Hyperloop

concept voor een vacuümtrein; in 2012 gelanceerd door Elon Musk

Dehyperloopis een concept voor een vacuümtrein. Het idee werd in 2012 gelanceerd doorElon Musken werd sindsdien door meerdere bedrijven en universiteiten opgepikt en verder ontwikkeld. Het is eentransportsysteemwaarbij gebruikgemaakt wordt van eenluchtdrukbuis,enigszins vergelijkbaar metbuizenpost,waardoor mensen en goederen getransporteerd worden. Een groot verschil met buizenpost is dat er niet met overdruk gewerkt wordt; de hyperloop vereist eenonderdruk.Het concept is gebaseerd op het werk van de Amerikaanse natuurkundigeRobert Goddard.

Impressie van een capsule van de hyperloop: een luchtcompressor aan de voorkant, een compartiment voor reizigers in het midden, een batterijcompartiment aan het einde en hoovercraftachtige ski's onder de capsule.

Serie-ondernemerMuskbracht het idee in 2012 terug onder de aandacht. Anno 2022, tien jaar later, werden nog geen concrete projecten gebouwd[1].

Voorgeschiedenis

bewerken

Het idee om spoorwegen op luchtdruk te maken werd al rond 1800 geopperd. In 1799 bedachtGeorge Medhurstuit Londen dit voor goederenvervoer en in 1812 voor reizigersvervoer. Daarna probeerden verschillende ingenieurs het concept te realiseren en allerlei tegenslagen te overwinnen.[2]

In Ierland draaide tien jaar lang (1844-1854) deDalkey Atmospheric Railwayvan een kleine 3 km, met in een gebouw een stoommachine die voor de onderdruk zorgde om de wagens een heuvel op te zuigen; de zwaartekracht zorgde voor de terugrit. In Engeland volgde deSouth Devon Railway(32 km, 1847-1848; max. snelheid rond 100 km/h voor een korte trein). In Frankrijk was er bij Parijs een klein tracé (8,5 km, 1847-1860), in Londen deCrystal Palace pneumatic railway(experimenteel, ca. 500 m, 1864), en in New York deBeach Pneumatic Transit(proefgedeelte van ca. 100 m, 1870-1873). In Zwitserland is een groep sinds 1974[3]bezig met actief vooronderzoek voor een vacuümtreinsysteem onder de naam SwissMetro om het land te verbinden met hogesnelheidstreinen zonder het landschap aan te tasten.

Recentere ontwikkelingen

bewerken

Om de technologische ontwikkelingen een boost te geven, heeft het bedrijf vanElon Musk,SpaceX,in juni 2015 de Hyperloop Pod Competition gestart. SpaceX bouwde eentestbaanop halve schaal van 1,6 km lang, naast hun hoofdkantoor in Californië. Studententeams, maar ook bedrijven, konden meedoen aan deze competitie met een hyperloop-pod op halve schaal. In januari 2017 streden drie teams die een jaar eerder op basis van hun ontwerp geselecteerd waren, tegen elkaar, waaruit het beste hyperloop-voertuig moest blijken. Het Nederlandse studententeam van deTU Delftdat deelnam aan de competitie onder de naamDelft Hyperloopwon de competitie.[4]Een Duits team (WARR uit München) won het klassement door de hoogste snelheid te halen. De testbuis van SpaceX bestaat anno 2022 niet meer.[5]

In september 2018 werd een akkoord getekend tussenProRailen deTechnische Universiteit Delftom de voorlopig nog niet gebruikte tweede tunnelbuis van deDelftse Willem van Oranjetunnelte gebruiken om een hyperloop-testbuis te installeren voor experimenten.[6]Van dit plan kwam niets terecht; de tunnelbuis werd in gebruik genomen als spoortunnel.

Eind 2019 werd bekend dat er een hyperloop-onderzoekscentrum zou komen op enkele kilometers van de stadGroningen,met een 3 kilometer lange testbaan. Dit centrum zou in 2025 klaar zijn.[7]Begin 2024 werd echter bekend dat het niet doorgaat, vanwege de instabiele ondergrond ter plaatse. In hetzelfde jaar ontwikkelde Hardt een testlocatie inVeendam,het European Hyperloop Center (EHC), de grootste Hyperloop-testlocatie in Europa met een baan van bijna 500 meter. Later dat jaar had de baan de primeur met de eerste succesvolle (nog onbemande) test.[8]

Bedrijven

bewerken

De volgende bedrijven zijn actief met het concept:

Voorheen waren ook actief:

  • Virgin Hyperloop One, net zoals HTT geen passagiersvervoer meer.[1]Sloot in december 2023 definitief[9].

Er zijn ook studententeams actief met het concept:[10]

  • Delft Hyperloop(Nederland)
  • HYPED (Schotland)
  • Hyperloop UPV (Spanje)
  • Swissloop (Zwitserland)

Kritiek

bewerken

De hyperloop heeft vanuit verschillende hoeken veel kritiek ontvangen; critici stellen onder meer vraagtekens bij de kostenraming, het energieverbruik en de veiligheid van het concept.

Ook de positie van Musk rond het idee is niet duidelijk; zo zou Musk het idee van de hyperloop in Californië gelanceerd hebben om andere plannen rondhogesnelheidstreinen[11]wind uit de zeilen te halen.

Zie de categorieHyperloopvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.