EenFerrelcel(genoemd naarWilliam Ferrel) is eenatmosferische circulatieceldie zich ongeveer tussen de 30e en 60e breedtegraden bevindt. In tegenstelling tot deHadley-enpolaire cellenzijn Ferrelcellen een secundair verschijnsel, dat zijn bestaan te danken heeft aan de polaire en Hadleycellen. Een Ferrelcel bestaat uit alleatmosferische wervelsdie tussen de Hadley- en polaire cellen in liggen. Zoals hetCorioliseffectdepassaatin de Hadleycellen naar het westen afbuigt, wordt de wind in de Ferrelcellen naar het oosten afgebogen. Dat betekent dat de dominante windrichting uit het westen is. Sterkehogedrukgebiedenals eenSiberisch hoogzijn een soort kortstondige onderbrekingen in Ferrelcellen.

Ferrelcel

Terwijl de Hadley- en polaire cellengesloten systemenzijn, zijn Ferrelcellen minder duidelijke atmosferische fenomenen. Dit blijkt uit het feit dat de dominante westenwinden vaak onderbroken worden door andere windrichtingen. De luchtcirculatie in de Ferrelcellen is ingewikkelder en onregelmatiger dan in de andere cellen. Het weer varieert opgematigdebreedtegraden daardoor meer dan in detropenofpoolgebieden.

De basis van een Ferrelcel wordt gevormd door de beweging van luchtmassa's, die voor een gedeelte wordt beïnvloed door de plek van destraalwinden.Deze worden gevoed door de opgestegen lucht inlagedrukgebieden.Lagedrukgebieden volgen daardoor de beweging van de straalstromen op eenweerkaart.Hoewel aan de oppervlakte de gemiddelde windrichting van deevenaaraf is (op hetnoordelijk halfrondnaar het noorden), is de bovenstroming hoger in de atmosfeer niet erg sterk ontwikkeld. Dit komt gedeeltelijk omdat in tegenstelling tot in polaire of Hadleycellen in de Ferrelcellen geen sterke aandrijvende warmtebron of koudtebron aanwezig is om de circulatiestroming aan te drijven. Ook de wervels aan het oppervlak destabiliseren de luchtstroom in de hogere delen van de atmosfeer.