onder fanatieke voetbalsupporters als een vernedering gezien en daarbij geldt de ongeschreven regel dat je je vereniging na dit verlies dient op te heffen.[28]

Ultras Cruoninga

bewerken

Na de opheffing van de Groningen Fanatics werd de sfeer in het stadion al snel minder, daarom werd er in augustus 2017 een nieuwe groepering in het leven geroepen, de Ultras Cruoninga. Deze groepering staat net als de Groningen Fanatics bij de Z-side op de Tonny van Leeuwen tribune, de groep bevindt zich op de bovenste helft van vak F, tegen vak E aan. Bij de oprichting van de nieuwe groep werd ook de naam Noordtribune Groningen in het leven geroepen, deze naam moet zorgen voor meer saamhorigheid op de tribune en wordt ondersteund door onder andere de Supportersvereniging, het Supporterscollectief & FC Groningen.[29]

De naam van de groepering is een verwijzing naar de aller eerste schriftelijke vermelding van de stadGroningen,Villa Cruoninga.In het logo isCarl von Rabenhauptafgebeeld, hij hielp de Groningers in 1672 zich te verdedigen tijdens hetbeleg van Groningen.[30]

Organisatie

bewerken

FC Groningen is ondergebracht in eenbesloten vennootschap.Enig aandeelhouder is FC Groningen Beheer BV.

Functie Naam Sinds
Raad van Commissarissen
President-Commissaris Jakob Klompien 2023
Commissarissen Han Berger 2023
Paul de Rook 2021
Bas Schrage 2020
Adriaan Stel 2023
Directie
Algemeen directeur Frank van Mosselveld 2024
Operationeel directeur Marc-Jan Oldenbandringh 2019

Laatste update: 1 juli 2024

Eerste elftal

bewerken

Selectie

bewerken
Nr. Naam Sinds Contract Vorige club
Doelmannen
1 Etienne Vaessen 2024 2027 RKC Waalwijk
21 Hidde Jurjus 2023 2025 De Graafschap
24 Dirk Baron 2023 2025
31 Jasper Meijster 2023 2025
Verdedigers
2 Wouter Prins 2023 2027
3 Thijmen Blokzijl 2023 2026
5 Marco Rente 2023 2027 Heracles Almelo
7 Leandro Bacuna 2023 2025 Watford
43 Marvin Peersman 2023 2026 Aris Thessaloniki
67 Sven Bouland 2024 2027
Finn Stam 2024 2025 AZ
Middenvelders
4 Joey Pelupessy 2022 2025 Sheffield Wednesday
8 Johan Hove 2023 2026 Strømsgodset
10 Luciano Valente 2022 2028
14 Jorg Schreuders 2023 2027
18 Tika de Jonge 2023 2026
25 Thijs Oosting 2024 2027 Willem II
Aanvallers
9 Brynjólfur Willumsson 2024 2027 Kristiansund
11 Noam Emeran 2023 2027 Manchester United
23 Fofin Turay 2023 2025
26 Thom van Bergen 2023 2026
27 Rui Mendes 2024 2027 Emmen
29 Romano Postema 2020 2027
Kian Slor 2023 2025

Laatste update: 10 september 2024

Functie Naam Sinds Contract Vorige club
Hoofdtrainer Dick Lukkien 2023 2026 Emmen
Assistent-trainers Casper Goedkoop 2023 2025 Emmen
Marcel Groninger 2023 2025 Nederland –21
Keeperstrainer John Vos 2023 2025 Nederland –18
Teammanager Joost Kooistra 2024

Laatste update: 16 augustus 2024

Overzichtslijsten

bewerken

Overzichtslijsten van de tijd van GVAV, dus van voor 1971, zijn te vinden op:GVAV.

