Geweer
Eengeweer– ook welbuks[1]– is de algemene benaming voor een draagbaar projectielwapen dat met twee handen wordt bediend en een relatief langeloopheeft. De meeste geweren zijnhandvuurwapens,maar er komen ook lucht-, gas- of veerdrukgeweren voor.
In dekrijgsmachtis het geweer sinds de 18e eeuw het "standaardvuurwapen" van desoldaat.Het wapen wordt eveneens voor dejacht,deschietsporten voor persoonlijke bescherming gebruikt. Dit laatste is in Nederland verboden.
Een soortgelijkvuurwapenmet korte loop wordtkarabijngenoemd.
Etymologie
bewerkenGeweerkomt van het stamwoordweerofwere(strijd, verdediging).[2]In de specifieke betekenis vanwapenwordt het woord pas vanaf het einde van de vijftiende eeuw gebruikt, als aanduiding voor het primaire wapen van een soldaat.
In de achttiende eeuw veranderde de betekenis langzaamaan naar het lange vuurwapen, hoewel afzonderlijke typebenamingen alsbu(k)sensnaphaannog tot lang daarna in gebruik bleven.[3]
Geschiedenis
bewerkenHet eerste wapen dat metgeweeraangeduid kan worden was de 15e-eeuwsehaakbus,wat een doorontwikkeling was van dehandbus.In de 16e eeuw werd de haakbus opgevolgd door hetmusketen hetvuurroer,die al de klassieke geweervorm kregen: een lange loop, een houten lade met kolf en een afvuurmechanisme.
Het musket werd aan het eind van de zeventiende eeuw opgevolgd door desnaphaan,die tot halverwege de negentiende eeuw vrijwel ongewijzigd in gebruik zou blijven en de andere infanteriewapens, zoals depiek,compleet zou vervangen.
In de negentiende eeuw vonden, dankzij de industriële revolutie, een groot aantal ontwikkelingen plaats op geweergebied. Omstreeks 1840 werd in de meeste legers het verouderdevuursteenslotvervangen door het nieuwepercussieslot,dat niet meer met vuursteen maar met een slaghoedje werkte.[4]
Zo'n tien jaar later deed het geweer met getrokken loop zijn intrede als standaardwapen in de krijgsmacht door de uitvinding van deMinié-kogel.Daarmee verdween het gladloops wapen uit de algemene militaire bewapening. In de jacht, bij de schietsport en bij ordediensten werden nog wel gladloops geweren gebruikt, meestal met hagel (hagelgeweerofshotgun).
Omstreeks 1865 werden de laatste voorladers vervangen door veel sneller herlaadbareachterlaadgeweren.Deze wapens kregen al snel een intern of extern magazijn vooreenheidspatronen,waardoor ze niet meer na elk schot handmatig herladen hoefden te worden. Geweren met magazijn wordenrepeteergeweergenoemd.
In 1884 werd het zwartebuskruitopgevolgd doorrookloos kruiten werden de kalibers aanzienlijk verkleind: van gemiddeld 20 millimeter tot 8 millimeter. De geweren die hierdoor ontstonden, zoals deMannlicher M95,deLee-Enfielden deMosin-Nagant,bleven tot de jaren vijftig van de twintigste eeuw in gebruik.
Ook deed in 1884 hetsemiautomatische geweerzijn intrede, dat zichzelf herlaadde na elk schot. Het zou echter tot 1936 duren voor het eerste land, deVerenigde Staten,een semi-automatisch geweer als standaardwapen van de infanterist zou invoeren; dit was deM1 Garand.
Hetvolautomatische geweervolgde omstreeks de eeuwwisseling, zoals deMadsenuit 1903. Deze wapens zouden later de benaminglicht machinegeweerkrijgen, hoewel eenmachinegeweerin de klassieke vorm geen geweer is (het is geen handvuurwapen). De grote terugslag die de toen gangbare geweerpatronen opleverde, maakte het geweer echter niet bijster geschikt voor volautomatisch vuur.
In de Tweede Wereldoorlog werd doornazi-Duitslandeen mengvorm geïntroduceerd van geweer enpistoolmitrailleur.Dit werd hetSturmgewehr,de MP43 (ofStG44). Dit wapen verschoot een patroon met een kleinere hoeveelheid kruit dan een 'gewone' geweerpatroon. Hetaanvalsgeweer,zoals het in Nederland wordt genoemd, zou tussen 1950 en 1960 het 'klassieke' geweer vervangen in de meeste krijgsmachten en is tot op de dag van vandaag in gebruik.
Soorten geweren
bewerkenVan oudsher zijn er verschillende vuurwapens verschenen die onder de noemergeweerkunnen worden geschaard:
- Haakbus
- Musket
- Vuurroer
- Donderbus
- Walbus
- Jachtbus ofjachtgeweer
- Ganzenroerof eendenroer of vletbuks
- Infanteriegeweer of standaardgeweer
- Sportgeweer, doelgeweer of doelroer
- Hagelgeweer(enkelloops, dubbelloops)
- Scherpschuttersgeweer of sluipschuttersgeweer
- Loopgraafgeweer
- Luchtbuks
Onderscheid in typen geweren kunnen onder andere worden gemaakt naar:
- Het soortmunitie(hagelofkogel);
- Doel of gebruik (o.a.jachtgeweer,scherpschuttersgeweer).
- Werking (kruit, lucht of gasdruk, o.a.luchtbuks)
- ↑Etymologie buks
- ↑Etymologisch Woordenboek van het Nederlands,M. Philippa e.a., 2009
- ↑Het is een misvatting dat het geweer de directe opvolger is van de musket, of dat het woordgeweeruitsluitend betrekking heeft op vuurwapens met getrokken loop. Dit misverstand komt uit het Engels, waar het woordmusketwerd gebruikt voor gladloops geweren enriflevoor getrokken geweren (van het Engelserifled barrel).
- ↑Nederlandse vuurwapens 1813-1866, B.J. Martens, G. de Vries,ISBN 9789080558342