Competitieresultaten

bewerken
  • 1972 12e
    Eredivisie
  • 1973 13e
    Eredivisie
  • 1974 18e
    Eredivisie
  • 1975 2e
    Eerste divisie
  • 1976 4e
    Eerste divisie
  • 1977 8e
    Eerste divisie
  • 1978 6e
    Eerste divisie
  • 1979 2e
    Eerste divisie
  • 1980 1e
    Eerste divisie
  • 1981 15e
    Eredivisie
  • 1982 7e
    Eredivisie
  • 1983 5e
    Eredivisie
  • 1984 7e
    Eredivisie
  • 1985 5e
    Eredivisie
  • 1986 4e
    Eredivisie
  • 1987 13e
    Eredivisie
  • 1988 11e
    Eredivisie
  • 1989 6e
    Eredivisie
  • 1990 9e
    Eredivisie
  • 1991 3e
    Eredivisie
  • 1992 5e
    Eredivisie
  • 1993 12e
    Eredivisie
  • 1994 14e
    Eredivisie
  • 1995 13e
    Eredivisie
  • 1996 9e
    Eredivisie
  • 1997 10e
    Eredivisie
  • 1998 17e
    Eredivisie
  • 1999 2e
    Eerste divisie
  • 2000 3e
    Eerste divisie
  • 2001 14e
    Eredivisie
  • 2002 15e
    Eredivisie
  • 2003 15e
    Eredivisie
  • 2004 13e
    Eredivisie
  • 2005 12e
    Eredivisie
  • 2006 5e (3e)
    Eredivisie
  • 2007 8e (6e)
    Eredivisie
  • 2008 7e (8e)
    Eredivisie
  • 2009 6e (7e)
    Eredivisie
  • 2010 8e (9e)
    Eredivisie
  • 2011 5e (6e)
    Eredivisie
  • 2012 14e
    Eredivisie
  • 2013 7e
    Eredivisie
  • 2014 7e (5e)
    Eredivisie
  • 2015 8e
    Eredivisie
  • 2016 7e
    Eredivisie
  • 2017 8e
    Eredivisie
  • 2018 12e
    Eredivisie
  • 2019 8e
    Eredivisie
  • 2020 9e
    Eredivisie
  • 2021 7e
    Eredivisie
  • 2022 12e
    Eredivisie
  • 2023 18e
    Eredivisie
  • 2024 2e
    Eerste divisie

Competitieresultaten Jong FC Groningen

bewerken

Na drie seizoen in de voetbalpiramide te hebben gespeeld, werd het team voor het seizoen 2019/20 hieruit teruggetrokken en is het aangemeld voor de landelijke reservecompetitie.[31]

  • 2017 8e
    Derde divisie
  • 2018 5e
    Derde divisie
  • 2019 5e
    Derde divisie

Seizoensoverzichten

bewerken
Resultaten van FC Groningen sinds 1971
Seizoen Competitie Kwalificatie KNVB Beker Bijzonderheid
Divisie GW W G V PNT DV DT POS
1971/72 Eredivisie 34 8 12 14 28 37 55 12e 2e ronde Afscheiding van amateurverenigingGVAV,verder onderFC Groningen
1972/73 Eredivisie 34 7 13 14 27 37 61 13e 2e ronde
1973/74 Eredivisie 34 7 7 20 21 40 84 18e Rechtstreekse degradatie Kwartfinale
1974/75 Eerste divisie 36 21 6 9 48 63 40 2e Nacompetitie 3e ronde Promotiewedstrijden tegenEindhoven(1–0 & 1–4),PEC(0–1 & 3–1) enVitesse(5–2 & 0–1)
1975/76 Eerste divisie 36 15 12 9 42 52 29 4e 1e ronde
1976/77 Eerste divisie 36 14 13 9 41 43 38 8e Kwartfinale
1977/78 Eerste divisie 36 18 7 11 43 61 41 6e Nacompetitie 3e ronde Promotiewedstrijden tegenExcelsior(1–1 & 0–1),MVV(1–0 & 1–1) enWageningen(4–1 & 0–0)
1978/79 Eerste divisie 36 20 10 6 50 60 31 2e 1e ronde Promotiewedstrijden tegenFortuna SC(0–0 & 0–2),Telstar(3–0 & 3–1) enWillem II(0–3 & 0–0)
1979/80 Eerste divisie 36 25 7 4 57 79 21 1e Rechtstreekse promotie 1e ronde
1980/81 Eredivisie 34 8 9 17 25 49 72 15e Kwartfinale
1981/82 Eredivisie 34 14 9 11 37 68 58 7e 1e ronde
1982/83 Eredivisie 34 11 15 8 37 67 57 5e UEFA Cup Kwartfinale
1983/84 Eredivisie 34 14 9 11 37 64 51 7e Halve finale
1984/85 Eredivisie 34 15 11 8 41 57 43 6e 1e ronde
1985/86 Eredivisie 34 17 6 11 40 57 40 4e UEFA Cup Kwartfinale
1986/87 Eredivisie 34 9 12 13 30 43 43 13e Halve finale
1987/88 Eredivisie 34 13 6 15 32 54 52 11e UEFA Cup 2e ronde
1988/89 Eredivisie 34 14 8 12 36 62 51 6e Europacup II Finalist
1989/90 Eredivisie 34 10 15 9 35 50 46 9e 3e ronde
1990/91 Eredivisie 34 18 10 6 46 62 38 3e UEFA Cup 3e ronde
1991/92 Eredivisie 34 14 11 9 39 44 37 5e UEFA Cup 4e ronde
1992/93 Eredivisie 34 9 11 14 29 31 49 12e Kwartfinale
1993/94 Eredivisie 34 9 8 17 26 42 65 14e 2e ronde
1994/95 Eredivisie 34 8 10 16 26 49 64 13e UEFA Intertoto Cup 2e ronde
1995/96 Eredivisie 34 12 13 9 49 48 45 9e UEFA Intertoto Cup 2e ronde
1996/97 Eredivisie 34 9 12 13 39 43 56 10e UEFA Intertoto Cup Achtste finale
1997/98 Eredivisie 34 7 10 17 31 42 65 17e Nacompetitie Achtste finale Degradatiewedstrijden tegenCambuur Leeuwarden(1–1 & 1–3),FC Den Bosch(1–3 & 4–1) enFC Zwolle(1–3 & 1–1)
1998/99 Eerste divisie 34 19 7 8 64 69 33 2e Nacompetitie Achtste finale Promotiewedstrijden tegenExcelsior(4–0 & 2–2),Helmond Sport(6–1 & 1–0) enSparta Rotterdam(0–3 & 3–2)
1999/00 Eerste divisie 34 23 5 6 74 81 33 3e Nacompetitie 2e ronde Promotiewedstrijden tegenEmmen(5–0 & 1–0),Heracles Almelo(4–2 & 4–2) enMVV(1–2 & 5–1)
2000/01 Eredivisie 34 8 9 17 33 36 56 14e 3e ronde
2001/02 Eredivisie 34 10 7 17 37 40 59 15e Kwartfinale
2002/03 Eredivisie 34 7 11 16 32 28 44 15e Kwartfinale
2003/04 Eredivisie 34 9 10 15 37 38 53 13e 3e ronde
2004/05 Eredivisie 34 11 7 16 40 50 58 12e 2e ronde
2005/06 Eredivisie 34 16 8 10 56 46 43 5e UEFA Cup Kwartfinale
2006/07 Eredivisie 34 15 6 13 51 54 54 8e UEFA Cup 3e ronde
2007/08 Eredivisie 34 15 6 13 51 53 54 7e 3e ronde
2008/09 Eredivisie 34 17 5 12 56 53 36 6e Achtste finale
2009/10 Eredivisie 34 14 7 13 49 48 47 8e Achtste finale
2010/11 Eredivisie 34 17 6 11 57 65 52 5e Kwartfinale
2011/12 Eredivisie 34 10 7 17 37 41 61 14e 2e ronde
2012/13 Eredivisie 34 12 7 15 43 36 53 7e Achtste finale
2013/14 Eredivisie 34 14 9 11 51 57 53 7e Play-offsvoor deEuropa League
Europa League
Achtste finale
2014/15 Eredivisie 34 11 13 10 46 49 53 8e Winnaar Plaatsing voor deEuropa Leaguevia hetbekertoernooi
2015/16 Eredivisie 34 14 8 12 50 41 48 7e 3e ronde
2016/17 Eredivisie 34 10 13 11 43 55 51 8e 2e ronde
2017/18 Eredivisie 34 8 14 12 38 50 50 12e 2e ronde
2018/19 Eredivisie 34 13 6 15 45 39 41 8e 1e ronde
2019/20 Eredivisie 26 10 5 11 35 27 26 9e 2e ronde Door decoronacrisisis competitie niet afgemaakt. De tussenstand na 26 speelrondes werd de eindstand[32]
2020/21 Eredivisie 34 14 8 12 50 40 37 7e 2e ronde
2021/22 Eredivisie 34 9 9 16 36 41 55 12e Achtste finale
2022/23 Eredivisie 34 4 6 24 18 31 75 18e Rechtstreekse degradatie 2e ronde
2023/24 Eerste divisie 38 22 9 7 75 71 30 2e Rechtstreekse promotie Eredivisie Halve finale
ZieLijst van Europese wedstrijden van FC Groningenvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Groningen speelt sinds 1967 in diverse Europese competities. Hieronder staan de competities en in welke seizoenen de club deelnam:

1989/90
1983/84, 1986/87, 1988/89, 1991/92, 1992/93, 2006/07, 2007/08
1967, 1969, 1995, 1996, 1997
2014/15(voorronde),2015/16(groepsfase)

#Q = #voorronde, #R = #ronde, Groep = groepsfase, 1/8 = achtste finale, T/U = Thuis/Uit, W = Wedstrijd, PUC = puntenUEFA coëfficiënten.

Uitslagen vanuit gezichtspunt FC Groningen

Seizoen Competitie Ronde Land Club Totaalscore 1e W 2e W PUC
1983/84 UEFA Cup 1R Atlético Madrid 4–2 1–2 (U) 3–0 (T) 4.0
1/8 Internazionale 3–5 2–0 (T) 1–5 (U)inBari
1986/87 UEFA Cup 1R Galway United FC 8–2 5–1 (T) 3–1 (U)inCarraroe 8.0
2R Neuchâtel Xamax FCS 1–1u 0–0 (T) 1–1 (U)
1/8 Vitória SC 1–3 1–0 (T) 0–3 (U)
1988/89 UEFA Cup 1R Atlético Madrid 2–2u 1–0 (T) 1–2 (U) 5.0
2R Servette FC Genève 3–1 2–0 (T) 1–1 (U)
1/8 VfB Stuttgart 1–5 1–3 (T) 0–2 (U)
1989/90 Europacup II 1R Ikast FS 3–1 1–0 (T) 2–1 (U) 6.0
1/8 FK Partizan 5–6 4–3 (T) 1–3 (U)
1991/92 UEFA Cup 1R FC Rot-Weiß Erfurt 0–2 0–1 (T) 0–1 (U) 0.0
1992/93 UEFA Cup 1R Vác FC-Samsung 1–2 0–1 (U) 1–1 (T) 1.0
1995 Intertoto Cup Groep 9 FC Boby Brno Unistav 2–1 2–1 (U) 0.0
Groep 9 FC Etar 1924 Veliko Tarnovo 3–0 3–0 (T)
Groep 9 KSK Beveren 2–2 2–2 (U)
Groep 9 Ceahlăul Piatra Neamț 0–0 0–0 (T)
1996 Intertoto Cup Groep 10 Gaziantepspor 1–1 1–1 (T) 0.0
Groep 10 JK Trans Narva 4–1 4–1 (U)
Groep 10 Vasas SC Boedapest 1–1 1–1 (T)
Groep 10 Lierse SK 1–2 1–2 (U)
1997 Intertoto Cup Groep 10 FK Čukarički 1–0 1–0 (T) 0.0
Groep 10 Spartak Varna 2–0 2–0 (U)
Groep 10 Gloria Bistriţa 4–1 4–1 (T)
Groep 10 Montpellier HSC 0–3 0–3 (U)
2006/07 UEFA Cup 1R FK Partizan 3–4 2–4 (U) 1–0 (T) 2.0
2007/08 UEFA Cup 1R ACF Fiorentina 2–2(3–4 ns) 1–1 (T) 1–1 nv (U) 2.0
2014/15 Europa League Q2 Aberdeen FC 1–2 0–0 (U) 1–2 (T) 0.5
2015/16 Europa League Groep F SC Braga 0–1 0–1 (U) 0–0 (T) 2.0
Groep F Olympique Marseille 1–5 0–3 (T) 1–2 (U)
Groep F FC Slovan Liberec 1–2 1–1 (U) 0–1 (T)
Totaal aantal punten voorUEFA Coëfficiënten:30.5

Zie ook

bewerken

Records en statistieken

bewerken

Meeste officiële wedstrijden en doelpunten

bewerken
Top 25 spelers met de meeste wedstrijden[33]
Naam Positie Totaal Periode
Jan van Dijk Middenvelder 537 1975-1978, 1979-1992
Jos Roossien Middenvelder 389 1983-1994
Claus Boekweg Verdediger 345 1986-1995, 2001-2003
Karel Hiddink Verdediger 323 1976-1985
Patrick Lodewijks Doelman 317 1989–1998
Harris Huizingh Aanvaller 313 1983-1986, 1990-1999
Paul Matthijs Middenvelder 302 1997-2000, 2002-2009
Kurt Elshot Verdediger 292 1995-2005
Henk Oosterwold Verdediger 266 1971- 1979
Walter Waalderbos Verdediger 263 1977-1985
Erwin Koeman Middenvelder 260 1978–1979, 1982–1985, 1994–1998
Sergio Padt Doelman 259 2014-2021
Edwin Olde Riekerink Middenvelder 253 1986-1994
Hugo Alves Velame Middenvelder 248 1997-2005
Theo Keukens Middenvelder 243 1975–1984
Jan Veenhof Verdediger 230 1988-1998
Jan Schipper Verdediger 226 1971-1977
Anne Mulder Verdediger 224 1975-1985
Jack van Loon Verdediger 216 1976-1982
Roy Beukenkamp Doelman 210 1998-2004
Henk Veldmate Middenvelder 207 1975-1982
Eddy Bakker Aanvaller 206 1976-1982
Martin Drent Aanvaller 202 1991-1992, 1999-2005
Peter Houtman Aanvaller 200 1977–1978, 1979–1982, 1985–1987
Azing Griever Doelman 200 1975-1981
Top 25 spelers met de meeste doelpunten[33]
Naam Positie Totaal Periode
Peter Houtman Aanvaller 128 1977–1978, 1979–1982, 1985–1987
Eddy Bakker Aanvaller 70 1976-1982
Martin Drent Aanvaller 68 1991-1992, 1999-2005
Harris Huizingh Aanvaller 67 1983-1986, 1990-1999
Michael de Leeuw Aanvaller 61 2012–2016, 2021-2022
Erwin Koeman Middenvelder 61 1978–1979, 1982–1985, 1994–1998
René Eijkelkamp Aanvaller 61 1986–1990
Henny Meijer Aanvaller 60 1988-1993
Jos Roossien Middenvelder 58 1983-1994
Mariano Bombarda Aanvaller 57 1995-1998
Rob McDonald Aanvaller 52 1982–1985, 1986-1987
Erik Nevland Aanvaller 48 2004–2008
Jan van Dijk Middenvelder 48 1975-1978, 1979-1992
Tim Matavž Aanvaller 46 2007–2008, 2009-2011
Marcus Berg Aanvaller 44 2007–2009
Ab Gritter Aanvaller 43 1972-1975
Mimoun Mahi Aanvaller 39 2014–2019
Hugo Alves Velame Middenvelder 38 1997-2005
Ronald Koeman Middenvelder 35 1980–1983
Sander van Gessel Middenvelder 32 1995-2000, 2002-2005
Milko Ðurovski Aanvaller 31 1990-1994
Glen Salmon Aanvaller 31 2002-2007
Hans Visser Aanvaller 31 1999-2002
Johan de Kock Aanvaller 30 1984–1987
Bjarne Jensen Aanvaller 30 1971–1976

*Statistieken bijgewerkt op 13 augustus 2022.

Topscorers

bewerken

Internationals

bewerken

Onderstaand overzicht omvat alle (voormalig) FC Groningen-spelers die tijdens hun loopbaan één of meerdere wedstrijdeninternationalvan hun land zijn geweest.

*Bijgewerkt op 7 mei 2023.

Bekende (oud-)Groningers

bewerken

Spelers

bewerken
ZieLijst van spelers van FC Groningenvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De meest succesvolle spelers die tijdens hun loopbaan voor FC Groningen hebben gevoetbald, zijn zonder twijfelArjen Robben,Ronald Koeman,Luis SuárezenVirgil van Dijk.Deze vier spelers hebben gedurende hun carrière, respectievelijk metBayern München(2012/13),FC Barcelona(1991/92,2014/15) enLiverpool(2018/19) deChampions Leaguegewonnen. Tevens maakte Ronald Koeman deel uit van het team dat in 1988Europees kampioenwerd met hetNederlands voetbalelftal.Arjen Robben kwam in totaal 96 keer uit voor het Nederlands voetbalelftal.

Trainers

bewerken
ZieLijst van trainers van FC Groningenvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.
bewerken
Zie de categorieFC GroningenvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.